Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.12.27

Novák Valentin írt verset, novellát és regényt, volt újságíró, nevelő tanár és kultúraszervező, játékfejlesztő és könyvszerkesztő, szociális munkás és zenész. Egy időben a biciklizés volt az élete, de ezzel alább hagyott, mert úgy érzi, ez a városban hovatovább cirkuszi mutatványszámba megy.

Novak_Valentin_Rjpg
Novák Valentin
Fotó: Magyar Írószövetség

A napokban jelent meg A szomszéd dinoszaurusza... című kötete. Szereplőinek kínai hangzású neve van, a környezet mégis ismerős. Mi ez, paródia? Filozófia? Példabeszéd irodalmi köntösben?

A szomszéd dinoszaurusza, Maj Om Ce mester és barátja Pro Li taoista sporthorgász kalandjai című kötetem abszurd-groteszk rövidprózafüzér, mely elvileg a Távol-Keleten játszódik, valójában csak Keleten, akár Magyarországon is kibontakozhatnak tanulságai. A befelé néző introvertáltak (többek között művészek) küzdelmét mutatja önmagukkal, a tömegemberek alkotta társadalommal, a mindenkori, értetlen hatalommal szemben. Hőseink, lehet, köldöknézegetőnek tűnnek, de mégis ők jutnak legközelebb a világ értelmezéséhez, nem a körülöttük nyüzsgő, bazári forgatag. Pedig látszólag kételyekkel vannak csak tele, döntéseik bizonytalanok, de legalább ők hozzák meg ezeket a döntéseket, és nem külső sugallatok révén lépdelnek előre az életben. A képeket Miske Emő alkotta, aki jól ráérzett a hangulatra, illik az ő szöszmötölő, keresgélő stílusa a szövegekhez.


Kifejezetten törekszik arra, hogy mindig más műfajban írjon?

Mindent írok, késztetésem szerint. Mostanában a prózában érzem magam otthonosabban. Nem hozok ki kétévente több száz oldalas regényt, az elmúlt három évben két prózakötetem jelent meg, de több novellát, elbeszélést írtam különböző pályázatokra. Szeretem a versenyt, a kihívást. A gondolatok talán nem vesznek el a hétköznapok taposómalmában, a forgácsokat rögzítem, s ha rájuk hangolódom, lesz belőlük vers.


nojeHovavonatoznidinoszaurusz


A szomszéd dinoszaurusza pont a tizenharmadik könyve. Készül a következő?

Kezdetben, mikor megjelent az első könyvem, elhatároztam, hogy prózát nem írok többé, amikor megjelent az első verseskötetem, elhatároztam, hogy verset nem írok többé. Azóta bölcsebb lettem, már nem határozok el semmit. Legfeljebb, hogy nem írok többé. De ez csak vicc. Most egy nagyregényen dolgozom. Érlelem. Úgy háromszázötven oldal már elkészült belőle.


Van kedvence?

Mindegyik könyvem kedves számomra valamiért. Az első, a No! Jé! a pimaszsága, a Páternoszter szokatlan témaválasztása miatt, hiszen ez egy valláskereső vallomásregény, az Álomtourbina pedig már lezárt, de annak idején igen intenzíven megélt városi kerékpáros életem és a kötet modernsége miatt. Írtam epopeiát (Csípes M@tyi), állatmeséket (Biztos fogyás), pikareszk regényt (Zsír Balázs), mozgássérültekről szóló elbeszéléseket (Ecettel savanyítok – Memento Móni), sőt, abszurd drámát is.


Polgári foglalkozása is az irodalomhoz kapcsolódik?

Sok mindent kipróbáltam, egyedül a magyar nyelv és irodalom tanárságot nem, pedig a diplomám erre jogosít. Voltam újságíró, a legérdekesebb lap, ahol megfordultam, a Börtönújság. Nevelőtanárkodtam a Mozgássérültek Állami Intézetében és gyermekek átmeneti otthonában; mentorként és játékfejlesztőként tevékenykedtem az Ability Parkban, könyvet is szerkesztettem a Tarandus és a Helikon Kiadónak, jelenleg a FiDo közösségi park munkatársa, koordinátora vagyok mint ifjúsági szociális munkás, szervező, pedagógus. Továbbá kipróbálhattam, milyen egyetemi óraadónak lenni egy kreatív írás kurzuson a Károli Gáspár Református Egyetemen, és mai napig oktatok a Hungarovox Stúdiójában írókat, könyvszerkesztőket.


kelemen1401_16
A Kelemen Körben
Fotó: kelemenkor.hu


Kulturális programszervezőként is munkálkodik...

2005-ben írótársaimmal megalapítottam a Kelemen Kört, amely zenés, irodalmi beszélgetéseket szervezett a VIII. kerületi Apacukában. A Nádor Kávéházban programszervezőként irodalmi, zenei, tudományos esteket és kiállítás-megnyitókat hoztam tető alá Klement Zoltánnal. Veresegyházán gyakran nyitok meg tárlatokat. Az Újnyugat Irodalmi Körnek is besegítek szervezéssel, vezetésével, néha háttérmunkákkal.


A kilencvenes évek alternatív légkörében különböző zenekarokban is megfordult. Vannak még egyéb, fontos hobbijai?

Énekesként az Enola Gay zenekarral, az ef Zambo Happy Dead Banddel léptünk fel a 90-es évek elején, máskor basszerosként hoztam belső, zaklatott ritmusom az El Nino zenekarban. Néha most is zenélgetek. Sokáig a kerékpár volt a második énem, de ebből visszavettem, mert egyre veszélyesebb a városi kerékpározás, szinte már cirkuszi mutatványszámba megy. Ami nem múlik, az a kispályás futball, hozzá, most már hatodik éve, némi kilométer-koptatást rendelek (futás), és mióta a FiDo-ban dolgozom, pingpongban és asztali fociban is megerősödtem. Korábban próbáltam rajzolgatni, de azt jobb, ha hanyagolom, ellenben érteni vélem a festőket, ezért vernisszázsokon szívesen látott vendég vagyok…


FGT

Kulcsszavak: Novák Valentiníróirodalom

MuzeumokEjszakaja_kultura_banner_002

Ady_Endre_a_debreceni_jogasz_R

2019.06.17

Ady Endre Zilahról hozta az első szerelem emlékét. Kincs Gyula barátságát. Életre szóló kapcsolatokat diáktársaival. A nótázást. A bort is itt kedvelte meg. S a nőket. Mi kell még?

Kollar_Arpad

2019.06.17

PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztivált rendeznek ősszel Budapesten. A szeptember 25-től 28-ig zajló esemény fő célja a világirodalom fókuszba állítása, illetve a magyar irodalom nemzetközi kapcsolatainak erősítése.

open-book-1428428_1280

2019.06.15

A kilencvenedik Ünnepi Könyvhét idén sem múlja alul a minden évben megszokott magas színvonalat, a gyerekkönyvektől a szépirodalmi műveken át a könnyed nyári olvasmányokig bárki megtalálja a neki megfelelőt. Nézzük, milyen hat szépirodalmi könyvet ajánlunk az idén is gazdag termésből.

A Kairó központjában, a Tahrir téren lévő múzeum több mint egy évszázada állítja ki az ókor nagy egyiptomi kincseit, egy ideje azonban túl szűkösnek mutatkozott a nagy mennyiségű és sokszínű kiállítási tárgy számára. A munkálatok célja, hogy az épület szerkezeti felújítása mellett az intézmény gazdag gyűjteményét új megvilágításban tárják a látogatók elé, és a nemzetközi elvárásoknak megfelelő szintre fejlesszék a múzeum kutatási és egyéb tevékenységét.

Július 4-én tartják Veszprémben a Hair című musical előbemutatóját élőzenekarral, harminc szereplővel. A darabot nyáron Kapuváron, Balatonlellén, Ajkán, a veszprémi várban és az inotai Retro Színház elé épített szabadtéri színpadon is láthatja a közönség. A Pál utcai fiúkat Veszprém mellett Mórahalmon, Balatonlellén, Gyulán, Balatonakaliban, Balatonfüreden, Alsóörsön, Egerben, Debrecenben, Veresegyházon és Keszthelyen is előadják nyáron. Két zenés produkció, A padlás és A dzsungel könyve már tizennégy éve szerepel megszakítás nélkül a Pannon Várszínház repertoárján, ezeket a darabokat is több településen játsszák majd nyáron. Az alsóörsi strandon Kalózkaland címmel adnak elő szabadtéri interaktív mesejátékot, két esti előadáson pedig ugyanitt, a strandon A Pál utcai fiúkat és a Csinibabát láthatják a nézők. Utóbbit június 28-án a kőbányai Szent László-napokon is bemutatják ingyenes előadáson.

Az egyelőre cím nélküli mű 2020. május 19-én jelenik meg és Panemben játszódik, ám 64 évvel az eredeti trilógia előtt. Az amerikai írónő szerint az új regény a Sötét Napokként emlegetett sikertelen lázadás utáni éveket mutatja be, amikor Panem megpróbál talpra állni a történtek után. A posztapokaliptikus regénytrilógiában Panem fiatal lakóit arra kényszerítik, hogy élet-halál harcot vívjanak egymással élő adásban.

A Maling-hegység területén feltárt négy lábnyom segítheti az alsó kréta korban élt dinoszaurusz csoportok eloszlásának és evolúciójának tanulmányozását. Két sauropoda lábnyom az évek során részlegesen megrongálódott – három lábujj eltűnt –, ezért a nyomok emberi lábnyomnak tűntek, és sokáig a késő Tang-dinasztia (618-907) egyik híres tábornokának, Li Cunhsziaónak (858-894) tulajdonították őket.

Június 19-én kiállítás nyílik Pataki Ferenc festőművész képeiből a szentendrei ÚjMűhely Galériában Hommage à Barcsay címmel. Pataki művei általában az időt kívánják megragadni, ám mostani képei egyik alapeleme inkább a csend: nem a nyugalom csendje ugyan, hanem az alig érzékelhető, mégis folyamatosan zajló mozgások fojtott surrogása, a lassan málló, halkan áttetszővé horzsolódó felületek neszezése.

Négy előadást ad elő Csíkszeredában a Kolozsvári Magyar Opera a Székelyföldi Operahét keretében, az előadásokon Miklósa Erika és Kovácsházi István is címszerepet énekel.

Miklosa_Erika

A Gyulai Várszínház és Nemzeti Színház tavaly egy olyan hosszútávú színházi, összművészeti programsorozatot indított el a Székely János Napokkal, amelynek célja, hogy a közelmúlt nemzeti klasszikusainak életműveire egy-egy kétnapos programsorozattal, benne legalább egy fontos dráma bemutatásával hívják fel a figyelmet. Székely János munkássága után idén Weöres Sándor műveit állítják Gyulán középpontba, június 26-27-én.

Az Ivan & The Parazol koncertje nyitja idén a Volt egyszer egy Ifipark című sorozatot a Várkert Bazárban június 23-án, ahol a nyár folyamán fellép még Kovács Kati, az Edda Művek, Zséda, az Ős-Bikini, Deák Bill Gyula és a Piramis is.

Történelmi-művészeti sétára várják az érdeklődőket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában június 22-én 11 órára.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma