2018.12.15

Ebben az évben remek téli és karácsonyi kötetekkel készültek a kiadók az óvodás korosztálynak. A megajándékozni kívánt gyermek személyiségétől függően választhatunk a vicces, könnyed történetek vagy meghitt, összebújós mesék közül is. Hat kötetet ajánlunk.

1. Varró Dániel: A szomjas troll — Kis viking legendárium (Jelenkor Kiadó, 136 oldal)

Régóta vártunk már Varró Danitól egy olyan mesevilágra, amelyet annak idején a Túl a Maszat-hegyen című kötetében teremtett. Ez a mostani skandinávoskodó mesefüzér a zord fjordok világába kalauzolja olvasóit. Trollokkal, mocsári goblinokkal, orkokkal, leprikónokkal, hableányokkal és hablegényekkel találkozunk ezekben a mesékben. A kötetben egy troll-legenda, egy finn minieposz, egy Andersen-paródia és egy vikinges gyermekfantasy szerepel.


varro_daniel_a-szomjas-troll_f__jelenkor.libricsoport.hu
Varró Dániel A szomjas troll
Forrás: jelenkor.libricsoport.hu


Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

Ez a kötet már a külsejével is elvarázsolja a kis olvasókat, Maros Krisztina pompás képeit órákon át elnézegethetik még a legkisebbek is. A lapokon megelevenedő izgalmas események, a varródanis szójátékok, a komplex mesevilág pedig nemcsak a gyerekeknek ígér nagyszerű szórakozást.


2. Szabó T. Anna: Adventi kalendárium (Pozsonyi Pagony, 48 oldal)

Ugyan az adventi naptár ablakainak nagy részét kinyitottuk már, bátran választhatunk a fa alá olyan köteteket, amelyek huszonnégy mesét vagy verset tartalmaznak, hiszen januárban is hosszúak még az esték, ezekkel a történetekkel pedig remekül bekuckózhatunk. Szabó T. Anna frissen megjelent kötetében remek téli verseket találunk, amelyek a várakozás szépségét hangsúlyozzák.


szabo-t-anna-adventi-kalendarium_forras_konyvmarket.hu
Szabó T. Anna Adventi Kalendárium című könyvének borítója.
Forrás: konyvmarket.hu

Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

A kint sötét és hideg, bent gyertyafényes meleg téli esték hangulatát hozzák vissza ezek a versek és a szerző békés sorai segítenek a lassulásban, az elcsöndesedésben, abban, hogy az ünnepet valóban meg tudjuk élni. Rofusz Kinga gyönyörű képei pedig rengeteget hozzátesznek ezekhez a versekhez, így azokat is érdemes közösen elnézegetni.

 

3. Anne Ameling: 3-5-8 perces mesék - Mikulásra és karácsonyra (Pozsonyi Pagony, 114 oldal)

Ünnepváró meglepetések ezek a rövid vagy kicsit hosszabb mesék, amelyek meghittek vagy éppen frappánsak. Közös mézeskalácssütésről, vidám szánkózásról, hógólyózásról, karácsonyvárásról és a Mikulásról szólnak.


Anne_Ameling3-5-8-perces-mesek-mikulasra-es-karacsonyra-belso2_talaldki.hu
Részlet Anne Ameling 3-5-8 perces mesék című könyvéből.
Forrás: talaldki.hu

Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

A közel húsz történet tökéletes választás lehet az adventi időszakra, de karácsony utánra is. A mesék különféle hossza pedig lehetővé teszi, hogy minden korosztály számára megtaláljuk a megfelelőt: míg a hárompercesek a kisebbeknek szólnak inkább, a nagyobbaknak már bátran olvashatjuk bármelyiket.


Anne_Ameling_358_hintafa.blog.hu
Részlet Anne Ameling 3-5-8 perces mesék című könyvéből.
Forrás: talaldki.hu

 

4. Dr. Seuss: A Grincs (Kolibri Kiadó, 64 oldal)

Dr. Seuss legnagyobb klasszikusa végre újra kapható. A történet sokunknak ismerős lehet: Grincs Kikfalva közelében lakik, és teljes szívéből utálja a karácsonyt, ezért ellopja azt. A magyar fordítást ismét Tandori Dezső teszi maradandóvá.


grinch
Fotó: outnow.ch


Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

Lehet bármennyire kicsi egy gyerek, pont arra vágyik, mint a felnőttek: szeretne nevetni, szórakozni és meghatódni egy történeten. Ez a mese pedig éppen ezt ígéri. A klasszikus történet tele van rímekkel és szeretettel, amit a gyerekek és a felnőttek egyaránt élvezhetnek.


5. Farkas Róbert: Első könyvem a téridőről (Kolibri, 36 oldal)

Az ismert grafikus kislányának készítette el az Eszes Róka-sorozat első darabját, Az első könyvem az univerzumról című kötetét, amely több száz gyerekhez hozta közelebb az égbolt csodáit. A szerző azóta megírta az Első könyvem a fénysebességről című meséjét, ebben az évben pedig elkészült a sorozat harmadik és egyben záró része, amelyből megtudjuk, hogy miért nem tudjuk utolérni a fényt, hogy miért mozgunk mégis, ha közben egy helyben állunk, valamint, hogy miért telik másképpen az idő, amikor unatkozunk, mint amikor jól érezzük magunkat.


elso-konyvem-a-teridorol_kolibri.hu
Farkas Róbert Első könyvem a téridőről
Fotó: kolibri.libricsoport.hu

Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

Azoknak a gyerekeknek ajánljuk ezt a kötetet, akiket foglalkoztatnak a világ nagy kérdései, és akik karácsonykor is inkább a tudományos, mint a spirituális magyarázatokra vágynak. Az Eszes Róka meséi sorozat érthető, mesés módon tisztázzák a világűr nagy kérdéseit.

 

5+1 A kis Jézus születése (Studium Plusz Kiadó, 21 oldal)

A hagyományos karácsonyi történet csodálatos meséje elevenedik meg a lapokon. A történetben eljuthatunk Betlehembe, hogy Máriával és Józseffel együtt ünnepelhessük Jézus születését.


A_kis_Jezus
Fotó: pagony.hu


Miért lehet élmény a gyerkőcnek?

Ez a gyönyörűen illusztrált könyv szemléletesen meséli el a kis Jézus születését, így a bibliai történet üzenete, a megváltó születésének örömhíre az óvodás korosztályhoz is közel kerülhet.


Kocsis Katica


A legkisebbeknek szóló könyvajánlónkat itt olvashatják.

Kulcsszavak:

ertelmezo_szotar

2019.01.16

Bemutatták A magyar nyelv nagyszótára hetedik kötetét, valamint online változatát szerdán Budapesten, az MTA Nyelvtudományi Intézetében. Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a kötetet méltatva azt mondta: a kiadvány hatalmas szolgálat a magyar kultúrának.

Bristol-Braille

2019.01.14

Mióta Louis Braille a 19. században megalkotta a Braille-írást, sok millió vak vagy látássérült ember számára vált elérhetővé az olvasás. Ám a Braille-írással nyomtatott könyvek elég terjedelmesek, a Biblia Braille-írásos példánya másfél métert foglalhat el egy könyvespolcon.

szerelmekmuzsakszeretok

2019.01.10

Huszonhárom újabb történetben mutatja be múzsák és művészek kapcsolatát a művészetpszichológiai eszközeivel Gerevich József pszichiáter a Teremtő vágyak című könyvének most megjelent harmadik kötetében.

Nagyszabású rendezvénysorozattal tisztelegnek Németországban a Bauhaus művészeti és iparművészeti mozgalom előtt az irányzat nevét viselő tervezőiskola alapításának századik évfordulója alkalmából. A tegnap kezdődött összművészeti fesztiválon bábszínházi előadásoktól kezdve az ember és a gép viszonyát vizsgáló kísérleti hangversenyekig számos produkció lesz. A Bauhausnak számos magyar származású tagja és követője volt, mint például Weininger Andor, a Bauhaus-zenekar alapítója, Molnár Farkas építész, aki 1921-ben iratkozott be a Bauhausba, Pap László festőművész, Breuer Marcell formatervező, építész és Moholy-Nagy László festő, fotográfus, formatervező, filmes, az egyik leghíresebb magyar képzőművész.

A Rembrandt, Vermeer és más németalföldi mesterek műveiből februárban nyíló kiállítás anyaga a New York-i Leiden Gyűjteményből és a párizsi Louvre múzeumból érkezett az arab országba. A tárlaton Rembrandt 22 festményét és grafikáját mutatják be, köztük az 1634-ben készült önarcképét, valamint az egy évvel később keletkezett, Minerva a dolgozószobájában című olajképeket. Jan Vermeer van Delfttől a Virginál előtt álló nő és a Csipkeverőnő című alkotások is láthatók. A két kép háromszáz év után először szerepel egymás mellett az abu-dzabi tárlaton. A párizsi Louvre első külföldi fiókintézményét, az arab világ első univerzális múzeumát 2017 novemberében nyitották meg. Abu-Dzabi 1 milliárd eurót (314 milliárd forint) fizet Franciaországnak azért, hogy a Szaadíjat szigetére tervezett nagy múzeumok közül elsőként elkészült intézmény 30 éven át használhassa a Louvre márkanevét, és műalkotásokat kapjon kölcsön francia múzeumoktól időszaki kiállításokra.

Tokió egy vasútállomásának kapuján feltűnt egy kép, amely a világhírű brit graffitis, Banksy egyik ismert műve, az esernyőt tartó patkány másolata. Az ajtót a bejelentés nyomán elszállították, és egy raktárban helyezték el, hogy megóvják az esetleges rongálástól. A japán hatóságok most tájékozódnak a kép hitelesítésének lehetőségeiről. Banksy nem fedi fel kilétét. A világ nagyvárosaiban feltűnő graffitijei nagyon értékesek, akárcsak jellegzetes grafikái. A léggömbös kislány című képe tavaly októberben egy árverésen 1,2 millió euróért (385 millió forintért) kelt el. Az aukción szenzációt okozott, hogy a leütés után a kép keretébe titkon beépített iratmegsemmisítő félig ledarálta az alkotást.

A megnyitón Netrebko orosz-osztrák sztárszoprán Luigi Arditi olasz komponista Il bacio című dalát, Eyvazov azerbajdzsán tenor a Nessun dormát a Turandotból adja elő, végül együtt éneklik az O soave fanciullát a Bohéméletből. Az énekesnő már harmadszor szerepel a Bécsi Operabálon, Eyvazov számára premier lesz a részvétel. Az idei operabált a Staatsoper 150. évfordulója jegyében tartják, az operaház történetét egy, a homlokzatra vetített fényjáték keretében idézik fel. A bál előtt egy bécsi katonazenekar a nagykörúton menetelve ad elő 1869-es indulókat, majd ugyanezekkel fogadja a báli vendégeket az operaház előtt. A nyitótáncot ifj. Johann Strauss Kaiser Franz Josef I, Rettungs-Jubel Marsch című indulójára ropja a 13 országból érkező 144 elsőbálozó pár.

Az Elnémult harangok című színdarab rendezője, a soproni Petőfi Színház igazgatója lesz a békéscsabai Terefere a Művész Kávéházban programsorozat következő vendége január 18-án 17 órától. A beszélgetést a Kállai Ferenc-életműdíjas Kadelka László vezeti. Részletek itt.

Bács-Kiskun megyében kiállításokkal, zenés irodalmi estekkel, Himnusz- és mesemondó versennyel, koncerttel és filmvetítéssel ünneplik a magyar kultúra napját.

ki_tudja

A veszprémi és megyei középiskolák diákjai a költő szerelmes verseit és levélrészleteit tolmácsolják szombaton a Petőfi Színház színpadán. Az Ádámok és Évák ünnepe címet viselő színházi programot kilencedik alkalommal rendezik meg. A szolnoki kezdeményezéshez fogyatékkal élő fiatalok is csatlakoznak előadóként Veszprémben.

A koncerteken a népszerű művek mellett ritkán játszott és kevéssé ismert darabok is megszólalnak, így mások mellett a japán Takemicu Tóru, a brit Thomas Adés és az orosz Szofija Gubajdulina alkotásai – mondta el Hámori Máté karmester, művészeti vezető.

Szendrey Júliáról szóló szakmai konferenciával, a Corvina könyvtár budai műhelye című kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéssel, a Himnusz, valamint a hozzá tartozó Erkel-kotta kiállításával ünnepli a magyar kultúra napját az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) január 22-én, kedden.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma