Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.05.30

Rendhagyó, interaktív, virtuális és 3D-megoldásokat is alkalmazó pályaválasztási napot szervez fiataloknak, szülőknek és pedagógusoknak a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár június 6-án Virtuális kalandozás a szakmák világában címmel.

fszek.hu
Forrás: Fszek.hu

Nemcsak előadásokat hallgathatnak, hanem a vendéglátás, a divat, a gépjárműipar és az építőipar különféle szakmáiba is belekóstolhatnak az érdeklődők a virtuális valóság (Virtual Reality) technológia segítségével. A játék elején egy állásbörzén találják magunkat, és eldönthetik, hogy melyik iparágat választják. Akit a vendéglátás vonz, átélheti, milyen egy éttermi konyhán szakácsként dolgozni.


Akit inkább az autók érdekelnek, kereket és olajat cserélhet, vagy lefényezhet egy lökhárítót a szerelőműhelyben. Akik az építőipar mellett döntenek, megtapasztalhatják, milyen a magasban dolgozni hegesztőként vagy tetőfedőként. Aki inkább a művészeti szakmákat szereti, annak a divatiparban a helye: összeállíthatja és lefotózhatja saját kollekcióját, majd begyűjtheti a lájkokat.


MKIK_Szakmaszimulator
MKIK Szakmaszimulátor


A Jövő kávézó asztalainál négy témában folynak majd beszélgetések multinacionális cégek tapasztalt munkatársai vezetésével. A szakemberek kérdésekkel segítik, irányítják a programot, illetve az új asztaltársaság számára összefoglalják, milyen megállapításokra jutott az előző csoport.


Emellett egy alternatív iskola vezetője, egy generációkutató, valamint különböző cégek munkatársai is tartanak előadást régi és új szakmákról, a technológiai fejlődésről, a lehetséges jövőről. Számba veszik azokat a szakmákat is, amelyek öt éve még nem léteztek, köztük az UX designert, az AI tanácsadót és az adat-evangelistát.


MKIK_Szakmaszimultar_2
MKIK Szakmaszimulátor

A program fókuszba állítja az önismeret szerepét a pályaválasztásban, ezért szakemberek segítik a diákokat, hogyan ismerjék meg képességeiket, adottságaikat, vágyaikat és céljaikat.

 

Az ingyenes rendezvényt Budapest Főváros Önkormányzata támogatja.

Ady_Endre_a_debreceni_jogasz_R

2019.06.17

Ady Endre Zilahról hozta az első szerelem emlékét. Kincs Gyula barátságát. Életre szóló kapcsolatokat diáktársaival. A nótázást. A bort is itt kedvelte meg. S a nőket. Mi kell még?

Kollar_Arpad

2019.06.17

PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztivált rendeznek ősszel Budapesten. A szeptember 25-től 28-ig zajló esemény fő célja a világirodalom fókuszba állítása, illetve a magyar irodalom nemzetközi kapcsolatainak erősítése.

open-book-1428428_1280

2019.06.15

A kilencvenedik Ünnepi Könyvhét idén sem múlja alul a minden évben megszokott magas színvonalat, a gyerekkönyvektől a szépirodalmi műveken át a könnyed nyári olvasmányokig bárki megtalálja a neki megfelelőt. Nézzük, milyen hat szépirodalmi könyvet ajánlunk az idén is gazdag termésből.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel június 19-én Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában. A naplók 12 év történetét mesélik el, 1935-től 1946-ig, így minden színésznőre egy év, nagyjából száz oldal jut. A felolvasások reggel 10 órakor kezdődnek, és délután 17 óráig folyamatosan zajlanak.

Paul Gauguin egy 17 éves korában készített akvarellét árvereztek el június 16-án a franciaországi Montbazonban. Az akvarell egy vízparton álló svájci hegyvidéki faházat ábrázol és egy Svájcban élő francia iparmágnás vette meg 80 ezer euróért, aki az interneten licitált. A francia posztimpresszionista festő kézjegyével ellátott képen a dátum 1865. július 2-a, tehát ez Gauguin első ismert rajza, amelyet tussal és vízfestékkel készített. A 39,5x25 centiméteres képet az orleans-i császári líceum professzora, Charles Pensée irányításával készítette a művész.

Félezernél is több színházi, könnyű-, világ- és klasszikus zenei, táncszínházi, filmes és egyéb program várja a látogatókat a 12. Ördögkatlan fesztiválon július 30. és augusztus 3. között a baranyai Kisharsányban, Nagyharsányban, Beremenden és Villánykövesden.

44465821911_9fc390e0e7_z

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Koncertek, színházi előadások, filmvetítés, kézműves vásár és hajótúra is várja június 18. és 22. között az immár tizennegyedik Szolnoki Tiszavirág Fesztivál látogatóit. A fesztivál a város szívében nyitja meg a szolnoki nyári rendezvények sorát.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma