Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2013.01.25

Ünnepi évértékelő keretében találkoznak pénteken este a Bárka irodalmi és művészeti folyóirat munkatársai és szerkesztői a békéscsabai Jókai Színház Ibsen Stúdió Színházában. Az esten átadják Bárka-díjat, amelyet idén hárman vehetnek át.

 
Elek Tibor, a Bárka főszerkesztője lmondta: a Bárka irodalmi, művészeti folyóirat szerkesztősége a magyar kultúra napja időszakában évek óta ünnepi esten értékeli az előző évben megjelent prózai és verses alkotásokat. A hagyományokhoz híven a péntek esti ünnepségen adják át a Bárka-díjat, amelyet olyan szerzők kaphatnak meg, akik az előző évben jelentős publikációkkal gazdagították a folyóiratot. A pénzjutalommal járó elismerést a folyóirat szerkesztősége alapította 2000-ben, a díjazottak 2002 óta emlékplakettet is kapnak, Kiss György szobrászművész kisplasztikáját.
Bárka-díjban ez alkalommal Bedecs László kritikus és irodalomtörténész, Fecske Csaba József Attila-díjas költő, író és Géczi János József Attila-díjas költő, író részesül.
Elek Tibor a díjazottakról elmondta: Bedecs László fiatal irodalmár, a Parnasszus című folyóirat szerkesztője, aki tavaly a Bárkában két jelentős írással jelent meg, egy fiatal költőkről szóló tanulmánnyal és Krasznahorkai László legutóbbi kötetéről szóló kritikával. A szerzőnek eddig négy kötete jelent meg.
A Miskolcon élő Fecske Csabának több verse jelent meg tavaly a Bárka két lapszámaiban, az ötödik kiadványt a szerkesztőség az ő kézírásos szonettjével indította - mondta Elek Tibor. A főszerkesztő megjegyezte: Fecske Csaba első verseskötete 1978-ban jelent meg, azóta több mint húsz munkáját adták ki, közöttük mesekönyveit.
A harmadik díjazott Géczi János, aki Veszprémben él és 2012-ben verseket és elbeszéléséket írt a Bárkába, emellett a folyóiratban megjelent egy vele készült irodalmi beszélgetés szövegváltozata is - jegyezte meg Elek Tibor. A díjazott első verseskötete 1982-ben jelent meg Vadnarancsok címmel, tavaly Ősz vagy Júlia címmel egy 103 haikut tartalmazó összeállítással és a Lassú árnyék című esszékötettel jelentkezett.
Az ünnepi évértékelőn a résztvevők ízelítőt kapnak a Bárkában tavaly megjelent művekből a békéscsabai Jókai Színház művészeinek közreműködésével. A rendezvényen a győri Hangraforgó zenekar megzenésített verseket ad elő, közöttük a Bárkában publikáló költők műveit.
 
(Forrás: MTI)
(Fotó: barkaonline.hu)

Roma_nok_kultura_banner_002

olvasosarok3

2019.06.24

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) olvasósarkot alakít ki a Fiumei úti sírkertben, Arany János sírja mellett. A padból, éjjeliszekrényből és ernyős lámpából álló jelképes olvasósarokban rendszerint a közelben nyugvó íróink, költőink legismertebb műveit lehet kézbe venni. A NÖRI célja az akcióval az olvasás népszerűsítése mellett az, hogy hangsúlyozza: a Fiumei úti sírkert több mint temető.

konyvtar_koltoztetes

2019.06.22

Élőláncot alkotva olvasók és önkéntesek segítettték pénteken a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár költöztetését Egerben. Az intézmény átmenetileg a helyőrségi művelődési otthonban működik majd mostani központja, a nagypréposti palota felújításának ideje alatt.

nagyvarad-kronikaja

2019.06.21

Nagyszabású monográfia készült Nagyváradról: Kormányos László mintegy 850 oldalas kötete a kezdetektől napjainkig foglalja össze kronologikus sorrendben a partiumi település történetét.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

A Megszálottak az elmúlt időszakban két nemzetközi fesztiválon is díjakat nyert. Májusban a Keresztény Filmek Világfesztiválján, Orlandóban nyerte el Fésűs Nelly a legjobb női alakítás díját. Most a film az Alaska Film Awards nemzetközi fesztivál fődíját, az Északi Fény Kirobbanó Tehetség Díja elismerést nyerte el, a jakartai világfesztiválon pedig a legjobb európai film Arany Díjat, Pozsgai Zsolt pedig a legjobb rendezői díjat is megkapta három másik kollégája mellett. A jakartai verseny díjait augusztusban az indonéziai császári városban, Dzsogdzsakartában, több napos ünnepség keretében veheti át a rendező a császári család meghívására.

A Római Magyar Akadémia június 25-én 19.00 órakor Zsigmond Dezső: A Sátán fattya című nagyjátékfilmjével emlékezik meg a 40-es évek egyik legnagyobb magyar tragédiájáról, a Kárpátalján élő magyarság vészkorszakáról, amelyről évtizedekig beszélni sem volt szabad. A Nagy Zoltán Mihály azonos című művéből készült film, Kárpátalja úgynevezett felszabadulás utáni periódusát (1944-45) tárja a néző elé, és a tizenhat esztendős Tóth Eszter sorsán keresztül láttatja a málenykij robot, valamint a szovjet megszállás borzalmait.

Huszonöt helyszínen 80 programmal, 400 fellépővel és kiállítóval várják a vendégeket az ormánsági Bőköz fesztiválon augusztus 22. és 25. között. Fellép mások mellett a Ghymes, Karácsony János, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, a Tárkány Művek vagy a Rudan Joe Akusztik Band, a bőközi helyi jellegzetességeket a települések tájházaiban lehet megismerni. Részletek itt.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

teraszlive_bujdosotrio_WEB

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

Fényfestéseket, fényinstallációkat, utcaművészeti produkciókat tartanak a 4. Zsolnay Fényfesztiválon június 27. és 30. között Pécsett.

Egyebek mellett a III. Richárdot, a Vihart és a Szentivánéji álmot láthatja a közönség a hatodik Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon, amelyet június 27. és július 3. között szerveznek meg a vajdasági Cortanovcin.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma