NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2012.09.24

A Balassi Intézet szervezésében magyar pavilon is lesz Európa második legnagyobb könyvvásárán, a Göteborgi Könyvvásáron.
A hatalmas területen zajló göteborgi nemzetközi fesztivál a könyves pavilonok mellett számtalan előadásnak is helyet ad. A 2012. szeptember 27-30-ig tartó programok közt lesznek szemináriumok többek között irodalomról, tudományos kutatásokról, aktuális társadalmi és gazdasági kérdésekről, de például a szakácsművészetről is. A rangos esemény, ahová minden évben Nobel-díjas alkotók is ellátogatnak, nem csupán a könyvszakma képviselőit vonzza. A Göteborgi Könyvvásár ma már olyan nemzetközi fórumnak számít, amelyen a kiadókon és szerzőkön kívül újságírók, politikusok, kutatók és különböző szervezetek, intézmények képviselői is megjelennek. A vásárt széles médiafigyelem kíséri. Idén az események egyik fénypontja az előző évi irodalmi Nobel-díjas, a svéd Tomas Tranströmer szereplése. Jelenlétének az is aktualitást ad, hogy ebben az évben a vásár témája az északi országok irodalma lesz.
 
Magyarország a Balassi Intézet szervezésében pavilonnal és különböző előadásokkal vesz részt a vásáron. A küldöttség célja, hogy a svéd közönségnek bemutassa a magyar irodalom gazdagságát és sokszínűségét határon innen és túl. A szeptember 27-i program vitájának témája a magyar szólásszabadság és médiatörvény lesz. A vitaindító Kovács Zoltán társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár előadása, a beszélgetésen részt vesz még Cecilia Wikström, a svéd Liberális Néppárt EU parlamenti képviselője, valamint Mats Johansson, az Európa Tanács tagja, a Moderaterna párt parlamenti képviselője. A moderátor Gabriel Byström, a Göteborgs Posten című napilap kulturális rovatának vezetője lesz.
 
 
 
A konferenciaközpont szeptember 29-i programjai a magyar alkotókat helyezik a középpontba. Először Maria Larsson kiadóvezető kérdezi Fehér Bélát, Szentmártoni Jánost és Szécsi Noémit. Aztán Tomas Tranströmer magyar fordítójával, Jávorszky Bélával beszélget Lipcsey Andersson Emőke, műfordító. A napot Esterházy Péter svéd fordítójának és kiadójának diskurzusa, valamint egy kerekasztal-beszélgetés zárja. Utóbbinak résztvevői Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke, Gunnar Ardelius, a Svéd Írószövetség elnöke, valamint svéd és magyar kiadók képviselői lesznek, főbb témákat a fordítás, a könyvkiadás, a svéd és a magyar irodalmi élet kapcsolata adják.
 
Az utolsó napon, szeptember 30-án kötetlenebb programokkal várja a magyar pavilon az érdeklődőket. A skandináv országokban működő magyar kiadók, nyomtatott vagy digitális irodalmi lapok, hálózatok képviselőivel, irodalmárokkal  találkozhat a közönség. Továbbá a Balassi Intézet egy svéd nyelvű ajánlót is megjelentetett, amelyben a következő kortárs szerzők szerepelnek: Fehér Béla, Hász Róbert, Háy János, Kiss Judit Ágnes, Lipcsey Emőke, L. Simon László, Szentmártoni János, Szécsi Noémi, Tar Károly, Temesi Ferenc és Tóth Krisztina. A kiadvány célja, hogy az eddig még kevésbé ismert magyar írókkal, költőkkel is megismertessék a svéd olvasóközönséget.
 
(Forrás: Balassi Intézet/Kultúra.hu)
(Fotó: Melissaofficinalis.blogspot.hu)

nepmesepont

2019.09.17

A XV. Országos népmesekonferenciát szeptember 20-án és 21-én rendezik meg Százhalombattán.

mozes-kantor-laszlo-foto

2019.09.16

Bari Károly költő, műfordító és Ferencz Győző költő, irodalomtörténész, valamint posztumusz Mózes Attila prózaíró, esszéista került a Digitális Irodalmi Akadémia tagjai közé. A döntést a Digitális Irodalmi Akadémia 2019. évi tagválasztó gyűlésén hozták meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM).

TereyMTICzimbalGyula

2019.09.16

Az idén júniusban elhunyt Térey János író, költő, drámaíró, műfordító minden kétséget kizáróan nagy költő volt, akinek alkotói fellépése jelentős változásokat hozott a magyar irodalomban. Szeptember 12-én a Fugában tartott, Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba című, Térey szándékait tükröző kötet bemutatóján minden hely megtelt.

Ötven fotón keresztül mutatja be a dél-amerikai Guyana természeti kincseit és kultúráját az a kiállítás, amely november 1-ig látható Budapesten a Zászlómúzeumban. A József körúton található időszaki tárlat képei Guyana gyönyörű tájaira, településeire és az ottani mindennapokba engednek bepillantást, de az ország népviseletével és jellegzetes guyanai termékekkel is megismerkedhetnek a látogatók. A fotók egy része Balogh László gyűjteményéből került a kiállításra, a vitrinben pedig az ország jellegzetes termékei láthatóak.

Szeptember 20-án mutatkozik be a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika művészetterápiás műhelye az Átkelő Galériában. A Tükör által címet viselő kiállítást Dr. Danics Zoltán pszichoanalitikus pszichoterapeuta és pszichiáter nyitja meg. A műhelyt Szerdahelyi Zsuzsanna iparművész, művészetterapeuta vezeti majd.

A Mai Manó Ház Három szín című kiállítása az orosz fotográfus, Szergej Prokugyin-Gorszkij életművén, valamint kortárs művészek munkáin keresztül foglalkozik a színes fényképezés történetével, valamint kép és látás viszonyával. Az intézmény által szervezett foglalkozáson fotográfiai, művészettörténeti és pszichológiai nézőpontból is közelíteneknk a kiállítás anyagához. A foglalkozások időpontja előzetes időpontegyeztetés alapján történik. Bejelentkezés, további információ: edit.barta@maimano.hu.

Bárdos Lajos zeneszerző születésének 120. évfordulója alkalmából rendeznek konferenciát Életet az énekbe címmel szerdán a Pesti Vigadóban. Bárdos Lajos, a 20. század jelentős zeneszerzője, a zeneelmélet, a zenetudomány meghatározó személyisége 120 évvel ezelőtt született. Nemcsak számos zenei szakterületnek volt kiváló mestere, de másokat magával ragadó, karizmatikus tanár is. Kotta- és könyvkiadót szervezett, felkarolta a korában igen veszélyesnek számító egyházi zene kérdését. A konferencián megidézik azt a szellemiséget, amely ezt a sokoldalú, számos területen jelentőset alkotó művészt jellemezte.

Október elején elárverezi Banksy legnagyobb és egyik leghíresebb, Devolved Parliament (Elfajzott parlament) című festményét a Sotheby's Londonban. A brit parlament alsóházának képviselőit csimpánzként ábrázoló alkotás a rejtőzködő brit graffitiművész legdrágább művé válhat, mivel az aukciósház legalább 1,5-2 millió font leütési árra számít. Banksy a négy méter széles képet 2009-ben festette. Még abban az évben kiállították a bristoli múzeumban, ahol több mint 300 ezer látogatót vonzott, és bekerült a világ 10 leglátogatottabb tárlata közé. Ismeretlen tulajdonosa idén ismét kölcsönadta kiállításra a múzeumnak a 10 éves évfordulóra és Nagy-Britannia európai uniós kilépésének idejére.

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

foter-fesztival_R

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

Gyulán és térségében, valamint Püspökfürdőn várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény, amelyen erdei koncertek, szakvezetéses erdei séták és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma