Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.10.11

Megnyílt október 10-én a Kozma Lajos iparművészeti ösztöndíjasok Kozma ’18 – Process című csoportos kiállítása a Design Hét Budapest keretében a MONO art & design kiállítóterében. Milyen ma egy jeggyűrű? Mit lehet kezdeni egy elnyűtt bőrkabáttal? E kérdésekre kaphatunk választ, ha ellátogatunk a fiatal iparművészek munkáit felvonultató tárlatra. Ne hagyjuk ki!

A fiatal designerek számára a Kozma Lajos iparművészeti ösztöndíj az egyik fő támogatási lehetőség Magyarországon, ahol a tervezők a saját művészeti elképzeléseiket valósíthatják meg a támogatásból. A Kozma Lajos építész, iparművész és grafikus, műegyetemi tanár tiszteletére létrehozott kézműves iparművészeti ösztöndíjat 1987-ban alapította a Művelődési és Közoktatási Minisztérium, azzal a céllal, hogy segítse a 35 év alatti önálló művészi tevékenységet folytató, tehetséges kézműves-iparművészek pályakezdését, alkotómunkáját, művészi fejlődését, és kedvező feltételeket teremtsen a formanyelvében és tartalmában korszerű, színvonalas művek létrehozásához. Számukra így három éven keresztül nyílik lehetőség arra, hogy elsősorban alkotómunkával foglalkozhassanak. Az ösztöndíjat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) felkérése a MANK Nonprofit Kft. bonyolítja le.


Kozma1

 

A Kozma ösztöndíjasok a támogatásból létrejött alkotásaikat csoportos beszámoló kiállításon mutathatják be, a cél azonban az ösztöndíjasok magasabb fokú reprezentálása, az alkotók és az ösztöndíj népszerűsítése a szakmai és az érdeklődő közönség számára. A budapesti Design Hét célkitűzéseit és profilját a Kozma ösztöndíjasok munkásságának bemutatása kiegészíti, így 2018-ban a független szakmai kuratórium által kiválasztott művészek a Kozma ’18 – Process című csoportos kiállításon mutathatják be munkáikat a budapesti design store, a MONO art & design kiállítóterében.

 

A kiállítás október 10-ei megnyitó ünnepségén Bokor Balázs, a MANK Nonprofit Kft. stratégiai igazgatója elmondta: a kiállítás szervezői a Design Hét idei programsorozatához ezzel a friss, fiatalos tárlattal járulnak hozzá. „Ez nagyon jó lépés, hiszen a Design Hét idei 15 évadjának 15 napján több mint 150 rendezvény van, ami önmagában is méltón demonstrálja, hogy a design rakétaszerű gyorsasággal növeli tekintélyét és szerepét, nemcsak a mindennapi életben, hanem a művészetben is.” Hozzátette: a Design Hét kerek évfordulót ünnepel idén, ám a Kozma Lajos ösztöndíj életében is fontos ez az év, hiszen Kozma Lajos éppen 70 évvel ezelőtt hunyt el. „Idén Kozma Lajos emlékév van. A világhírű építész, iparművész, grafikus nagyon híres mesterektől tanult: a festészet rejtelmeibe például Jean Matisse vezette be. Sokoldalú művészember volt, aki a magyar art deco atyja, épületei pedig szerte Budapesten ma is láthatók.”


Kozma2

 

Nevét pedig nemcsak művek sora őrzi, hanem egy ösztöndíj is. „A MANK 14 művészeti ösztöndíjat menedzsel a zenétől az irodalmon át az iparművészetig és talán soha nem volt olyan fontos a fiatal művészek támogatása és segítése, mint most. Ezért ezeknek az ösztöndíjaknak nagy jelentősége van. Örülünk, hogy egy ilyen név, Kozma Lajos neve is egy ösztöndíjhoz és egy ághoz, az iparművészethez köthető” – fogalmazta meg Bokor Balázs, kiemelve: „a MANK elkötelezett az iránt, hogy a fiatal művészeket támogassa”. A Kozma ’18 – Process című kiállításról szólva elmondta: olyan műveket is láthatunk, amelyek már készen vannak, illetve olyanokat is, amelyek még fejlődnek, de az mindegyikben közös, hogy Kozma Lajos ösztöndíjas készítette őket és frissességet, fiatalosságot árasztanak magukból.

 

Lublóy Zoltán designer, a Kozma Lajos iparművészeti ösztöndíj kuratóriumi tagja a megnyitón arról szólt: „ez az ösztöndíj nagy lehetőség a fiatal művészek számára, anyagi és szakmai támogatás is”. Hozzátette: a mostani kiállítás egy „félidős” tárlat, tehát sok esetben még nem a kész műveket láthatjuk, ám ez egyáltalán nem feltűnő, hiszen mindegyik, a tárlaton látható iparművészeti alkotás csodálatos. „Az ékszerészek, a textiltervezők, illetve a kerámiakészítők is képviseltetik magukat ezen a kiállításon, nagyon friss képet mutatnak a mai magyar iparművészetről és arról, hogy mi minden foglalkoztatja a fiatal magyar iparművészeket” – emelte ki, hozzátéve: nagyon jó látni, hogy a fiatal művészek szorgalommal és tehetséggel dolgoznak.


Kozma4

 

Az ösztöndíj a fejlődést serkenti, segíti, hogy az alkotók még jobbak és sikeresebbek legyenek és nagyon jó lehetőség az, hogy egy olyan fontos időszakban, amilyen a Design Hét, a fiatalok bemutathatják a munkáikat egy olyan kiemelten profi helyen, amilyen a MONO art & design kiállítótér. „Az itt látható művek alapvetően használati- és dísztárgyak, amelyeknek van közönségük, amelyek nem a padláson vagy a pincében végzik” – jegyezte meg Lublóy Zoltán, majd arról beszélt: ez a kiállítás visszacsatolást jelent a kiállító művészek számára, hiszen, ha hallják az emberek véleményét, ha elolvassák a vendégkönyvet, akkor megtudhatják, hogy a közönség mit gondol arról a tárgyról, amelyet ők létrehoztak. „Megrendelések is születhetnek egy ilyen alkalommal” – tette hozzá.

 

Milyen ma egy jeggyűrű? Mit lehet kezdeni egy elnyűtt bőrkabáttal? Mit lehet létrehozni az új technológiákkal? – sorolta Lublóy Zoltán a kérdéseket, amelyekre mind-mind választ kaphatunk, ha ellátogatunk a MONO art & design kiállítótérbe és megnézzük a Kozma ’18 – Process című kiállítást. Kiemelte: lesz majd egy záró tárlat is, amelyen a kész munkákat is láthatjuk, de már most is kiemelkedő alkotásokat láthatunk.


Kozma_beszed

 

Kiállító művészek:

Csávás Ruzicska Tünde – keramikus

Fazekas Veronika Borbála – fémműves, ékszertervező

Juhos Janka – fémműves, ékszertervező

Kalicz-Mészáros Klára – textiltervező

Nagy Krisztina – textiltervező, bőrműves

Révész Eszter – textiltervező

Tengely Nóra – fémműves, ékszertervező

Mitter Anna Róza – textiltervező, bőrműves

Kóródi Zsuzsanna – üvegtervező

Pápai Lilla – textiltervező

 

Helyszín: MONO art & design (1053 Budapest, Kossuth Lajos u. 12.)

Kiállítás időtartama: 2018. október 10. – október 31.

 

Kultúra.hu

Roma_nok_kultura_banner_002

_D0A2911_Copy

2019.06.24

A Fausttól a Szívlapátig című irodalmi segédkönyv azoknak a középiskolai tanároknak készült, akik szeretnének kicsit kiszakadni a kerettanterv merevségéből és friss, élő irodalmi szövegeken keresztül akarják közel hozni a nagy klasszikusokat a diákjaik számára. A kötet elemzései az irodalom jelenvalósága, életszerűsége mellett teszik le a voksukat.

Dobokay_werk_2

2019.06.24

Az előző századokban sokat kísérleteztek a látható világ fotografikus leképezésével. Az ezüst-halogenidek fényérzékenységének felismerése vezetett idővel a fényképezés létrejöttéhez. Ag, az ezüst vegyjele a címe Dobokay Máté Capa Központban látható kiállításának, amely a művész vegyészi és filozófusi kísérletezését mutatja be.

Kahlo_7

2019.06.23

Frida országa – Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái címmel nyílt kiállítás június 22-én a Műcsarnokban. A 20. század első három évtizedében a Magyarországhoz hasonló gazdasági fellendülést megélt Mexikó épületeit dokumentáló fotós öröksége lánya, Frida Kahlo világhírű festőművész életművét is meghatározta.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

A Megszálottak az elmúlt időszakban két nemzetközi fesztiválon is díjakat nyert. Májusban a Keresztény Filmek Világfesztiválján, Orlandóban nyerte el Fésűs Nelly a legjobb női alakítás díját. Most a film az Alaska Film Awards nemzetközi fesztivál fődíját, az Északi Fény Kirobbanó Tehetség Díja elismerést nyerte el, a jakartai világfesztiválon pedig a legjobb európai film Arany Díjat, Pozsgai Zsolt pedig a legjobb rendezői díjat is megkapta három másik kollégája mellett. A jakartai verseny díjait augusztusban az indonéziai császári városban, Dzsogdzsakartában, több napos ünnepség keretében veheti át a rendező a császári család meghívására.

A Római Magyar Akadémia június 25-én 19.00 órakor Zsigmond Dezső: A Sátán fattya című nagyjátékfilmjével emlékezik meg a 40-es évek egyik legnagyobb magyar tragédiájáról, a Kárpátalján élő magyarság vészkorszakáról, amelyről évtizedekig beszélni sem volt szabad. A Nagy Zoltán Mihály azonos című művéből készült film, Kárpátalja úgynevezett felszabadulás utáni periódusát (1944-45) tárja a néző elé, és a tizenhat esztendős Tóth Eszter sorsán keresztül láttatja a málenykij robot, valamint a szovjet megszállás borzalmait.

Huszonöt helyszínen 80 programmal, 400 fellépővel és kiállítóval várják a vendégeket az ormánsági Bőköz fesztiválon augusztus 22. és 25. között. Fellép mások mellett a Ghymes, Karácsony János, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, a Tárkány Művek vagy a Rudan Joe Akusztik Band, a bőközi helyi jellegzetességeket a települések tájházaiban lehet megismerni. Részletek itt.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

teraszlive_bujdosotrio_WEB

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

Fényfestéseket, fényinstallációkat, utcaművészeti produkciókat tartanak a 4. Zsolnay Fényfesztiválon június 27. és 30. között Pécsett.

Egyebek mellett a III. Richárdot, a Vihart és a Szentivánéji álmot láthatja a közönség a hatodik Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon, amelyet június 27. és július 3. között szerveznek meg a vajdasági Cortanovcin.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma