15_eves

2019.05.30

Rendhagyó, interaktív, virtuális és 3D-megoldásokat is alkalmazó pályaválasztási napot szervez fiataloknak, szülőknek és pedagógusoknak a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár június 6-án Virtuális kalandozás a szakmák világában címmel.

fszek.hu
Forrás: Fszek.hu

Nemcsak előadásokat hallgathatnak, hanem a vendéglátás, a divat, a gépjárműipar és az építőipar különféle szakmáiba is belekóstolhatnak az érdeklődők a virtuális valóság (Virtual Reality) technológia segítségével. A játék elején egy állásbörzén találják magunkat, és eldönthetik, hogy melyik iparágat választják. Akit a vendéglátás vonz, átélheti, milyen egy éttermi konyhán szakácsként dolgozni.


Akit inkább az autók érdekelnek, kereket és olajat cserélhet, vagy lefényezhet egy lökhárítót a szerelőműhelyben. Akik az építőipar mellett döntenek, megtapasztalhatják, milyen a magasban dolgozni hegesztőként vagy tetőfedőként. Aki inkább a művészeti szakmákat szereti, annak a divatiparban a helye: összeállíthatja és lefotózhatja saját kollekcióját, majd begyűjtheti a lájkokat.


MKIK_Szakmaszimulator
MKIK Szakmaszimulátor


A Jövő kávézó asztalainál négy témában folynak majd beszélgetések multinacionális cégek tapasztalt munkatársai vezetésével. A szakemberek kérdésekkel segítik, irányítják a programot, illetve az új asztaltársaság számára összefoglalják, milyen megállapításokra jutott az előző csoport.


Emellett egy alternatív iskola vezetője, egy generációkutató, valamint különböző cégek munkatársai is tartanak előadást régi és új szakmákról, a technológiai fejlődésről, a lehetséges jövőről. Számba veszik azokat a szakmákat is, amelyek öt éve még nem léteztek, köztük az UX designert, az AI tanácsadót és az adat-evangelistát.


MKIK_Szakmaszimultar_2
MKIK Szakmaszimulátor

A program fókuszba állítja az önismeret szerepét a pályaválasztásban, ezért szakemberek segítik a diákokat, hogyan ismerjék meg képességeiket, adottságaikat, vágyaikat és céljaikat.

 

Az ingyenes rendezvényt Budapest Főváros Önkormányzata támogatja.

KAD_Kultura_596x90_002

szilagyi_judit

2019.08.19

Dr. Szilágyi Judit főmuzeológus, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa augusztus 20-a alkalmából a muzeális intézményekben dolgozó szakemberek kiemelkedő muzeológiai tevékenységét elismerő Móra Ferenc-díjat kapott.

irotabor_tokaj

2019.08.14

A méltán híres aszú mellett Tokaj neve hallatán a komoly hagyományokkal rendelkező írótábor is eszünkbe juthat. A ma kezdődő, augusztus 18-ig zajló Tokaji Írótábor programjainak fókuszában az első világháború és a Trianon közötti időszak elemzése áll.

tandori

2019.08.14

A Müpa szervezésében szeptemberben folytatódik a Literárium és a Literárium Extra: a programsorozat egy olasz irodalmi esttel kezdődik, majd ezt követi egy hónappal később a Takács Zsuzsa-est, végül egy Tandori Dezső tiszteletére rendezett emlékműsorral zárul novemberben.

A legjobb produkciókat és színházi teljesítményeket is díjazzák.a VIII. Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál gáláján. Az augusztus 19-én Szarvason zajló rendezvényen köszöntőt mond Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

A kiállítást augusztus 27-én, 18 órakor nyitja meg Dr. Faludi Julianna szociológus a budapesti Mai Manó Házban. A tárlaton kiállít Sergey Prokudin-Gorsky, Balogh Rudolf, Biró Dávid, Eperjes Ágnes, Liz Nielsen és Bill Sullivan. A Három szín című kiállítást október 6-ig láthatják az érdeklődők.

A két színész Joshua Michael Stern rendező filmjében, az After Exile-ben játszik együtt. Stern nevéhez fűződik a Steve Jobsról szóló életrajzi dráma, a Jobs, valamint a Graves című televíziós sorozat is. Az új mozifilm főhőse (LaBeouf) a történet szerint éppen a börtönből szabadul, ahol rablás és emberölés miatt volt, és – szintén börtönviselt, alkoholista – apjával (De Niro) igyekszik megmenteni öccsét az övékéhez hasonló életúttól. Az igaz történeten alapuló film forgatását októberben kezdik.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Zsolnay Örökségkezelő nyárbúcsúztató ingyenes fesztiválját augusztus 23. és 25. között tartják immár nyolcadik alkalommal a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

molnar-jacqueline-kiallitasa-biciklismadarak

Ma van a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passiójának ingyenes szabadtéri előadása az esztergomi bazilika előtt.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma