728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2019.07.22

Először rendezik meg a Budapesti Illusztrációs Fesztivált a Graphifest keretében október második felében. A cél a hazai illusztrációs művészetek megújítása. A legjobb pályaműveket a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) és a Magyar Képzőművészeti Egyetemen állítják ki.

Szanto_Piroska
Szántó Piroska könyvillusztrációja
Szász Imre: Kisanna erdőországban című könyvéhez


„Magyarországon méltatlanul kevés szó esik a könyvillusztrációról, pedig az egyenértékű lehet az irodalmi szöveggel" – mondta Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója a hétfői sajtótájékoztatón.


Herbszt László grafikus, a fesztivál művészeti vezetője szerint a hazai gyermekillusztráció világszínvonal-közeli, de a kortárs felnőtt szépirodalmi illusztrációk presztízsét erősíteni kell. Mint felidézte, a hazai illusztráció a rendszerváltásig erőteljes vonulatot jelentett, azt követően azonban a dolog megszakadt, a felfelé ívelő szakasz a kétezres évek első felében indult meg újra, de leginkább csak a gyermekillusztrációk tekintetében.


otthon_02
A Szép Magyar Könyv 2018-as versenyén Rofusz Kinga: Otthon című könyve nyert
az Év Illuszrtrátora kategóriában


Révész Emese művészettörténész kiemelte: az Első Budapesti Illusztrációs Fesztivál október 16-tól 30-ig fog tartani, és egyéves előkészítő munka előzte meg. Magyarországon Miskolcon, Győrben, Salgótarjánban és Békéscsabán is tartanak grafikai biennálét, de egyik sem foglalkozik a kortárs illusztráció bemutatásával – tette hozzá.

Mint elhangzott, a fesztiválra kiírt pályázat egyik fontos célközönsége a fiatal hazai grafikus színtér, a másik pedig a kiadók, amelyeket arra szeretnének ösztönözni, hogy végre megjelentessenek felnőtt irodalmi illusztrációs köteteket.


Aranyrajzszog_dijazottak
Az 2018 évi Arany Rajzszög-díjazottak


A PIM és az Aranyrajzszög Társaság közös, nyílt pályázatát négy kategóriában írták ki: fikciós gyermek- és felnőtt szépirodalom; nem fikciós, természettudományos jellegű illusztrációk; kötött szépirodalom; valamint szöveg nélküli képkönyvek kategóriában várják a műveket augusztus 30-ig. A pályamunkákból válogatott tárlatokat a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay-termében, valamint a PIM-ben láthatja majd a közönség.


A kötött szépirodalom kategóriában három, idén évfordulós alkotó, a száz éve elhunyt Ady Endre és Csáth Géza, valamint a negyven éve elhunyt Örkény István műveihez kapcsolódó pályaműveket várnak, a legjobb alkotásokból a PIM-ben rendeznek kiállítást.


Reber
Réber László illusztrációja egy Örkény-egyperceshez


„1957-ben és 1977-ben is rendeztek kiállítást a Petőfi Irodalmi Múzeumban Ady-művekhez kapcsolódó illusztrációkból, most a jelen olvasatára vagyunk kíváncsiak. A Csáth-jubileumon jelenleg is van egy kiállítás a PIM-ben, az ő munkássága nagyon alkalmas arra, hogy általa 21. századi tartalmakat közvetítsünk képileg is. Örkény könyvei eleve összekapcsolódtak a kortárs grafikával, gondoljunk csak Réber Lásló rajzaira az egypercesek mellett" – sorolta Révész Emese.


Herbszt László megjegyezte, hogy Csáth Géza „crossover figura" volt, hiszen nemcsak író volt, hanem orvos, zeneszerző és naplóit maga illusztrálta. Úgy vélte, Adyt aktualizálni kellene, itt az ideje, hogy gondolatai, világa az illusztrációkban 21. századi módon jelenjen meg.


csath-geza-rajz
Csáth Géza rajza


A világhírű francia illusztrátor, Serge Bloch vezette szakmai zsűri által legjobbnak ítélt, első három helyezett alkotást a PIM megvásárolja gyűjteménye számára.

A fesztivál keretében olasz, szlovák, cseh és japán illusztrátorok munkái is láthatóak lesznek, workshopokat is rendeznek. A tervek szerint a tárlatok anyaga magyarországi vidéki nagyvárosokban és a külföldi magyar intézetekben vándorkiállításon fog megjelenni, kétnyelvű katalógus kíséretében.


Demeter Szilárd a sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy a PIM-ben 2020-tól elindulhat egy gyermekirodalmi központ.


Az első Budapesti Illusztrációs Fesztivál pályázatának technikai részetei a www. aranyrajzszog.hu oldalon találhatók.

 

Forrás: MTI

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

Bonczidai_Eva_3

2019.08.21

„Nekem a csakazértis az egyik szupererőm: nem fogok beledögleni valamibe, amit túl is élhetek. Meg az, hogy képes vagyok örülni. Annak is, amit más tett hozzá a világhoz" – mondja Bonczidai Éva Oláh János-ösztöndíjas szerkesztő. Portréinterjú.

HUD_4619_

2019.08.21

Márai Sándorra emlékezik a 17. Magyar Nyelv és Könyv Ünnepe, melyet Kassa díszvendégségével rendeznek meg szeptember 6–8. között.

Farkas_Franciska.R

2019.08.21

Az ADYnemADYde című előadás a Zichy Szín-Műhely a Színház az iskolákba megy programsorozat második darabja, bemutatója szeptember 27-én a Hatszín Teátrumban lesz.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

Egy spanyol történész az amszterdami Társadalomtörténeti Nemzetközi Intézetben (IISH) 1939 óta heverő fadobozokban több mint 500, a spanyol polgárháborút megörökítő fotó negatívjára bukkantak. A Nemzeti Munkásszövetség (CNT) 1939 áprilisában csempészte ki Barcelonából az archívumot, amely egy hosszú út után –kitérőkkel Párizsban, valamint Harrogate és Oxford városaiban – 1947-ben érkezett meg az IISH-ba. A dobozokban több mint 500 olyan fotó negatívja lett meg, amelyet a spanyol polgárháború alatt, 1937 és 1938 között készített az akkor még Deutsch Kati néven dolgozó fotós. Spanyolországba érkezve Deutsch a CNT és az Ibériai Anarchista Föderáció (FAI) külső propagandaszolgálatához szegődött.

Szeptemberben mutatják be A csizmadia, a szélkirály és a nyúlpásztor esete című darabot, amelyet Nagy Orsolya írt és Markó Róbert rendezett. Kolozsi Angéla A libapásztorlány című meséjét Kuthy Ágnes rendezésében láthatjuk, a Papucsszaggató királykisasszonyok című előadást pedig Láposi Terka állítja színpadra. Az Óriásölő Margaret című darabot írója, Gimesi Dóra rendezi majd. A teátrum vasárnap tartja évadnyitó családi rendezvényét. Az Idesüss a figurásra! című programsorozatra a Nagytemplom mögötti Emlékkertben várják az érdeklődőket.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Ostrea_peregrina

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma