Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.12.15

Ebben az évben remek téli és karácsonyi kötetekkel készültek a kiadók az óvodás korosztálynak. A megajándékozni kívánt gyermek személyiségétől függően választhatunk a vicces, könnyed történetek vagy meghitt, összebújós mesék közül is. Hat kötetet ajánlunk.

1. Varró Dániel: A szomjas troll — Kis viking legendárium (Jelenkor Kiadó, 136 oldal)

Régóta vártunk már Varró Danitól egy olyan mesevilágra, amelyet annak idején a Túl a Maszat-hegyen című kötetében teremtett. Ez a mostani skandinávoskodó mesefüzér a zord fjordok világába kalauzolja olvasóit. Trollokkal, mocsári goblinokkal, orkokkal, leprikónokkal, hableányokkal és hablegényekkel találkozunk ezekben a mesékben. A kötetben egy troll-legenda, egy finn minieposz, egy Andersen-paródia és egy vikinges gyermekfantasy szerepel.


varro_daniel_a-szomjas-troll_f__jelenkor.libricsoport.hu
Varró Dániel A szomjas troll
Forrás: jelenkor.libricsoport.hu


Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

Ez a kötet már a külsejével is elvarázsolja a kis olvasókat, Maros Krisztina pompás képeit órákon át elnézegethetik még a legkisebbek is. A lapokon megelevenedő izgalmas események, a varródanis szójátékok, a komplex mesevilág pedig nemcsak a gyerekeknek ígér nagyszerű szórakozást.


2. Szabó T. Anna: Adventi kalendárium (Pozsonyi Pagony, 48 oldal)

Ugyan az adventi naptár ablakainak nagy részét kinyitottuk már, bátran választhatunk a fa alá olyan köteteket, amelyek huszonnégy mesét vagy verset tartalmaznak, hiszen januárban is hosszúak még az esték, ezekkel a történetekkel pedig remekül bekuckózhatunk. Szabó T. Anna frissen megjelent kötetében remek téli verseket találunk, amelyek a várakozás szépségét hangsúlyozzák.


szabo-t-anna-adventi-kalendarium_forras_konyvmarket.hu
Szabó T. Anna Adventi Kalendárium című könyvének borítója.
Forrás: konyvmarket.hu

Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

A kint sötét és hideg, bent gyertyafényes meleg téli esték hangulatát hozzák vissza ezek a versek és a szerző békés sorai segítenek a lassulásban, az elcsöndesedésben, abban, hogy az ünnepet valóban meg tudjuk élni. Rofusz Kinga gyönyörű képei pedig rengeteget hozzátesznek ezekhez a versekhez, így azokat is érdemes közösen elnézegetni.

 

3. Anne Ameling: 3-5-8 perces mesék - Mikulásra és karácsonyra (Pozsonyi Pagony, 114 oldal)

Ünnepváró meglepetések ezek a rövid vagy kicsit hosszabb mesék, amelyek meghittek vagy éppen frappánsak. Közös mézeskalácssütésről, vidám szánkózásról, hógólyózásról, karácsonyvárásról és a Mikulásról szólnak.


Anne_Ameling3-5-8-perces-mesek-mikulasra-es-karacsonyra-belso2_talaldki.hu
Részlet Anne Ameling 3-5-8 perces mesék című könyvéből.
Forrás: talaldki.hu

Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

A közel húsz történet tökéletes választás lehet az adventi időszakra, de karácsony utánra is. A mesék különféle hossza pedig lehetővé teszi, hogy minden korosztály számára megtaláljuk a megfelelőt: míg a hárompercesek a kisebbeknek szólnak inkább, a nagyobbaknak már bátran olvashatjuk bármelyiket.


Anne_Ameling_358_hintafa.blog.hu
Részlet Anne Ameling 3-5-8 perces mesék című könyvéből.
Forrás: talaldki.hu

 

4. Dr. Seuss: A Grincs (Kolibri Kiadó, 64 oldal)

Dr. Seuss legnagyobb klasszikusa végre újra kapható. A történet sokunknak ismerős lehet: Grincs Kikfalva közelében lakik, és teljes szívéből utálja a karácsonyt, ezért ellopja azt. A magyar fordítást ismét Tandori Dezső teszi maradandóvá.


grinch
Fotó: outnow.ch


Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

Lehet bármennyire kicsi egy gyerek, pont arra vágyik, mint a felnőttek: szeretne nevetni, szórakozni és meghatódni egy történeten. Ez a mese pedig éppen ezt ígéri. A klasszikus történet tele van rímekkel és szeretettel, amit a gyerekek és a felnőttek egyaránt élvezhetnek.


5. Farkas Róbert: Első könyvem a téridőről (Kolibri, 36 oldal)

Az ismert grafikus kislányának készítette el az Eszes Róka-sorozat első darabját, Az első könyvem az univerzumról című kötetét, amely több száz gyerekhez hozta közelebb az égbolt csodáit. A szerző azóta megírta az Első könyvem a fénysebességről című meséjét, ebben az évben pedig elkészült a sorozat harmadik és egyben záró része, amelyből megtudjuk, hogy miért nem tudjuk utolérni a fényt, hogy miért mozgunk mégis, ha közben egy helyben állunk, valamint, hogy miért telik másképpen az idő, amikor unatkozunk, mint amikor jól érezzük magunkat.


elso-konyvem-a-teridorol_kolibri.hu
Farkas Róbert Első könyvem a téridőről
Fotó: kolibri.libricsoport.hu

Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

Azoknak a gyerekeknek ajánljuk ezt a kötetet, akiket foglalkoztatnak a világ nagy kérdései, és akik karácsonykor is inkább a tudományos, mint a spirituális magyarázatokra vágynak. Az Eszes Róka meséi sorozat érthető, mesés módon tisztázzák a világűr nagy kérdéseit.

 

5+1 A kis Jézus születése (Studium Plusz Kiadó, 21 oldal)

A hagyományos karácsonyi történet csodálatos meséje elevenedik meg a lapokon. A történetben eljuthatunk Betlehembe, hogy Máriával és Józseffel együtt ünnepelhessük Jézus születését.


A_kis_Jezus
Fotó: pagony.hu


Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

Ez a gyönyörűen illusztrált könyv szemléletesen meséli el a kis Jézus születését, így a bibliai történet üzenete, a megváltó születésének örömhíre az óvodás korosztályhoz is közel kerülhet.


Kocsis Katica


A legkisebbeknek szóló könyvajánlónkat itt olvashatják.

Kulcsszavak:

Roma_nok_kultura_banner_002

Szasz_Janos_Opium_Egy_elmebeteg_no_naploja_R

2019.06.25

Különleges André Kertész-kiállítás mellett filmes, színházi, zenei program is lesz június 26. és július 7. között a Petőfi Irodalmi Múzeum nyári fesztiválján.

olvasosarok3

2019.06.24

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) olvasósarkot alakít ki a Fiumei úti sírkertben, Arany János sírja mellett. A padból, éjjeliszekrényből és ernyős lámpából álló jelképes olvasósarokban rendszerint a közelben nyugvó íróink, költőink legismertebb műveit lehet kézbe venni. A NÖRI célja az akcióval az olvasás népszerűsítése mellett az, hogy hangsúlyozza: a Fiumei úti sírkert több mint temető.

margo

2019.06.24

A Fausttól a Szívlapátig című irodalmi segédkönyv azoknak a középiskolai tanároknak készült, akik szeretnének kicsit kiszakadni a kerettanterv merevségéből és friss, élő irodalmi szövegeken keresztül akarják közel hozni a nagy klasszikusokat a diákjaik számára. A kötet elemzései az irodalom jelenvalósága, életszerűsége mellett teszik le a voksukat.

Bogdán Árpád filmje Ázsia egyik legnevesebb filmes rendezvényén a Belt and Road, azaz „egy övezet, egy út” válogatásában szerepelt, melynek mottója „a fény és az élet” volt. 24 alkotás közül választották ki a Genezist, a díjátadón a rendező mellett Dobos Tamás operatőr is részt vett. A film hamarosan Kínában is látható lesz.

A 83 évesen, hétfőn elhunyt zongoraművész Budapesten született 1936-ban. Ötéves korában kezdett zongorát tanulni, később a Zeneakadémián Kadosa Pál volt a mestere. Zeneszerzést is tanult, olyan tanároktól, mint Kodály Zoltán, Szabolcsi Bence, Bárdos Lajos, Nagy Olivér és Szőnyi Erzsébet. 1956 után egy amerikai ösztöndíj segítségével a bécsi zeneakadémián tanult tovább, 1961-ben diplomázott zeneszerzés- és zongoraszakon. Volt korrepetitor a Bécsi Állami Operánál Herbert von Karajan ajánlásával, szólistaként pedig Karl Böhmmel és a bécsi filharmonikusokkal lépett föl. 1967-től a grazi zeneakadémia, 1989-től a bécsi Musikhochschule professzora volt. Erőd Ivánt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia zenei alkotóművészeti osztálya 2009-ben választotta meg rendes tagnak.

Az Új-mexikói Egyetem könyvtárának volt professzora, Russ Davidson ajándékozza George Orwell angol író, kritikus és újságíró (1903-1950) műveiből álló gyűjteményét. Az Állatfarm és az 1984 különböző nyelvekre fordított első kiadásait is tartalmazó kollekcióból kiállítást is rendeznek.

A július 5. és 7. zajló Bogart Fesztivál helyszíne a Festetics-Inkey kastélyt övező húsz hektáros terület lesz, ahol minden korosztály számára kínálnak szórakozást. Ehhez hasonló, hagyományőrző és -teremtő fesztivál még nem volt a somogyi községben. Fellép mások mellett Szabó Balázs Bandája, a Balkán Fanatik, a Nox énekesnőjeként ismertté vált Péter Szabó Szilvia, az Anima Sound System, a Zagar DJ set, a Budapest Bár és a Gypo Circus is.

A Pink Floyd együttes frontemberének 126 hangszere 21,5 millió dollárért kelt el. A gyűjtemény legdrágább darabja egy 1969-ben készült Black Fender Stratocaster lett, amelyet kilététét felfedni nem kívánó vásárlója négymillió dollárért szerzett meg. A Christie's adatai szerint ez a világ legdrágábban elárverezett gitárja. A 73 éves Gilmour a bevételt a klímaváltozás ellen harcoló ClientEarth környezetvédelmi csoportnak adja.

Weöres Sándor műveit állítja középpontba a Gyulai Várszínház szezonnyitó, június 26-án és 27-én zajló programsorozata.

az-ejszaka-csodai-1024x683

Június 28-án kezdődik a Szent László Napok programsorozat Győrben, ahol három napon át többek közt lovas bemutatókkal, játszóházzal és a király életét feldolgozó lovasszínházi zenés show-val várják az érdeklődőket.

Június utolsó hétvégéjén, június 29-30-én megnyílnak a Csepel Művek épületei, és felfedezhetjük a 240 hektárnyi, gazdag ipari örökség izgalmas jelenkora.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma