782x90_kerilynnwilson_banner_ok

Több mint 50 ezren látták eddig Mészáros Márta Aurora Borealis – Északi fény című új filmjét, amely október 19-én került a mozikba. Az alkotás két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténet, amely anya és lánya kapcsolatának mélységeit boncolgatja. A Bécsben élő sikeres ügyvéd, Olga idős anyja, Mária kómába esik. Amíg Mária élet és halál közt lebeg, Olga egy mélyen elhallgatott titokra bukkan. A filmhez kapcsolódva három új klip is készült: Törőcsik Mari megszólalása már elérhető, Törőcsik Franciska klipje december 11-étől, Ladányi Jákobé december 12-étől látható.

Újabb hat produkció továbbjutásával kialakult a középdöntő végső mezőnye a Fölszállott a páva ötödik évadában, amelynek utolsó elődöntőjét december 8-án tartották. A zsűri döntése alapján az előző elődöntőkből továbbjutott produkciók mellett a középdöntőben folytathatja a versengést: Marosy Gerda és Józsa Tamás (Budapest), a Pósfa zenekar (Gelle), Veres Mihaela (Szombathely) és a Tatrospart Néptánccsoport (Gyimesközéplok). Rajtuk kívül szabadkártyát kapott a zsűritől Gellén Péter (Szentendre) és az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes (Nagyida), így ők is a továbbjutók között vannak.

A Zrínyi-hagyomány és a XVI. századi magyar történelmi örökség emlékezetpolitikai megőrzése érdekében különböző rendezvények, kutatási programok megvalósításának és kiadványok megjelentetésének támogatásáról (65,9 millió forint), Szigetváron a Magyar Hősiesség Emlékmúzeumának létrehozásáról (150 millió forint, tervezés: Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság) és a szigetvári Zárda utcában elhelyezkedő, Páduai Szent Antal ferences szerzetes tiszteletére felszentelt templom felújításáról (192 millió forint) döntött a kormány.

Átadták a Pannon Filharmonikusok (PFZ) alapította Lickl-díjat civil, muzsikus és menedzsment kategóriában. A 2017-es év civil Lickl-díjasa Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a 2017-es év muzsikus Lickl-díját Sturcz László oboa szólamvezető érdemelte ki, menedzsment kategóriában pedig a 2017-es év Lickl-díját Graf Orsolya marketing- és kommunikációs vezető kapta. A Pannon Filharmonikusok 2016. december 9-én, a zenekar fennállásának 205. évfordulójának emlékére, a Kodály Központba történő beköltözésének emléknapján hozta létre a díjat a zenekar egykori alapítójáról, Lickl Györgyről elnevezve.

A Médiatanács meghirdette a Magyar Média Mecenatúra Program ismeretterjesztő és animációs filmek, valamint dokumentumfilmek elkészítését támogató 2018-as pályázatait, amelyekre összesen 760 millió forintot fordít. Jövőre a három pályázati körhöz kapcsolódóan három alkalommal hirdet nyerteseket a grémium. Az első fordulók beadási határideje mindhárom pályázati eljárás esetében január 18., 12 óra, a később kidolgozott filmtervekkel júniusban, illetve az ősz elején lehet majd pályázni. Az eddigiekhez hasonlóan határon túlról is várják a pályázatokat, sőt az ismeretterjesztő és a dokumentumfilmes kategóriákban a határon túliak részére az első fordulóra elkülönített 210 millió forintos keretösszeg tíz százalékát kizárólag a külhoni pályázatokra lehet fordítani. Az ismeretterjesztő filmek gyártását támogató 250 millió forint keretösszegű Kollányi Ágoston-pályázatra önálló vagy többrészes természetfilmek, valamint tudományos, művészeti, történelmi és kulturális témájú filmalkotások szinopszisait lehet benyújtani. Az Ember Judit-pályázatban összesen 330 millió forintra lehet pályázni, és 25 vagy 50 perc hosszúságú vagy legfeljebb kétrészes dokumentumfilmek kaphatnak támogatást. Az animációs filmek készítésére kiírt 180 millió forintból gazdálkodó Macskássy Gyula-pályázaton maximum 25 perces vagy epizódonként legfeljebb 15 perc hosszú sorozatok tervével indulhatnak a pályázók.

Ingyenesen látogathatják a Veszprémi Petőfi Színház előadásait a hetvenöt év feletti nézők. A Veszprémben és környékén élő idős emberek december 1-jétől élhetnek a lehetőséggel – jelentette be veszprémi sajtótájékoztatón a teátrum igazgatója.

KOR-HU_kartya

Több mint ezer vasútmodell zakatol majd keresztbe-kasul december 2-án és 3-án a Gellért Hotel termeiben, elhozva az advent hamisítatlan hangulatát. Az Adventi Mesehotelben a terepasztalokon suhanó vonatokon túl lesz Mese-Szalon többek között csipkeszoknyás tündérkékkel és meseshow Eliza vendégeivel.

Az Opus Jazz Clubban december 1-jén és 2-án a FinnAgora és a Budapest Music Center (BMC) szervezésében először találkozhat a magyar közönség Finnország két legizgalmasabb feltörekvő zenekarával. A New Jazz from Finland projekt két koncert erejéig elhozza a Gourmet és a Jukka Eskola Soul Trio zenekarokat.

Harmadik alkalommal rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat május 28. és június 10. között. A nyár eleji eseménysorozat évek óta élvonalbeli művészekkel és minőségi előadásokkal várja a zsidó kultúra iránt érdeklődőket. Az első három meghirdetett koncert Dés László Egy este Esterházy Péterrel című estje, a Kováts Kriszta Kvintett Álomfejtés elnevezésű koncertszínháza, valamint a Cotton Club Singers Páratlan! című nagykoncertje lesz.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma