728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2019.08.14

A Müpa szervezésében szeptemberben folytatódik a Literárium és a Literárium Extra: a programsorozat egy olasz irodalmi esttel kezdődik, majd ezt követi egy hónappal később a Takács Zsuzsa-est, végül egy Tandori Dezső tiszteletére rendezett emlékműsorral zárul novemberben.

Olasz irodalmi est


Kortársi és történeti mélységében mutatkozik be az olasz irodalom a programsorozat első részében szeptember 23-án, hétfőn. A közönség személyesem ismerheti meg az egyik legjelentősebb kortárs prózaírót, Daniele Benatit és munkásságát, hiszen a művész az est vendége lesz. Közreműködik még monográfusa, Ludmann Ágnes, valamint Mátyus Norbert italianista is. Közös beszélgetésük során kitérnek majd a mai olasz irodalom legfontosabb alkotóira, műveire és irányzataira.


splatter
Puskár Krisztián
Fotó forrása: recorder.blog.hu


Kváló színészek segítségével szórakoztató ízelítőt kap a közönség az itthon is jól ismert olasz alkotók, többek között Italo Calvino, Pier Paolo Pasolini, Umberto Eco és Claudio Magris írásaiból. Puskár Krisztián kultúrtörténész, zenész a kortárs olasz zeneművészet világába kalauzolja el majd az érdeklődőket.

 

Takács Zsuzsa-est


Takacs-Zsuzsa


A sorozat második „állomásán” az idei Aegon-díjas Takács Zsuzsa és munkássága kerül központba október 28-án. Az írónő stílusában remekül ötvözi a női lélek finom rezdüléseit, az intellektus önkontrollját, nagy távlatokat felölelő képzeletvilágát a letisztult, műgonddal megszerkesztett fegyelmezett formával. Első kötete, az 1970-ben megjelent Némajáték óta mélyíti el költői nyelvét – tavalyi A Vak Remény című grandiózus kötetében összefoglalt lírája úgy szólítja és érinti meg mélyen olvasóját, hogy nem hagyja magára, hanem rámutat az elveszettség, egyedüllét mögötti erkölcsi tartás megtartó erejére. Magával ragadó, személyes költészete egyszerre gyönyörködtet, felkavar és megnyugtat. Higgadt drámaiságot közvetít, mely egyfajta kapaszkodót nyújt, segít élni, továbblépni. Verseinek „hangja” Molnár Piroska lesz, aki Szemző Tibor zenei közreműködésével tolmácsolja majd Takács Zsuzsa költészetét. Az est házigazdája, műsorvezetője Németh Gábor, rendezője Balog József.


Tandori Dezső-emlékest


tandori
Fotó: Várnagy Tibor

 

Harmadikként az idén elhunyt Tandori Dezső művészetével várják az érdeklődőket november 18-án. Tandori Dezső a kortárs magyar líra korszakos alakja volt, aki megismertette velünk a költői megszólalás korábban ismeretlen formáit. Új irányt szabott a költészetben, saját hangot teremtett. Prózaírói és műfordítói munkássága, valamint esszéi alapján is méltán tartják számon a legnagyobbak között, a Müpa emlékműsorában azonban mégis líráján lesz a hangsúly. A műsor összeállításakor kitűzött cél volt, hogy lehetőleg minden korszakból elhangozzanak fontosabb alkotások, de számos töredék, játékos opus is helyet kap. Kortárs költők és írók, közeli és kevésbé közeli barátok, pályatársak emlékeznek majd meg Tandori sokoldalúságáról és tagadhatatlan zsenialitásáról egy kerekasztal-beszélgetésen, hozzá írt vagy általa ihletett műveikkel tisztelegve előtte. Az est házigazdája Jánossy Lajos lesz, ő és Németh Gábor állították össze a műsort, a díszletért Zeke Edit, a látványért Czakó Zsolt és Oláh Gergely Máté felelnek, a rendező pedig Novák Eszter.

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

Bonczidai_Eva_3

2019.08.21

„Nekem a csakazértis az egyik szupererőm: nem fogok beledögleni valamibe, amit túl is élhetek. Meg az, hogy képes vagyok örülni. Annak is, amit más tett hozzá a világhoz" – mondja Bonczidai Éva Oláh János-ösztöndíjas szerkesztő. Portréinterjú.

HUD_4619_

2019.08.21

Márai Sándorra emlékezik a 17. Magyar Nyelv és Könyv Ünnepe, melyet Kassa díszvendégségével rendeznek meg szeptember 6–8. között.

Farkas_Franciska.R

2019.08.21

Az ADYnemADYde című előadás a Zichy Szín-Műhely a Színház az iskolákba megy programsorozat második darabja, bemutatója szeptember 27-én a Hatszín Teátrumban lesz.

Berlinből Nagy-Britanniába költözött Aj Vej-vej. A világhírű kínai ellenzéki művész, aki 2015 óta családjával berlini emigrációban élt, egy korábbi interjúban azzal indokolta távozását Németországból, hogy a német társadalom zárkózottá vált. „A német kultúra annyira erős, hogy nem igazán fogad el más gondolatokat és érveket, alig van tér a nyílt vitákra, alig van tisztelet az eltérő hangok iránt”. Aj Vej-vej igen népszerű Nagy-Britanniában, 2010-ben a londoni Tate Modern múzeumban állították ki Napraforgók című installációját, amely százmillió darab kézzel festett porcelán napraforgómagból állt. Cambridge-ben is volt már kiállítása 2016-ban.

A fesztivál október 11. és 13. között a Vajdahunyad vára mögötti parkos területen lesz. A programok közt kvíz- és társasjátékok, mese- és bábelőadások is lesznek, fellép a Kolompos Zenekar, Puskás Peti és a The Biebers, Péter Szabó Szilvia és a Tárkány Művek. A rendezvényen 30 különböző kürtőskalács-készítő standdal várják a látogatókat.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Let's jive! címmel tart koncertet augusztus 31-én a Coquette Jazz Band a Fesztivál Színházban a Müpában. Az együttes élvezetes, táncolható jazzt játszik, akár koncertteremben, akár egy füstös kocsmában muzsikál. Kiváló hangzása, stílusos játéka, fiatalos energiája és kifinomult zenei humora nagyszerű választás azoknak is, akik most barátkoznak a jazz műfajával. Frank Roberscheuten, az egyik legkeresettebb európai swingmuzsikus vendégszólistaként csatlakozik a zenekarhoz.

lets_jive_coquette_jazz_band

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma