2018.12.27

Novák Valentin írt verset, novellát és regényt, volt újságíró, nevelő tanár és kultúraszervező, játékfejlesztő és könyvszerkesztő, szociális munkás és zenész. Egy időben a biciklizés volt az élete, de ezzel alább hagyott, mert úgy érzi, ez a városban hovatovább cirkuszi mutatványszámba megy.

Novak_Valentin_Rjpg
Novák Valentin
Fotó: Magyar Írószövetség

A napokban jelent meg A szomszéd dinoszaurusza... című kötete. Szereplőinek kínai hangzású neve van, a környezet mégis ismerős. Mi ez, paródia? Filozófia? Példabeszéd irodalmi köntösben?

A szomszéd dinoszaurusza, Maj Om Ce mester és barátja Pro Li taoista sporthorgász kalandjai című kötetem abszurd-groteszk rövidprózafüzér, mely elvileg a Távol-Keleten játszódik, valójában csak Keleten, akár Magyarországon is kibontakozhatnak tanulságai. A befelé néző introvertáltak (többek között művészek) küzdelmét mutatja önmagukkal, a tömegemberek alkotta társadalommal, a mindenkori, értetlen hatalommal szemben. Hőseink, lehet, köldöknézegetőnek tűnnek, de mégis ők jutnak legközelebb a világ értelmezéséhez, nem a körülöttük nyüzsgő, bazári forgatag. Pedig látszólag kételyekkel vannak csak tele, döntéseik bizonytalanok, de legalább ők hozzák meg ezeket a döntéseket, és nem külső sugallatok révén lépdelnek előre az életben. A képeket Miske Emő alkotta, aki jól ráérzett a hangulatra, illik az ő szöszmötölő, keresgélő stílusa a szövegekhez.


Kifejezetten törekszik arra, hogy mindig más műfajban írjon?

Mindent írok, késztetésem szerint. Mostanában a prózában érzem magam otthonosabban. Nem hozok ki kétévente több száz oldalas regényt, az elmúlt három évben két prózakötetem jelent meg, de több novellát, elbeszélést írtam különböző pályázatokra. Szeretem a versenyt, a kihívást. A gondolatok talán nem vesznek el a hétköznapok taposómalmában, a forgácsokat rögzítem, s ha rájuk hangolódom, lesz belőlük vers.


nojeHovavonatoznidinoszaurusz


A szomszéd dinoszaurusza pont a tizenharmadik könyve. Készül a következő?

Kezdetben, mikor megjelent az első könyvem, elhatároztam, hogy prózát nem írok többé, amikor megjelent az első verseskötetem, elhatároztam, hogy verset nem írok többé. Azóta bölcsebb lettem, már nem határozok el semmit. Legfeljebb, hogy nem írok többé. De ez csak vicc. Most egy nagyregényen dolgozom. Érlelem. Úgy háromszázötven oldal már elkészült belőle.


Van kedvence?

Mindegyik könyvem kedves számomra valamiért. Az első, a No! Jé! a pimaszsága, a Páternoszter szokatlan témaválasztása miatt, hiszen ez egy valláskereső vallomásregény, az Álomtourbina pedig már lezárt, de annak idején igen intenzíven megélt városi kerékpáros életem és a kötet modernsége miatt. Írtam epopeiát (Csípes M@tyi), állatmeséket (Biztos fogyás), pikareszk regényt (Zsír Balázs), mozgássérültekről szóló elbeszéléseket (Ecettel savanyítok – Memento Móni), sőt, abszurd drámát is.


Polgári foglalkozása is az irodalomhoz kapcsolódik?

Sok mindent kipróbáltam, egyedül a magyar nyelv és irodalom tanárságot nem, pedig a diplomám erre jogosít. Voltam újságíró, a legérdekesebb lap, ahol megfordultam, a Börtönújság. Nevelőtanárkodtam a Mozgássérültek Állami Intézetében és gyermekek átmeneti otthonában; mentorként és játékfejlesztőként tevékenykedtem az Ability Parkban, könyvet is szerkesztettem a Tarandus és a Helikon Kiadónak, jelenleg a FiDo közösségi park munkatársa, koordinátora vagyok mint ifjúsági szociális munkás, szervező, pedagógus. Továbbá kipróbálhattam, milyen egyetemi óraadónak lenni egy kreatív írás kurzuson a Károli Gáspár Református Egyetemen, és mai napig oktatok a Hungarovox Stúdiójában írókat, könyvszerkesztőket.


kelemen1401_16
A Kelemen Körben
Fotó: kelemenkor.hu


Kulturális programszervezőként is munkálkodik...

2005-ben írótársaimmal megalapítottam a Kelemen Kört, amely zenés, irodalmi beszélgetéseket szervezett a VIII. kerületi Apacukában. A Nádor Kávéházban programszervezőként irodalmi, zenei, tudományos esteket és kiállítás-megnyitókat hoztam tető alá Klement Zoltánnal. Veresegyházán gyakran nyitok meg tárlatokat. Az Újnyugat Irodalmi Körnek is besegítek szervezéssel, vezetésével, néha háttérmunkákkal.


A kilencvenes évek alternatív légkörében különböző zenekarokban is megfordult. Vannak még egyéb, fontos hobbijai?

Énekesként az Enola Gay zenekarral, az ef Zambo Happy Dead Banddel léptünk fel a 90-es évek elején, máskor basszerosként hoztam belső, zaklatott ritmusom az El Nino zenekarban. Néha most is zenélgetek. Sokáig a kerékpár volt a második énem, de ebből visszavettem, mert egyre veszélyesebb a városi kerékpározás, szinte már cirkuszi mutatványszámba megy. Ami nem múlik, az a kispályás futball, hozzá, most már hatodik éve, némi kilométer-koptatást rendelek (futás), és mióta a FiDo-ban dolgozom, pingpongban és asztali fociban is megerősödtem. Korábban próbáltam rajzolgatni, de azt jobb, ha hanyagolom, ellenben érteni vélem a festőket, ezért vernisszázsokon szívesen látott vendég vagyok…


FGT

Kulcsszavak: Novák Valentiníróirodalom

SzvorenEdina

2019.01.18


Az idei Mészöly Miklós-díjat pénteken adták át az író szülővárosában, Szekszárdon. A Mészöly Miklós Egyesület Szvoren Edina 2018-ban, a Magvető Kiadónál megjelent, Verseim című novelláskötetéért nyerte az elismerést Szörényi László méltatásában megjegyezte, hogy az írónő szereti rejtélyességgel felruházni minden szereplőjét", több párhuzamot említett Mészöly és a díjazott művei között.

hrisztov_res

2019.01.17

Kinek mit jelent a hős? Mit női vonatkozásban, mit személyesen? Milyen példákat, mintákat követnek az irodalomból vagy máshonnan, és mit jelentett a múltban, mit a mában? A Várkert Bazárban Péterfy Bori, Ugron Zsolna, Törőcsik Franciska, Al Ghaoui Hesna, Risztov Éva beszélgetett a témáról.

ertelmezo_szotar

2019.01.16

Bemutatták A magyar nyelv nagyszótára hetedik kötetét, valamint online változatát szerdán Budapesten, az MTA Nyelvtudományi Intézetében. Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a kötetet méltatva azt mondta: a kiadvány hatalmas szolgálat a magyar kultúrának.

Saját kérése távozik igazgatói posztjáról Tóth Arnold, a miskolci A Herman Ottó Múzeum igazgatója január 31-i hatállyal. A tájékoztatás szerint február 1-től átmenetileg, a vezetői pályázat lebonyolításának időtartamára Szolyák Péter őstörténész, a Pannon-tenger Múzeum korábbi vezetője, általános igazgatóhelyettes veszi át a múzeumigazgatói feladatokat. Tóth Arnold, aki hat évig igazgatóhelyettesként, két évig igazgatóként dolgozott a múzeumban, tudományos, kutatói pályán szeretné folytatni Miskolc város és a régió kulturális életének szolgálatát.

A pályázatokat most először díszletrajzoló, kellékes és világosító szakma képzési programjával is bele lehet nyújtani, de felvételvezető/location manager, naplóvezető, produkciós asszisztens, rendezőasszisztens és vágóasszisztens szakterületeken is várják az oktatási intézmények jelentkezését. A pályázattal, amely figyelembe veszi az aktuális piaci igényeket, magas szakmai színvonalú, intenzív és gyakorlatorientált képzéseket támogatnak. Részletes információ a filmalap internetes oldalán (mnf.hu) olvasható.

Pokrovenszki Krisztiánt javasolta a Szent István Király Múzeum új igazgatójának a székesfehérvári közgyűlés. A múzeum korábbi igazgatójának, Kulcsár Mihálynak a közalkalmazotti jogviszonya és igazgatói megbízatása október 31-én járt le, az igazgatói pályázatok benyújtási határideje december 21. volt. A megyei hatókörű városi múzeumok vezetőjének megbízásához – és annak visszavonásához – a szakminiszter egyetértése szükséges, ezért az önkormányzat megteszi a szükséges intézkedéseket.

A mozi hamarosan kezdődő belső felújítása miatt feleslegessé váló, több mint 20 éves nézőtéri fotelüléseket ma ezer forintért meg lehet venni. A kiválasztott és lefoglalt székeket a vevők egy későbbi időpontban vehetik át.

A 22 éves férfi és feltételezett bűntársa több mint 400 éves koronaékszereket lopott el tavaly nyáron Strängnäs város székesegyházából. A hatóságok által 65 millió korona (kétmilliárd forint) értékűre becsült koronaékszerek továbbra sincsenek meg. A tolvajok 2017. július 31-én délidőben egy zárt és riasztórendszerrel ellátott vitrinből vitték el a székesegyházban eltemetett IX. Károly (1550-1611) király és második felesége, az 1625-ben elhunyt Krisztina királyné temetési koronáját, valamint egy országalmát. A temetési szertartásra készült királyi korona aranyból van, drágakövek, gyöngyök és ezüstdíszek ékesítik. A királyné kisebb koronája ugyancsak aranyból készült.

Kiállításokat, koncerteket, előadásokat, emlékesteket és filmvetítéseket is tartanak a magyar kultúra napja alkalmából Győr-Moson-Sopron megyében.

Gyori_Nemzeti_Szinhaz_Ket_ur_szolgaja_

Kortárs zeneszerző műveit gyűjtötte össze és játszotta fel új lemezére a Modern Art Orchestra (MAO). Az anyagot, amelynek nagy részét több mint tíz évvel ezelőtt rögzítették, és utólag bővítették, vasárnap mutatják be a Budapest Music Center nagytermében.

Pécsett a többi között kiállításokkal, Komlón pedig egész héten át tartó programokkal ünneplik a magyar kultúra napját. A Pécsi Kulturális Központban január 22-én, a magyar kultúra napján elsősorban családoknak szóló, ingyenesen látogatható kiállítás nyílik Ady Endre 100. címmel.

Hagyományos gálaműsoron adják át Szolnok kulturális díjait kedden, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. Ugyanezen a napon Damjanich Múzeumban Egy rejtőzködő életmű születése címmel nyitják meg Bokros László festőművész életműkiállítását, és sor kerül a művész monográfia-bemutatójára is.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma