NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2013.01.17

Idén megszakítások nélkül nyolcadik alkalommal adják át az Aegon Művészeti Díjat, amelyet a 2012-ben kiadott legjelentősebb magyar szépirodalmi mű szerzője kapja.
A 2012-ben szakmailag megújult díj, sok rangos külföldi irodalmi díj mintájára, publikussá tette a jelöléseket a díj honlapján. (www.aegondij.hu). Összesen 28 könyvet neveztek a kiadók és a zsűri tagjai. A 28 könyv közül a tízfős zsűri, egymás véleményét nem ismerve, kialakít egy szűkebb, rövid listát („shorlist”). Ezen tíz könyv szerepel majd, közülük kerül ki a díjazott idén tavasszal.
 
A 28 könyvet tartalmazó lista egyik érdekessége, hogy apa és fia – egymás jelöléséről nem tudva, hiszen a kiadók nevezték műveiket – együtt versenyeznek a rangos elismerésért. Az apa: Závada Pál, akinek 2012-ben a Magvető Kiadónál megjelent Janka estéi – Három színdarab című kötete szerepel a jelöltek között.
A fiú: Závada Péter, akit Ahol megszakad című, első kötetével jelölte kiadója, a Libri.
 
A 28 szerző között örvendetesen sok a nő: Szvoren Edina: Nincs és ne is legyen, Kiss Judit Ágnes: Koncentrikus korok, Karafiáth Orsolya: Kicsi Lili, Finy Petra: Madárasszony, Erdős Virág: Pimpáré és Vakvarjúcska, Bán Zsófia: Amikor még csak az állatok éltek című könyvével szerepel a listán.
 
 
A legfiatalabb szerző – Závada Péter – épp elmúlt harmincéves, és több negyven év alatti szerzőt is jelöltek művével. A legidősebb író majdnem kilencven: Méray Tibor Egy és más című friss könyvével van a jelöltek között. A tavalyi év kortárs költészetének meghatározó és fontos tematikája volt a közéleti költészet szerepe és megújítása, ennek emblematikus kötete Kemény István: A királynál című munkája, melyet szintén a díjra érdemesnek talált a kiadója.
 
A „longlist” szereplői a www.aegondij.hu oldalon megtalálhatóak, a jelölt műről készült rövid leírással, és a szerző életrajzával együtt. A zsűri a napokban alakítja ki a szűkebb, tíz könyves listáját, melyet szintén hozzáférhető lesz a díj web- és Facebook oldalán is.
 
(Forrás: Aegon Magyarország Zrt.)
(Fotó: litera.hu)

pestext_4

2019.09.24

A visegrádi országok és Törökország irodalma, valamint a nem magyarul alkotó magyar szerzők állnak a ma kezdődő első PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztivál fókuszában. A szeptember 28-ig tartó programsorozat a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM), a Lumen Kávézóban és az A38 hajón várja az érdeklődőket.

nepmesepont

2019.09.17

A XV. Országos népmesekonferenciát szeptember 20-án és 21-én rendezik meg Százhalombattán.

mozes-kantor-laszlo-foto

2019.09.16

Bari Károly költő, műfordító és Ferencz Győző költő, irodalomtörténész, valamint posztumusz Mózes Attila prózaíró, esszéista került a Digitális Irodalmi Akadémia tagjai közé. A döntést a Digitális Irodalmi Akadémia 2019. évi tagválasztó gyűlésén hozták meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM).

A Green Carpet Awards gálán a milánói Scalában 12 kategóriában osztottak ki díjakat. A Valentino divatház 87 éves alapítója, Valentino Garavani Sophia Lorentől vehette át az örökség kategória díját pályafutásának elismeréseként. A Healthy Seas nevű kezdeményezés a körkörös gazdaság kategóriában kapott elismerést: a projekt keretében önkéntes búvárok gyűjtik be a tengerfenékről a halászhálókat, melyekből újrahasznosított nylon készül a divatházak, köztük a Prada, valamint a textilipar számára. A társadalmi felelősségvállalás kategóriában egy mumbai kezdeményezést díjaztak, melyben hátrányos helyzetű indiai nők tanulnak kézimunkázni. A további kategóriákban mások mellett a Velencei Gondolások Szövetsége, Stella McCartney divattervező, Doutzen Kroes szupermodell és Flavia La Rocca divattervező kapott elismerést.

A csaknem 279 millió forintos európai uniós támogatásból megtörtént a műemlékjellegű épület felújítása, az ipari műemlék gépeket működés közben bemutató, egész évben nyitva tartó szőttesmúzeum kialakítása. A fejlesztés eredményeként évi 5-9 ezer látogatót tud fogadni a kúria, amelyben rendezvényeket, foglalkozásokat, képzéseket, bemutatókat is lehet majd tartani és vendéglátási, kereskedelmi egységet is lehet benne működtetni. Az épület a szőttesek, magyar zsinóros ruhák, kézi iparművészeti termékek bemutatása mellett a tervek szerint tanfolyamoknak is otthont ad a jövőben. Egyebek mellett szövést, fonást, varrást, makramét, hímzést tanulhatnak majd az érdeklődők.

Az eddig ismertnél sokkal komolyabb szereplője volt a hitleri propagandagépezetnek Lothar-Günther Buchheim író és műgyűjtő, A tengeralattjáró című világsikerű regény szerzője, aki a második világháború után pacifistának mondta magát – állítja Gerrit Reichert oknyomozó német újságíró. Reichertnek meggyőződése, hogy Buchheim csak a háború után változott át a nácik propaganda-szakértőjéből békeharcossá. A 2007-ben 89 évesen elhunyt szerző a háború alatt haditudósító volt, és tengeralattjárókon szerzett tapasztalatai alapján írta meg 1973-ban megjelent, több millió példányban elkelt világháborús regényét, a Das Boot-ot, amelyből 1981-ben nagysikerű film is született. A történet egy búvárhajó legénységének mindennapjain keresztül a háború kilátástalanságát mutatja be.A sikerregény magyarul 1982-ben, Bor Ambrus fordításában A hajó, 1999-ben pedig A tengeralattjáró címmel, Farkas Tünde fordításában jelent meg.

A festőművész munkáiból szerdán nyílik kiállítás a Szentendrei Régi Művésztelepen, a MANK Galériában. A válogatásban egyszerre kapnak helyet portrék és olyan fiktív helyszínek, melyek titokzatos atmoszféráját organikus formák, városképi elemek vagy sejtelmes drapériák szövik át.

A Liebling Haus – Fehér Város Központ nevű új intézmény fő feladata Tel-Aviv kiemelkedő építészeti arculatának elismertetése lesz, mivel a várost már régóta a Bauhaus iskola egyik legfontosabb centrumának tekintik az egész világon. Több mint négyezer fehér Bauhaus-épület áll a városban, amely róluk kapta becenevét, a „fehér várost". 2003-ben az UNESCO a világörökség helyszínének nyilvánította Tel-Aviv központjának Bauhaus-jellegű építészetét, a Fehér várost.

A korabeli leírások, kritikák, nyilatkozatok alapján szeptember 27-én az Országos Széchényi Könyvtárban felidézhetjük, mit láthattak a nézők a 20. század első felében a színházakban.

Adyeffects2

Szüreti felvonulással, koncertekkel, kirakodóvásárral, borbemutatóval és négy ország férfi énekeseivel várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a 23. Európai Bordalfesztivál Pécsen és a villányi borvidék településein.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma