15_eves

2019.04.21

„Mindig tetszett, hogy egyes írók megalkották a sajátos, hozzájuk kötődő figuráikat, például Krúdy Gyuláról mindig eszünkbe jut Szindbád, Tersánszky-Józsi Jenőről pedig Kakukk Marci. Én is szerettem volna egy főhőst, amelyet a saját ízlésemre formálhatok” – mondja a Magyar Írószövetség Debüt díjával jutalmazott Pataki Tamás író, újságíró, akit pályakezdésről, regénybeli figurájáról és irodalmi elődökről is kérdeztünk.

backhmate
Fotó: Bach Máté

Versekkel kezdte, majd átnyergelt a prózára. A próza otthonosabb terepnek tűnt?

Sok más pályatársamhoz hasonlóan én is versekkel kezdtem, most is jegyzem a Félhalott fehér férfiak ciklusát, de csak a magam szórakozására. Először rövid lélegzetű szövegeket írtam, és Nagy Koppány Zsolt író azt ajánlotta, hogy érdemes lenne egy nagyobb terjedelmű szövegbe is belefognom.

 

Honnan jött első, Murokffyban vérré válik az abszint és lóvá teszi az ördögöt című regénye ötlete?

Épp otthon, Erdélyben voltam, amikor megszületett a gondolat. Rövid kis történeteket küldözgettem az akkori barátnőmnek, hogy megnevettessem, majd a főhős vagánysága, pimaszsága és fékezhetetlen mesélőkedve arra késztetett, hogy folytassam őket. Emlékszem, a regény helyszíne először az Egyesült Államok lett volna a húszas években, de később meggondoltam magam. Murokffy szépen visszatántorgott Magyarországra.

somfaisandor2
Fotó: Somfai Sándor

 A regény a századforduló időszakában játszódik. Miért pont az Osztrák-Magyar Monarchia fogta meg?

Szülővárosom, Dicsőszentmárton abban az időszakban virágzó város volt. Sándor János főispán Tisza István sógoraként mindent elintézett, amit csak lehetett, sőt a vármegyeházát a korszak sztárépítésze, Alpár Ignác tervezte. Én már sajnos a település egészen más arcát ismertem meg, de mindig vonzott ez a régi dicsőség. Nagyapám sokat mesélt nekem erről a korszakról, és ezekben a történetekben egy izgalmas város képe bontakozott ki előttem, amely száz évvel ezelőtt fejlettebb és polgáribb volt, mint a mai.

 

A könyv minden karakterét a képzelet szülte?

Nem egészen. Több karaktert a barátaim, ismerőseim ihlettek. Megjelenik például a regényben a Magyar Nemzet fotósának, Bach Máténak a figurája. Érdekesség, hogy Murokffy ezzel a szereplővel próbál meg betörni a Károlyi-palotába, hogy megfékezze a démonokkal kacérkodó Károlyi Mihályt.

Pataki Tamás
Fotó: Csákvári Zsigmond

A figurák megalkotásában hatott Önre egy-egy irodalmi előd?

Mindig tetszett, hogy egyes írók megalkották a sajátos, hozzájuk kötődő figuráikat, például Krúdy Gyuláról mindig eszünkbe jut Szindbád, Tersánszky-Józsi Jenőről pedig Kakukk Marci. Én is szerettem volna egy főhőst, amelyet a saját ízlésemre formálhatok, és aki egyfajta ellentéte a kortárs irodalom pipogya, férfiatlan alakjainak. Murokffy szereti a hazáját, a nőket és a jó borokat. És ez éppen elég.

 

Meglehetősen változatos a regény fogadtatása. Hallgat az olvasói véleményekre?

Kaptam hideget-meleget. Szerzőként csak az érdemi kritikát tartalmazó észrevételeket tudom hasznosítani, a rosszindulatú és megalapozatlan mocskolódás előtt tanácstalan vagyok. Volt, akinek Murokffy nem a holnap hőse, és olyan olvasó is akadt, aki jelezte: randevúzna Murokffyval.

debut_dijasok
Debüt díjasok
Fotó: Csákvári Zsigmond

A Debüt díj milyen segítséget nyújthat a pályakezdő szerzőnek?

Szép dolog, hogy léteznek nagy díjak, melyekkel jelentős életműveket ismernek el, de a korai méltatás szükséges a minőségi munka folytatásához. Önbizalmat adhat a fiatal szerzőnek, hogy érdemes dolgoznia, és ha lehet, legyen még pimaszabb.

 

Dolgozik már az új könyvén?

Igen, amikor újságírás, edzés és borozás között tudok rá időt szakítani. Az Elvásik a török félhold cselekménye szintén a Monarchia korában játszódik, 1896-ban. Az egész ország ünnepel, miközben a törökök megszállják Budapestet. Áltörténelmi regény ez, hiszen a cselekménye tiszta fikció, de a keret, amennyire csak lehet, hiteles. Például az egyik szereplő olyan cigarettát szív, amit tényleg forgalmaztak abban az évben, sőt még a dohányösszetétel arányait is ismerjük. Talán nincs is jobb játék ennél.

 

Ayhan Gökhan

KAD_Kultura_596x90_002

BT10

2019.08.21

A kis emberek nagy írójára, Bálint Tiborra emlékeztek a X. Kolozsvári Magyar Napok nulladik napján. A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarán megtartott rendezvény házigazdája Egyed Emese volt.

szilagyi_judit

2019.08.19

Dr. Szilágyi Judit főmuzeológus, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa augusztus 20-a alkalmából a muzeális intézményekben dolgozó szakemberek kiemelkedő muzeológiai tevékenységét elismerő Móra Ferenc-díjat kapott.

irotabor_tokaj

2019.08.14

A méltán híres aszú mellett Tokaj neve hallatán a komoly hagyományokkal rendelkező írótábor is eszünkbe juthat. A ma kezdődő, augusztus 18-ig zajló Tokaji Írótábor programjainak fókuszában az első világháború és a Trianon közötti időszak elemzése áll.

A 90 éves holokauszttúlélő, Fahidi Éva főszereplésével készült, A létezés eufóriája című táncos dokumentumfilmet szeptember 6-án Budapesten, a Jurányi Házban vetítik. Szeptember 7-én a Sóvirág című nagysikerű táncszínházi előadást is megtekinthetik ugyanott az érdeklődők a most 93 éves Fahidi Éva és Cuhorka Emese táncművész főszereplésével. Szabó Réka egészestés dokumentumfilmje, amely a szintén általa rendezett Sóvirág próbafolyamatát követi végig, szeptember 12-től látható országosan a mozikban.

A találkozó címe A szétszóródás előtt - Irodalom és művészet 1918-1920 volt. A Nagyhordó-díjat Alföldy Jenő irodalomtörténésznek ítélték oda, Hordó-díjjal pedig Cs. Varga István irodalomtörténészt, Kántor István és Vass Tibor költőt ismerték el.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

A Rossz versek című film is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába, ahol 31 ország 46 filmje szerepel. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 3600 tagja szavaz a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről. A jelöléseket november 9-én hirdetik ki Sevillában, a győztesekről nyolctagú zsűri dönt. A díjakat december 7-én Berlinben adják át.

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

leszfeszt

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma