kultura.hu_banner_fesztival

2019.06.02

Hogyan torzítja el az ember személyiségét egy évtizedeken át cipelt, súlyos titok? Egy rossz döntés következtében hogyan feslik fel a családon belüli bizalmi hálók szövedéke? Erről is szól Rubin Eszternek nemrég megjelent, Árnyékkert című regénye. A szerzővel beszélgettünk.

Rubin_Eszter_3
Rubin Eszter
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond


2012 óta három könyve jelent meg. Mást jelent most az írás, mint az első könyv írásakor?

Első regényem ösztönösen, erős érzelmi hatásra született meg. A Barhesz megírásában alapvető motiváció volt a kisfiam elvesztése, ebből a fájdalmas történetből nőtte ki magát a szöveg családregénnyé. A harmadik kötetem nagyon tudatos munka és átgondolt szerkesztés eredménye, első alkalom, hogy a magammal szembeni bizonytalanságok után el merem hinni, van létjogosultságom a szépírói pályán. Ezt Gács Anna regényemhez írt ajánlója is megerősítette.

 

Nem tartott a nyilvánosság előtti kitárulkozástól?

Kezdetben az írás számomra a gyászterápia része volt, semmiféle nyilvánosság nem lebegett a szemem előtt. Aztán belefutottam egy irodalmi pályázatba, jelentkeztem, és meglepő módon azonnal nagyon pozitív visszajelzést kaptam. A történet régóta dolgozott bennem, ki kellett jönnie, nem mérlegeltem, és nem volt előzetes elképzelésem a mű recepciójáról.


Miről ad látleletet az új regény?

A családon belüli kommunikáció csődje, hazugságok és titkok hálózzák be a regényt, amely egy elsöprő szerelemmel kezdődő kapcsolat konfliktusokkal terhelt, katartikus végkifejletéig ível. A párkapcsolati lét számtalan kényes pontját veszi górcső alá. Hogyan torzítja el az ember személyiségét egy évtizedeken át cipelt súlyos titok, és kerülünk visszafordíthatatlan örvénybe egy rossz döntés meghozatalával, amely újabb rossz döntések láncolatát indítja el, s ezáltal hogyan feslik fel a családon belüli bizalmi hálók szövedéke, amely végül a teljes összeomláshoz vezethet.

 

Rubin_Eszter_
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

 

A regényben a családon belüli erőszak is megjelenik, csak épp a férfi a szenvedő fél. Nem volt merész ötlet?

Nőként természetesen sokkal közelebb áll hozzám a női szolidaritás kérdése. Emberként azonban nagyon fontosnak tartom a mindkét nemmel szembeni objektivitást. Íróként pedig kifejezetten foglalkoztat a közbeszédben manapság kevésbé divatos téma, a férfiak kihasználása, kisemmizése, nők általi érzelmi manipulációja, ami szintén a bántalmazás egyik formája, mégis jóval kevesebb publicitást kap.

 

Nem hisz a házasság intézményében?

Abszolút hiszek a házasságban! Főleg a másodikban. Bizonyos esetekben az elsőt érdemes inkább kihagyni… De nem olyan egyszerű, hogy jön egy nagy szerelem, és attól kezdve minden rendben van, nyugodtan hátradőlhetünk. Ha többé nem teszünk semmit, a dolgok maguktól mindig az entrópia állapota felé tartanak. Lássuk be, a jó kapcsolat két ember közös teljesítménye, ami megfelelő kompromisszumokkal tartható működésben. Mindez persze akkor éri meg, ha olyan párt választunk, aki mellett valóban önmagunk lehetünk.

 

A női főszereplőről nehéz eldönteni, hogy mennyiben tekinthető áldozatnak…

A női főszereplő zaklatott hátterű, szeretetlen családból származik. Lia zsúfolt, omladozó, nagypolgári lakásban nő fel, ahol a régi dicsőség árnyait a poros sarkokban halmokban álló ruhahegyek alatt konzerválja a Molnár família. A lánynak nincs semmilyen személyes tere, nem ismer határokat, a zongora alatt alszik a nagymamája szobájában. Innen halássza ki későbbi férje, Stark Gyuri. És innen indul útjára, majd bontakozik ki a hétköznapi pszichopata figurája, akinek nincsenek érzelmei, csak szempontjai, aki nem tud kötődni, csak birtokolni.

 

Arnyekkert
Jaffakiado.hu


A nyolcvanas évek Magyarországára helyezte a regény cselekményét. A párhuzam miatt, mert ahogy a család, úgy a szocializmus is erősen repedezett már a nyolcvanas években?

Mindenképpen mérföldkőnek számít Lia és Gyuri életében a rendszerváltás. A fiatal férj céltudatos, kreatív ember, jó érzékkel ragadja meg a korszak hirtelen kitáruló lehetőségeit. Gyors ütemben gazdagodnak meg, nagyvonalú házat építenek, egyre nagyobb társaság gyűlik köréjük. A repedés a házuk falán jelentkezik először, a túl nagy léptékű, alátámasztás nélküli nappaliban, majd a falakon végigfutó repedések kijavíthatatlan rést ütnek a házasságukon, és Gyuri szívében akkorára nyílnak, hogy nem bírja tovább egyedül tartani vállán a támasztékot, le kell ülnie a kanapéra, hogy erőt gyűjtsön. Aztán ott marad, és fel sem tud állni hét éven keresztül.

 

Ki a regény főszereplője?

Stark Gyuri, az ő illúziói a családról és az apaságról. Vele kezdődik és vele ér véget a történet. Ugyanakkor a házaspár kapcsolata is főszereplője a regénynek, illetve a Zergehegy tetején álló, szinte önálló életet élő házuk, és az azt körülvevő árnyas kert, amely a házasságuk tárgyiasult megtestesülése, a soha meg nem valósult álmok temetője.

 

Ön dolgozott családterápiás központban tanácsadóként. Milyen visszatérő problémákkal találkozott? Az ott szerzett tapasztalatok beszivárogtak a regénybe?

Gyakori jelenség a családon belül a játszmákkal helyettesített kommunikáció. Az elhárító mechanizmusok, tagadás, meg nem történtté tevés. Az emberek sokszor látszatmegoldásokra cserélik a valóságot. A regényem szereplői mindannyian különböző valóságot építgetnek, különböző módon érzékelik a realitást, és ezek között egy idő után lehetetlenné válik az átjárás.

 

Elégedett az olvasói reakciókkal?

Nagyon pozitív reakciókat kaptam, mindig örülök az olvasói visszajelzéseknek. Sokan a saját életük egy-egy krízisállomását fedezték fel a könyvben, és megosztották velem a személyes történeteiket. Jól esik a bizalom, ez is jelzi, hogy olyan témát bontottam ki, amivel foglalkoznunk kell.

 

Ayhan Gökhan

Pestext5

2019.09.11

Hamarosan több, hazájában népszerű és ismert író, költő érkezik Budapestre, akik amellett, hogy színvonalas beszélgetéseken és felolvasásokon vesznek részt, jelenlétükkel azt üzenik: ha hiszünk benne, a kultúra minden határt lerombol. Csáth Géza halálának 100. évfordulóján, szeptember 11-én tartották meg a PesText Fesztivál sajtótájékoztatóját a budapesti Lumen Kávézóban, ahol részletesen ismertették a szeptember 24. és 28. között tervezett programokat.

SCS_2444

2019.09.11

F. Scott Fitzgerald remekművével, A nagy Gatsby című regénnyel a POKET zsebkönyvek csomagolása is megújult és műanyagmentesre váltott. Az első 300 jelentkező nemcsak a könyvhöz juthatott hozzá mindenki előtt, de A nagy Gatsby előadás szeptember 6-ai főpróbáját is megnézhette.

Foldenyi_F_Laszlo

2019.09.09

Földényi F. László Dosztojevszkij-esszéje érdemelte ki a Hévíz folyóirat idei irodalmi díját, amelyet szeptember 9-én vett át a kitüntetett.

A 17. században az akkori Holland Köztársaság virágzó kereskedelmi, gazdasági központtá vált Európában, és jelentős gyarmatai is voltak. Ott születtek Rembrandt van Rijn és Johannes Vermeer mesterművei, és az ország az alkotás, a szabadgondolkodás és a vallási tolerancia bástyája lett. Az utóbbi években azonban holland aktivisták azt szeretnék elérni, hogy a 17. század árnyoldalairól is beszéljenek, ne csak az ország virágzásáról, hanem például a rabszolgakereskedelemben betöltött szerepéről is. Az Amszterdam Múzeum most úgy döntött, nem hívja többé ezt a korszakot „aranykornak".

A Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllő negyedik alakommal hirdeti meg fiatal alkotóknak szóló filmes alkotótáborát, amelyre 15 erdélyi jelentkezőt várnak. A táborban neves szakértők segítségével mélyíthetik a tudásukat a résztvevők, miközben rövidfilmet készítenek víz témakörben. Jelentkezni október 5-ig egy min. 2, max. 5 perces rövidfilmmel lehet. Az október 28-30. között szervezett képzés ingyenes. További részletekről a csilla.ficsor@godollofilmfest.com címen lehet érdeklődni.

A lisszaboni parlament határozatban ítélte el a sokak által vitatott projektet. Eszerint a terv sérti a diktatúra áldozatainak emlékét és a demokrácia arculcsapását jelenti. Az ellenzők egy online petícióban 17 ezer aláírást gyűjtöttek össze, 200 egykori politikai fogoly pedig levélben követelte a kormánytól a múzeumnyitás megakadályozását. Antonio de Oliveira Salazar, Európa leghosszabb ideig hatalmon lévő jobboldali diktátora 1932-től 1968-ig irányította vaskézzel a dél-európai országot.

Folytatódik a népzenei koncertsorozata Benczúr Házban. Az őszi klubszezonban fedett helyen várják a látogatókat izgalmas beszélgetésekkel, színvonalas koncertekkel és táncházzal. Ősszel összesen négy alkalommal, keddenként este 7 órától olyan előadókkal találkozhatunk, mint Árendás Péter, Sebő Ferenc vagy Novák Ferenc „Tata”, a beszélgetéseket pedig koncert, majd táncház követi. Az első koncertre szeptember 24-én kerül sor.

A szklerózis multiplex kezelését segítő neurológiai kutatásokra ajánlott fel újabb nagy összeget J.K. Rowling, a Harry Potter-regényfolyam szerzője. A 15,3 millió fontot (5,3 milliárd forint) az Edinburghi Egyetem regeneratív neurológiai klinikájának ajánlotta fel. A pénzből új részlegeket emelnek és bővítik a kutatásokat. A szerző édesanyja, Anne Rowling 45 évesen szklerózis multiplexben hunyt el. Emlékére az írónő 2010-ben egy tízmillió fontos (3,7 milliárd forint) adományból megalapította az Anne Rowling nevét viselő klinikát az Edinburghi Egyetemen.

A Művészek a klímatudatosságért egy összművészeti kezdeményezés, amelyen magyar írók, képzőművészek, slammerek, zenészek és színészek igyekeznek szélesebb körben felhívni a figyelmet a közelgő ökológiai katasztrófára, illetve az ezzel kapcsolatos egyéni és közösségi felelősségvállalás fontosságára. Az első eseménynek szeptember 19-én a Trafó ad otthont.

39989472_1850339071702196_8074583012341186560_n

Nincs két ugyanolyan koncertműsor, nincs kétszer ugyanúgy eljátszott szám" így vélekednek saját műsorukról az Analog Balaton tagjai. Legközelebb október 25-én az Akvárium Klubban hallgatjuk őket.

Egész estés gálaműsorral ünnepli fennállásának 70. évfordulóját a Honvéd Együttes két művészeti kara, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és zenekara, valamint a Honvéd Férfikar szeptember 29-én az Erkel Színházban.

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót szeptember 13. és 18. között a baranyai megyeszékhelyen nyolc társulat részvételével. A hazai táncélet legkiválóbb képviselői hozzák el legújabb produkcióikat a pécsi közönségnek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma