2019.02.25

A kolozsvári Vallásszabadság Házában mutatták be az EXIT kiadó gondozásában megjelent, Erdélyi srácok című könyvet, amely az erdélyi 1956-os eseményeket tárja az olvasók elé a megtorlást elszenvedő túlélők történetein keresztül. A kötet bemutatójáról a transindex.ro számolt be.

magazin_27672


Az oral history módszerével készített interjúk 32 élettörténetet mutatnak be, amelyek mentén az olvasó bepillantást nyerhet a fogvatartottak börtönéveibe is.A magyarországi 1956-os forradalom csak a kiváltó ok volt, hangzott el az Erdélyi srácok című


A Benkő Levente, Papp Annamária és Víg Emese által szerkesztett Erdélyi srácok a Volt egyszer egy ’56 című könyv folytatása. A könyvbemutatón Lönhárt Tamás történész, a BBTE docense elmondta, az erdélyi magyarok küzdelme nem golyókkal történt, hanem szavakkal, tettekkel, megnyilvánulásokkal, koszorúval, verssel és színdarabbal.


„Nem lőttünk senkire, mégis megvolt a mi ’56-unk. Van egy magyarországi ’56, ami erőt mutatott, és van egy romániai, ami összeért, és magyar közösségi élményt alkotva a románok számára is ihletet jelentett” – mondta.


71852_56


Benkő Levente arról beszélt, hogy a könyvben azoknak az ellenállóknak az emlékeit akarták megmenteni és az olvasók elé tárni, akik nagy valószínűséggel sosem fogják leírni a visszaemlékezéseiket, így a könyv egyik alapvető célja az értékmentés.


A túlélőkkel készített interjúkból kiderül, hogy a megtorlás során hogyan zajlottak a vallatások, a börtönévek, és hogy a Duna-menti kényszermunkatáborban milyen volt a fogvatartottak élete.


A kötet az 1956-os forradalom és az erdélyi ’56 kapcsán egy olyan történetet jár körül, amelynek kezdete ’56 november 1-ét megelőzően egy évtizeddel korábban kezdődött, 1946-ban.


Az ’56-ról szóló Erdélyi srácok kötetéből az is kiderül, hogy az erdélyi ’56 tekintetében a magyarországi szabadságharc csak kiváltó indok volt. „Ami a valós alapja volt a Romániában zajló eseményeknek, az a kisebbséget ért sérelem, amely elérte a magyar kisebbség tűréshatárát” – mondta Lönhárt Tamás.


A könyv 32 élettörténetet és 86 regionális kistörténet mutat be a könyv, melyben az 1956-os események kapcsán csoportokra osztották a túlélőkkel folytatott beszélgetéseket.

A szerkesztők elmondták: a könyv a biztosítéka annak, hogy tovább élnek azok a történetek, amelyeket elődeink megéltek és elmeséltek nekünk.


Forrás és fotók: transindex.ro

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

Szvoren_Edina_Krusovszky_Denes_R

2019.05.16

Szvoren Edina Verseim című novelláskötete nyerte a 2019-es Libri irodalmi díjat. A közönségdíjat Krusovszky Dénes Akik már nem leszünk sosem című regénye kapta. A 2016-ban alapított díj az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazza, célja, hogy felhívja a figyelmet a kortárs magyar irodalom kiemelkedő műveire.

Szekely_Aladar_Ady_Endre_portreja_res

2019.05.16

A Múzeum Antikvárium mai aukcióján elárverezik Ady Endre Székely Aladár-féle portréját, amely a költő saját kézírását őrzi. A képről a restaurálás során kiderült: alatta egy másik fotó is rejtőzik. A 365 tételből álló aukciós anyagban számos irodalmi első kiadás dedikált példánya, például Kosztolányi Dezső Szent Imre himnuszok műfordítása, valamint az egyik legelső ismert magyar étlap is szerepel 1846-ból. Antal Károlyt, az antikvárium társtulajdonosát az InfoRádió kérdezte.

vujcsics_boritoR
2019.05.16

A táncházmozgalom három emblematikus alakjáról, Halmos Béláról, Sebő Ferencről és Sebestyén Mártáról a szerző korábban már megjelentetett egy-egy életútkötetet. Felépítésében és szellemiségében ehhez igazodik a 168 oldalas, fotókkal gazdagon illusztrált monográfia, amely a magyarországi délszláv zene két legfontosabb képviselőjének pályáját mutatja be.

A papírtányért, melyre a Nirvana együttes énekese írta fel egy előadás dalainak sorrendjét, szombaton árverezték el New Yorkban. Ugyanezen az aukción 75 ezer dollárért cserélt gazdát az a rombuszmintás kardigán, amit a zenész öngyilkossága előtti utolsó fotóján viselt. A Nirvana 1985-ben alakult, 1991-es Nevermind című lemezükből több mint 30 millió példány fogyott a világon, rendre minden idők legjobb albumai közé választják.

Május 25-én, szombaton este lesz Richard Strauss Az árnyék nélküli asszony című művének premierje – éppen 100 évvel azután, hogy az operát bemutatták. A főszerepeket Nina Stemme, Camilla Nylund és Evelyn Herlitzius énekli, Christian Thielemann pedig az eredeti partitúrából vezényel. Vasárnap este az egész várost ingyenes, szabadtéri előadásra várják a Herbert von Karajan térre. A különleges estén olyan művészeket láthat és hallhat a közönség, mint Nina Stemme, Camilla Nylund, Jonas Kaufmann, Szonja Joncseva, Tomasz Konieczny, Erwin Schrott és Roberto Alagna.

Az oszlopot, amely 1953 óta van a Német Történelmi Múzeum tulajdonában, 1486-ban állították fel Cape Crossnál portugál felfedezők. 1893-ban a császári haditengerészet Németországba vitte, a helyszín ugyanis a Német Birodalomhoz tartozó, Német Délnyugat-Afrika nevű gyarmat része volt. A múzeum kuratóriuma csütörtökön döntött a visszaadásról.

A 587 tételt felvonultató aukció legmagasabb áron elkelt tétele volt Zichy Mihály Harcdöntő párbaj című expresszív remekműve, amely 31 millió 200 ezer forintért talált új gazdára. A második helyre Mednyánszky László Dunajeci tája került 30 millió forintos leütéssel, a harmadik pedig Szinyei Merse Pál Faun III. című előtanulmánya lett, amely 28 millió 800 ezer forintért cserélt gazdát. A műtárgyanyag szenzációját a szecessziós Zsolnay-kerámiák adták, amelyek közül egy rendkívül ritka virágtartó díszedény 14 millió 400 ezer forintért, egy tulipános díszkaspó pedig 6 millió 600 ezer forintért kelt el.

A Szabadkát képviselő Gulyás Szabolcs nyerte meg szombaton a hetedik alkalommal megrendezett Vajdasági Vágtát Kopra nevű lovával a Topolya melletti Andrásnépén (Zobnatica). Második az adorjáni Szőke Tamás lett Londonnal, harmadikként pedig Cékus Noémi ért célba Bácsfeketehegy színeiben Fickó hátán. A Nemzeti Vágta délvidéki előfutamára tizenhat délvidéki település nevezte be lovát és lovasát. Ez volt az idei Nemzeti Vágta első előfutama. A továbbjutók október 19-én és 20-án állhatnak rajthoz Budapesten. Mivel tavaly a Nemzeti Vágtát a dél-bácskai Temerin lovasa, Nagy Arnold nyerte meg, így az idei rendezvényen ő selejtező nélkül indulhat, vagyis a Vajdaságot ketten képviselik majd Budapesten.

A Hagyományok Háza új sorozatában a színpadi néptáncművészet kiemelkedő koreográfusai állnak a középppontban. Első alkalommal, május 22-én 19 órakor Janghy B. Zita és Orza Calin munkásságáról lesz szó.

fokuszban-a-koreografusok-janghybzita-azaz-a-dunaujvarosi-4-ek-es-orza-calin-original-133678

Május 21-e a magyar honvédelem napja, 1849-ben ezen a napon foglalta vissza a Görgei Artúr vezette honvédsereg Buda várát. 2019. május 19-én a magyar történelem kiemelkedő eseményének 170. évfordulójára emlékezik meg a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség látványos csatabemutatóval a Kapisztrán téren.

Az avar nép életét ismerhetik meg ja látogatók a Déri Múzeum Kerek világ című időszaki kiállításához kapcsolódó családi napon.

Közös sorozatot indít május 22-től szerda esténként a Bookline online könyváruház és az újbudai A38 hajó. A Bookline B-oldal című eseményen a kortárs magyar könnyűzene dalszerző-előadói zenélnek és mesélnek kedvenc olvasmányélményeikről az A38 tetőteraszán.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma