15_eves

2013.01.29

Az észak-budaiak könyvmegállói a mai napig zavartalanul működnek: aki visz egy könyvet, el is hozhat. Bárki válogathat, éjjel és nappal is. Egy-egy feltöltéssel civil szervezetek, az önkormányzat és az Óbudai Platán Könyvtár segítik a könyvolvasás terjesztését – mondta Gyulai Ivánné, a könyvtár igazgatója.
Három szervezet működött együtt azért, hogy három KönyvMegállóval gazdagodjon Óbuda-Békásmegyer. Ki inspirálta Önöket a KönyvMegállók megalkotására, és miért volt szükség három félre a megvalósításhoz?
Nyugat-Európában már tíz éve működnek ilyen könyvszekrények, az ötlet onnan és a három szervezettől származott, mely végül 2012-ben meg is valósult. A fenntartó szerepében az önkormányzat anyagi támogatása ahhoz kellett, hogy a könyvmegállókat egyedileg, de egységes dizájnban készíttethessük el. A mi segítségünkre és a civil szervezet közreműködésére pedig az ellenőrzés, illetve a folyamatos feltöltés miatt volt szükség. Az egyes KönyvMegállók 300-300 könyvet képesek tárolni, ha pedig túlságosan kiürülnek, feltöltjük őket a különböző felajánlásokból. Mivel folyamatos őrzésre nincs lehetőség, és nem is lenne túl szerencsés egy ellenőr jelenléte, csak naponta nézünk rá a helyekre. Egyrészt figyelni kell arra, hogy a szekrények ne ürüljenek ki, másrészt a műszaki problémákat is orvosolni kell.
 
Honnan érkeznek felajánlások?
A könyveket az első feltöltéskor mind a három esetben az Óbudai Platán könyvtárba érkező könyvekből biztosítottuk. Az olyan könyveket tudtuk a megállókba eljuttatni, amelyekből már volt példányunk, vagy nem illeszkedtek a profilunkba. Ugyan célunk az, hogy ezek a KönyvMegállók a „vigyél egy könyvet, hozzál egy könyvet” elv alapján önfenntartók legyenek, az indulás óta többször vittünk további köteteket. Sokan több doboz könyvvel érkeztek, majd csak egyet vittek el, de előfordultak olyanok is, akik többet vittek, mint amennyit hoztak. Bizonyára akadt olyan is, aki értékesítette az itt talált darabokat.
 
Szerencsére a felajánlásokból alkalmanként fel tudjuk tölteni a könyvespolcokat: kaptunk már könyvet kerületi íróktól és a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Egyesületétől. Sokan közvetlenül a könyvtárat keresik fel, és ránk bízzák, hogy mikor helyezzük ki a köteteket. Nyolc hónap után elmondható: a könyvmegállók működnek, hoznak és visznek köteteteket az emberek. Esetenként előfordul, hogy az egyik nap szinte üres a szekrény, másnapra azonban ismét megtelik.
 
 
Az országban pedig több helyen be kellett zárni a hasonló könyvelosztókat éjszakára, mert azokat nem rendeltetésszerűen használták.
Mind a három könyvmegálló Békásmegyer egy-egy nagyon forgalmas területén található, minden szekrény sorsát egy szervezet felügyeli. Nálunk éjjel-nappal nyitva vannak a szekrények, szándékos rongálás nem történt. Persze előfordul, hogy újságot vagy tankönyvet helyeznek el – ezeket figyeljük, és kivesszük, hogy ne szelektív szemétgyűjtőként használják a könyvszekrényeket.
 
Mekkora forgalmat bonyolítanak a könyvmegállók?
Mivel nem vagyunk folyamatosan jelen, ezt nem tudom megmondani. Amikor azonban a Sziget Fesztiválon kihelyeztük a később a III. kerületi Szent Lélek téren felállított harmadik KönyvMegállót, hatalmas sikert arattunk: 9 500 látogatóval büszkélkedett a szekrény, ott a környezetet babzsákokkal rendeztük be. A Szigetre az önkormányzat támogatásával vásároltunk köteteket, részben idegen nyelvű könyveket. Ott nem a cserére helyeztük a hangsúlyt, hanem arra, hogy az olvasás után mindenki hozza vissza a kötetét. Ugyanezt a könyvkölcsönző jelleget szeretnénk jövőre is érvényesíteni.
 
Terveznek hasonló könyvszekrényeket a kerület más pontjaira is?
Szeretnénk még több könyvmegállót létesíteni, illetve ötletként szintén felmerült, hogy a kerület játszóhelyeire kifejezetten gyermekkönyvek cseréjére alkalmas könyvmegállókat telepítsünk.
 
Az Aquincumi KönyvMegálló a Római tér 1. szám előtt, míg a Csillaghegyi KönyvMegálló a Mátyás király út 5-nél várja a könyvbarátokat Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, az Óbudai Platán Könyvtár és a csillaghegyi KultúrMontázs Civil Egyesület jóvoltából. A Szigetről érkezett könyvszekrény a Szent Lélek téren található.

ArtKert_Kultura_596x90_002

Farkas_Franciska.R

2019.08.22

Az ADYnemADYde című előadás a Zichy Szín-Műhely a Színház az iskolákba megy programsorozat második darabja, bemutatója szeptember 27-én a Hatszín Teátrumban lesz.

HUD_4619_

2019.08.21

Márai Sándorra emlékezik a 17. Magyar Nyelv és Könyv Ünnepe, melyet Kassa díszvendégségével rendeznek meg szeptember 6–8. között.

BT10

2019.08.21

A kis emberek nagy írójára, Bálint Tiborra emlékeztek a X. Kolozsvári Magyar Napok nulladik napján. A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarán megtartott rendezvény házigazdája Egyed Emese volt.

KIállítás nyílik Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén címmel augusztus 23-án a pécsi Csontváry Múzeumban. A kiállított tárgyak a Keresztény Múzeum gyűjteményéből származnak.

34 alkalommal hirdették meg a Gábor Dénes-díj felhívását műszaki szakemberek számára. A Gábor Dénes-díjjal a kiváló hazai és határon túli műszaki alkotókat, kutatókat, fejlesztőket, feltalálókat, mérnököket ismerik el. A díjakat, amelyre október 10-ig terjeszthetik fel a gazdasági tevékenységet folytató társaságok, a kutatással, fejlesztéssel, felsőfokú képzéssel foglalkozó intézmények, a kamarák, a műszaki és természettudományi egyesületek, a szakmai vagy érdekvédelmi szervezetek, illetve szövetségek vezetői, továbbá a Gábor Dénes-díjjal korábban kitüntetett szakemberek jelöltjeiket, a kuratórium ítéli oda október folyamán, az elismeréseket pedig decemberben adják át. Részletek itt.

Már csak két hétig látogatható A jégkor pécsi vándora című kiállítás a Janus Pannonius Múzeumban, amelyen nemcsak a Rihmer László által feltárt „pécsi mammut” a JPM munkatársai által fellelt összes maradványát, hanem a kortárs állatok ősmaradványait is megtekinthetjük. A tárlat az utolsó előtti napon, augusztus 30-án meghosszabbított nyitvatartással, színes, gazdag délutáni programmal zárul.

25. James Bond-film címe: No Time to Die (Nincs idő meghalni). A főszerepet ismét Daniel Craig alakítja, aki már ötödször játssza el a 007-es brit titkos ügynököt. A főgonoszt Rami Malek alakítja. Ralph Fiennes, Naomie Harris, Léa Seydoux és Ben Whishaw visszatérnek a filmbe. Az új Bond-film készítői a fiatal nemzedékeket akarják megszólítani, ugyanakkor hűek maradnak a 007-es filmek zsáneréhez. Látványos üldözési jelenetek és küzdelmek teszik izgalmassá, de Bondnak már a MeToo-világban is helyt kell állnia.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapításának 30. évfordulóját ünnepli a szervezet a Magyar Nemzeti Múzeumban. A Befogadás napja '89 című tárlatot augusztus 22-én nyitja meg Kozma Imre apostoli protonotárius, az eseményen köszöntőt mond Varga Benedek és Klaus D. Streiche.

Hagyományőrző huszárbandériumok díszmenetével, fiatal lovasok bemutatkozásával, fegyver- és mentési bemutatókkal várják az érdeklődőket a 16. Nyíregyházi Huszártalálkozón augusztus 24. és 25-én a szabolcsi megyeszékhelyen.

huszartalalkozo

A 22. Zsidó Kulturális Fesztiválon koncertek, improvizációs est és könyvbemutatók is várják a közönséget hét budapesti helyszínen szeptember 9-ig.

Augusztus 30-án „a hot jazz virtuózai", azaz a The Rollini Project ad koncertet a Művészetek Palotájában.

Utolsó hétvégéjéhez érkezik augusztus 23. és 25. között a Ludwig Múzeum áprilisban nyílt Bauhaus100. Program a mának – Kortárs nézőpontok nevű kiállítása. A modern művészettörténet egyik legmeghatározóbb mérföldkövét központba állító tárlat lezárásaként egy átfogó, tematikus finisszázs-programmal készül a múzeum képzőművészek, múzeumpedagógusok, építészek és tervezők közreműködésével.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma