Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.04.25

Félidejéhez érkezett a „Szabad a vers!” országos verspályázat. Az általános iskola felső tagozatos tanulói és a középiskolás diákok az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága által meghirdetett pályázatra már csak két hétig nyújthatják be alkotásaikat. A zsűri és a közönségszavazás fődíjasa egyenként egymillió forint értékű osztálykiránduláson vehet részt.

A pályázók feladata, hogy a Családok éve alkalmából gondolják újra nagy költőink családhoz köthető, családról, kötődésekről szóló verseit, fogalmazzák át a mondanivalót, úgy, ahogy ezek az alkotások megszólítják őket, majd az osztály vagy egy részének bevonásával adják is elő az alkotást. Az így elkészült pályaműveket május 11-ig lehet beküldeni a verseny hivatalos honlapjára, a csaladokeve.hu/szabadavers oldalra. Még két hétig tehát szabad a vers!


szabadavers_logo_szines_ok


A pályázatot a költészet napján, április 11-én, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár indította útjára, melynek fő célja, hogy felkeltse a diákok versolvasási kedvét, felhívja a figyelmüket az átírásra kiválasztott művekre és az alkotókra, valamint arra, hogy a pályázat kiírói ezúttal az ő véleményükre kíváncsiak, arra, hogy ezek a 80-100 éve született költemények bennük hogyan szólalnak meg, nekik mit jelentenek. Azt ugyanis már mindenki megtanulta, hogy a költő mit szeretett volna elmondani ezekkel az alkotásokkal, a „Szabad a vers!” kezdeményezés viszont pont attól előremutató, hogy ezúttal a diákok gondolatai számítanak: az, ahogy ők a XXI. század felgyorsult információtengerében megfogalmazzák maguknak a vers mondanivalóját és ötvözik azt a jelenkor, a saját életük családi kötődésű élményeivel.

Az alkotásukhoz szabadon választhatnak a verselés fajtái között, sőt: akár rap vagy slam poetry műfajú költeményeket is készíthetnek. A mű elkészültét követően az osztály bevonásával az alkotást elő kell adniuk és videóra rögzíteniük, majd regisztrálniuk és feltölteniük a verseny hivatalos honlapjára, a csaladokeve.hu/szabadavers oldalra.

A pályázók 12 átdolgozásra kiválasztott vers közül választhatnak és inspirációként három kortárs költő is elkészítette Petőfi Sándor István öcsémhez című verséből saját átiratát. Lackfi János, Iancu Laura, Bánki Benjámin megoldásai a csaladokeve.hu/szabadavers honlapon megtekinthetők.

További információk, pályázati dokumentumok: csaladokeve.hu/szabadavers.

Roma_nok_kultura_banner_002

Szasz_Janos_Opium_Egy_elmebeteg_no_naploja_R

2019.06.25

Különleges André Kertész-kiállítás mellett filmes, színházi, zenei program is lesz június 26. és július 7. között a Petőfi Irodalmi Múzeum nyári fesztiválján.

olvasosarok3

2019.06.24

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) olvasósarkot alakít ki a Fiumei úti sírkertben, Arany János sírja mellett. A padból, éjjeliszekrényből és ernyős lámpából álló jelképes olvasósarokban rendszerint a közelben nyugvó íróink, költőink legismertebb műveit lehet kézbe venni. A NÖRI célja az akcióval az olvasás népszerűsítése mellett az, hogy hangsúlyozza: a Fiumei úti sírkert több mint temető.

margo

2019.06.24

A Fausttól a Szívlapátig című irodalmi segédkönyv azoknak a középiskolai tanároknak készült, akik szeretnének kicsit kiszakadni a kerettanterv merevségéből és friss, élő irodalmi szövegeken keresztül akarják közel hozni a nagy klasszikusokat a diákjaik számára. A kötet elemzései az irodalom jelenvalósága, életszerűsége mellett teszik le a voksukat.

Bogdán Árpád filmje Ázsia egyik legnevesebb filmes rendezvényén a Belt and Road, azaz „egy övezet, egy út” válogatásában szerepelt, melynek mottója „a fény és az élet” volt. 24 alkotás közül választották ki a Genezist, a díjátadón a rendező mellett Dobos Tamás operatőr is részt vett. A film hamarosan Kínában is látható lesz.

A 83 évesen, hétfőn elhunyt zongoraművész Budapesten született 1936-ban. Ötéves korában kezdett zongorát tanulni, később a Zeneakadémián Kadosa Pál volt a mestere. Zeneszerzést is tanult, olyan tanároktól, mint Kodály Zoltán, Szabolcsi Bence, Bárdos Lajos, Nagy Olivér és Szőnyi Erzsébet. 1956 után egy amerikai ösztöndíj segítségével a bécsi zeneakadémián tanult tovább, 1961-ben diplomázott zeneszerzés- és zongoraszakon. Volt korrepetitor a Bécsi Állami Operánál Herbert von Karajan ajánlásával, szólistaként pedig Karl Böhmmel és a bécsi filharmonikusokkal lépett föl. 1967-től a grazi zeneakadémia, 1989-től a bécsi Musikhochschule professzora volt. Erőd Ivánt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia zenei alkotóművészeti osztálya 2009-ben választotta meg rendes tagnak.

Az Új-mexikói Egyetem könyvtárának volt professzora, Russ Davidson ajándékozza George Orwell angol író, kritikus és újságíró (1903-1950) műveiből álló gyűjteményét. Az Állatfarm és az 1984 különböző nyelvekre fordított első kiadásait is tartalmazó kollekcióból kiállítást is rendeznek.

A július 5. és 7. zajló Bogart Fesztivál helyszíne a Festetics-Inkey kastélyt övező húsz hektáros terület lesz, ahol minden korosztály számára kínálnak szórakozást. Ehhez hasonló, hagyományőrző és -teremtő fesztivál még nem volt a somogyi községben. Fellép mások mellett Szabó Balázs Bandája, a Balkán Fanatik, a Nox énekesnőjeként ismertté vált Péter Szabó Szilvia, az Anima Sound System, a Zagar DJ set, a Budapest Bár és a Gypo Circus is.

A Pink Floyd együttes frontemberének 126 hangszere 21,5 millió dollárért kelt el. A gyűjtemény legdrágább darabja egy 1969-ben készült Black Fender Stratocaster lett, amelyet kilététét felfedni nem kívánó vásárlója négymillió dollárért szerzett meg. A Christie's adatai szerint ez a világ legdrágábban elárverezett gitárja. A 73 éves Gilmour a bevételt a klímaváltozás ellen harcoló ClientEarth környezetvédelmi csoportnak adja.

Weöres Sándor műveit állítja középpontba a Gyulai Várszínház szezonnyitó, június 26-án és 27-én zajló programsorozata.

az-ejszaka-csodai-1024x683

Június 28-án kezdődik a Szent László Napok programsorozat Győrben, ahol három napon át többek közt lovas bemutatókkal, játszóházzal és a király életét feldolgozó lovasszínházi zenés show-val várják az érdeklődőket.

Június utolsó hétvégéjén, június 29-30-én megnyílnak a Csepel Művek épületei, és felfedezhetjük a 240 hektárnyi, gazdag ipari örökség izgalmas jelenkora.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma