GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2019.02.25

A kolozsvári Vallásszabadság Házában mutatták be az EXIT kiadó gondozásában megjelent, Erdélyi srácok című könyvet, amely az erdélyi 1956-os eseményeket tárja az olvasók elé a megtorlást elszenvedő túlélők történetein keresztül. A kötet bemutatójáról a transindex.ro számolt be.

magazin_27672


Az oral history módszerével készített interjúk 32 élettörténetet mutatnak be, amelyek mentén az olvasó bepillantást nyerhet a fogvatartottak börtönéveibe is.A magyarországi 1956-os forradalom csak a kiváltó ok volt, hangzott el az Erdélyi srácok című


A Benkő Levente, Papp Annamária és Víg Emese által szerkesztett Erdélyi srácok a Volt egyszer egy ’56 című könyv folytatása. A könyvbemutatón Lönhárt Tamás történész, a BBTE docense elmondta, az erdélyi magyarok küzdelme nem golyókkal történt, hanem szavakkal, tettekkel, megnyilvánulásokkal, koszorúval, verssel és színdarabbal.


„Nem lőttünk senkire, mégis megvolt a mi ’56-unk. Van egy magyarországi ’56, ami erőt mutatott, és van egy romániai, ami összeért, és magyar közösségi élményt alkotva a románok számára is ihletet jelentett” – mondta.


71852_56


Benkő Levente arról beszélt, hogy a könyvben azoknak az ellenállóknak az emlékeit akarták megmenteni és az olvasók elé tárni, akik nagy valószínűséggel sosem fogják leírni a visszaemlékezéseiket, így a könyv egyik alapvető célja az értékmentés.


A túlélőkkel készített interjúkból kiderül, hogy a megtorlás során hogyan zajlottak a vallatások, a börtönévek, és hogy a Duna-menti kényszermunkatáborban milyen volt a fogvatartottak élete.


A kötet az 1956-os forradalom és az erdélyi ’56 kapcsán egy olyan történetet jár körül, amelynek kezdete ’56 november 1-ét megelőzően egy évtizeddel korábban kezdődött, 1946-ban.


Az ’56-ról szóló Erdélyi srácok kötetéből az is kiderül, hogy az erdélyi ’56 tekintetében a magyarországi szabadságharc csak kiváltó indok volt. „Ami a valós alapja volt a Romániában zajló eseményeknek, az a kisebbséget ért sérelem, amely elérte a magyar kisebbség tűréshatárát” – mondta Lönhárt Tamás.


A könyv 32 élettörténetet és 86 regionális kistörténet mutat be a könyv, melyben az 1956-os események kapcsán csoportokra osztották a túlélőkkel folytatott beszélgetéseket.

A szerkesztők elmondták: a könyv a biztosítéka annak, hogy tovább élnek azok a történetek, amelyeket elődeink megéltek és elmeséltek nekünk.


Forrás és fotók: transindex.ro

plakat003

Libri_zsuri_2019_
2019.03.25

Idén is kiosztják a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. A 2016-ban megalapított elismerésekkel az előző év legjobb magyar szép- és tényirodalmi könyveit díjazzák. A közönségdíj jelöltjeire március 25-től lehet szavazni.

18tajszotarBPM

2019.03.23

Ötvenötezer szót tartalmaz a TINTA Kiadó gondozásában kiadott új, 1008 oldalas Nagy magyar tájszótár, amelyből fény derülhet kevésbé közismert szavaink jelentéstartalmára. Például, hogy Székelyudvarhely környékén arra mondják, hogy kaslandérozik, aki fel-alá járkál.

Quasimodo_R

2019.03.23

Június 14-ig lehet pályázni a 27. Salvatore Quasimodo költőversenyre. A díjátadót szeptemberben rendezik meg Balatonfüreden.

Rick Astley 2018-ban megjelent Beautiful Life című albuma sikeres visszatérést hozott számára, idén pedig a magyar közönség is ízelítőt kap az örök sztár megújult stílusának varázsából: augusztus 3-án az énekes kifinomult soul hangzását élvezhetik a rajongók a Paloznaki Jazzpikniken! A legendás Never Gonna Give You Up szerzője mellett fellép a The Jacksons, a Peet Project, a The Brand New Heavies, a Little G Weevil, a Silhouette & Vinx, Maceo Parker, valamint az Adani&Wolf is.

 

 

Bronzkori kerámiatöredékek, egy kisgyermek maradványai, szarmata és Árpád-kori településrészletek, valamint ritkaságnak számító török kori, a rácokhoz köthető leletek kerültek elő Bácsbokod határában. Az 1880-as években a jelenlegi ásatás helyétől északra feltártak egy Árpád-kori temetőt, és szakemberek már akkor úgy gondolták, hogy a temetőtől délebbre település fekhetett. A mostani leletek – a gabonatároló gödrök, és a földbe mélyített épületek, amelyekben épített, boltozatos kemencék figyelhetők meg – ennek lehetnek bizonyítékai.

A kora újkorra keltezhető régészeti leletekre a szecessziós épület rekonstrukciója során bukkantak. Megtalálhatók köztük a különféle főzőedények szép darabjai, korsók mutatós töredékei, valamint díszes korsók. A feltáró munkálatok során további leletek előkerülése várható, melyek segítségével pontosíthatók a korszakkal, Szentes történetével kapcsolatos ismeretek.

A Magyar Hollywood Tanács hétállomásos felvidéki túrára indult, hogy világhírű magyar filmesekről és fotósokról emlékezzen meg. Az első állomás Nagymad volt, ahonnan a két világháború közötti időszak világhírű magyar gyermekszínésze, Lubinszky Tibor, A kis lord (1918), a Twist Olivér (1919), A csodagyerek (1920) és a Koldus és királyfi főszereplőjének családja származott. A programsorozat következő állomása Nagykapos lesz, ahonnan a háborús fotóművészet nagy alakja, Robert Capa, azaz Friedman Endre felmenői származnak. A túra során eljutnak azokra a településekre is, ahol Putty Lia némafilmsztár, Peter Lorre (Löwenstein Péter) világhírű amerikai színész, Charles Korvin és Cornel Wilde (Weisz Kornél) filmszínész született, illetve amelyek Paul Newman és Tony Curtis felmenőihez kötődnek.

2019. nyarán 280 magyar cserkész utazik az Egyesült Államokban megrendezendő 24. Cserkész Világtalálkozóra. A magyar kontingens közel két éve készül, hogy a résztvevők a legtöbbet hozhassák ki a 40 000 fős táborból. A szervezet célja, hogy megismertessék a fiatalokkal a cserkészet nemzeteken átívelő hagyományát, és olyan képességekkel ruházzák fel őket, amelyeket a jövőben is hasznosíthatnak mindennapi életükben. A következő alkalommal West Virginia állam ad otthont a multikulturális eseménynek.

A Huszárik Zoltán filmrendező rajzaiból, grafikáiból nyílik kiállítás Csömörön március 29-én 18 órakor.

Huszarik_r

Március 28-án a Szegedi Nemzeti Színház próbáira és teátrumába is benézhetnek az érdeklődők, este pedig feltárulnak az opera titkai.

 

Viva la Viola! címmel tart rendhagyó koncertet a Rádiózenekar brácsaművészeiből alakult kvartett az Uránia Nemzeti Filmszínházban március 28-án. A kvartett kifejezetten négy brácsára komponált műveket és átiratokat ad elő. Bíró-Érsek Lilla, Madák Katalin, Fülöp Levente és Máté Győző azzal a céllal állnak ebben a formációban közönség elé, hogy bemutassák hangszerük igazi képességeit.

A francia újzenei színtér többszörösen díjazott, zömében fiatal alkotói hallhatók a Budapest Music Center ötnapos Francia Jazz Fesztiválján március 26-tól 30-ig, a Frankofón Fesztivál eseménysorozat részeként.

 

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma