NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2018.04.30

Elmerülhetünk Szerb Antal Utas és holdvilág című művében, bepillanthatunk Ady Endre, Radnóti Miklós és Márai Sándor utazásaiba és szerelmi életébe, Piros Ildikó színművész vezetésével pedig Szabó Magdára emlékezhetünk. Különleges irodalmi programok közül válogathatunk májusban is! Ezúttal a kisgyermekes családoknak is ajánlunk irodalmi eseményeket! Kattints a részletekért!

book-2304389_960_720
Fotó: pixabay


2018. május 9., 19:00–20:30

SZERB ANTAL / UTAS ÉS HOLDVILÁG-EST
A Hadik Irodalmi Szalon május 9-én tartja következő estjét. A Római Magyar Akadémiával együttműködve ezúttal másodjára rendeznek közös programot. Ismét olasz-magyar esemény lesz, középpontban a május 1-jén születésnapját ünneplő Szerb Antallal és halhatatlan regényével, az Utas és holdvilággal. Tavaly volt nyolcvan éve, hogy 1937-ben megjelent az Utas és holdvilág, Szerb Antal egyik legnépszerűbb és ma már számos nyelvre lefordított, nemzetközileg is ismert regénye.
Vendég lesz az est „ötletgazdája”, Puskás István, a Római Magyar Akadémia igazgatója, aki italianistaként mesél a római Utas-túrákról, de lesz sok zene, egy készülő film és felolvasás is.

 

Vendégek:
- Puskás István, a Római Magyar Akadémia igazgatója
- Szász János filmrendező
- Havasréti József egyetemi docens
- Takács Géza színművész
- Prieger Zsolt zenész, az Anima Sound System vezetője

Háziasszony: Juhász Anna


Belépő: 1000 forint
Regisztráció: anna.irodalmiszalon@gmail.com


Részletek ITT!2018. május 11., 19:00

UTAK, VILÁGOK – IRODALMI SZERELMEK III.

Ady Endre & Léda (Diósyné Brüll Adél)

Radnóti Miklós & Fifi (Gyarmati Fanni)

Márai Sándor és Lola (Matzner Lola)

 

Folytatódik a Várkert Irodalom nagysikerű sorozata, az Irodalmi szerelmek május 11-én. A harmadik esten a XX. századi magyar irodalom nagy alakjai és szerelmei kerülnek a középpontba, ezúttal utazásaik, származásuk, kötődéseik által – Kassától Prágáig vagy Liberecig.


irodalom_sziv
Fotó: pixabay


Az esten nagy utazókat mutatnak be, akik nemcsak Rómát, Posillipót, Párizst vagy New Yorkot hódították meg, hanem a visegrádi országokban is „otthon” voltak: tanulmányok, újságírás, verseik fordítása vagy születésük okán. Radnóti Miklós csehországi tanulmányai alatt szerelmes lett, mégsem szakadt meg sírig tartó kapcsolata és levelezése Gyarmati Fannival. Márai Sándornak az örök otthona maradt Kassa, szülőhelye, amely nemcsak műveiben jelenik meg, de életre szóló szerelmét, Lolát is ott ismerte meg.


Háziasszony: Juhász Anna


Részletek ITT!2018. május 22., 18:00

Abigél titkai – Piros Ildikó estje

Töredékek az írónő életművéből: Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész önálló estje Szabó Magda emlékére a Petőfi Irodalmi Múzeumban.


Piros Ildikó színművész olyan személy, aki hitelesen emlékezhet Szabó Magdára, hiszen rendkívül közel állt hozzá. Pályája során sok neves íróval volt kapcsolatban, de közülük kiemelkedik az írónő, akit szellemi szülőanyjának tekint. A színésznő szokatlan formát választ az emlékestnek. A felolvasásos, bejátszásokkal színesített előadásmód nem a klasszikus előadóestek dramaturgiáját követi, lehetővé teszi viszont, hogy Piros Ildikó több karaktert megszemélyesítsen. Az összeállítás Szabó Magda hat művét érinti, három nagyregény, az Abigél, Az ajtó és a Katalin utca mellett három kisebb írásból is elhangzanak részletek. Az est Szabó Magda életét is megidézi életrajzi elemek felvillantásával, hiszen a rendkívül tudatos írónő számára Debrecen és a hazája iránti szeretet, a családi háttér, a támogatás, amelyet kapott, mindennél fontosabb volt. Külön érdekesség, hogy Piros Ildikó maga is játszott abban a négyrészes sorozatban, amelyet az Abigél című regényből készítettek, és a forgatókönyvet maga Szabó Magda írta. A színésznő az egyik kulcsfigura, Zsuzsanna nővér szerepét kapta, s ez még személyesebbé teszi a megemlékezést.


Belépő: 1500 forint


Részletek ITT!2018. május 26., 11:00

Meselátó a Mesemúzeumban

Közösségi meseszövés Kliment Jankóval és Makkai Danival, a Panyigai Hangműhely vezetőivel.


A világ majd’ minden országát bejárta már, de csak keveseknek adatik meg, hogy találkozhassanak vele. Egyes helyeken a Minden Mesét Látó Gurunak nevezik és varázslónak tartják, mások bűvésznek, de akadnak, akik szemfényvesztőnek. Különleges tudománya, hogy látja az emberek közös történetét, de csakis akkor, ha az általa kiválasztott csoport bizonyítja, hogy alkalmas erre a megtisztelő mutatványra. Ebben persze kevesen hisznek. Én sem hittem, amíg nem hallottam a saját fülemmel.


Ajánlott korosztály: 8–12 éves korig


Időtartam: 90 perc


Részletek ITT!

 

baby-2598005_960_720
Fotó: pixabay2018. május 26., 10:00

Pagonyfeszt

Igazi cirkuszos-színházas Pagonyfeszttel vár mindenkit a Petőfi Irodalmi Múzeum kertjében a Pagony Kiadó! Számtalan színházi, mesés, zenés, kézműves programból válogathat mindenki egész nap! Lesz Boribon-koncert, megismerhetjük Marék Veronika A bohóc és a kismajom című meséjét egy különleges színházi előadásban, és egész nap zsonglőrködhetünk, sőt: beleshetünk a cirkusz kulisszái mögé is a Tintaló Cirkusz jóvoltából, ráadásul kipróbálhatjuk a régebbi és a legújabb Brio favonatokat! Finom fagylalttal és kávéval várnak mindenkit!


Részletek ITT!Összeállította: Wéber Anikó

IMG_8967

2019.09.17

Baksa-Soós János a magyar zene- és művészettörténet ikonikus alakja, a KEX együttes frontembereként vált ismertté. 1971-ben Németországba disszidált, ettől kezdve Január Herceg néven alkotott a legkülönfélébb médiumokban. A Paksi Képtár kiállítása a művész alternatív világát idézi meg. Majsai Rékával, a tárlat kurátorával beszélgettünk.

191004_dopenyourmove_jennajalonen

2019.09.17

A CAFe Budapest arra kérte a fesztivál fellépőit és alkotóit, hogy állítsanak össze egy különleges virtuális időkapszulát, és pakolják bele mindazt, amit szívesen megőriznének az utókor számára. Ezúttal Jenna Jalonen koreográfus-előadót kérdezték, aki október 4-én lép fel a fesztiválon.

Goblin_Party_Ezust_kes

2019.09.17

Kortárs koreai performanszokkal készül az évadra a budapesti Koreai Kulturális Központ. A hazai bemutatók között lesz narratív színház, multimédia eszközökkel operáló performansz és térspecifikus tánc is.

Szeptember 20-án mutatkozik be a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika művészetterápiás műhelye az Átkelő Galériában. A Tükör által címet viselő kiállítást Dr. Danics Zoltán pszichoanalitikus pszichoterapeuta és pszichiáter nyitja meg. A műhelyt Szerdahelyi Zsuzsanna iparművész, művészetterapeuta vezeti majd.

A Mai Manó Ház Három szín című kiállítása az orosz fotográfus, Szergej Prokugyin-Gorszkij életművén, valamint kortárs művészek munkáin keresztül foglalkozik a színes fényképezés történetével, valamint kép és látás viszonyával. Az intézmény által szervezett foglalkozáson fotográfiai, művészettörténeti és pszichológiai nézőpontból is közelíteneknk a kiállítás anyagához. A foglalkozások időpontja előzetes időpontegyeztetés alapján történik. Bejelentkezés, további információ: edit.barta@maimano.hu.

Bárdos Lajos zeneszerző születésének 120. évfordulója alkalmából rendeznek konferenciát Életet az énekbe címmel szerdán a Pesti Vigadóban. Bárdos Lajos, a 20. század jelentős zeneszerzője, a zeneelmélet, a zenetudomány meghatározó személyisége 120 évvel ezelőtt született. Nemcsak számos zenei szakterületnek volt kiváló mestere, de másokat magával ragadó, karizmatikus tanár is. Kotta- és könyvkiadót szervezett, felkarolta a korában igen veszélyesnek számító egyházi zene kérdését. A konferencián megidézik azt a szellemiséget, amely ezt a sokoldalú, számos területen jelentőset alkotó művészt jellemezte.

Október elején elárverezi Banksy legnagyobb és egyik leghíresebb, Devolved Parliament (Elfajzott parlament) című festményét a Sotheby's Londonban. A brit parlament alsóházának képviselőit csimpánzként ábrázoló alkotás a rejtőzködő brit graffitiművész legdrágább művé válhat, mivel az aukciósház legalább 1,5-2 millió font leütési árra számít. Banksy a négy méter széles képet 2009-ben festette. Még abban az évben kiállították a bristoli múzeumban, ahol több mint 300 ezer látogatót vonzott, és bekerült a világ 10 leglátogatottabb tárlata közé. Ismeretlen tulajdonosa idén ismét kölcsönadta kiállításra a múzeumnak a 10 éves évfordulóra és Nagy-Britannia európai uniós kilépésének idejére.

A 700 méter hosszú híd, amelyet szinte teljes egészében kézzel, viking kori eszközöket és technikákat alkalmazva építettek, a viking infrastruktúrát és szaktudást demonstrálja. A Vikingebro nevű híd egy másolata annak az eredeti szerkezetnek, amely Kékfogú Harald, vagyis I. Harald dán király uralkodása idején, 980-ban állt a területen. A szerkezet megépítésében több mint ezer iskolás gyerek és 400 önkéntes, köztük a hagyományos viking módszereket ismerő ácsok vettek részt. A munkálatok három évig tartottak.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

Rakoczi_Ferenc

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

Gyulán és térségében, valamint Püspökfürdőn várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény, amelyen erdei koncertek, szakvezetéses erdei séták és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma