Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2016.05.24

A Kertész László Hajdúsági Irodalmi Kör és a Magyar Írószövetség oktató táborát már ötödik alkalommal rendezik meg Hajdúböszörményben június 28. és július 2. között. Jelentkezhet mindenki, aki nemcsak rajongója az irodalomnak, de maga is kedvet érez az íráshoz. A résztvevőket Áfra János és Vörös István költők, valamint Csobánka Zsuzsa és Bíró Gergely prózaírók tanítják.

A tábor fő szervezője és megálmodója Papp-Für János költő, aki öt évvel ezelőtt kitalálta, hogy jó lenne egy olyan képzés, ahol felbukkanhat és ahol kinevelődhet az az új író-költő nemzedék, amelyik átveheti a stafétát ma élő nagyjainktól. Ahhoz, hogy valaki részt vehessen az írótáborban, előképzettség nem szükséges, elegendő, ha szereti az irodalmat és a költészetet, kedvenc elfoglaltságainak egyike az olvasás. Az pedig külön előny, bár nem feltétel, ha már ő maga is megpróbálta versbe foglalni, írásban megörökíteni a gondolatait, érzéseit.

 

ID-100231587


Korhatár tekintetében sincs megkötés, és bár a jelentkezők nagy része középiskolás vagy egyetemista, minden évben vannak képviselői az idősebb korosztálynak, még hatvanévesek is ellátogatnak ide. Nemes felvállalása Hajdúböszörmény önkormányzatának, hogy évente 40 diák teljes írótábori költségét állja. Ezzel is lehetőséget kíván biztosítani a tehetségeknek, hogy talán egykor neves irodalmi személyekké nőhessék ki magukat.

 

A tábor részvételi díja 20 ezer forint, mely tartalmazza a szállást, a napi háromszori étkezést és az összes írótábori programon való részvételt. Minden tábori nap íróiskolával kezdődik. A jelentkezők kortárs alkotók: Áfra János és Vörös István költők, illetve Csobánka Zsuzsa és Bíró Gergely prózaírók közül választhatják ki azt, akitől úgy érzik, a leginkább tanulhatnak.

 

Az oktatók mindenkiből igyekeznek kihozni a legjobbat, ezért a foglalkozás azzal indul, hogy mindenki (akinek van) felolvas egyet-egyet a műveiből, és az oktató azt segítő szándékkal véleményezi. Mindenki tudja: öt nap nem elég az íróvá váláshoz, de ahhoz igen, hogy a felkért tanárok felismerve a tehetség csíráját, útmutatást adva elindítsák őket egy úton, amely akár a Parnasszusra is vezethet. A legszorgalmasabb, leglelkiismeretesebb hallgatók a későbbiekben lehetőséget kaphatnak online folyóiratok, mint például a dokk.hu vagy a kulter.hu oldalán publikálni.

 

surasakiStock_at_FreeDigitalPhotos.net


Minden évben olyan kis közösség formálódik itt, melynek köszönhetően diákok, tanárok a tábor után is tartják egymással a kapcsolatot. Az íróiskolán kívül a társművészeti – a könyvest, a néptánc, az irodalomterápia és a színház – szemináriumokon is részt vesznek a hallgatók. A társművészeti szemináriumok oktatói Szabó Imola Julianna, Szűcs János, Bíró Gergely és Bezerédi Zoltán lesznek.

 

A délelőtti órák után, délutánonként író-olvasó találkozók, kötetbemutatók lesznek, az est óráiban pedig a gondtalan szórakozásé lesz a főszerep táncház, színházi előadások, koncertek formájában. Az utolsó estén mindenki jókedvű karaoke bulin adhatja ki magából a napok alatt felgyűlt feszültséget. Öt nap telik el úgy tanulással, munkával, szórakozással, barátkozással, hogy a végén a benne résztvevők azt kívánják: bárcsak minden újra kezdődne.

 

Aki pedig szeretne csatlakozni az írótábor lelkes tanulóihoz, annak Ványai Anitával kell felvennie a kapcsolatot (anivanyai@gmail.com vagy 06-30/450-8091), de érdemes igyekezni, mert a jelentkezési határidő június 3-a.Készítette: Tölgyesi Tibor

Fotó: FreeDigitalPhotos.net

Roma_nok_kultura_banner_002

Bori6

2019.06.25

A Péterfy Bori és a Love Band lemezei mindig olyanok, mint egy film, amelyen egy adott női karakter vonul végig: a Szédülés egy szerelmi dráma volt, az új lemez, a BoriX szereplője pedig őrülten bulizik egy Dark Discóban. Az énekesnő azt mondja, szereti ezt a fajta változatosságot, a zenekar művészi halálát jelentené, ha mindig ugyanazt kellene csinálniuk.

cegled_R

2019.06.25

„Igen szép és érdekes levelezőlapok készültek el és kaphatók Sebők Béka papírkereskedésében. A levelezőlapokon városunk legszebb pontjai közül az Árpád tér, takarékpénztár, református templom, római katolikus templom és a városháza vannak reprodukálva igen szép kivitelben. Úgy hisszük, hogy eme csinos levelezőlapok nagy kelendőségnek fognak örvendeni” – olvasható a Czegléd hetilap 1898. március 20-ai számában az első ceglédi képeslapról.

_D0A2911_Copy

2019.06.24

A Fausttól a Szívlapátig című irodalmi segédkönyv azoknak a középiskolai tanároknak készült, akik szeretnének kicsit kiszakadni a kerettanterv merevségéből és friss, élő irodalmi szövegeken keresztül akarják közel hozni a nagy klasszikusokat a diákjaik számára. A kötet elemzései az irodalom jelenvalósága, életszerűsége mellett teszik le a voksukat.

A 83 évesen, hétfőn elhunyt zongoraművész Budapesten született 1936-ban. Ötéves korában kezdett zongorát tanulni, később a Zeneakadémián Kadosa Pál volt a mestere. Zeneszerzést is tanult, olyan tanároktól, mint Kodály Zoltán, Szabolcsi Bence, Bárdos Lajos, Nagy Olivér és Szőnyi Erzsébet. 1956 után egy amerikai ösztöndíj segítségével a bécsi zeneakadémián tanult tovább, 1961-ben diplomázott zeneszerzés- és zongoraszakon. Volt korrepetitor a Bécsi Állami Operánál Herbert von Karajan ajánlásával, szólistaként pedig Karl Böhmmel és a bécsi filharmonikusokkal lépett föl. 1967-től a grazi zeneakadémia, 1989-től a bécsi Musikhochschule professzora volt. Erőd Ivánt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia zenei alkotóművészeti osztálya 2009-ben választotta meg rendes tagnak.

Az Új-mexikói Egyetem könyvtárának volt professzora, Russ Davidson ajándékozza George Orwell angol író, kritikus és újságíró (1903-1950) műveiből álló gyűjteményét. Az Állatfarm és az 1984 különböző nyelvekre fordított első kiadásait is tartalmazó kollekcióból kiállítást is rendeznek.

A július 5. és 7. zajló Bogart Fesztivál helyszíne a Festetics-Inkey kastélyt övező húsz hektáros terület lesz, ahol minden korosztály számára kínálnak szórakozást. Ehhez hasonló, hagyományőrző és -teremtő fesztivál még nem volt a somogyi községben. Fellép mások mellett Szabó Balázs Bandája, a Balkán Fanatik, a Nox énekesnőjeként ismertté vált Péter Szabó Szilvia, az Anima Sound System, a Zagar DJ set, a Budapest Bár és a Gypo Circus is.

A Pink Floyd együttes frontemberének 126 hangszere 21,5 millió dollárért kelt el. A gyűjtemény legdrágább darabja egy 1969-ben készült Black Fender Stratocaster lett, amelyet kilététét felfedni nem kívánó vásárlója négymillió dollárért szerzett meg. A Christie's adatai szerint ez a világ legdrágábban elárverezett gitárja. A 73 éves Gilmour a bevételt a klímaváltozás ellen harcoló ClientEarth környezetvédelmi csoportnak adja.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

Weöres Sándor műveit állítja középpontba a Gyulai Várszínház szezonnyitó, június 26-án és 27-én zajló programsorozata.

az-ejszaka-csodai-1024x683

Június 28-án kezdődik a Szent László Napok programsorozat Győrben, ahol három napon át többek közt lovas bemutatókkal, játszóházzal és a király életét feldolgozó lovasszínházi zenés show-val várják az érdeklődőket.

Június utolsó hétvégéjén, június 29-30-én megnyílnak a Csepel Művek épületei, és felfedezhetjük a 240 hektárnyi, gazdag ipari örökség izgalmas jelenkora.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma