NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2012.05.22

Közös tudományos konferenciával tiszteleg a római La Sapienza egyetem magyar tanszéke és a Római Magyar Akadémia Klaniczay Tibor irodalomtörténész, a római egyetem egykori vendégprofesszora előtt abból az alkalomból, hogy május 14-én volt halálának 20. évfordulója.
 
(MTI) Sárközy Péter, a La Sapienza magyar tanszékének vezetője elmondta: Klaniczay Tibornak köszönhető, hogy 1950 és 1970 között nem irtották ki a régi magyar irodalmat és műveltséget a magyar kultúrából. "1960 után ő volt az, akit a nyugati kollégák mint kiváló keleti tudóst és kifogástalan, művelt úriembert befogadtak maguk közé, és így a magyar irodalomtudomány a nemzetközi irodalomtudományi kutatások szerves része lett" – emelte ki a magyar professzor.
 
Klaniczay alapító tagja volt az Irodalomtudományi Intézetnek és a Nemzetközi Magyar Filológiai Társaságnak. Segítségével egy sor félreállított irodalomtörténész, köztük nem egy pap-kutató is publikálási lehetőséghez és nemzetközi szereplésekhez jutott – jegyezte meg.
 
Ő volt a szerkesztője a Reneszánsz című négykötetes nagy nemzetközi irodalomtörténeti kézikönyvnek, amelyet öt nyelvre lefordítottak. 1975 és 1979 között pedig a La Sapienza vendégprofesszoraként dolgozott, utóda a magyar tanszék élén Sárközy Péter lett. Egykori alelnöke volt a Nemzetközi Italianisztikai Társaságnak is. 1970 óta a fő szervezője volt a magyar–olasz művelődéstörténeti együttműködésnek, amelynek eredménye eddig 11 kötet – idézte fel Sárközy professzor.
 
Klaniczay Tibor emlékére olaszországi barátai, kollégái, illetve tanítványai előadásokat tartanak az általa kutatott irodalom- és kultúrtörtneti kérdésekről.
 
Az egyetemi megnyitón beszédet mond Luigi Frati, a La Sapienza rektora, helyettese, Antonello Biagini és Marta Fattori dékán. Amedeo Quondam professzor Klaniczayról mint európai reneszánsz tudósról emlékezik meg, Szörényi László, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóintézet Irodalomtudományi Intézetének igazgatója a régi magyar irodalom kutatásának megújítójáról beszél, az emlékkonferencia egyik főszervezője, Sárközy Péter pedig Klaniczay Tiborról mint a magyar italianisztika és hungarológia nemzetközi elismertségének megteremtőjéről értekezik.
 
Sárközy professzor megemlítette, hogy Klaniczaynak nagy szerepe volt abban, hogy megerősödtek a magyar tanszékek, a hungarológia hét külföldi egyetemen. 1978-ban ő alapította meg a Nemzetközi Hungarológiai Társaságot.
 
Az emlékülés délután a Római Magyar Akadémián folytatódik. Molnár Antal Klaniczay-díjas irodalomtörténész, az akadémia igazgatója után Riccardo Scrivano, a szintén római Tor Vergata egyetem professzora Klaniczay elméletének, A manierizmus mint a reneszánsz válsága címűnek történeti és filozófiai alapjait vizsgálja. Amedeo Di Francesco a nápolyi egyetem magyar tanszékének tanára, aki Szauder József és Klaniczay tanítványa volt, Klaniczay Zrínyi-kutatásairól értekezik. Roberto Ruspanti professzor, az udinei egyetem magyar tanszékének tanára pedig emlékeit idézi fel Klaniczay Tiborról.
 
Az emlékkonferencia végén bemutatják Klaniczay magyar akadémiai mozgalomról írt könyvének olasz kiadását és az olasz Klaniczay bibliográfiát, Takács R. Olga munkáját, amelyet Jankovics József az MTA BTK ITI reneszánsz és barokk kutatócsoportjának vezetője ismertet.
 
Sárközy Péter az is elmondta, hogy a római hungarológiai folyóirat, a Rivista di Studii Ungheresi már a 26. évfolyamnál tart, az első számba Klaniczay az irodalmi identitásról írt, a mostani, 26. számban pedig XVI. Benedek pápa Liszt-tanulmánya olvasható.
 
2012.08.31
Pénteken és szombaton egymás mellett tekinthető meg az első Magyarországon nyomtatott könyv, a Budai krónika hazánkban található mindkét példánya a Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe alkalmából az Országos Széchényi Könyvtárban.
2012.08.31
Több évtizedes hagyományt teremt újjá Keszthely városa: szeptember első hetében újra megrendezik a Balatoni Íróhetet tizenegy fiatal irodalmár – írók, költők, műfordítók és kritikusok – részvételével.
2012.08.30
A Márai-program könyvkiadókat és könyvtárakat támogató pályázatának folytatására tett javaslatot a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE): az elképzelés szerint a pályázat kiírója az NKA Könyvkiadás Kollégiuma évi 400 millió forintos kerettel hirdetné meg a magyarországi és határon túli kiadókat megszólító Márai-pályázatot.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma