hangf_spotify_banner_728x90

2019.04.21

„Mindig tetszett, hogy egyes írók megalkották a sajátos, hozzájuk kötődő figuráikat, például Krúdy Gyuláról mindig eszünkbe jut Szindbád, Tersánszky-Józsi Jenőről pedig Kakukk Marci. Én is szerettem volna egy főhőst, amelyet a saját ízlésemre formálhatok” – mondja a Magyar Írószövetség Debüt díjával jutalmazott Pataki Tamás író, újságíró, akit pályakezdésről, regénybeli figurájáról és irodalmi elődökről is kérdeztünk.

backhmate
Fotó: Bach Máté

Versekkel kezdte, majd átnyergelt a prózára. A próza otthonosabb terepnek tűnt?

Sok más pályatársamhoz hasonlóan én is versekkel kezdtem, most is jegyzem a Félhalott fehér férfiak ciklusát, de csak a magam szórakozására. Először rövid lélegzetű szövegeket írtam, és Nagy Koppány Zsolt író azt ajánlotta, hogy érdemes lenne egy nagyobb terjedelmű szövegbe is belefognom.

 

Honnan jött első, Murokffyban vérré válik az abszint és lóvá teszi az ördögöt című regénye ötlete?

Épp otthon, Erdélyben voltam, amikor megszületett a gondolat. Rövid kis történeteket küldözgettem az akkori barátnőmnek, hogy megnevettessem, majd a főhős vagánysága, pimaszsága és fékezhetetlen mesélőkedve arra késztetett, hogy folytassam őket. Emlékszem, a regény helyszíne először az Egyesült Államok lett volna a húszas években, de később meggondoltam magam. Murokffy szépen visszatántorgott Magyarországra.

somfaisandor2
Fotó: Somfai Sándor

 A regény a századforduló időszakában játszódik. Miért pont az Osztrák-Magyar Monarchia fogta meg?

Szülővárosom, Dicsőszentmárton abban az időszakban virágzó város volt. Sándor János főispán Tisza István sógoraként mindent elintézett, amit csak lehetett, sőt a vármegyeházát a korszak sztárépítésze, Alpár Ignác tervezte. Én már sajnos a település egészen más arcát ismertem meg, de mindig vonzott ez a régi dicsőség. Nagyapám sokat mesélt nekem erről a korszakról, és ezekben a történetekben egy izgalmas város képe bontakozott ki előttem, amely száz évvel ezelőtt fejlettebb és polgáribb volt, mint a mai.

 

A könyv minden karakterét a képzelet szülte?

Nem egészen. Több karaktert a barátaim, ismerőseim ihlettek. Megjelenik például a regényben a Magyar Nemzet fotósának, Bach Máténak a figurája. Érdekesség, hogy Murokffy ezzel a szereplővel próbál meg betörni a Károlyi-palotába, hogy megfékezze a démonokkal kacérkodó Károlyi Mihályt.

Pataki Tamás
Fotó: Csákvári Zsigmond

A figurák megalkotásában hatott Önre egy-egy irodalmi előd?

Mindig tetszett, hogy egyes írók megalkották a sajátos, hozzájuk kötődő figuráikat, például Krúdy Gyuláról mindig eszünkbe jut Szindbád, Tersánszky-Józsi Jenőről pedig Kakukk Marci. Én is szerettem volna egy főhőst, amelyet a saját ízlésemre formálhatok, és aki egyfajta ellentéte a kortárs irodalom pipogya, férfiatlan alakjainak. Murokffy szereti a hazáját, a nőket és a jó borokat. És ez éppen elég.

 

Meglehetősen változatos a regény fogadtatása. Hallgat az olvasói véleményekre?

Kaptam hideget-meleget. Szerzőként csak az érdemi kritikát tartalmazó észrevételeket tudom hasznosítani, a rosszindulatú és megalapozatlan mocskolódás előtt tanácstalan vagyok. Volt, akinek Murokffy nem a holnap hőse, és olyan olvasó is akadt, aki jelezte: randevúzna Murokffyval.

debut_dijasok
Debüt díjasok
Fotó: Csákvári Zsigmond

A Debüt díj milyen segítséget nyújthat a pályakezdő szerzőnek?

Szép dolog, hogy léteznek nagy díjak, melyekkel jelentős életműveket ismernek el, de a korai méltatás szükséges a minőségi munka folytatásához. Önbizalmat adhat a fiatal szerzőnek, hogy érdemes dolgoznia, és ha lehet, legyen még pimaszabb.

 

Dolgozik már az új könyvén?

Igen, amikor újságírás, edzés és borozás között tudok rá időt szakítani. Az Elvásik a török félhold cselekménye szintén a Monarchia korában játszódik, 1896-ban. Az egész ország ünnepel, miközben a törökök megszállják Budapestet. Áltörténelmi regény ez, hiszen a cselekménye tiszta fikció, de a keret, amennyire csak lehet, hiteles. Például az egyik szereplő olyan cigarettát szív, amit tényleg forgalmaztak abban az évben, sőt még a dohányösszetétel arányait is ismerjük. Talán nincs is jobb játék ennél.

 

Ayhan Gökhan

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

Csender_Levente
2019.05.23

A MANK Alkotóművészeti Szalonjának vendége 2019. május 17-én Csender Levente volt. A József Attila-díjas író rendhagyó mesekönyvvel jelentkezett: A különleges Meditittimó kalandjai című, humorral és mélységekkel megírt, a Magyar Napló Kiadónál megjelent kötete az autizmus univerzumába visz el, hogy a megértést és az elfogadást erősítse az olvasóban a valóság és a csodák között egyensúlyozó történeteken keresztül. A szerzővel Mirtse Zsuzsa író, költő, szerkesztő beszélgetett.

Man-varhegyi
2019.05.23

A szerző a Mágneshegy című regényével érdemelte ki a rangos elismerést. A European Prize for Literature díjat minden évben 11-14 európai ország egy-egy olyan alkotója kapja meg, aki már nem pályakezdő, de még nem tartozik a legelismertebb írók közé.

konyvvasar

2019.05.21

Simon Márton, Pályi András és Berta Zsolt mutatkozik be a szerdán kezdődő varsói nemzetközi könyvvásáron, amelyen a magyar irodalom klasszikusai, Krúdy Gyula és Márai Sándor műveinek új lengyel fordításait is bemutatják.

A magyar vadászat meghatározó alakjának, gróf Széchenyi Zsigmondnak az emlékére természetfilmes díjat alapít a Takarék Csoport. Az elismerést minden évben a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál nemzetközi zsűrijének javaslatára annak a magyar alkotásnak ítéli majd oda, amely méltó módon mutatja be a vadászat, természetvédelem és a fenntartható környezeti gazdálkodás együttélését. A díjat jövőre adják át első alkalommal.

Max Brod mintegy ötezer dokumentumát, köztük Kafka írásait adták át a német hatóságok Izraelnek. Brod Kafka barátja, életrajzírója volt. Az író 1924-ben, 40 évesen hunyt el, halála előtt Brodra bízta kéziratait, állítólag azzal a kéréssel, hogy olvasatlanul égesse el mindet. Ő azonban megtartotta az írásokat, és a gyűjtemény nagy részét ki is adta. A kéziratok között volt A per, A kastély és az Amerika című regény is. A hagyaték az Izraeli Nemzeti Könyvtárba kerül.

A múzeumfejlesztési akcióterv szerint a következő három évben nagyjából ötven állami tulajdonban lévő és ötven nem állami tulajdonban lévő múzeummal bővül a város, ami azt jelenti, hogy minden 100 ezer lakosra fog jutni egy intézmény. A városvezetés minden szakhatóságot, közintézményt, szociális szervezetet és gyűjtőt bátorít arra, hogy vegyen részt a múzeumépítési projektben, amely nyitva áll a történelmüket, kultúrájukat és különlegességeiket bemutatni kívánó állami tulajdonú vállalkozások, egyetemek, valamint üzemek előtt egyaránt. Csengcsou, amelynek történelme több mint 10 ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza, bővelkedik a kulturális jelentőséggel bíró relikviákban.

Megnyílt Az ismeretlen Kertész Imre – Tanulóévek 1934-1955 című kiállítás a pápai Zsinagógában, amely nem csupán az életmű rejtett rétegeire irányítja a figyelmet, hanem eddig ismeretlen fotókkal és javarészt kiadatlan vallomásokkal kíséri végig e korai életperiódus állomásait. A június 23-ig nyitva tartó tárlat az író hajdani pápai látogatásának az emlékét is megidézi.

A csaknem 160 éve elsüllyedt, Clotilda nevű hajó volt az utolsó amely Afrikából szállított rabszolgákat Amerikába. Mivel az amerikai kongresszus 1807-ben betiltotta a rabszolgák behozatalát, a hajó titokban szállított, és 1860-ban szándékosan süllyesztették el, hogy eltüntessék a bizonyítékokat. Három évvel később Abraham Lincoln elnök aláírta az emancipációs kiáltványt, amely véget vetett a rabszolgaságnak az Egyesült Államokban.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

art_capital_2129

A Lukács Miklós cimbalomművész, Orbán György nagybőgős és Baló István dobos alkotta Cimbiózis trió A Cimbiózis világa címmel koncertet ad május 25-én 20.00-kor a Müpában.

A rendezvény első eseménye, a Muzsikál az erdő a Hírös Városban május 25. és 26. között várja az érdeklődőket Kecskeméten és Lakitelek-Tőserdőn.

Filmzenékre és Oscar-, Grammy- és Fonogram-díjnyertes dallamokra hangol Magyarország első show-kórusa: nagykoncertjüket május 25-én 18 órai kezdettel a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma