728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2012.12.05

Óriási érdeklődés kísérte a 2012. november 29-től december 1-jéig tartó Őszi Nemzetközi Irodalmi Fesztivált. A teltházas eseményen 16 külföldi és hazai szerző gondolkodott együtt a fesztivál hívószaváról, a hazáról.
Minden előzetes várakozást felülmúló érdeklődés kísérte a három napos Őszi Nemzetközi Irodalmi Fesztivált. Az eseményt az Akademie Schloss Solitude, a Literaturhaus Stuttgart és a József Attila Kör (JAK) szervezésében, a Baden-Württemberg Stiftung, a Staatsministerium Baden-Württemberg és a Péter Horváth Stiftung támogatásával az A38 Hajón rendezték meg a hétvégén.
 
Gaborják Ádám a József Attila Kör elnöke a fesztivált értékelve elmondta: „Miközben megpróbáltuk körüljárni a témát egy álló hajón, egy fantasztikus utazásnak és különleges találkozásoknak lehettünk tanúi a csodálatosan izgalmas vendégeknek és a mindvégig telt házas, érdeklődő és odafigyelő közönségnek köszönhetően. Egy igazi kikötő volt a hely, ahová különböző tájakról érkeztek az átutazók, de itt hagyták nekünk a saját tapasztalataikat, s a szellemi kalandozások mellett igazi érzelmeket is hallhattunk. Ezért csakis hálásak lehetünk. A fesztivál valóban megmutatta, ebben az országban csak akkor tudjuk saját magunkat és hagyományainkat is újraértelmezni, csak akkor tudunk a szélsőségek vagy az önmagunkra záródás ellen küzdeni, ha nyitottak vagyunk másokra, más kultúrákra, nyelvekre, etnikumokra, közösségekre is. Ezt ma nem lehet elégszer hangsúlyozni."
 
Lóránd Zsófia, a fesztivál főszervezője a Fesztivál közönségének közösséggé érését emelte ki méltatásában, majd hozzátette: „A közönség, a szerzők és a moderátorok megállíthatatlanul cseréltek eszmét nem csak a színpadon, hanem a szünetekben, és az estek végén a város kávézóiban, éttermeiben, vagy péntek délelőtt a KÉK szervezte várostörténeti sétán. Nem tudtuk meg, mi az az egy dolog, ami a haza, abban azonban nincs vita, hogy a haza valami nagyon értékes és fontos, például mert nagyszerű embereket hoz össze, hogy nagyszerű gondolatokat osszanak meg egymással, elképesztően finom poétikájú szövegeken keresztül."
 
 Sejla Sehabovic (balra), Keresztury Tibor és Selyem Zsuzsa
 
Az esemény létrejöttében nélkülözhetetlen szerepet vállaló külföldi partnerek közül Florian Höllerer, a Literaturhaus Stuttgart igazgatója a következő gondolatokkal fejezte ki köszönetét a budapesti esemény résztvevőinek: „Egy rendkívüli fesztivál - három nap, mely alatt egy hajó a Dunán hazává vált. Annyi gondolat-löket az ingó talajon, amelyek elkísérnek Stuttgartba, újabb és újabb hullámokat keltve bennem. Egyetlen szóban: Köszönöm!" Jean-Baptiste Joly, az Akademie Schloss Solitude Alapítvány elnöke és az Akadémia művészeti vezetőjehozzátette: „16 szerzővel, akik nyolc különféle nyelven olvastak fel, három napon át az irodalom volt a hazánk. Minden hang másképp, minden fül készen arra, hogy meghallja a különbséget és belekóstoljon a másságba. Visszaérkezvén Solitude-be, azt hiszem, hogy egy páratlan csoda részesei voltunk. Végtelenül hálásak vagyunk ezért a csodáért minden szerzőnknek és mindenekelőtt Zsófiának. Annyira ritkák az ilyen pillanatok."
 
Az esemény három napjának tíz programját közel ötszáz néző látogatta meg. Az érdeklődők soraiban sok ismert arc is felbukkant, de a szervezők őszinte örömére az esemény sikerrel szólított meg egy sokkal szélesebb közönségréteget is, akiket az irodalom által közvetített gondolatok, a nemzetközi könyvválaszték és a legnevesebb hazai és külföldi szerzők közvetlen közelsége egyaránt vonzott.
 
(Forrás, fotó: Sonntag Media Kft.)
 

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

Bonczidai_Eva_3

2019.08.21

„Nekem a csakazértis az egyik szupererőm: nem fogok beledögleni valamibe, amit túl is élhetek. Meg az, hogy képes vagyok örülni. Annak is, amit más tett hozzá a világhoz" – mondja Bonczidai Éva Oláh János-ösztöndíjas szerkesztő. Portréinterjú.

HUD_4619_

2019.08.21

Márai Sándorra emlékezik a 17. Magyar Nyelv és Könyv Ünnepe, melyet Kassa díszvendégségével rendeznek meg szeptember 6–8. között.

Farkas_Franciska.R

2019.08.21

Az ADYnemADYde című előadás a Zichy Szín-Műhely a Színház az iskolákba megy programsorozat második darabja, bemutatója szeptember 27-én a Hatszín Teátrumban lesz.

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje nyerte el a Szarajevói Filmfesztivál emberi jogi díját csütörtök este. A legjobb dolgokon bőgni kell című filmért az alkotók, Grosan Cristina rendező és Stalter Judit producer a szarajevói fesztivál szakmai programja, a CineLink Work in Progress 50 ezer euró értékű utómunkadíját nyerték el, amely a Post Republic stúdió felajánlása. Az első magyar egészestés animációs dokumentumfilm, Csáki László Kék Pelikán című alkotásának filmterve a Best Pack&Pitch díjat kapta meg. Mikulán Dávid és a Nagyi projektet jegyző Révész Bálint Kix címmel készülő dokumentumfilmtervét a Docu Talent program zsűrije díjazta. Kőrösi Máté Dívák című alkotása a 2000 eurós pénzdíjjal járó Cat&Docs elismerést kapta meg, míg Dér Asia és Haragonics Sára Egy nő története munkacímű alkotása a DOK Leipzig, a rangos lipcsei dokumentumfilm-fesztivál díját nyerte el.

A múmiát 129 évvel ezelőtt ajándékozták a Michingani Állami Egyetemi Múzeumnak. A kecsua nyelven Nustának (hercegnő) hívott hajdani kislány teste kitűnő állapotban maradt fenn, fekete copfjait mintha frissel fésült hajból fonták volna, kezei kis tollakat markolnak. Szénizotópos vizsgálatokkal megállapították, hogy a múmia a 15. század második feléből származik, ami megerősíti a feltételezést, hogy a kislányt Kolumbusz Kristóf érkezése és a spanyol hódítás előtt temették el.

Egy ódon svájci házban találtak rá a világhírű regényhez készült rajzokra, melyeket maga Antoine de Saint-Exupéry készített. Egy dohos szagú irattartó rejtette a „kincseket”, az egyiken a jóllakott kígyó látható, amely felfalt egy elefántot, de a felnőttek kalapnak látják, továbbá szerepel a légipostapapírra készült vázlatokon a kis herceg és a róka is. A mappában volt egy szerelmes levél is, amelyet Saint-Exupéry feleségének írt. A rajzok meglepően jó állapotban vannak, de egyelőre nem tudni, hogy bemutatják-e őket a nyilvánosságnak, és ha igen, akkor mikor.

A Reading közelében épülő komplexumot John McAslan építész irodája tervezi. A neves skót tervező nevéhez fűződik egyebek közt a londoni King's Cross pályaudvar és a Roundhouse előadóművészeti központ fejlesztése.

A brit főváros világhírű múzeumának nyolcmillió darabos gyűjteménye van. Ebből azonban csak 80 ezer látható kiállítva, a többi vagy az intézmény épületében, vagy két raktárépületben van London más pontján, amelyek közül a kormány az egyiket eladja. Az 64 millió fontba kerülő új komplexum munkálatainak jó részét – 50 millió fontot – ebből az eladásból fedezik, a fennmaradó részt pedig többek között adományokból. A 2023-ra elkészülő létesítményben világhírű antik szobrok és mozaikok is megtekinthetők lesznek

A szeptember 24. és 28. között első alkalommal zajló PesText – Nemzetközi Irodalmi Fesztivál Neked mit jelent a szabadság? címmel kiírt irodalmi pályázatára 201 alkotás érkezett be. A szakmai zsűri díját Halleves című verséért Izsó Zita kapta meg. A 11 műből álló shortlistre augusztus végéig lehet szavazni, hogy kiderüljön, ki lesz a közönségdíjas.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

arcus-temporum-xiii-pannonhalmi-muveszeti-fesztival

A jövő szombatig tartó rendezvényen hatvan helyszínen több mint kétszáz koncerttel, színházi előadással, filmvetítéssel és kísérőprogrammal várják a közönséget.

A gyönyörűen felújított, a XIX. század végén épült Egyedi-palotában működő Benczúr Ház Kulturális Központ megújult műsorkínálatával a budapesti kulturális élet egyik izgalmas színterévé vált. A Postakürt Alapítvány által működtetett helyszín hiánypótló és izgalmas produkcióknak, színházi előadásoknak, koncerteknek és táncházaknak ad otthont.


Negyvenhét helyszínen több mint 340 esemény lesz a 7. Vásárhelyi Forgatag elnevezésű fesztiválon, amely kortárs művészeti programokkal kezdődik pénteken és szeptember 1-ig tart Marosvásárhelyen

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma