GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2018.12.15

Ebben az évben remek téli és karácsonyi kötetekkel készültek a kiadók az óvodás korosztálynak. A megajándékozni kívánt gyermek személyiségétől függően választhatunk a vicces, könnyed történetek vagy meghitt, összebújós mesék közül is. Hat kötetet ajánlunk.

1. Varró Dániel: A szomjas troll — Kis viking legendárium (Jelenkor Kiadó, 136 oldal)

Régóta vártunk már Varró Danitól egy olyan mesevilágra, amelyet annak idején a Túl a Maszat-hegyen című kötetében teremtett. Ez a mostani skandinávoskodó mesefüzér a zord fjordok világába kalauzolja olvasóit. Trollokkal, mocsári goblinokkal, orkokkal, leprikónokkal, hableányokkal és hablegényekkel találkozunk ezekben a mesékben. A kötetben egy troll-legenda, egy finn minieposz, egy Andersen-paródia és egy vikinges gyermekfantasy szerepel.


varro_daniel_a-szomjas-troll_f__jelenkor.libricsoport.hu
Varró Dániel A szomjas troll
Forrás: jelenkor.libricsoport.hu


Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

Ez a kötet már a külsejével is elvarázsolja a kis olvasókat, Maros Krisztina pompás képeit órákon át elnézegethetik még a legkisebbek is. A lapokon megelevenedő izgalmas események, a varródanis szójátékok, a komplex mesevilág pedig nemcsak a gyerekeknek ígér nagyszerű szórakozást.


2. Szabó T. Anna: Adventi kalendárium (Pozsonyi Pagony, 48 oldal)

Ugyan az adventi naptár ablakainak nagy részét kinyitottuk már, bátran választhatunk a fa alá olyan köteteket, amelyek huszonnégy mesét vagy verset tartalmaznak, hiszen januárban is hosszúak még az esték, ezekkel a történetekkel pedig remekül bekuckózhatunk. Szabó T. Anna frissen megjelent kötetében remek téli verseket találunk, amelyek a várakozás szépségét hangsúlyozzák.


szabo-t-anna-adventi-kalendarium_forras_konyvmarket.hu
Szabó T. Anna Adventi Kalendárium című könyvének borítója.
Forrás: konyvmarket.hu

Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

A kint sötét és hideg, bent gyertyafényes meleg téli esték hangulatát hozzák vissza ezek a versek és a szerző békés sorai segítenek a lassulásban, az elcsöndesedésben, abban, hogy az ünnepet valóban meg tudjuk élni. Rofusz Kinga gyönyörű képei pedig rengeteget hozzátesznek ezekhez a versekhez, így azokat is érdemes közösen elnézegetni.

 

3. Anne Ameling: 3-5-8 perces mesék - Mikulásra és karácsonyra (Pozsonyi Pagony, 114 oldal)

Ünnepváró meglepetések ezek a rövid vagy kicsit hosszabb mesék, amelyek meghittek vagy éppen frappánsak. Közös mézeskalácssütésről, vidám szánkózásról, hógólyózásról, karácsonyvárásról és a Mikulásról szólnak.


Anne_Ameling3-5-8-perces-mesek-mikulasra-es-karacsonyra-belso2_talaldki.hu
Részlet Anne Ameling 3-5-8 perces mesék című könyvéből.
Forrás: talaldki.hu

Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

A közel húsz történet tökéletes választás lehet az adventi időszakra, de karácsony utánra is. A mesék különféle hossza pedig lehetővé teszi, hogy minden korosztály számára megtaláljuk a megfelelőt: míg a hárompercesek a kisebbeknek szólnak inkább, a nagyobbaknak már bátran olvashatjuk bármelyiket.


Anne_Ameling_358_hintafa.blog.hu
Részlet Anne Ameling 3-5-8 perces mesék című könyvéből.
Forrás: talaldki.hu

 

4. Dr. Seuss: A Grincs (Kolibri Kiadó, 64 oldal)

Dr. Seuss legnagyobb klasszikusa végre újra kapható. A történet sokunknak ismerős lehet: Grincs Kikfalva közelében lakik, és teljes szívéből utálja a karácsonyt, ezért ellopja azt. A magyar fordítást ismét Tandori Dezső teszi maradandóvá.


grinch
Fotó: outnow.ch


Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

Lehet bármennyire kicsi egy gyerek, pont arra vágyik, mint a felnőttek: szeretne nevetni, szórakozni és meghatódni egy történeten. Ez a mese pedig éppen ezt ígéri. A klasszikus történet tele van rímekkel és szeretettel, amit a gyerekek és a felnőttek egyaránt élvezhetnek.


5. Farkas Róbert: Első könyvem a téridőről (Kolibri, 36 oldal)

Az ismert grafikus kislányának készítette el az Eszes Róka-sorozat első darabját, Az első könyvem az univerzumról című kötetét, amely több száz gyerekhez hozta közelebb az égbolt csodáit. A szerző azóta megírta az Első könyvem a fénysebességről című meséjét, ebben az évben pedig elkészült a sorozat harmadik és egyben záró része, amelyből megtudjuk, hogy miért nem tudjuk utolérni a fényt, hogy miért mozgunk mégis, ha közben egy helyben állunk, valamint, hogy miért telik másképpen az idő, amikor unatkozunk, mint amikor jól érezzük magunkat.


elso-konyvem-a-teridorol_kolibri.hu
Farkas Róbert Első könyvem a téridőről
Fotó: kolibri.libricsoport.hu

Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

Azoknak a gyerekeknek ajánljuk ezt a kötetet, akiket foglalkoztatnak a világ nagy kérdései, és akik karácsonykor is inkább a tudományos, mint a spirituális magyarázatokra vágynak. Az Eszes Róka meséi sorozat érthető, mesés módon tisztázzák a világűr nagy kérdéseit.

 

5+1 A kis Jézus születése (Studium Plusz Kiadó, 21 oldal)

A hagyományos karácsonyi történet csodálatos meséje elevenedik meg a lapokon. A történetben eljuthatunk Betlehembe, hogy Máriával és Józseffel együtt ünnepelhessük Jézus születését.


A_kis_Jezus
Fotó: pagony.hu


Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

Ez a gyönyörűen illusztrált könyv szemléletesen meséli el a kis Jézus születését, így a bibliai történet üzenete, a megváltó születésének örömhíre az óvodás korosztályhoz is közel kerülhet.


Kocsis Katica


A legkisebbeknek szóló könyvajánlónkat itt olvashatják.

Kulcsszavak:

plakat003

czinege_vadaszaton

2019.03.18

Valóban elkártyázták részegen a mezőtúri téeszt? Mennyi esett le a hortobágyi „libáztatásból”? Milyen büntetés járt zugvadászatáért, szexuális zaklatásért, okirathamisításért, garázdaságért, megfélemlítésért? Mindez kiderül a Kommunista kiskirályok című kötetből, amelyet március 19-én mutatnak be a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában.

Szalinger-Balazs-768x512

2019.03.18

Szálinger Balázs József Attila-díjas költő képviseli Magyarországot A költészet világnapja című rendezvényen március 21-én Rómában.

Julia_Roskovics__Ignac
2019.03.15

Valóban Szendrey Júlia készítette az első kokárdát? Miért intézett támadást a kor meghatározó kritikusa, Gyulai Pál Petőfi felesége ellen? Egyáltalán: milyen volt női írónak lenni a forradalom leverése után? Ezekre a kérdésekre is választ kapott az, aki részt vett az Országos Széchényi Könyvtárban március 8-án megtartott, Ezerszer Júlia, arcok és kérdőjelek című kiállítás finisszázsán.

A világ legrégebbi tengeri csillagórájaként ismerte el a Guinness Világrekordok az asztrolábiumot, amelyet egy 1503-ban az ománi partoknál elsüllyedt portugál hajó roncsában találtak 2014-ben. A bronzkorongot 2014-ben hozta fel David Mearns Nagy-Britanniában élő amerikai roncsvadász. A tárgyat a középkori hajósok használták navigációs eszközként. A szakértők szerint a csillagóra 1496 és 1501 között készülhetett, vagyis körülbelül három évtizeddel korábbi az eddig ismert legrégebbi tengeri asztrolábiumnál.

A Verdi-művet Kesselyák Gergely állítja színpadra. A karmester kivételes alkalmakkor vállalkozik rendezésre, látásmódjának egyedisége már a fesztiválon nagy sikerrel játszott Turandoton és Nabuccón is látszott. A címszerepet a fiatal szoprán, Ádám Zsuzsanna énekli, darabbeli partnere a Radamest játszó László Boldizsár. Kálmándy Mihály bariton Amonasro, Etiópia királyának szerepét fogja énekelni, a fiatal basszus, Kiss András pedig Ramfis főpapot kelti életre. A szólisták mellett a több száz szereplőt igénylő grandiózus operához, melyben csak a kórus létszáma meghaladja a százhuszat, Zeke Edit álmodott sokoldalú, LED-falat is igénylő díszletet.

Kőszegi Tamás film- és animációs rendező új animációs filmmel készül, és stábjával – a világon egyedülálló módon – minden egyes szereplőt és tárgyat olyan bankjegyekre rajzoltak, melyek valaha forgalomban voltak. A csapat kutatómunkájával több ezer papírpénzt gyűjtött össze és scannelt be, együttműködtek több tucat gyűjtővel, könyvkiadóval és aukciós házzal. Az ábrákat digitálisan bontják rétegekre, és az elemeket virtuális térben animálják jelenetekké.

A Korazimban talált, gyönyörű mozaikpadlós szőlőprést bor készítéséhez használták a Talmud megszövegezésének korában, vagyis az i. sz. 3. és 5. század között. Az ekkor a Galileai-tótól északra fekvő településen élő zsidó lakosság bort készített és ivott, olajat préselt és gabonát is őrölt. Az előbb a padló medencéjében, majd a kősatuban is kipréselt szőlőlét amforákban tárolták és érlelték borrá. Korazimban egy teljes, a római és a bizánci korból származó zsidó falut tártak fel: korábban mikvék, vagyis zsidó rituális fürdők, egy hatalmas zsinagóga, valamint számos lakóépület maradványai kerültek elő a 20. században több időszakban is folytatott ásatásokon. Korazimot az Újszövetség is említi, Máté és Lukács evangéliumában szerepel azon városok között, amelyek elutasították Jézust, és ezért átkozottak. A településen jelentős pusztítást végzett egy i. sz. 363-ban történt földrengés, de utána újjáépítették, és a korai muzulmán korig, a nyolcadik századig fennállt.

Olga Neuwirth osztrák zeneszerző zenei kíséretével mutatták be Hans Karl Breslauernek a holokausztot előrevetítő Nagyváros zsidók nélkül című 1924-es némafilmjét a párizsi Cité de la Musique koncerttermében. Az 1924-ben Bécsben forgatott, másfélórás film Hugo Bettauer magyarra is lefordított, azonos című regényéből készült. Az antiszemitizmusról írt szatíra hátborzongatóan pontos vízió arról, hogyan szegényedik el egy város kulturálisan és gazdaságilag egyaránt, miután elűzik zsidó lakosságát.

Hamvas Béla író és kortársa, Weöres Sándor költő emlékét idézik fel Balatonfüreden március 23-án és 24-én. A Hamvas-napokon egyebek mellett kötetbemutatóval, borkóstolóval várják az érdeklődőket.

hamvas-bela-e1549532080781

A Rákosi-korszak szórakoztatóiparát és a szocialista revük világát idézi meg az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Vörös Csillagok címmel március 20-tól látható kamaratárlata.

Az OMG estet a közönség összesen hat alkalommal láthatja az évadban az Erkel Színház műsorán, 2019. március 22-én, 23-án, 24-én két alkalommal, 27-én és 28-án.

A Várkert Irodalom március 19-i alkalmán a 30 évvel ezelőtt elhunyt Márai Sándort, a 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb íróját idézik meg. Az est vendégei Mészáros Tibor irodalomtörténész, Tari Annamária klinikai pszichológus, Tompos Kátya színművész és Hajduk Károly színművész.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma