Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2013.01.17

Idén megszakítások nélkül nyolcadik alkalommal adják át az Aegon Művészeti Díjat, amelyet a 2012-ben kiadott legjelentősebb magyar szépirodalmi mű szerzője kapja.
A 2012-ben szakmailag megújult díj, sok rangos külföldi irodalmi díj mintájára, publikussá tette a jelöléseket a díj honlapján. (www.aegondij.hu). Összesen 28 könyvet neveztek a kiadók és a zsűri tagjai. A 28 könyv közül a tízfős zsűri, egymás véleményét nem ismerve, kialakít egy szűkebb, rövid listát („shorlist”). Ezen tíz könyv szerepel majd, közülük kerül ki a díjazott idén tavasszal.
 
A 28 könyvet tartalmazó lista egyik érdekessége, hogy apa és fia – egymás jelöléséről nem tudva, hiszen a kiadók nevezték műveiket – együtt versenyeznek a rangos elismerésért. Az apa: Závada Pál, akinek 2012-ben a Magvető Kiadónál megjelent Janka estéi – Három színdarab című kötete szerepel a jelöltek között.
A fiú: Závada Péter, akit Ahol megszakad című, első kötetével jelölte kiadója, a Libri.
 
A 28 szerző között örvendetesen sok a nő: Szvoren Edina: Nincs és ne is legyen, Kiss Judit Ágnes: Koncentrikus korok, Karafiáth Orsolya: Kicsi Lili, Finy Petra: Madárasszony, Erdős Virág: Pimpáré és Vakvarjúcska, Bán Zsófia: Amikor még csak az állatok éltek című könyvével szerepel a listán.
 
 
A legfiatalabb szerző – Závada Péter – épp elmúlt harmincéves, és több negyven év alatti szerzőt is jelöltek művével. A legidősebb író majdnem kilencven: Méray Tibor Egy és más című friss könyvével van a jelöltek között. A tavalyi év kortárs költészetének meghatározó és fontos tematikája volt a közéleti költészet szerepe és megújítása, ennek emblematikus kötete Kemény István: A királynál című munkája, melyet szintén a díjra érdemesnek talált a kiadója.
 
A „longlist” szereplői a www.aegondij.hu oldalon megtalálhatóak, a jelölt műről készült rövid leírással, és a szerző életrajzával együtt. A zsűri a napokban alakítja ki a szűkebb, tíz könyves listáját, melyet szintén hozzáférhető lesz a díj web- és Facebook oldalán is.
 
(Forrás: Aegon Magyarország Zrt.)
(Fotó: litera.hu)

Kollar_Arpad

2019.06.17

PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztivált rendeznek ősszel Budapesten. A szeptember 25-től 28-ig zajló esemény fő célja a világirodalom fókuszba állítása, illetve a magyar irodalom nemzetközi kapcsolatainak erősítése.

open-book-1428428_1280

2019.06.15

A kilencvenedik Ünnepi Könyvhét idén sem múlja alul a minden évben megszokott magas színvonalat, a gyerekkönyvektől a szépirodalmi műveken át a könnyed nyári olvasmányokig bárki megtalálja a neki megfelelőt. Nézzük, milyen hat szépirodalmi könyvet ajánlunk az idén is gazdag termésből.

Rofusz-Kinga_otthon_res

2019.06.14

Rofusz Kinga, Keresztesi József, Holló Kati, Todero Anna, Zágoni Balázs, Kiss Judit Ágnes, Papp Dóra, Farkas Róbert, Miklya Zsolt és Kürti Andrea gyerek- és ifjúsági irodalmi alkotásait tevékenységét díjazták az idei Ünnepi Könyvhéten.

Június 16-án Jens Harzer német színésznek adták át Bécsben a gyémántokkal kirakott Iffland-gyűrűt. A több mint két évszázados múltra visszatekintő, egész életre szóló kitüntetést nem zsűri ítéli oda, hanem mindenkori viselője nevezi meg végrendeletében utódját mint „a német nyelvű színjátszás legjelentősebb és legérdemesebb művészét". A februárban elhunyt Bruno Ganz svájci színész 23 éven át viselte a vasból készült, 28 apró gyémánttal és féldrágakövekkel kirakott ékszert, és ő nevezte ki Harzert utódjául.

Bulgáriában, a szmoljani Nagy László Emlékházban Ki viszi át a szerelmet. Hommage à Nagy László címmel június 18-án nyílik állandó kiállítás. A tárlatot a Bolgár Köztársaság kulturális minisztere, Boil Banov, az esemény védnöke nyitja meg.

Teotihuacán mexikói romvárosban talált leletek arra utalnak, hogy a maják vezetői a város nagy szabadtéri rendezvényein vettek részt. Több feltárt koponya deformációról és a fogak csonkításáról árulkodik, amit Teotihuacánban nem alkalmaztak, a tőlük mintegy ezer kilométerre élt maják birodalmában volt ismert. A tudósok eddig a két kultúra közötti első érintkezéseket Kr. u. 378-ra tették, az új leletek szerint azonban ennél korábbiak: 300 és 350 közöttiek. A romváros Mexikóvárostól 50 kilométerre északkeletre fekszik, virágkorát az 5-6. évszázadra teszik, amikor a metropolisz Közép-Amerika legnagyobb, a korabeli világ egyik legfontosabb városa volt. Nem tudni, mi okozta bukását a 800-as években.

A MúzeumDigitár virtuális kiállítással támogatta az Év Kiállítása 2019 pályázat díjazottjait. A nyertes Szent István Király Múzeum Vonalba zárt történetek (Réber László grafikusművész kiállítása) című állandó kiállításáról készült kedvcsináló itt, a különdíjas Gödöllői Királyi Kastély Múzeum ZÁR(OL)VA – Egy kastély titkos élete, 1950–1990 című időszaki kiállítás digitális változata itt tekinthető meg.

A Himnusz megzenésítésének és a Hunyadi László című opera bemutatójának 175., valamint a várfürdő fennállásának 60. évfordulója alkalmából felavatták a vidéki Magyarország első teljes alakos Erkel Ferencszobrát vasárnap délelőtt a Gyulai Várfürdő parkjában. A korábbi kastélyparkban a kiváló zeneszerző rengeteg időt töltött, a környezet inspirálta művészetét.

Az A38 tetőteraszán kéthetente jelentkező koncertsorozatban 2019 legizgalmasabb és legeredetibb hazai dalszerzőit faggatják ki meghatározó könyvélményeikről, kedvenc szerzőikről és a sorok közti gondolataikról.

noemi

Tíz színpadi előadással és új programokkal várja a közönséget a Pécsi Nyári Színház június 20. és augusztus 11. között.

Harmadszor rendezi meg a PAD Utcafesztivált Debrecenben a b24 Galéria június 19. és 21. között. A három nap alatt többek között pop-up kiállítással, színielőadással, felolvasásokkal, filmvetítésekkel és koncertekkel várják az érdeklődőket.

15. alkalommal rendezi meg a Győri Balett a magyar hivatásos táncegyüttesek legnagyobb országos seregszemléjét: a Magyar Táncfesztivált, melyen a néptánctól a kortárs táncokon át a klasszikus balettig szinte valamennyi műfajban kínálnak előadásokat hazai és nemzetközi társulatok közreműködésével.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma