Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2013.01.28

Az Európa Könyvkiadó 2013-ban az elmúlt évekhez hasonlóan az értékes külföldi szépirodalomra és a magyar irodalmi élet kiemelkedő szerzőire fekteti a hangsúlyt.
Az Európa Könyvkiadó 2013-ban az elmúlt évekhez hasonlóan az értékes külföldi szépirodalomra és a magyar irodalmi élet kiemelkedő szerzőire fekteti a hangsúlyt. A következő félévben megjelenő kötetek között megtalálhatók nagy sikerű sorozatok folytatásai, a kortárs európai irodalom izgalmas alakjai, és az Európánál már megszokott magyar szerzők mellett 2013-tól Háy János is az Európa Könyvkiadó szerzője lesz.
 
Gabriela Adameşteanu Futó viszony című regénye a kortárs román irodalom újabb kiemelkedő alkotása. A regény a kommunista Romániában játszódik, egy szerelmi történetet mesél el, amelyben a lehallgatással, besúgással teli kornak köszönhetően minél közelebb kerülnek egymáshoz a szereplők, annál jobban elbizonytalanodnak nemcsak saját személyüket illetően, hanem a másik kitárulkozásával kapcsolatban is. Folytatódik David Baldacci sorozata, ezúttal A hatodik című regényében köszönthetik újra az olvasók az Órajáték, a Tizedmásodperc, az Agytröszt és Az elnök családja hőseit, akiknek eddigi legfélelmetesebb kalandját izgulhatják végig.
 
Háy János Mélygarázs című könyve a tervek szerint 2013 áprilisában, a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon jelenik meg. A regény három ember – egy férfi és két nő – különálló és közös sorsáról szól. „A Mélygarázs egyben korkritika: számvetés azzal, ahogy élünk, szembesítés képzeteinkkel és tévképzeteinkkel” – fogalmazott készülő könyvéről a szerző. Konrád György 2013. április 2-án lesz 80 éves. Születésnapja alkalmából jelenik meg az Európa Könyvkiadó gondozásában a Vendégkönyv. Tűnődések a szabadságról című kötet, amely új és régi, átszerkesztett, újragondolt esszéket tartalmaz. „Miért Vendégkönyv? Az olvasóval kölcsönösen vendégül látjuk egymást.” – írja a szerző a könyv előszavában. Az Európa Könyvkiadó folytatja Vámos Miklós életműsorozatát is. Ezúttal két korábbi regény, a Ha én Bródy volnék és a Teniszezz velem! jelenik meg egy közös kötetben, Húrok címen, új, a sorozatba illeszkedő borítóval. A könyvet a kiadó a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon tervezi bemutatni.
 
 
 
Jože Hradil kiválóan ismeri és hosszú évtizedek óta fordítja szlovénre irodalmunk nagyjainak műveit. Ezúttal szerzőként mutatkozik be. Regénye, a Képek arcok nélkül egy családregény, saját életének regénye, amelyben hitelesen jeleníti meg felmenői mellett önmagát is. Az Európa Könyvkiadó újra kiadja Robert Musil főművét, A tulajdonságok nélküli embert. Ezt a regénykolosszust hasonlították már Joyce Ulysses-éhez és Proust Az eltűnt idő nyomában című regényéhez is. A regény kísérletező, esszéizáló hangneme miatt nem alkalmi kikapcsolódásra szolgáló olvasmány, hanem esetleg hónapokra-évekre szóló, újra meg újra megkísértő szellemi kaland.
 
Viktor Pelevin S. N. U. F. F. című scifije egy posztapokaliptikus világba kalauzolja el az olvasót. A történet középpontjában egy ember, egy guminő és egy ork között szövődő szerelmi háromszög áll. Pelevin ezúttal is áradó fantáziával teremt meg egy világot, amely lehetővé teszi, hogy abszurd filozófiai gondolatait újabb megvilágításban tárja elénk, s azt is, hogy egy nagyszerű sztorin keresztül tűnődjön el azon: mi a szerelem? Mi az élet? Mi az ember?
 
(Forrás: Európa Könyvkiadó)
(Fotó: like-me.blog.hu)

Roma_nok_kultura_banner_002

olvasosarok3

2019.06.24

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) olvasósarkot alakít ki a Fiumei úti sírkertben, Arany János sírja mellett. A padból, éjjeliszekrényből és ernyős lámpából álló jelképes olvasósarokban rendszerint a közelben nyugvó íróink, költőink legismertebb műveit lehet kézbe venni. A NÖRI célja az akcióval az olvasás népszerűsítése mellett az, hogy hangsúlyozza: a Fiumei úti sírkert több mint temető.

konyvtar_koltoztetes

2019.06.22

Élőláncot alkotva olvasók és önkéntesek segítettték pénteken a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár költöztetését Egerben. Az intézmény átmenetileg a helyőrségi művelődési otthonban működik majd mostani központja, a nagypréposti palota felújításának ideje alatt.

nagyvarad-kronikaja

2019.06.21

Nagyszabású monográfia készült Nagyváradról: Kormányos László mintegy 850 oldalas kötete a kezdetektől napjainkig foglalja össze kronologikus sorrendben a partiumi település történetét.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

A Megszálottak az elmúlt időszakban két nemzetközi fesztiválon is díjakat nyert. Májusban a Keresztény Filmek Világfesztiválján, Orlandóban nyerte el Fésűs Nelly a legjobb női alakítás díját. Most a film az Alaska Film Awards nemzetközi fesztivál fődíját, az Északi Fény Kirobbanó Tehetség Díja elismerést nyerte el, a jakartai világfesztiválon pedig a legjobb európai film Arany Díjat, Pozsgai Zsolt pedig a legjobb rendezői díjat is megkapta három másik kollégája mellett. A jakartai verseny díjait augusztusban az indonéziai császári városban, Dzsogdzsakartában, több napos ünnepség keretében veheti át a rendező a császári család meghívására.

A Római Magyar Akadémia június 25-én 19.00 órakor Zsigmond Dezső: A Sátán fattya című nagyjátékfilmjével emlékezik meg a 40-es évek egyik legnagyobb magyar tragédiájáról, a Kárpátalján élő magyarság vészkorszakáról, amelyről évtizedekig beszélni sem volt szabad. A Nagy Zoltán Mihály azonos című művéből készült film, Kárpátalja úgynevezett felszabadulás utáni periódusát (1944-45) tárja a néző elé, és a tizenhat esztendős Tóth Eszter sorsán keresztül láttatja a málenykij robot, valamint a szovjet megszállás borzalmait.

Huszonöt helyszínen 80 programmal, 400 fellépővel és kiállítóval várják a vendégeket az ormánsági Bőköz fesztiválon augusztus 22. és 25. között. Fellép mások mellett a Ghymes, Karácsony János, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, a Tárkány Művek vagy a Rudan Joe Akusztik Band, a bőközi helyi jellegzetességeket a települések tájházaiban lehet megismerni. Részletek itt.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

teraszlive_bujdosotrio_WEB

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

Fényfestéseket, fényinstallációkat, utcaművészeti produkciókat tartanak a 4. Zsolnay Fényfesztiválon június 27. és 30. között Pécsett.

Egyebek mellett a III. Richárdot, a Vihart és a Szentivánéji álmot láthatja a közönség a hatodik Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon, amelyet június 27. és július 3. között szerveznek meg a vajdasági Cortanovcin.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma