hangf_spotify_banner_728x90

2012.12.05

Óriási érdeklődés kísérte a 2012. november 29-től december 1-jéig tartó Őszi Nemzetközi Irodalmi Fesztivált. A teltházas eseményen 16 külföldi és hazai szerző gondolkodott együtt a fesztivál hívószaváról, a hazáról.
Minden előzetes várakozást felülmúló érdeklődés kísérte a három napos Őszi Nemzetközi Irodalmi Fesztivált. Az eseményt az Akademie Schloss Solitude, a Literaturhaus Stuttgart és a József Attila Kör (JAK) szervezésében, a Baden-Württemberg Stiftung, a Staatsministerium Baden-Württemberg és a Péter Horváth Stiftung támogatásával az A38 Hajón rendezték meg a hétvégén.
 
Gaborják Ádám a József Attila Kör elnöke a fesztivált értékelve elmondta: „Miközben megpróbáltuk körüljárni a témát egy álló hajón, egy fantasztikus utazásnak és különleges találkozásoknak lehettünk tanúi a csodálatosan izgalmas vendégeknek és a mindvégig telt házas, érdeklődő és odafigyelő közönségnek köszönhetően. Egy igazi kikötő volt a hely, ahová különböző tájakról érkeztek az átutazók, de itt hagyták nekünk a saját tapasztalataikat, s a szellemi kalandozások mellett igazi érzelmeket is hallhattunk. Ezért csakis hálásak lehetünk. A fesztivál valóban megmutatta, ebben az országban csak akkor tudjuk saját magunkat és hagyományainkat is újraértelmezni, csak akkor tudunk a szélsőségek vagy az önmagunkra záródás ellen küzdeni, ha nyitottak vagyunk másokra, más kultúrákra, nyelvekre, etnikumokra, közösségekre is. Ezt ma nem lehet elégszer hangsúlyozni."
 
Lóránd Zsófia, a fesztivál főszervezője a Fesztivál közönségének közösséggé érését emelte ki méltatásában, majd hozzátette: „A közönség, a szerzők és a moderátorok megállíthatatlanul cseréltek eszmét nem csak a színpadon, hanem a szünetekben, és az estek végén a város kávézóiban, éttermeiben, vagy péntek délelőtt a KÉK szervezte várostörténeti sétán. Nem tudtuk meg, mi az az egy dolog, ami a haza, abban azonban nincs vita, hogy a haza valami nagyon értékes és fontos, például mert nagyszerű embereket hoz össze, hogy nagyszerű gondolatokat osszanak meg egymással, elképesztően finom poétikájú szövegeken keresztül."
 
 Sejla Sehabovic (balra), Keresztury Tibor és Selyem Zsuzsa
 
Az esemény létrejöttében nélkülözhetetlen szerepet vállaló külföldi partnerek közül Florian Höllerer, a Literaturhaus Stuttgart igazgatója a következő gondolatokkal fejezte ki köszönetét a budapesti esemény résztvevőinek: „Egy rendkívüli fesztivál - három nap, mely alatt egy hajó a Dunán hazává vált. Annyi gondolat-löket az ingó talajon, amelyek elkísérnek Stuttgartba, újabb és újabb hullámokat keltve bennem. Egyetlen szóban: Köszönöm!" Jean-Baptiste Joly, az Akademie Schloss Solitude Alapítvány elnöke és az Akadémia művészeti vezetőjehozzátette: „16 szerzővel, akik nyolc különféle nyelven olvastak fel, három napon át az irodalom volt a hazánk. Minden hang másképp, minden fül készen arra, hogy meghallja a különbséget és belekóstoljon a másságba. Visszaérkezvén Solitude-be, azt hiszem, hogy egy páratlan csoda részesei voltunk. Végtelenül hálásak vagyunk ezért a csodáért minden szerzőnknek és mindenekelőtt Zsófiának. Annyira ritkák az ilyen pillanatok."
 
Az esemény három napjának tíz programját közel ötszáz néző látogatta meg. Az érdeklődők soraiban sok ismert arc is felbukkant, de a szervezők őszinte örömére az esemény sikerrel szólított meg egy sokkal szélesebb közönségréteget is, akiket az irodalom által közvetített gondolatok, a nemzetközi könyvválaszték és a legnevesebb hazai és külföldi szerzők közvetlen közelsége egyaránt vonzott.
 
(Forrás, fotó: Sonntag Media Kft.)
 

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

szodemeter-templom-kolcseyemlekhaz

2019.05.26

A partiumi Sződemeteren szombaton ünnepélyesen felavatták a magyar állami támogatással felépített Kölcsey Ferenc-emlékházat és a román vallásügyi államtitkárság támogatásával felújított református templomot.

Szalkai-kodex_hasonmas_kiadasa

2019.05.25

A mohácsi csatamezőn elesett Szalkai László (1475–1526) esztergomi érsek 1490 körül készített iskolai jegyzeteiből álló kódex hasonmás kiadását mutatták be pénteken Esztergomban. Az esztergomi gyűjteményben őrzött kötet fakszimile kiadása az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár és a Sárospataki Római Katolikus Gyűjtemény közös gondozásában jelent meg.

otthon_R

2019.05.25

A szülő a gyerekkönyvek hatalmas kínálata láttán joggal gondolhatja, hogy az ideális könyv megtalálása majdhogynem lehetetlen, fáradságos vállalkozás. Ebben segíthet, hogy időnként szakmai listákat készítenek – a Gyermekirodalom.hu oldal nemrég hozta nyilvánosságra az idei Top50-es listáját. Erről választottunk öt kiemelkedő könyvet.

130. évfordulóját ünnepli június 27-én a Fővárosi Nagycirkusz, amely a közönség tárgyi emlékeit és a cirkuszhoz köthető személyes történeteit is várja a tárlathoz. Olyan felajánlásokat vár az intézmény, amelyek valamilyen módon kötődnek a Fővárosi Nagycirkuszhoz, például régi plakátokat, fotókat, jegyeket, vagy előadáshoz, artistához, zsonglőrhöz kötődő emlékeket, kellékeket. A beérkező emlékeket a közönség egy éven át láthatja majd a Fővárosi Nagycirkusz épületében és honlapján. A jelentkezéseket az emlékről készült fotóval és rövid leírással június 10-ig várják a szervezők.

Slam Poetry Showcase produkciót mutat be három erdélyi slam poetry bajnok a kolozsvári Planetáriumban május 30-án. A Bajnokon Legalja névvel fémjelzett rendezvényen fellép majd André Ferenc, aki 2013-ban, Horváth Benji, aki 2014-ben és Vass Csaba, aki 2018-ban nyert Erdélyi Slam Poetry Bajnokságot. A belépés ingyenes.

A május 29-én tartandó tanácskozás célja, hogy a 2014 óta létező, a magyarországi színházi nevelési képzések között egyedülálló drámainstruktor szak eddigi eredményeit felmérje, valamint lehetséges fejlődési irányait a korábbi és jelenlegi osztályok közreműködésével, tanáraik és a szakma képviselőinek részvételével megvitassa. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Bővebb tájékoztatás itt érhető el.

Május 29-én este héttől tartják az Irodalmi Jelen díjátadó gálaestjét a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Fellépnek többek között: Böszörményi Zoltán, Demeter Szilárd, Dobozi Eszter, Nagy Zsuka, Nádasdy Ádám, Rakovszky Zsuzsa, Orbán János Dénes, Sántha Attila, Szőcs Géza, Vörös István, Zsille Gábor. Az est kiemelt meghívottja és társművésze: Várnagy Andrea zongoraművész.

Perl János képeiből nyílt tárlat a Magyarság Házában, melyen megelevenednek Kárpátalja történelmi emlékhelyei, köztük a munkácsi vár, a Vereckei Emlékmű, a természeti kincsek, a hagyományos népi mesterségek űzői, így a szövőnő, a bodnár, a borász, a bőrdíszműves, a fazekas. A tárlaton a fotók mellett szerepelnek a régió híres kézműves termékei, a salánki hordó, a csörögefánk, a Hidi-kerámia, a beregi szőttes, a salánki viaszos tojás is. A rendezvény az Értékek vonzásában programsorozat része, amelyben az intézményben bemutatják a határon túli magyar tájegységek néprajzi és népművészeti kincseit.

Több mint 300 hagyományőrző vitéz részvételével négy nagy hadijáték várja a közönséget a 12. Tatai Patara török kori történelmi fesztiválon május 31. és június 2. között.

Tatai_patara_2

Május 30. és június 2. között rendezik meg az ELEVEN Tavasz utcafesztivált a Bartók Béla úton, ahol izgalmas művészeti programokkal, kiállításokkal, koncertekkel és workshopokkal várják az érdeklődőket.

Leonidas Kavakos görög hegedűművész karmesterként is sikeres, most erről az oldaláról is bemutatkozik a Budapesti Fesztiválzenekar közönségének május 31-én, június 1-én és 2-án a Zeneakadémián. Nemcsak a karmestere, a szólistája is különleges lesz hangversenyüknek, Gautier Capuçon csellóművész.

Színházi előadások, koncertek, kreatív művészeti játékok és gyermekeknek szóló programok is szerepelnek a vácrátóti ArtBorétum Feszten, amelyet május 31. és június 2. között első alkalommal rendeznek meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma