Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.04.06

O/A – holnapra címmel a dalszínházi műfajok népszerűsítését és oktatását célzó kiadvány jelent meg az Opera gondozásában. Az általános- és középiskoláknak szóló tanári segédkönyv szerzőjével, Kákay Istvánnal a kötet születéséről, célkitűzéseiről és a jövő operaközönségéről is beszélt.

kakay_istvan_foto_szalai_jeno
Kákay István
Fotó: Szalai Jenő

Mi volt az alapgondolat, amely útnak indította a munkát?

A kiadvány ötlete Ókovács Szilvesztertől, az Opera főigazgatójától származik, aki arra kért, hogy írjak egy olyan példatárat, amely gyerekek számára elénekelhető részleteket tartalmaz az opera- és balettirodalomból. A mindennapos éneklés meghirdetett mozgalmához kapcsolódva olyan anyagot szerettünk volna a pedagógusok kezébe adni, amely abban segíti őket, hogy megismertessék és megszerettessék ezt a két műfajt a fiatalokkal.

 

Mit fejez ki a kötet címében a „holnapra” szó?

Egyrészt arra utal, hogy a példatár minden napra – holnapra is – tartalmaz énekelnivalót. Főképpen arról szól, hogy a kiadvánnyal a jövő operaszerető közönségét szeretnénk kinevelni. Az opera ma nincs közel a gyerekek világához, sőt általában a magyar társadalom egészétől is távolabb áll, mint szeretnénk. Nagyon komoly küldetésünk van ezen a téren, és én szentül hiszek abban, hogy az opera a 21. században is lehet olyan népszerű, mint két- vagy háromszáz évvel ezelőtt. A jövő hallgatóságának oktatását pedig nem lehet máshol elkezdeni, mint a mai iskolás nemzedékeknél.

kakay_istvan_operahaz_gyermekkara_foto_berecz_valter
Kákay István és a gyermekkar
Fotó: Berecz Valter

 A gyűjtemény 32 szerző 55 operájából és 7 balettjéből tartalmaz összesen 222 részletet. Melyek voltak a válogatás szempontjai?

A kiválasztott példákkal megpróbáltam az operaírás minden korszakát reprezentálni. Ókovács Szilveszter kérése volt, hogy csak olyan műveket szerepeltessünk, amelyeket az Opera – fennállásának 135 éve alatt – már színpadra vitt. Igyekeztem jól ismert példákat és népszerű dallamokat keresni, ugyanakkor arra is törekedtem, hogy az egyetemes zeneirodalom által fontosnak tartott szerzők és a jelentős magyar komponisták is az őket megillető módon kapjanak helyet a kiadványban. Ez egy olyan kötet, amely soha nem lehet teljes, valahol azonban mégis meg kellett húzni a határt. Händel Xerxésze a legrégebbi, míg Szokolay Vérnásza a legfiatalabb opera, amely szerepel a gyűjteményben.

 

Mi jelentette a legnagyobb kihívást a példatár összeállítása során?

A kötetet nem csak olyan gyerekeknek szánjuk, akik zenét tanulnak. Az ő hangterjedelmükhöz igazítottam a részleteket, amelyeket szinte kivétel nélkül transzponálnom kellett. A könnyű megszólaltatást segíti egyébként a dallamok fölött található akkordkíséret is, amely bármilyen akkordikus hangszeren megszólaltatható.

image
Kákay István és Kákay Katalin
Forrás: poezisegyuttes.hu

Mit jelent Önnek személyesen a kötet?

Az Opera munkatársaként 1987 óta dolgozom elkötelezetten a magyar operajátszásért és általában az operakultúráért. Minden munkakörömben és minden feladatomban igyekszem a maximumra törekedni, mégis ritka, amikor ennyire kézzelfoghatóvá válik az erőfeszítéseim eredménye. Rendkívüli módon motivált ez a feladat, és nagyon boldoggá tesz az a hihetetlen érdeklődés, ami a kötetet övezi. Bízom benne, hogy ez csak fokozódik majd, és a példatár valódi közkinccsé válik.

Belinszky Anna interjúja az Opera Magazinban jelent meg.

 

 

Rofusz-Kinga_otthon_res

2019.06.14

Idén Rofusz Kinga, Keresztesi József, Holló Kati, Todero Anna, Zágoni Balázs, Kiss Judit Ágnes, Papp Dóra, Farkas Róbert, Miklya Zsolt és Kürti Andrea gyerek- és ifjúsági irodalmi alkotásait, illetve tevékenységét díjazták az Ünnepi Könyvhéten.

PEN_2_R

2019.06.12

Az erdélyi katolikus pap a román kommunista diktatúra legkegyetlenebb időszakában szervezkedett a sztálinista állam és kiszolgálói ellen. Szoboszlay Aladár lelkészt és 56 társát végül államellenes összeesküvés vádjával ítélték el 1958-ban, majd kilenc társával együtt kivégezték. A témával foglalkozó kutatók több kötetben dolgozták fel a Szoboszlay-perből és a megfigyelés időszakából megmaradt dokumentumokat.

racz_vali

2019.06.12

Halálos körhinta címmel könyv jelent meg az Erdélyi Szalon Kft. gondozásában Rácz Valiról, a 30-as, 40-es évek ünnepelt dizőzéről.

A száz éve született Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós emlékére nyílik kiállítás június 16-tól a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban. A tárlat a két színművész színházi és filmes életművét, egyéni pályáját, találkozásukat, a Nemzeti Színházban és a Madách Színházban színre került közös előadásaikat idézi meg a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelyén, a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A kiállítás időtartama alatt változatos kísérőprogramokkal és filmklub-vetítésekkel is várják az érdeklődőket.

Eladatlan maradt egy nagy méretű növényevő dinoszaurusz – a Diplodocus egy rokona – megkövült csontváza egy csütörtöki párizsi árverésen, mert nem akadt senki, aki megadta volna az eladó által elvárt 1,2 millió eurós minimális árat. A legmagasabb összeg, amelyet a 150 millió éves csontvázért ajánlottak 1,15 millió euró volt. A 13 méter hosszú és 6,2 méter magas fosszíliát így végül visszavonták az árverésről.

Megállapodást írt alá pénteken a II. kerület polgármestere kolozsvári magyar szervezetek és intézmények képviselőivel Budapesten. Ennek keretében a II. kerület és kulturális intézményei még szorosabbra fűzik kapcsolatukat a kolozsvári magyar szervezetekkel. Ennek első lépéseként szombaton, a II. Kerület Napja elnevezésű rendezvényen a fiatal kolozsvári író, Lupescu Kata könyvbemutatóján vehetnek részt az érdeklődők, valamint az együttműködő szervezetek vezetői mérik össze szakácstudományukat kerületi csapatokkal a szokásos éves főzőversenyen a Millenárison. Augusztusban a II. kerület kulturális programokkal képviselteti majd magát a Kolozsvári Magyar Napokon Láng Zsolt polgármester részvételével.

Június 14-től látogatható a tajvani főváros emblematikus felhőkarcolója, a Taipei 101-nek a legfelső szintjén lévő VIP-kilátó, ahova eddig csak olyan hírességeket engedtek fel, mint Bill Clinton volt amerikai elnök vagy Will Smith hollywoodi filmsztár. A helység mindössze 12 személyes, és csak napi három turnusban engednek fel látogatókat 40-40 percre, előzetes foglalás után. A 2004-ben átadott Taipei 101 a világ legmagasabb épületének számított 2010-ig, a dubaji Burdzs Kalifa átadásáig.

Június 16-án, apák napja alkalmából mesedélelőttre várják a kisgyermekes családokat a Magyarság Házában. A vasárnapi eseményen Fazekas Andrea kárpátaljai mesemondó tárja fel a Papucsszaggató királykisasszony kalandjait, a történet után pedig közös kézműveskedésen vehetnek részt a látogatók.

Személyes történeteikkel idézik fel az 1980-as, 1990-es éveket a Szabadságkoncert művészei, akik a rendszerváltoztatás 30. évfordulója alkalmából lépnek színpadra június 16-án, a Hősök terére szervezett nagyszabású előadáson.

125848

Európa legnagyobb önismereti és életmódfesztiválját hetedik alkalommal rendezik meg Alsóörsön június 19. és 24. között.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Hullámzó világ című táncjátékának bemutatójával kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok június 21-én.

Hétvégén rendezik meg az Európai Kerti Vasutak Találkozóját a Vasúttörténeti Parkban, ahol a látogatók dízel- és gőzmozdonyok kicsinyített másolatainak felvonulását láthatják majd.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma