hangf_spotify_banner_728x90

2012.12.12

Az ArtFolio című könyv 2012-es kiadása több mint 60 magyar kortárs képzőművészt és 300 alkotást ismertet úgy, hogy a képek mellett művészettörténészek elemzései olvashatók. Az újonnan megjelenő könyvet Giró-Szász Krisztina, L. Simon László és Ledényi Attila mutatták be az Alexandra Könyvesházban, 2012. december 11-én.
Az Alexandra Könyvesház Lotz-termében megtartott könyvbemutató középpontjában a magyar kortárs képzőművészet külföldi promotálása, eladhatósága állt. L. Simon László kiemelte, az ArtFolio 2012 két legnagyobb előnye, hogy nemzetközi térben helyezi el a kortárs magyar képzőművészetet, valamint bemutatja, hogy az alkotások közül mi az, ami koherensen összetartozik, vagy éppen vitára ösztönöz. A kultúráért felelős államtitkár elmondta, sok ország már felismerte azt a potenciált, ami a képzőművészetben rejlik. Ami hazánkat illeti, pozitív példaként említette az NKA és a Balassi Intézet Publishing Hungary nevű programját, mely 100 millió forintot fordít arra, hogy a magyar irodalom az összes neves nemzetközi könyvvásáron megjelenjen. Emellett évi körülbelül 50 millió forint támogatás jut arra, hogy a magyar irodalom legjelesebb alkotásait különböző nyelvekre fordítsák. Elmondta, a képzőművészetben is nagyobb forrásra, valamint hasonló kezdeményezésekre lenne szükség.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A kötet szerkesztője, Giró-Szász Krisztina hozzátette, a kiadások segítségével azokat a személyeketszerették volna megismertetni a kortárs képzőművészettel, akik mindeddig távol tartották magukat tőle. Mivel az ArtFolio angol és magyar nyelven íródott, legfőbb céljuk, hogy külföldi múzeumigazgatók, művészek kezébe is eljusson a könyv. Az eddigi siker egyértelmű: már a harmadik kiadás jelent meg – Ledényi Attila, a könyvben szereplő több művésznek is helyet biztosító Art Market igazgatója örömmel vette tudomásul, hogy az ArtFolio évről évre vastagabb. Elmondása szerint ez legfőképpen arra utal, hogy a magyar felhozatal egyre erősebb, nívósabb, ennek köszönhető a külföldi figyelem növekedése is.
 
(Forrás: Kultúra.hu)
(Fotó: facebook.com)

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

Csender_Levente
2019.05.23

A MANK Alkotóművészeti Szalonjának vendége 2019. május 17-én Csender Levente volt. A József Attila-díjas író rendhagyó mesekönyvvel jelentkezett: A különleges Meditittimó kalandjai című, humorral és mélységekkel megírt, a Magyar Napló Kiadónál megjelent kötete az autizmus univerzumába visz el, hogy a megértést és az elfogadást erősítse az olvasóban a valóság és a csodák között egyensúlyozó történeteken keresztül. A szerzővel Mirtse Zsuzsa író, költő, szerkesztő beszélgetett.

Man-varhegyi
2019.05.23

A szerző a Mágneshegy című regényével érdemelte ki a rangos elismerést. A European Prize for Literature díjat minden évben 11-14 európai ország egy-egy olyan alkotója kapja meg, aki már nem pályakezdő, de még nem tartozik a legelismertebb írók közé.

konyvvasar

2019.05.21

Simon Márton, Pályi András és Berta Zsolt mutatkozik be a szerdán kezdődő varsói nemzetközi könyvvásáron, amelyen a magyar irodalom klasszikusai, Krúdy Gyula és Márai Sándor műveinek új lengyel fordításait is bemutatják.

A magyar vadászat meghatározó alakjának, gróf Széchenyi Zsigmondnak az emlékére természetfilmes díjat alapít a Takarék Csoport. Az elismerést minden évben a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál nemzetközi zsűrijének javaslatára annak a magyar alkotásnak ítéli majd oda, amely méltó módon mutatja be a vadászat, természetvédelem és a fenntartható környezeti gazdálkodás együttélését. A díjat jövőre adják át első alkalommal.

Max Brod mintegy ötezer dokumentumát, köztük Kafka írásait adták át a német hatóságok Izraelnek. Brod Kafka barátja, életrajzírója volt. Az író 1924-ben, 40 évesen hunyt el, halála előtt Brodra bízta kéziratait, állítólag azzal a kéréssel, hogy olvasatlanul égesse el mindet. Ő azonban megtartotta az írásokat, és a gyűjtemény nagy részét ki is adta. A kéziratok között volt A per, A kastély és az Amerika című regény is. A hagyaték az Izraeli Nemzeti Könyvtárba kerül.

A múzeumfejlesztési akcióterv szerint a következő három évben nagyjából ötven állami tulajdonban lévő és ötven nem állami tulajdonban lévő múzeummal bővül a város, ami azt jelenti, hogy minden 100 ezer lakosra fog jutni egy intézmény. A városvezetés minden szakhatóságot, közintézményt, szociális szervezetet és gyűjtőt bátorít arra, hogy vegyen részt a múzeumépítési projektben, amely nyitva áll a történelmüket, kultúrájukat és különlegességeiket bemutatni kívánó állami tulajdonú vállalkozások, egyetemek, valamint üzemek előtt egyaránt. Csengcsou, amelynek történelme több mint 10 ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza, bővelkedik a kulturális jelentőséggel bíró relikviákban.

Megnyílt Az ismeretlen Kertész Imre – Tanulóévek 1934-1955 című kiállítás a pápai Zsinagógában, amely nem csupán az életmű rejtett rétegeire irányítja a figyelmet, hanem eddig ismeretlen fotókkal és javarészt kiadatlan vallomásokkal kíséri végig e korai életperiódus állomásait. A június 23-ig nyitva tartó tárlat az író hajdani pápai látogatásának az emlékét is megidézi.

A csaknem 160 éve elsüllyedt, Clotilda nevű hajó volt az utolsó amely Afrikából szállított rabszolgákat Amerikába. Mivel az amerikai kongresszus 1807-ben betiltotta a rabszolgák behozatalát, a hajó titokban szállított, és 1860-ban szándékosan süllyesztették el, hogy eltüntessék a bizonyítékokat. Három évvel később Abraham Lincoln elnök aláírta az emancipációs kiáltványt, amely véget vetett a rabszolgaságnak az Egyesült Államokban.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

art_capital_2129

A Lukács Miklós cimbalomművész, Orbán György nagybőgős és Baló István dobos alkotta Cimbiózis trió A Cimbiózis világa címmel koncertet ad május 25-én 20.00-kor a Müpában.

A rendezvény első eseménye, a Muzsikál az erdő a Hírös Városban május 25. és 26. között várja az érdeklődőket Kecskeméten és Lakitelek-Tőserdőn.

Filmzenékre és Oscar-, Grammy- és Fonogram-díjnyertes dallamokra hangol Magyarország első show-kórusa: nagykoncertjüket május 25-én 18 órai kezdettel a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma