GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2018.12.27

Novák Valentin írt verset, novellát és regényt, volt újságíró, nevelő tanár és kultúraszervező, játékfejlesztő és könyvszerkesztő, szociális munkás és zenész. Egy időben a biciklizés volt az élete, de ezzel alább hagyott, mert úgy érzi, ez a városban hovatovább cirkuszi mutatványszámba megy.

Novak_Valentin_Rjpg
Novák Valentin
Fotó: Magyar Írószövetség

A napokban jelent meg A szomszéd dinoszaurusza... című kötete. Szereplőinek kínai hangzású neve van, a környezet mégis ismerős. Mi ez, paródia? Filozófia? Példabeszéd irodalmi köntösben?

A szomszéd dinoszaurusza, Maj Om Ce mester és barátja Pro Li taoista sporthorgász kalandjai című kötetem abszurd-groteszk rövidprózafüzér, mely elvileg a Távol-Keleten játszódik, valójában csak Keleten, akár Magyarországon is kibontakozhatnak tanulságai. A befelé néző introvertáltak (többek között művészek) küzdelmét mutatja önmagukkal, a tömegemberek alkotta társadalommal, a mindenkori, értetlen hatalommal szemben. Hőseink, lehet, köldöknézegetőnek tűnnek, de mégis ők jutnak legközelebb a világ értelmezéséhez, nem a körülöttük nyüzsgő, bazári forgatag. Pedig látszólag kételyekkel vannak csak tele, döntéseik bizonytalanok, de legalább ők hozzák meg ezeket a döntéseket, és nem külső sugallatok révén lépdelnek előre az életben. A képeket Miske Emő alkotta, aki jól ráérzett a hangulatra, illik az ő szöszmötölő, keresgélő stílusa a szövegekhez.


Kifejezetten törekszik arra, hogy mindig más műfajban írjon?

Mindent írok, késztetésem szerint. Mostanában a prózában érzem magam otthonosabban. Nem hozok ki kétévente több száz oldalas regényt, az elmúlt három évben két prózakötetem jelent meg, de több novellát, elbeszélést írtam különböző pályázatokra. Szeretem a versenyt, a kihívást. A gondolatok talán nem vesznek el a hétköznapok taposómalmában, a forgácsokat rögzítem, s ha rájuk hangolódom, lesz belőlük vers.


nojeHovavonatoznidinoszaurusz


A szomszéd dinoszaurusza pont a tizenharmadik könyve. Készül a következő?

Kezdetben, mikor megjelent az első könyvem, elhatároztam, hogy prózát nem írok többé, amikor megjelent az első verseskötetem, elhatároztam, hogy verset nem írok többé. Azóta bölcsebb lettem, már nem határozok el semmit. Legfeljebb, hogy nem írok többé. De ez csak vicc. Most egy nagyregényen dolgozom. Érlelem. Úgy háromszázötven oldal már elkészült belőle.


Van kedvence?

Mindegyik könyvem kedves számomra valamiért. Az első, a No! Jé! a pimaszsága, a Páternoszter szokatlan témaválasztása miatt, hiszen ez egy valláskereső vallomásregény, az Álomtourbina pedig már lezárt, de annak idején igen intenzíven megélt városi kerékpáros életem és a kötet modernsége miatt. Írtam epopeiát (Csípes M@tyi), állatmeséket (Biztos fogyás), pikareszk regényt (Zsír Balázs), mozgássérültekről szóló elbeszéléseket (Ecettel savanyítok – Memento Móni), sőt, abszurd drámát is.


Polgári foglalkozása is az irodalomhoz kapcsolódik?

Sok mindent kipróbáltam, egyedül a magyar nyelv és irodalom tanárságot nem, pedig a diplomám erre jogosít. Voltam újságíró, a legérdekesebb lap, ahol megfordultam, a Börtönújság. Nevelőtanárkodtam a Mozgássérültek Állami Intézetében és gyermekek átmeneti otthonában; mentorként és játékfejlesztőként tevékenykedtem az Ability Parkban, könyvet is szerkesztettem a Tarandus és a Helikon Kiadónak, jelenleg a FiDo közösségi park munkatársa, koordinátora vagyok mint ifjúsági szociális munkás, szervező, pedagógus. Továbbá kipróbálhattam, milyen egyetemi óraadónak lenni egy kreatív írás kurzuson a Károli Gáspár Református Egyetemen, és mai napig oktatok a Hungarovox Stúdiójában írókat, könyvszerkesztőket.


kelemen1401_16
A Kelemen Körben
Fotó: kelemenkor.hu


Kulturális programszervezőként is munkálkodik...

2005-ben írótársaimmal megalapítottam a Kelemen Kört, amely zenés, irodalmi beszélgetéseket szervezett a VIII. kerületi Apacukában. A Nádor Kávéházban programszervezőként irodalmi, zenei, tudományos esteket és kiállítás-megnyitókat hoztam tető alá Klement Zoltánnal. Veresegyházán gyakran nyitok meg tárlatokat. Az Újnyugat Irodalmi Körnek is besegítek szervezéssel, vezetésével, néha háttérmunkákkal.


A kilencvenes évek alternatív légkörében különböző zenekarokban is megfordult. Vannak még egyéb, fontos hobbijai?

Énekesként az Enola Gay zenekarral, az ef Zambo Happy Dead Banddel léptünk fel a 90-es évek elején, máskor basszerosként hoztam belső, zaklatott ritmusom az El Nino zenekarban. Néha most is zenélgetek. Sokáig a kerékpár volt a második énem, de ebből visszavettem, mert egyre veszélyesebb a városi kerékpározás, szinte már cirkuszi mutatványszámba megy. Ami nem múlik, az a kispályás futball, hozzá, most már hatodik éve, némi kilométer-koptatást rendelek (futás), és mióta a FiDo-ban dolgozom, pingpongban és asztali fociban is megerősödtem. Korábban próbáltam rajzolgatni, de azt jobb, ha hanyagolom, ellenben érteni vélem a festőket, ezért vernisszázsokon szívesen látott vendég vagyok…


FGT

Kulcsszavak: Novák Valentiníróirodalom

plakat003

Szalinger-Balazs-768x512

2019.03.18

Szálinger Balázs József Attila-díjas költő képviseli Magyarországot A költészet világnapja című rendezvényen március 21-én Rómában.

Julia_Roskovics__Ignac
2019.03.15

Valóban Szendrey Júlia készítette az első kokárdát? Miért intézett támadást a kor meghatározó kritikusa, Gyulai Pál Petőfi felesége ellen? Egyáltalán: milyen volt női írónak lenni a forradalom leverése után? Ezekre a kérdésekre is választ kapott az, aki részt vett az Országos Széchényi Könyvtárban március 8-án megtartott, Ezerszer Júlia, arcok és kérdőjelek című kiállítás finisszázsán.

kodolanyi_r

2019.03.14

Kodolányi János posztumusz Kossuth-díjas íróra (1899-1969) emlékeztek születésének 120. és halálának 50. évfordulója alkalmából szerdán a Farkasréti temetőben, Budapesten.

Az elmúlt negyedszázad legjelentősebb kiállítása nyílt meg szombaton Ilja Repin műveiből a moszkvai Tretyjakov Képtárban. A világhírű moszkvai galéria a realista festő 300 művét – 170 olajképét és 130 grafikáját – gyűjtötte egybe 28 oroszországi múzeumból és hét magyángyűjteményből Repin születésének 175. évfordulója alkalmából. Az orosz fővárosban augusztus 18-ig látható tárlatot később bemutatják Szentpéterváron, szűkebb változatban Párizsban és Helsinkiben is.

Az ausztriai Szárazvámban (Müllendorf), a kismartoni járásban a legkevesebb öt ókori épület maradványai kerültek elő. Az eddig ismeretlen ókori falu egy sajátos római kori településfajta, egy úgynevezett vicus – saját önkormányzattal nem rendelkező falu vagy esetleg városrész – lehetett, amely kereskedelemből, kézművességből és szolgáltatásokból élt. A leletek azután kerültek felszínre, hogy egy építkezés miatt lebontottak egy régi parasztházat. Az épületmaradványokon kívül találtak 120 fémpénzt, dísztárgyakat és más kerámiákat is.

A nemzetközi tehetségeket bemutató programra meghívták aMayberian Sansküllots és a Belau együttest is. Az egyik legfontosabb európai zenei fesztivált május 30. és június 1. között rendezik, a két magyar csapat ezen, valamint az ahhoz kapcsolódó Primavera Pro ötnapos zeneipari találkozó (május 29. – június 2.) showcase rendezvényén is fellép.

Egy 22 millió évvel ezelőtt élt ősi majomfaj megkövesedett fogmaradványait tárták fel a kutatók egy északnyugat-kenyai lelőhelyen. Az eddig ismeretlen faj az óvilági majmok evolúciójának egy hiányzó láncszemét képviseli. Az Alophia metios fogainak felfedezését megelőzően a kutatók egy korábban Ugandában talált, 19 millió éves megkövesedett fog és egy Tanzániában feltárt, 25 millió éves lelet alapján vázolták fel a majmok evolúcióját, amelyből hatmillió évet azonban nem ismertek. Az Alophia metios fogai jóval kezdetlegesebbek voltak, mint a későbbi majmoké.

A három éve elhunyt George Michael angol popénekes műgyűjteménye 9,26 millió fontért kelt el. Az árverésen 75 tétel szerepelt, köztük Damien Hirst, Tracey Emin, Sarah Lucas és a Fiatal Brit Művészek csoport más alkotóinak munkái, akik George Michaelhez hasonlóan az 1980-as és 1990-es években felrázták a brit művészeti életet. Az árverés bevételét jótékonysági célokra fordítják. George Michael az 1980-as évek elején az Andrew Ridgeleyvel alapított Wham! duó tagjaként vált ismertté, majd szólókarrierjével is hatalmas sikert aratott. Csaknem négy évtizedet átívelő pályafutása alatt több mint 100 millió albuma fogyott, hét felvétele a brit slágerlisták első helyére került, lemezeiért három Brit Awards- és két Grammy-díjat vehetett át.

A Várkert Irodalom március 19-i alkalmán a 30 évvel ezelőtt elhunyt Márai Sándort, a 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb íróját idézik meg. Az est vendégei Mészáros Tibor irodalomtörténész, Tari Annamária klinikai pszichológus, Tompos Kátya színművész és Hajduk Károly színművész.

Marai_30

Nyikolaj Luganszkij orosz zongoraművész szólóestjével folytatódik március 19-én az „MVM Koncertek – A Zongora”-sorozat a Zeneakadémia Nagytermében. „Napjaink zongoristái közül Luganszkij messze kiemelkedik felkészültségével – jellemzi őt a Financial Times, kiemelve technikai virtuozitását, billentésének érzékenységét és azt a különleges művészi képességét, amellyel az orosz zene megérintő varázsát közvetíti a hallgatóságnak.

Különleges farsangi hangulatú mulatságot rendeznek a pécsi Modern Magyar Képtárban március 22-én. Az esemény fő ihletője a Bauhaus, illetve a Weininger Andor. A Bauhaustól New Yorkig című – március 31-ig látogatható – időszaki kiállítás.

A Müpában a nagysikerű koncertek, tánc- és újcirkusz-előadások mellett a szépirodalom is jelentős szerepet kap: a Vers-estek és a Literárium népszerű sorozatok mellett különleges egyszeri előadások is színpadra kerülnek. Március 18-án Sándor Iván munkásságát, áprilisban Kányádi Sándor munkásságát idézik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma