NFZ_XII.10-16-ig_782x90-borowicz

2018.10.11

Megnyílt október 10-én a Kozma Lajos iparművészeti ösztöndíjasok Kozma ’18 – Process című csoportos kiállítása a Design Hét Budapest keretében a MONO art & design kiállítóterében. Milyen ma egy jeggyűrű? Mit lehet kezdeni egy elnyűtt bőrkabáttal? E kérdésekre kaphatunk választ, ha ellátogatunk a fiatal iparművészek munkáit felvonultató tárlatra. Ne hagyjuk ki!

A fiatal designerek számára a Kozma Lajos iparművészeti ösztöndíj az egyik fő támogatási lehetőség Magyarországon, ahol a tervezők a saját művészeti elképzeléseiket valósíthatják meg a támogatásból. A Kozma Lajos építész, iparművész és grafikus, műegyetemi tanár tiszteletére létrehozott kézműves iparművészeti ösztöndíjat 1987-ban alapította a Művelődési és Közoktatási Minisztérium, azzal a céllal, hogy segítse a 35 év alatti önálló művészi tevékenységet folytató, tehetséges kézműves-iparművészek pályakezdését, alkotómunkáját, művészi fejlődését, és kedvező feltételeket teremtsen a formanyelvében és tartalmában korszerű, színvonalas művek létrehozásához. Számukra így három éven keresztül nyílik lehetőség arra, hogy elsősorban alkotómunkával foglalkozhassanak. Az ösztöndíjat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) felkérése a MANK Nonprofit Kft. bonyolítja le.


Kozma1

 

A Kozma ösztöndíjasok a támogatásból létrejött alkotásaikat csoportos beszámoló kiállításon mutathatják be, a cél azonban az ösztöndíjasok magasabb fokú reprezentálása, az alkotók és az ösztöndíj népszerűsítése a szakmai és az érdeklődő közönség számára. A budapesti Design Hét célkitűzéseit és profilját a Kozma ösztöndíjasok munkásságának bemutatása kiegészíti, így 2018-ban a független szakmai kuratórium által kiválasztott művészek a Kozma ’18 – Process című csoportos kiállításon mutathatják be munkáikat a budapesti design store, a MONO art & design kiállítóterében.

 

A kiállítás október 10-ei megnyitó ünnepségén Bokor Balázs, a MANK Nonprofit Kft. stratégiai igazgatója elmondta: a kiállítás szervezői a Design Hét idei programsorozatához ezzel a friss, fiatalos tárlattal járulnak hozzá. „Ez nagyon jó lépés, hiszen a Design Hét idei 15 évadjának 15 napján több mint 150 rendezvény van, ami önmagában is méltón demonstrálja, hogy a design rakétaszerű gyorsasággal növeli tekintélyét és szerepét, nemcsak a mindennapi életben, hanem a művészetben is.” Hozzátette: a Design Hét kerek évfordulót ünnepel idén, ám a Kozma Lajos ösztöndíj életében is fontos ez az év, hiszen Kozma Lajos éppen 70 évvel ezelőtt hunyt el. „Idén Kozma Lajos emlékév van. A világhírű építész, iparművész, grafikus nagyon híres mesterektől tanult: a festészet rejtelmeibe például Jean Matisse vezette be. Sokoldalú művészember volt, aki a magyar art deco atyja, épületei pedig szerte Budapesten ma is láthatók.”


Kozma2

 

Nevét pedig nemcsak művek sora őrzi, hanem egy ösztöndíj is. „A MANK 14 művészeti ösztöndíjat menedzsel a zenétől az irodalmon át az iparművészetig és talán soha nem volt olyan fontos a fiatal művészek támogatása és segítése, mint most. Ezért ezeknek az ösztöndíjaknak nagy jelentősége van. Örülünk, hogy egy ilyen név, Kozma Lajos neve is egy ösztöndíjhoz és egy ághoz, az iparművészethez köthető” – fogalmazta meg Bokor Balázs, kiemelve: „a MANK elkötelezett az iránt, hogy a fiatal művészeket támogassa”. A Kozma ’18 – Process című kiállításról szólva elmondta: olyan műveket is láthatunk, amelyek már készen vannak, illetve olyanokat is, amelyek még fejlődnek, de az mindegyikben közös, hogy Kozma Lajos ösztöndíjas készítette őket és frissességet, fiatalosságot árasztanak magukból.

 

Lublóy Zoltán designer, a Kozma Lajos iparművészeti ösztöndíj kuratóriumi tagja a megnyitón arról szólt: „ez az ösztöndíj nagy lehetőség a fiatal művészek számára, anyagi és szakmai támogatás is”. Hozzátette: a mostani kiállítás egy „félidős” tárlat, tehát sok esetben még nem a kész műveket láthatjuk, ám ez egyáltalán nem feltűnő, hiszen mindegyik, a tárlaton látható iparművészeti alkotás csodálatos. „Az ékszerészek, a textiltervezők, illetve a kerámiakészítők is képviseltetik magukat ezen a kiállításon, nagyon friss képet mutatnak a mai magyar iparművészetről és arról, hogy mi minden foglalkoztatja a fiatal magyar iparművészeket” – emelte ki, hozzátéve: nagyon jó látni, hogy a fiatal művészek szorgalommal és tehetséggel dolgoznak.


Kozma4

 

Az ösztöndíj a fejlődést serkenti, segíti, hogy az alkotók még jobbak és sikeresebbek legyenek és nagyon jó lehetőség az, hogy egy olyan fontos időszakban, amilyen a Design Hét, a fiatalok bemutathatják a munkáikat egy olyan kiemelten profi helyen, amilyen a MONO art & design kiállítótér. „Az itt látható művek alapvetően használati- és dísztárgyak, amelyeknek van közönségük, amelyek nem a padláson vagy a pincében végzik” – jegyezte meg Lublóy Zoltán, majd arról beszélt: ez a kiállítás visszacsatolást jelent a kiállító művészek számára, hiszen, ha hallják az emberek véleményét, ha elolvassák a vendégkönyvet, akkor megtudhatják, hogy a közönség mit gondol arról a tárgyról, amelyet ők létrehoztak. „Megrendelések is születhetnek egy ilyen alkalommal” – tette hozzá.

 

Milyen ma egy jeggyűrű? Mit lehet kezdeni egy elnyűtt bőrkabáttal? Mit lehet létrehozni az új technológiákkal? – sorolta Lublóy Zoltán a kérdéseket, amelyekre mind-mind választ kaphatunk, ha ellátogatunk a MONO art & design kiállítótérbe és megnézzük a Kozma ’18 – Process című kiállítást. Kiemelte: lesz majd egy záró tárlat is, amelyen a kész munkákat is láthatjuk, de már most is kiemelkedő alkotásokat láthatunk.


Kozma_beszed

 

Kiállító művészek:

Csávás Ruzicska Tünde – keramikus

Fazekas Veronika Borbála – fémműves, ékszertervező

Juhos Janka – fémműves, ékszertervező

Kalicz-Mészáros Klára – textiltervező

Nagy Krisztina – textiltervező, bőrműves

Révész Eszter – textiltervező

Tengely Nóra – fémműves, ékszertervező

Mitter Anna Róza – textiltervező, bőrműves

Kóródi Zsuzsanna – üvegtervező

Pápai Lilla – textiltervező

 

Helyszín: MONO art & design (1053 Budapest, Kossuth Lajos u. 12.)

Kiállítás időtartama: 2018. október 10. – október 31.

 

Kultúra.hu

szerzok-gaspar-ferenc

2018.12.16

Ördögvér és más történetek címmel idén jelent meg válogatott kötete. Ifjúsági sorozatokat, történelmi regényeket ír, melyekben idősíkok, izgalmas kalandozás és filozófia keveredik. Janus Pannonius titkos életéről, francia trubadúrokról és kétméteres orosz ügynökökről beszélgettünk Gáspár Ferenc íróval.

Cecilia_korus

2018.12.16

1991 óta december 16-án ünnepeljük a magyar kórusművészet napját. 136 esztendővel ezelőtt ezen a napon született Kodály Zoltán Kossuth-díjas zeneszerző. Az ő munkássága, életműve is rávilágított arra, hogy kiemelten fontos a magyar énekkari és népzenei kultúra ápolása, hagyományaink megőrzése.

Timar_Sara

2018.12.16

Rendhagyó lemezbemutató koncert lesz a Zeneakadémián 2018. december 21-én. Tímár Sára Junior Prima-díjas énekesnő Református hálaének népzenével című lemezbemutató koncertje kiemelkedik a karácsonyi koncertkavalkádból, mivel a református gyülekezeti énekeket egyedülálló módon, népi hangszerek kíséretével szólaltatják meg.

Vashegyi György karmester vezetésével a Purcell Kórus és a korabeli hangszereken játszó Orfeo Zenekar kedden Versailles-ban, a Királyi Kápolnában, szerdán pedig Párizsban, a Szent Rókus-templomban adott koncertet. A műsoron J. S. Bach Karácsonyi oratóriumának, kantátái szerepeltek. Csütörtökön a Párizsi Magyar Intézet vendégei voltak az együttesek, ahol Magyar és német lutheránus barokk zene 1690 körül: Strattner és Buxtehude című koncertprogramjukkal léptek fel.

A tíz éve elhunyt Yves Saint-Laurent francia divattervező száz, eddig sehol be nem mutatott rajzát árverezik el szerdán Párizsban. A rajzok a hatvanas évek elején készültek egy kiadó számára, az Un Diable a Paris (Egy ördög Párizsban) című gyerekkönyvet illusztrálták volna, ám a mű végül nem jelent meg. A rajzok a 2014-ben meghalt Jacques Damase könyvkiadó műgyűjteményébe tartoznak. Damase a párizsi divatvilág cipőtervezője, Roger Vivier révén találkozott a divattervezővel, akitől megrendelte a száz különleges rajzot. A Cocteau stílusát idéző grafikákon félig ember, félig állat szereplők láthatók, van közöttük bikafejű vagy pillangószárnyú karakter is, valamint maszkos figurák, melyek ördögöket vagy manókat ábrázolnak.

2019. február 18-19-én a BMC-ben külföldi zeneipari szakemberek és ismert magyar alkotók részvételével rendezik a Dalszerző Expót. Az Artisjus által életre hívott rendezvényen az előadásokon, workshopokon, tanácsadásokon és nyitott stúdiós programokon az érdeklődők gyakorlati tudásra és új szakmai kapcsolatokra is szert tehetnek, megismerhetik a dalok, zenei művek születésének műhelytitkait. A program magyar meghívottai között lesz Dés László, Caramel Szakos Krisztián szerző-producer és Faltay Csaba, az alkalmazott zene szakértője is

Az Európai Filmakadémia (EFA) szombat esti sevillai gáláján Pawel Pawlikowski lengyel rendező fekete-fehérben forgatott Hidegháború című alkotása megkapta a legjobb filmért és a legjobb rendezőnek járó díjat is. Joanna Kulig vehette át a legjobb női főszerepért járó díjat, a legjobb forgatókönyv és legjobb vágás kategóriában is ez a film nyert. A legjobb férfi főszerepért járó elismerést az olasz Marcello Fonte kapta meg a Dogman című filmben nyújtott alakításáért. A brit Armando Iannuicci által rendezett Sztálin halála című alkotás a filmvígjáték kategóriában győzött. A szakmai pályafutása elismeréseként életműdíjat vett át Carmen Maura spanyol színésznő.

Az animációs filmes mezőnyből a Még egy nap élet című lengyel-magyar-spanyol-német-belga koprodukció kapta az Európai Filmakadémia díját. Az alkotás a polgárháború szélén álló Angolában játszódik 1975-ben, és egy veterán újságíró szemszögéből mutatja be, hogyan áll feje tetejére a világ. A produkciót a közelmúltban a budapesti Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon is díjazták.

Egy magas rangú pap 4400 éves, érintetlen temetkezési helyét találták meg régészek a Kairóhoz közeli szakkarai nekropoliszban. A sír kivételesen jó állapotban maradt fenn, színei az eltelt évezredek ellenére is ragyognak. A 10 méter hosszú, három méter széles és három méter mély sírban egy Vahtié nevű, királyi szolgálatban álló papot helyeztek örök nyugalomra az i.e. 2500 és 2300 között uralkodó Noferirkaré idején. A bejárat felsorolja az elhunyt mind a három tisztségét, a királyi tisztítópapi mellett a királyi felügyelői és szenthajóőrzői titulusát is. A falfestmények egy része az elhunytat ábrázolja anyjával családtagjaival, a többin kerámia-, bor- és kegyeletitárgy-készítési jelenetek, vallási áldozat bemutatása, zenés előadások, vadászjelenetek, vitorlás hajók láthatók.

Emlékül címmel mutatja be Herczku Ágnes Hozomány – Erdélyi népzene régen és most / Visa című lemezét december 19-én és 20-án a Hagyományok Házában. Az esten közreműködő zenészek és táncosok a folklórt nem ismerő nézőnek is felejthetetlen élményt nyújtanak.

herczku_agnes_visa

A Kodály-módszert általában olyan fogalmakkal társítjuk, mint világhírű, egyedülálló, védett szellemi örökség, és büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország a bölcsője. De tudatában vagyunk-e valójában annak, hogy mekkora kincs birtokában vagyunk? Látjuk-e, miként tekint a világ erre az örökségre?

Örökségi hétvégét tart december 15-16-án a Pro Urbe Civil Európai Fórum Visegrád és Bécs – Építészeti örökségünkről, Közép-Európában címmel. A neves nemzetközi szakértők részvételével zajló konferencián bemutatják azt az online fórumot is, amely az épített örökségről szóló párbeszédnek teremt felületet Európa lakossága számára.

Harmadik Jazzkívánságműsor lemezét készítette el a Sárik Péter Trió. A formáció ezúttal kizárólag magyar pop-rock dalokat dolgozott át, valamennyit Falusi Mariann énekli. Az albumot pénteken mutatják be a MOM Kulturális Központban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma