15_eves

2012.12.12

Az ArtFolio című könyv 2012-es kiadása több mint 60 magyar kortárs képzőművészt és 300 alkotást ismertet úgy, hogy a képek mellett művészettörténészek elemzései olvashatók. Az újonnan megjelenő könyvet Giró-Szász Krisztina, L. Simon László és Ledényi Attila mutatták be az Alexandra Könyvesházban, 2012. december 11-én.
Az Alexandra Könyvesház Lotz-termében megtartott könyvbemutató középpontjában a magyar kortárs képzőművészet külföldi promotálása, eladhatósága állt. L. Simon László kiemelte, az ArtFolio 2012 két legnagyobb előnye, hogy nemzetközi térben helyezi el a kortárs magyar képzőművészetet, valamint bemutatja, hogy az alkotások közül mi az, ami koherensen összetartozik, vagy éppen vitára ösztönöz. A kultúráért felelős államtitkár elmondta, sok ország már felismerte azt a potenciált, ami a képzőművészetben rejlik. Ami hazánkat illeti, pozitív példaként említette az NKA és a Balassi Intézet Publishing Hungary nevű programját, mely 100 millió forintot fordít arra, hogy a magyar irodalom az összes neves nemzetközi könyvvásáron megjelenjen. Emellett évi körülbelül 50 millió forint támogatás jut arra, hogy a magyar irodalom legjelesebb alkotásait különböző nyelvekre fordítsák. Elmondta, a képzőművészetben is nagyobb forrásra, valamint hasonló kezdeményezésekre lenne szükség.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A kötet szerkesztője, Giró-Szász Krisztina hozzátette, a kiadások segítségével azokat a személyeketszerették volna megismertetni a kortárs képzőművészettel, akik mindeddig távol tartották magukat tőle. Mivel az ArtFolio angol és magyar nyelven íródott, legfőbb céljuk, hogy külföldi múzeumigazgatók, művészek kezébe is eljusson a könyv. Az eddigi siker egyértelmű: már a harmadik kiadás jelent meg – Ledényi Attila, a könyvben szereplő több művésznek is helyet biztosító Art Market igazgatója örömmel vette tudomásul, hogy az ArtFolio évről évre vastagabb. Elmondása szerint ez legfőképpen arra utal, hogy a magyar felhozatal egyre erősebb, nívósabb, ennek köszönhető a külföldi figyelem növekedése is.
 
(Forrás: Kultúra.hu)
(Fotó: facebook.com)

ArtKert_Kultura_596x90_002

Bonczidai_Eva_3

2019.08.21

„Nekem a csakazértis az egyik szupererőm: nem fogok beledögleni valamibe, amit túl is élhetek. Meg az, hogy képes vagyok örülni. Annak is, amit más tett hozzá a világhoz" – mondja Bonczidai Éva Oláh János-ösztöndíjas szerkesztő. Portréinterjú.

HUD_4619_

2019.08.21

Márai Sándorra emlékezik a 17. Magyar Nyelv és Könyv Ünnepe, melyet Kassa díszvendégségével rendeznek meg szeptember 6–8. között.

Farkas_Franciska.R

2019.08.21

Az ADYnemADYde című előadás a Zichy Szín-Műhely a Színház az iskolákba megy programsorozat második darabja, bemutatója szeptember 27-én a Hatszín Teátrumban lesz.

KIállítás nyílik Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén címmel augusztus 23-án a pécsi Csontváry Múzeumban. A kiállított tárgyak a Keresztény Múzeum gyűjteményéből származnak.

34 alkalommal hirdették meg a Gábor Dénes-díj felhívását műszaki szakemberek számára. A Gábor Dénes-díjjal a kiváló hazai és határon túli műszaki alkotókat, kutatókat, fejlesztőket, feltalálókat, mérnököket ismerik el. A díjakat, amelyre október 10-ig terjeszthetik fel a gazdasági tevékenységet folytató társaságok, a kutatással, fejlesztéssel, felsőfokú képzéssel foglalkozó intézmények, a kamarák, a műszaki és természettudományi egyesületek, a szakmai vagy érdekvédelmi szervezetek, illetve szövetségek vezetői, továbbá a Gábor Dénes-díjjal korábban kitüntetett szakemberek jelöltjeiket, a kuratórium ítéli oda október folyamán, az elismeréseket pedig decemberben adják át. Részletek itt.

Már csak két hétig látogatható A jégkor pécsi vándora című kiállítás a Janus Pannonius Múzeumban, amelyen nemcsak a Rihmer László által feltárt „pécsi mammut” a JPM munkatársai által fellelt összes maradványát, hanem a kortárs állatok ősmaradványait is megtekinthetjük. A tárlat az utolsó előtti napon, augusztus 30-án meghosszabbított nyitvatartással, színes, gazdag délutáni programmal zárul.

25. James Bond-film címe: No Time to Die (Nincs idő meghalni). A főszerepet ismét Daniel Craig alakítja, aki már ötödször játssza el a 007-es brit titkos ügynököt. A főgonoszt Rami Malek alakítja. Ralph Fiennes, Naomie Harris, Léa Seydoux és Ben Whishaw visszatérnek a filmbe. Az új Bond-film készítői a fiatal nemzedékeket akarják megszólítani, ugyanakkor hűek maradnak a 007-es filmek zsáneréhez. Látványos üldözési jelenetek és küzdelmek teszik izgalmassá, de Bondnak már a MeToo-világban is helyt kell állnia.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapításának 30. évfordulóját ünnepli a szervezet a Magyar Nemzeti Múzeumban. A Befogadás napja '89 című tárlatot augusztus 22-én nyitja meg Kozma Imre apostoli protonotárius, az eseményen köszöntőt mond Varga Benedek és Klaus D. Streiche.

Hagyományőrző huszárbandériumok díszmenetével, fiatal lovasok bemutatkozásával, fegyver- és mentési bemutatókkal várják az érdeklődőket a 16. Nyíregyházi Huszártalálkozón augusztus 24. és 25-én a szabolcsi megyeszékhelyen.

huszartalalkozo

A 22. Zsidó Kulturális Fesztiválon koncertek, improvizációs est és könyvbemutatók is várják a közönséget hét budapesti helyszínen szeptember 9-ig.

Augusztus 30-án „a hot jazz virtuózai", azaz a The Rollini Project ad koncertet a Művészetek Palotájában.

Utolsó hétvégéjéhez érkezik augusztus 23. és 25. között a Ludwig Múzeum áprilisban nyílt Bauhaus100. Program a mának – Kortárs nézőpontok nevű kiállítása. A modern művészettörténet egyik legmeghatározóbb mérföldkövét központba állító tárlat lezárásaként egy átfogó, tematikus finisszázs-programmal készül a múzeum képzőművészek, múzeumpedagógusok, építészek és tervezők közreműködésével.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma