728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2018.11.20

 A Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek kiemelt európai uniós projekt 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból valósul meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi partnerségében, 2017. február 1. és 2020. január 31. között. A projekt része  Az én könyvtáram program, mely nyolc hónap alatt minden megyébe és a fővárosba is eljutott.

Magyarországon a könyvtári szolgáltatásokat mintegy 2 millióan veszik igénybe, 40 százalékuk 18 év alatti. A könyvtári fejlesztés célja elsősorban ezt a korosztályt érinti. A projekt kiterjed a köznevelést támogató szolgáltatások, az olvasás- és szövegértés, könyvtárhasználat-információkeresés és a digitális kompetencia területeire.

A könyvtárak felkészült szakemberekkel járulnak hozzá olyan társadalmi problémák megoldásaihoz, mint a korai iskolaelhagyás, valamint a hátrányos helyzetű csoportok munkaerőpiaci helyzetének javítása, illetve a fiatalok társadalmi integrációjának erősítése. A most záruló, országos szakmai programsorozat azzal a céllal jött létre, hogy megismertesse a könyvtárosokkal és pedagógusokkal az olvasási- és könyvtárhasználati kutatások eredményeit, bemutassa a köznevelést támogató könyvtári szolgáltatásokkal összefüggő módszertani fejlesztéseket, és ösztönözze a könyvtárak digitalizált gyűjteményeinek használatát.

dr_Fodor_Peter_a_Fovarosi_Szabo_Ervin_Konyvtar_foigazgatoja
A rendezvényen köszöntőt mondott dr. Fodor Péter,
Az én könyvtáram programot megvalósító Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója

Nyolc hónap alatt minden megyében és a fővárosban is sor került hasonló eseményre több mint 1.400 könyvtáros és pedagógus részvételével, így a program fontos szakmai állomása volt a november 20-i, kecskeméti zárórendezvény.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és 26 együttműködő partnerével megvalósító program ezzel még nem ér véget: 90 mintaprogram fejlesztésére is sor kerül, ezek kipróbálása jelenleg zajlik.


Farkas_Ferenc_szakmai_vezeto_FSZEK_EFOP_Projektiroda
Farkas Ferenc szakmai vezető, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár


A mintaprogramok a következő év elejére válnak a szakma számára hozzáférhetővé, megismertetésükre a projekt további szakmai bemutatókat és workshopokat szervez 2019-ben. A fejlesztés fontos eleme, hogy a korszerű ismereteket akkreditált képzéseken 440 könyvtáros, közgyűjteményi dolgozó sajátíthatja el, munkájukat módszertani kiadványsorozat is segíti. A program folytatásában könyvtár- és olvasásnépszerűsítő kampányra is sor kerül majd.

 

Forrás és további információ:

azenkonyvtaram.hu

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

Bonczidai_Eva_3

2019.08.21

„Nekem a csakazértis az egyik szupererőm: nem fogok beledögleni valamibe, amit túl is élhetek. Meg az, hogy képes vagyok örülni. Annak is, amit más tett hozzá a világhoz" – mondja Bonczidai Éva Oláh János-ösztöndíjas szerkesztő. Portréinterjú.

HUD_4619_

2019.08.21

Márai Sándorra emlékezik a 17. Magyar Nyelv és Könyv Ünnepe, melyet Kassa díszvendégségével rendeznek meg szeptember 6–8. között.

Farkas_Franciska.R

2019.08.21

Az ADYnemADYde című előadás a Zichy Szín-Műhely a Színház az iskolákba megy programsorozat második darabja, bemutatója szeptember 27-én a Hatszín Teátrumban lesz.

Szeptemberben mutatják be A csizmadia, a szélkirály és a nyúlpásztor esete című darabot, amelyet Nagy Orsolya írt és Markó Róbert rendezett. Kolozsi Angéla A libapásztorlány című meséjét Kuthy Ágnes rendezésében láthatjuk, a Papucsszaggató királykisasszonyok című előadást pedig Láposi Terka állítja színpadra. Az Óriásölő Margaret című darabot írója, Gimesi Dóra rendezi majd. A teátrum vasárnap tartja évadnyitó családi rendezvényét. Az Idesüss a figurásra! című programsorozatra a Nagytemplom mögötti Emlékkertben várják az érdeklődőket.

Ismét Magyarország egyik legnépszerűbb Beatles tribute zenekara, a Bits képviseli Magyarországot és a magyar Beatles közösséget a világ legnagyobb Beatles fesztiválján, a liverpooli International Beatle Weeken. A felkérés a világhírű Cavern Clubtól érkezett, ahol a Beatles 292 koncertet adott 1961 és 1963 között. A Bits augusztus 23-tól 26-ig a fesztivál keretében kilenc koncertet ad különféle helyszíneken, így a Cavern Clubban is. A liverpooli Beatle Weeket a nyolcvanas évek óta rendezik meg és a kezdetben baráti összejövetelből kialakult Beatles fesztivál napjainkra turisták és Beatles-rajongók ezreit vonzza. Mintegy nyolcvan, a világ minden tájáról érkező előadó egy héten keresztül ad koncerteket augusztus végén.

A Szegedi Szabadtéri Játékok kimagasló szezonként értékelik az idei évadot, amely a Dóm téren saját bemutatóval, táncjátékkal indult Zsuráfszky Zoltán rendezésében, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közreműködésével. Az idei műsorban szerepelt még Verdi Aida című operája, de a közönség részt vehetett szimfonikus zenekari koncerten is, ahol magyar klasszikus és kortárs szerzők műveit csendültek fel. Idén újranyitott az Újszegedi Szabadtéri Színpad, ahol Petri György fordításában játszották Moliere Don Juan című drámáját, illetve határon túli együttműködés keretében, a sepsiszentgyörgyi színházzal közösen mutatták be Brecht Koldusoperáját, Bocsárdi László rendezésében.

Ohiói munkásokat bemutató dokumentumfilmmel debütált Hollywoodban az Obama házaspár: a korábbi elnök és felesége tavaly létrehozott produkciós cégével vett részt a Netflix számára forgatott American Factory elkészítésében. A dokumentumfilm azt mutatja be, mi történt a 2008-as gazdasági válság miatt Ohióban bezárt General Motors-gyár munkásaival, miután egy kínai vállalat átvette a telepet és újra munkához juttatta őket.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója lesz az új filmügyi kormánybiztos szeptember 1-jétől – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely azt mondta, Káel Csaba alkalmas arra, hogy eleget tegyen a kormánybiztosi feladatok ellátásának a Müpa vezetése mellett is. A miniszter úgy fogalmazott, az Andy Vajna halálával keletkezett űrt próbálják betölteni.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

georgy_tchaidze

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

A jövő szombatig tartó rendezvényen hatvan helyszínen több mint kétszáz koncerttel, színházi előadással, filmvetítéssel és kísérőprogrammal várják a közönséget.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma