15_eves

2016.05.14

Irodalmi Magazin-sorozatában Kölcsey Ferencről állított össze lapszámot a Magyar Napló Kiadó. A Himnusz költőjének mához szóló örökségéről, a kiadványban szereplő tanulmányokról beszélgettek a magazin alkotói a Magyar Napló Könyvesboltban május 11-én.

kolcsey_borito-1Jánosi Zoltán főszerkesztő beköszöntőjében Kölcsey sokoldalúságára hívta fel a figyelmet. Himnuszunk költője nemcsak nyelvújítóként és filozófusként, hanem politikusként és tanulmányszerzőként is jelen volt, nem találunk olyan területet, ahol ne forgatta volna meg a magyar kultúra kerekét. Születésének 225. évfordulójára szervezték a lapszámot Oláh Jánossal, és felkéréseikre mindenki igent mondott.


A nagyközönség számára készült irodalomtörténeti magazinban találunk a számos tanulmány között retorikai elemzést Kölcsey beszéde alapján /Ratzky Rita/, Kölcsey és Kazinczy barátságát feltáró vizsgálódást /Gyapay László/, Kölcsey-verseket és kortársai rá vonatkozó írásait. Jánosi Zoltán elmondta: a magazinban állandó rovatot szentelnek annak, hogy a tárgyalt író nyelvezetével, a magyar nyelvben betöltött szerepével foglalkozzanak.


„Szeresd a hazát” – írta Parainesis Kölcsey Kálmánhoz című művében Kölcsey, ám az 1971-ben kiadott politikai kisszótárban nem találjuk a „haza” fogalmát. A Kölcsey Társaság, mely 1988-ban alakult meg, célul tűzte ki e fogalom újraélesztését, ők kezdeményezték, hogy január 22-e a magyar kultúra napja legyen.


A szatmárcsekei földből a nemzet lelkiismerete szól. A bemutatón jelen lévő Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője az odalátogató politikusokat rendszerint elviszi a csónak alakú fejfáiról híres csekei temetőbe, ahol Kölcsey sírja is található. Tilki Attila szólt a Kölcsey Társaság támogatásáról, és egy éppen megvalósuló tervről: Szatmár-monográfia készül, mely település határ túloldalán lévő részének történetét, néprajzát is feldolgozza. Célja a társasággal együtt a Kölcsey-emlékhelyek ápolása, fejlesztése itthon és a határon túl.


Taxner-Tóth Ernő irodalomtörténész professzor alakulásától tagja, több cikluson át elnöke volt a Kölcsey Társaságnak. A lapszámban található visszaemlékezésében olyan emberi példát szándékozott megörökíteni, mint azé a Svájcban letelepedett, szatmári nemes családból származó magyar hölgyé, aki a birtokában lévő Kölcsey-leveleket, -kéziratokat Magyarországnak adományozta. E kapcsán vetődött fel a Kölcsey Társaság alapításának gondolata.


kolcsey2
Fotó: Csanda Mária


Balázs Géza tanszékvezető egyetemi tanár tanulmányának tárgya két vidám fiatalember, akik Pécelen írták meg a Felelet a Mondolatra című válasz-vitairatot, melyben a nyelvújítás mellett álltak ki. A két fiatalember Szemere Pál és Kölcsey Ferenc voltak. Balázs Géza a történések miatt Pécelt a második Széphalomnak tartja. Három hónapot töltött Kölcsey Pécelen és környékén, ahol a mámoros és vidám Bor-Király vagy a barátságot és szerelmet megéneklő Vilma emlékkönyvébe című versei születtek. Írásainak ihletője volt még ezen a helyen a Rákos-patak történelmi múltja, a középkortól Rákos mezején tartott országgyűlések hagyománya.


Szabó István, Kölcse község jegyzője és a társaság ügyvezető elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy ne csak ünnepeken, hanem a hétköznapokban is tartsuk számon a Himnusz költőjét.


Jánosi Zoltán köszönetet mondott Réger Ádám felelős szerkesztőnek, a bemutatón megjelent szerzőknek és Kántor István filmrendezőnek, kinek rövid bevezetője után az esemény résztvevői megtekinthették a Himnuszt feldolgozó „…Hozz rá víg esztendőt…” című, a vershez kapcsolódó filmjét.


Csanda Mária

KAD_Kultura_596x90_002

szilagyi_judit

2019.08.19

Dr. Szilágyi Judit főmuzeológus, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa augusztus 20-a alkalmából a muzeális intézményekben dolgozó szakemberek kiemelkedő muzeológiai tevékenységét elismerő Móra Ferenc-díjat kapott.

irotabor_tokaj

2019.08.14

A méltán híres aszú mellett Tokaj neve hallatán a komoly hagyományokkal rendelkező írótábor is eszünkbe juthat. A ma kezdődő, augusztus 18-ig zajló Tokaji Írótábor programjainak fókuszában az első világháború és a Trianon közötti időszak elemzése áll.

tandori

2019.08.14

A Müpa szervezésében szeptemberben folytatódik a Literárium és a Literárium Extra: a programsorozat egy olasz irodalmi esttel kezdődik, majd ezt követi egy hónappal később a Takács Zsuzsa-est, végül egy Tandori Dezső tiszteletére rendezett emlékműsorral zárul novemberben.

A legjobb produkciókat és színházi teljesítményeket is díjazzák.a VIII. Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál gáláján. Az augusztus 19-én Szarvason zajló rendezvényen köszöntőt mond Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

A kiállítást augusztus 27-én, 18 órakor nyitja meg Dr. Faludi Julianna szociológus a budapesti Mai Manó Házban. A tárlaton kiállít Sergey Prokudin-Gorsky, Balogh Rudolf, Biró Dávid, Eperjes Ágnes, Liz Nielsen és Bill Sullivan. A Három szín című kiállítást október 6-ig láthatják az érdeklődők.

A két színész Joshua Michael Stern rendező filmjében, az After Exile-ben játszik együtt. Stern nevéhez fűződik a Steve Jobsról szóló életrajzi dráma, a Jobs, valamint a Graves című televíziós sorozat is. Az új mozifilm főhőse (LaBeouf) a történet szerint éppen a börtönből szabadul, ahol rablás és emberölés miatt volt, és – szintén börtönviselt, alkoholista – apjával (De Niro) igyekszik megmenteni öccsét az övékéhez hasonló életúttól. Az igaz történeten alapuló film forgatását októberben kezdik.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Zsolnay Örökségkezelő nyárbúcsúztató ingyenes fesztiválját augusztus 23. és 25. között tartják immár nyolcadik alkalommal a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

molnar-jacqueline-kiallitasa-biciklismadarak

Ma van a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passiójának ingyenes szabadtéri előadása az esztergomi bazilika előtt.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma