2013.10.17

A Weöres Sándor centenárium alkalmából gyermekversek szerzőinek szóló költőversenyt hirdetett a Magyar Írószövetség. A díjakat rendhagyó irodalmi est keretében, Weöres Sándor előtt is tisztelegve adták át a szövetség székházában október 10-én.

bobita1A Bóbita költőverseny szervezőit két cél motiválta. Egyrészt, hogy a hazai gyermekvers-irodalom új költeményekkel gazdagodjon a háromszázezer forint összdíjazású versenynek köszönhetően, másrészt rendhagyó és produktív módon emlékezzenek meg Weöres Sándorról.


A jeligés verspályázaton csak az írószervezetek tagjai vehettek részt. Érdekesség, hogy a közel száz beérkezett munka közül a legjobbaknak járó elismeréseket csak határon túli szerzők nyerték el. Az öttagú zsűri – Ágh István Kossuth-díjas költő, Szentmártoni János a Magyar Írószövetség elnöke, Turczi István Pen Klub alelnöke, a Magyar Írószövetség Költői Szakosztályának elnöke, Erős Kinga a Magyar Írószövetség titkára és Rózsássy Barbara költő – Fellinger Károly farsangi témájú versének ítélte az első helyezést. Második lett a vajdasági Csík Mónika „Mindenféle csipás szemekről” című verse, harmadik pedig a nagyváradi Tóth Ágnes „Maszkabál síppal, dobbal” című költeménye. Különdíjban részesült Mirtse Zsuzsa Dúdoló mamának című műve. A díjazott verseket Ágh István méltatta.


A Bóbita költőverseny ünnepélyes díjátadó gáláján színpadi etűddel is tisztelegtek Weöres költészete előtt. Bemutatták a „Piros ruhában, szerelemben" – Weöres Sándor és Károlyi Amy élete, szerelmes versekben című versszínházi előadás Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek előadásában.


Tóth Júlia Éva

Kulcsszavak:

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

konyvvasar

2019.05.21

Simon Márton, Pályi András és Berta Zsolt mutatkozik be a szerdán kezdődő varsói nemzetközi könyvvásáron, amelyen a magyar irodalom klasszikusai, Krúdy Gyula és Márai Sándor műveinek új lengyel fordításait is bemutatják.

Borsodi_L_Laszlo_Eirodalom

2019.05.20

Borsodi L. László költő, irodalomtörténész, tanár Lövétei Lázár Lászlót váltja a kulturális folyóirat élén. Az új főszerkesztő kifejtette, hogy jól működő struktúrát vesz át, ezért számot­tevő újítást nem ter­vez. Elképzelései között sze­re­pel újabb fi­a­tal szerzők megszólítása, a ta­nulmány- és kri­ti­ka­ro­va­tok válto­za­to­sabbá tétele.

laszloffy_aladar

2019.05.20

„Ahhoz, hogy a legjobb helyre kerüljenek a versek, az egész életművet újra kellett gondolnom” – mondja Széles Klára irodalomtörténész, a tíz éve elhunyt Lászlóffy Aladár kötetben publikálatlan verseiből összeállított, A végtelen készenlét című kiadvány szerkesztője. A könyv koncepciójáról és újdonságairól is beszélgettünk vele.

A monumentális épületben a csecsemők etetésére szolgáló szobát júliusban adják át. Tavaly Kolkatában az anyák egy bevásárlóközpont előtt tüntettek, ahol egy alkalmazott azt mondta egy kismamának, hogy a vécén szoptassa meg a gyerekét. A Tádzs Mahalt évente akár nyolcmillióan is megtekintik. A 17. században a Jamuna folyó partján fehér márványból emelt mauzóleumot Sah Dzsehán, az indiai mogul dinasztia ötödik uralkodója építtette szeretett felesége, a perzsa származású Mumtáz Mahal számára. Az asszony 1631-ben, fiatalon halt meg, Sah Dzsehán pedig megesküdött: olyan síremléket állít feledhetetlen szerelmének, amilyet még nem látott a világ.

Fréderic Chopin művei szólalnak meg Farkas Gábor zongoraművész lemezbemutató koncertjén június 5-én a Pesti Vigadóban. A művész a budapesti lemezbemutató után, 2019 nyarán a New York-i Lincoln Centerben ad kamarakoncertet és szólóestet, valamint fellép és mesterkurzusokat tart a Classical Bridge Festival nemzetközi zenei fesztiválon.

Május 22-én, szerdán Lichter Péter és Máté Bori The Rub című experimentális filmjét vetítik a budapesti Három Hollóban. A Berlinalén debütált alkotás Shakespeare Hamletjének rendhagyó adaptációja, amely teljes egészében a dráma főhősének szemszögén keresztül meséli el a történetet. A képzőművészeti szintre emelkedett mozgóképek hatását Horváth Ádám Márton szuggesszív dallamai teszik teljessé, amelyek ezúttal egy improvizatív koncert keretében elevenednek meg.

Mintegy hét év szünet után újra napirendre vették az új nemzeti könyvtár építésének projektjét Szlovéniában, az erről szóló dokumentumot hétfőn írta alá Jernej Pikalo oktatási és tudományos miniszter.

Június 9-ig tekinthető meg a Vajda Lajos Stúdió tagjainak tárlata az egyesület pinceműhelyében. Kiállít többek között: Almási M NHJH,KGT.MGertrúd, Krizbai Sándor, feLugossy László, drMáriás, ef Zámbó István. Bővebb információ itt olvasható.

Május 24. és 26. között huszonötödik alkalommal rendezik meg Szolnokon az Országos Néptáncfesztivált.

2295-szolnoki-orszagos-neptancfesztival

Természetfilm-vetítésekkel, szemléletformáló, családi és diák programokkal várják május utolsó hétvégéjén a természet- és környezetvédelmi filmnapok sorozatban résztvevő városok filmszínházai, művelődési házai, nemzeti parkjai az érdeklődőket.

A 2. Bánffy Music Day alkalmával ötórás klasszikus zenei maratont kínálnak a látogatóknak. A május 25-én 11 órakotr kezdődő eseményen a párhuzamosan zajló koncerteknek a kastély már helyreállított terei adnak helyet.

Május 22. és 26. között tartják Veszprémben a kortárs táncművészeti előadásokat bemutató Tánc Fesztiválját.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma