NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2018.04.25

Félidejéhez érkezett a „Szabad a vers!” országos verspályázat. Az általános iskola felső tagozatos tanulói és a középiskolás diákok az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága által meghirdetett pályázatra már csak két hétig nyújthatják be alkotásaikat. A zsűri és a közönségszavazás fődíjasa egyenként egymillió forint értékű osztálykiránduláson vehet részt.

A pályázók feladata, hogy a Családok éve alkalmából gondolják újra nagy költőink családhoz köthető, családról, kötődésekről szóló verseit, fogalmazzák át a mondanivalót, úgy, ahogy ezek az alkotások megszólítják őket, majd az osztály vagy egy részének bevonásával adják is elő az alkotást. Az így elkészült pályaműveket május 11-ig lehet beküldeni a verseny hivatalos honlapjára, a csaladokeve.hu/szabadavers oldalra. Még két hétig tehát szabad a vers!


szabadavers_logo_szines_ok


A pályázatot a költészet napján, április 11-én, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár indította útjára, melynek fő célja, hogy felkeltse a diákok versolvasási kedvét, felhívja a figyelmüket az átírásra kiválasztott művekre és az alkotókra, valamint arra, hogy a pályázat kiírói ezúttal az ő véleményükre kíváncsiak, arra, hogy ezek a 80-100 éve született költemények bennük hogyan szólalnak meg, nekik mit jelentenek. Azt ugyanis már mindenki megtanulta, hogy a költő mit szeretett volna elmondani ezekkel az alkotásokkal, a „Szabad a vers!” kezdeményezés viszont pont attól előremutató, hogy ezúttal a diákok gondolatai számítanak: az, ahogy ők a XXI. század felgyorsult információtengerében megfogalmazzák maguknak a vers mondanivalóját és ötvözik azt a jelenkor, a saját életük családi kötődésű élményeivel.

Az alkotásukhoz szabadon választhatnak a verselés fajtái között, sőt: akár rap vagy slam poetry műfajú költeményeket is készíthetnek. A mű elkészültét követően az osztály bevonásával az alkotást elő kell adniuk és videóra rögzíteniük, majd regisztrálniuk és feltölteniük a verseny hivatalos honlapjára, a csaladokeve.hu/szabadavers oldalra.

A pályázók 12 átdolgozásra kiválasztott vers közül választhatnak és inspirációként három kortárs költő is elkészítette Petőfi Sándor István öcsémhez című verséből saját átiratát. Lackfi János, Iancu Laura, Bánki Benjámin megoldásai a csaladokeve.hu/szabadavers honlapon megtekinthetők.

További információk, pályázati dokumentumok: csaladokeve.hu/szabadavers.

nepmesepont

2019.09.17

A XV. Országos népmesekonferenciát szeptember 20-án és 21-én rendezik meg Százhalombattán.

mozes-kantor-laszlo-foto

2019.09.16

Bari Károly költő, műfordító és Ferencz Győző költő, irodalomtörténész, valamint posztumusz Mózes Attila prózaíró, esszéista került a Digitális Irodalmi Akadémia tagjai közé. A döntést a Digitális Irodalmi Akadémia 2019. évi tagválasztó gyűlésén hozták meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM).

TereyMTICzimbalGyula

2019.09.16

Az idén júniusban elhunyt Térey János író, költő, drámaíró, műfordító minden kétséget kizáróan nagy költő volt, akinek alkotói fellépése jelentős változásokat hozott a magyar irodalomban. Szeptember 12-én a Fugában tartott, Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba című, Térey szándékait tükröző kötet bemutatóján minden hely megtelt.

A legjobb animációs rövidfilm díját nyerte Rofusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása a Jesus Cine Festen, az Argentínai Nemzetközi Keresztény Film Fesztiválon. Rofusz Ferenc kilencperces animációja Leonardo Da Vinci művének animációs festményfilm feldolgozása. A légy című animációjával 1981-ben Oscar-díjat nyert Kossuth-díjas rajzfilmrendező legújabb munkájáról szólva korábban elmondta: a film ötletét 40 évvel ezelőtt adta be a Pannónia Filmstúdióhoz, de akkor a vallási téma miatt nem készülhetett el. A keresztény filmek argentínai nemzetközi fesztiválján tavaly Pozsgai Zsolt Megszállottak című alkotása a legjobb külföldi filmnek járó elismerést és a zsűri különdíját kapta meg.

A magyar fővárost is érinti jövő őszi európai turnéján a Simply Red. A Mick Hucknall által vezetett világhírű brit soul-pop formáció 2020. november 23-án ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában, ahol Blue Eyed Soul című új stúdiólemezét mutatja be.

Szeptember 19-én A nagy könyvlopás címmel nyílik kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban, amely a magyar kultúrtörténet egy érdekes, s ez idáig feltáratlan fejezetét mutatja be. 1959-ben a budapesti Műcsarnokban francia könyvkiállítást rendeztek: a kéthetes nyitvatartási idő végére a könyvek nagy részét ellopták a látogatók. A tárlat a magyar kultúrtörténetnek ezt a lappangó epizódját tárja fel, megidézve a könyvkultúra és a képzőművészet társadalmi-politikai kontextusát az ötvenes években.

Le kell bontani a Sheraton-lánc egy szállodáját Cuzco városában, mert építésekor ötszáz éves inka falakat romboltak le – döntött egy perui bíróság. Arról is döntöttek, hogy a lerombolt inka falakat újra kell építeni. A hétemeletes szállodát olyan városrészben, Cuzco történelmi belvárosában emelték, ahol az épületek magasságát két emeletben korlátozzák. A kulturális minisztérium korábban az építtetőt 2,2 millió dollárra (664 millió forint) büntette. A hatóságok 2016-ban állították le az építkezést, amikor már majdnem készen állt a szálloda. Cuzco történelmi városközpontja 1983-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Először tartja Magyarországon éves közgyűlését a Fipresci, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretében. A rangos szakmai szövetség a filmfesztivál meghívására érkezik a borsodi megyeszékhelyre. A közgyűlésre a világ 14 országából várják a filmes szakújságírókat. A Fiprescit 1930. június 6-án, Brüsszelben alapították, székhelye Münchenben van. A szervezet több mint 50 ország csaknem 400 filmkritikusát és filmújságíróját fogja össze a filmkultúra elősegítése, fejlesztése és a szakmai érdekek védelme érdekében. A szervezetnek egyéni és nemzeti szekciókhoz tartozó tagjai is lehetnek. Magyarországot a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya képviseli a szervezetben.

Szeptember 19-én 17 órától a világhírű természetfotós, Máté Bence tart előadást a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

image002

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma