NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2012.08.30

A Márai-program könyvkiadókat és könyvtárakat támogató pályázatának folytatására tett javaslatot a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE): az elképzelés szerint a pályázat kiírója az NKA Könyvkiadás Kollégiuma évi 400 millió forintos kerettel hirdetné meg a magyarországi és határon túli kiadókat megszólító Márai-pályázatot.
 Zentai Péter László
(MTI) Az MKKE csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Zentai Péter László, a szervezet igazgatója elmondta, hogy a pályázat újraindításával nem kívánják kiváltani, hanem kiegészítenék a Könyvkiadás Kollégium többi támogatási rendszerét, pályázati kiírásait.
    
Elképzelésük szerint a Márai-pályázaton a kiadók egy évnél régebbi könyvvel nem pályázhatnának. Egy-egy kiírásban legfeljebb 800 címből álló Márai-listát alakítanának ki, a program kedvezményezettjei továbbra is a magyar szerzők művei lennének. A Könyvkiadás Kollégium által kialakított listából a magyarországi és a határon túli könyvtárak – mintegy 650 intézmény – szabadon választhatnának. A támogatási rendszer nem avatkozik be a piaci folyamatokba, az érték kiválasztódásban, a szellemi termékek versenyébe – fogalmazott.
    
Zentai Péter László felidézte, hogy az öt egymásra épülő elemből álló támogatási rendszert, a Márai-programot 2006-ban dolgozták ki. A program másfél éve valósult meg az NKA rendszerén és felügyeleti hatáskörén belül. Legfajsúlyosabb eleme a minőségi könyveknek a könyvtárak állománybeszerzésén keresztül való támogatása. Kiemelte, hogy a Márai-program alapvető elképzeléseit soha senki nem tudta megkérdőjelezni.
    
"Sokrétű, gazdag választékot és demokratikus kiválasztást jelentő program, amely a könyvkészítési láncolat minden szereplőjét érinti" – fogalmazott, hozzátéve, hogy a rendszerváltás óta az első olyan komplex kultúratámogatási programról van szó, amely a láncolat minden szereplőjét segíti: az alkotókat, a kiadókat, a könyvtárakat és az olvasókat is.
    
A pályázatot mindössze kétszer – 400-400 millió forintos kerettel – írták ki. A programot befejezettnek nyilvánította a Kollégium vezetője, azóta új kiírás jelent meg, amely az MKKE megítélése szerint sem demokratikusságában, sem nyitottságában nem hasonlítható a Márai-programmal. Mint az MKKE igazgatója fogalmazott, számukra elfogadhatatlan, hogy a Márai-programot egy kevésbé átlátható és kevésbé értékcentrikus programmal helyettesítsék, amely a piaci folyamatokba is értelmetlenül beavatkozik.
    
Mint elhangzott, amíg a Márai-programban a kollégium által a kiadó javaslatai alapján kialakított listából a mintegy 650 könyvtár szabadon választhatott a címek közül, a jelenlegi pályázati kiírás szerint tíztagú kuratórium választja ki – nem kész könyvek, hanem szinopszisok alapján – a támogatásra méltó könyveket, amelyeket megkapnak a könyvtárak. "A Márai-program fennmaradásához komoly szakmai érdekek fűződnek" – hangsúlyozta Zentai Péter László.
    
A sajtótájékoztatón a magyar tudományos és szakkönyvkiadás új támogatási rendszerére, valamint a pedagógusok és könyvtárosok könyvvásárlási támogatására kidolgozott szakmai javaslatokat is ismertették. Kocsis András Sándor, a MKKE elnöke beszámolt arról, hogy szakmai konszenzus alapján született javaslataikat a napokban eljuttatták egyeztetésre L. Simon László kulturális államtitkárnak. Mint mondta, a könyvszakma szempontjából is nehéz év előtt állnak; az elmúlt három évben mintegy 15 százalékos csökkenést szenvedett el a szakma.
    
Kocsis András Sándor kiemelte: a magyarországi tudományos és szakkönyvkiadás állami támogatása az elmúlt évtizedben gyakorlatilag megszűnt. Figyelmeztetett arra, hogy a magyar szaknyelv kincs, amelyet óvni kell, ezért javasolják, hogy évi 200 millió forintos támogatási kerettel a tudományos és szakkönyvpályázat az NKA nemrég felállított Könyvkiadási Kollégiuma új pályázati kiírási témája legyen. Az MKKE évente száz mű támogatására lát lehetőséget, elképzelésük szerint elsősorban új kötet kiadására lehetne pályázni.
    
A szervezet elnöke beszélt arról, hogy az állami oktatási rendszerben dolgozó pedagógusok és a könyvtárosok – akik számára a könyv munkaeszköz – jelenleg semmilyen könyvtámogatást nem kapnak. Javaslatuk az, hogy a mintegy 140 ezer pedagógus és könyvtáros könyvvásárlásaival évi legfeljebb 100 ezer forintig csökkenthesse az adóalapját. Ez a kedvezmény a pedagógusok, könyvtárosok mellett a könyvszakmát is segítené.
2012.08.31
Pénteken és szombaton egymás mellett tekinthető meg az első Magyarországon nyomtatott könyv, a Budai krónika hazánkban található mindkét példánya a Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe alkalmából az Országos Széchényi Könyvtárban.
2012.08.31
Több évtizedes hagyományt teremt újjá Keszthely városa: szeptember első hetében újra megrendezik a Balatoni Íróhetet tizenegy fiatal irodalmár – írók, költők, műfordítók és kritikusok – részvételével.
2012.08.29
December közepén jelenik meg magyarul J. K. Rowling új, felnőtteknek szóló regénye a Gabo Kiadó gondozásában: a The Casual Vacancy, amely az Átmeneti üresedés munkacímet kapta, egy angol kisvárosban tapasztalható társadalmi feszültségekről szól.

A legjobb animációs rövidfilm díját nyerte Rofusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása a Jesus Cine Festen, az Argentínai Nemzetközi Keresztény Film Fesztiválon. Rofusz Ferenc kilencperces animációja Leonardo Da Vinci művének animációs festményfilm feldolgozása. A légy című animációjával 1981-ben Oscar-díjat nyert Kossuth-díjas rajzfilmrendező legújabb munkájáról szólva korábban elmondta: a film ötletét 40 évvel ezelőtt adta be a Pannónia Filmstúdióhoz, de akkor a vallási téma miatt nem készülhetett el. A keresztény filmek argentínai nemzetközi fesztiválján tavaly Pozsgai Zsolt Megszállottak című alkotása a legjobb külföldi filmnek járó elismerést és a zsűri különdíját kapta meg.

A magyar fővárost is érinti jövő őszi európai turnéján a Simply Red. A Mick Hucknall által vezetett világhírű brit soul-pop formáció 2020. november 23-án ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában, ahol Blue Eyed Soul című új stúdiólemezét mutatja be.

Szeptember 19-én A nagy könyvlopás címmel nyílik kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban, amely a magyar kultúrtörténet egy érdekes, s ez idáig feltáratlan fejezetét mutatja be. 1959-ben a budapesti Műcsarnokban francia könyvkiállítást rendeztek: a kéthetes nyitvatartási idő végére a könyvek nagy részét ellopták a látogatók. A tárlat a magyar kultúrtörténetnek ezt a lappangó epizódját tárja fel, megidézve a könyvkultúra és a képzőművészet társadalmi-politikai kontextusát az ötvenes években.

Le kell bontani a Sheraton-lánc egy szállodáját Cuzco városában, mert építésekor ötszáz éves inka falakat romboltak le – döntött egy perui bíróság. Arról is döntöttek, hogy a lerombolt inka falakat újra kell építeni. A hétemeletes szállodát olyan városrészben, Cuzco történelmi belvárosában emelték, ahol az épületek magasságát két emeletben korlátozzák. A kulturális minisztérium korábban az építtetőt 2,2 millió dollárra (664 millió forint) büntette. A hatóságok 2016-ban állították le az építkezést, amikor már majdnem készen állt a szálloda. Cuzco történelmi városközpontja 1983-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Először tartja Magyarországon éves közgyűlését a Fipresci, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretében. A rangos szakmai szövetség a filmfesztivál meghívására érkezik a borsodi megyeszékhelyre. A közgyűlésre a világ 14 országából várják a filmes szakújságírókat. A Fiprescit 1930. június 6-án, Brüsszelben alapították, székhelye Münchenben van. A szervezet több mint 50 ország csaknem 400 filmkritikusát és filmújságíróját fogja össze a filmkultúra elősegítése, fejlesztése és a szakmai érdekek védelme érdekében. A szervezetnek egyéni és nemzeti szekciókhoz tartozó tagjai is lehetnek. Magyarországot a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya képviseli a szervezetben.

Szeptember 19-én 17 órától a világhírű természetfotós, Máté Bence tart előadást a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

image002

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma