fejlec_okt.18

2018.10.11

Megnyílt október 10-én a Kozma Lajos iparművészeti ösztöndíjasok Kozma ’18 – Process című csoportos kiállítása a Design Hét Budapest keretében a MONO art & design kiállítóterében. Milyen ma egy jeggyűrű? Mit lehet kezdeni egy elnyűtt bőrkabáttal? E kérdésekre kaphatunk választ, ha ellátogatunk a fiatal iparművészek munkáit felvonultató tárlatra. Ne hagyjuk ki!

A fiatal designerek számára a Kozma Lajos iparművészeti ösztöndíj az egyik fő támogatási lehetőség Magyarországon, ahol a tervezők a saját művészeti elképzeléseiket valósíthatják meg a támogatásból. A Kozma Lajos építész, iparművész és grafikus, műegyetemi tanár tiszteletére létrehozott kézműves iparművészeti ösztöndíjat 1987-ban alapította a Művelődési és Közoktatási Minisztérium, azzal a céllal, hogy segítse a 35 év alatti önálló művészi tevékenységet folytató, tehetséges kézműves-iparművészek pályakezdését, alkotómunkáját, művészi fejlődését, és kedvező feltételeket teremtsen a formanyelvében és tartalmában korszerű, színvonalas művek létrehozásához. Számukra így három éven keresztül nyílik lehetőség arra, hogy elsősorban alkotómunkával foglalkozhassanak. Az ösztöndíjat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) felkérése a MANK Nonprofit Kft. bonyolítja le.


Kozma1

 

A Kozma ösztöndíjasok a támogatásból létrejött alkotásaikat csoportos beszámoló kiállításon mutathatják be, a cél azonban az ösztöndíjasok magasabb fokú reprezentálása, az alkotók és az ösztöndíj népszerűsítése a szakmai és az érdeklődő közönség számára. A budapesti Design Hét célkitűzéseit és profilját a Kozma ösztöndíjasok munkásságának bemutatása kiegészíti, így 2018-ban a független szakmai kuratórium által kiválasztott művészek a Kozma ’18 – Process című csoportos kiállításon mutathatják be munkáikat a budapesti design store, a MONO art & design kiállítóterében.

 

A kiállítás október 10-ei megnyitó ünnepségén Bokor Balázs, a MANK Nonprofit Kft. stratégiai igazgatója elmondta: a kiállítás szervezői a Design Hét idei programsorozatához ezzel a friss, fiatalos tárlattal járulnak hozzá. „Ez nagyon jó lépés, hiszen a Design Hét idei 15 évadjának 15 napján több mint 150 rendezvény van, ami önmagában is méltón demonstrálja, hogy a design rakétaszerű gyorsasággal növeli tekintélyét és szerepét, nemcsak a mindennapi életben, hanem a művészetben is.” Hozzátette: a Design Hét kerek évfordulót ünnepel idén, ám a Kozma Lajos ösztöndíj életében is fontos ez az év, hiszen Kozma Lajos éppen 70 évvel ezelőtt hunyt el. „Idén Kozma Lajos emlékév van. A világhírű építész, iparművész, grafikus nagyon híres mesterektől tanult: a festészet rejtelmeibe például Jean Matisse vezette be. Sokoldalú művészember volt, aki a magyar art deco atyja, épületei pedig szerte Budapesten ma is láthatók.”


Kozma2

 

Nevét pedig nemcsak művek sora őrzi, hanem egy ösztöndíj is. „A MANK 14 művészeti ösztöndíjat menedzsel a zenétől az irodalmon át az iparművészetig és talán soha nem volt olyan fontos a fiatal művészek támogatása és segítése, mint most. Ezért ezeknek az ösztöndíjaknak nagy jelentősége van. Örülünk, hogy egy ilyen név, Kozma Lajos neve is egy ösztöndíjhoz és egy ághoz, az iparművészethez köthető” – fogalmazta meg Bokor Balázs, kiemelve: „a MANK elkötelezett az iránt, hogy a fiatal művészeket támogassa”. A Kozma ’18 – Process című kiállításról szólva elmondta: olyan műveket is láthatunk, amelyek már készen vannak, illetve olyanokat is, amelyek még fejlődnek, de az mindegyikben közös, hogy Kozma Lajos ösztöndíjas készítette őket és frissességet, fiatalosságot árasztanak magukból.

 

Lublóy Zoltán designer, a Kozma Lajos iparművészeti ösztöndíj kuratóriumi tagja a megnyitón arról szólt: „ez az ösztöndíj nagy lehetőség a fiatal művészek számára, anyagi és szakmai támogatás is”. Hozzátette: a mostani kiállítás egy „félidős” tárlat, tehát sok esetben még nem a kész műveket láthatjuk, ám ez egyáltalán nem feltűnő, hiszen mindegyik, a tárlaton látható iparművészeti alkotás csodálatos. „Az ékszerészek, a textiltervezők, illetve a kerámiakészítők is képviseltetik magukat ezen a kiállításon, nagyon friss képet mutatnak a mai magyar iparművészetről és arról, hogy mi minden foglalkoztatja a fiatal magyar iparművészeket” – emelte ki, hozzátéve: nagyon jó látni, hogy a fiatal művészek szorgalommal és tehetséggel dolgoznak.


Kozma4

 

Az ösztöndíj a fejlődést serkenti, segíti, hogy az alkotók még jobbak és sikeresebbek legyenek és nagyon jó lehetőség az, hogy egy olyan fontos időszakban, amilyen a Design Hét, a fiatalok bemutathatják a munkáikat egy olyan kiemelten profi helyen, amilyen a MONO art & design kiállítótér. „Az itt látható művek alapvetően használati- és dísztárgyak, amelyeknek van közönségük, amelyek nem a padláson vagy a pincében végzik” – jegyezte meg Lublóy Zoltán, majd arról beszélt: ez a kiállítás visszacsatolást jelent a kiállító művészek számára, hiszen, ha hallják az emberek véleményét, ha elolvassák a vendégkönyvet, akkor megtudhatják, hogy a közönség mit gondol arról a tárgyról, amelyet ők létrehoztak. „Megrendelések is születhetnek egy ilyen alkalommal” – tette hozzá.

 

Milyen ma egy jeggyűrű? Mit lehet kezdeni egy elnyűtt bőrkabáttal? Mit lehet létrehozni az új technológiákkal? – sorolta Lublóy Zoltán a kérdéseket, amelyekre mind-mind választ kaphatunk, ha ellátogatunk a MONO art & design kiállítótérbe és megnézzük a Kozma ’18 – Process című kiállítást. Kiemelte: lesz majd egy záró tárlat is, amelyen a kész munkákat is láthatjuk, de már most is kiemelkedő alkotásokat láthatunk.


Kozma_beszed

 

Kiállító művészek:

Csávás Ruzicska Tünde – keramikus

Fazekas Veronika Borbála – fémműves, ékszertervező

Juhos Janka – fémműves, ékszertervező

Kalicz-Mészáros Klára – textiltervező

Nagy Krisztina – textiltervező, bőrműves

Révész Eszter – textiltervező

Tengely Nóra – fémműves, ékszertervező

Mitter Anna Róza – textiltervező, bőrműves

Kóródi Zsuzsanna – üvegtervező

Pápai Lilla – textiltervező

 

Helyszín: MONO art & design (1053 Budapest, Kossuth Lajos u. 12.)

Kiállítás időtartama: 2018. október 10. – október 31.

 

Kultúra.hu

music_kiemelt

2018.10.15

A világhírű music supervisor, az amerikai Thomas Golubic tart előadást és workshopot november 15-16-án Budapesten a Brody Studiosban. Az esemény a Budapest Showcase Hub fesztiválon (BUSH) a Filmalap Fast Foward programjával együttműködésben valósul meg. Golubic partnere Balázs Ádám, az Oscar-díjas Mindenki, valamint a Testről és lélekről című film zeneszerzője lesz.

MMA_9439_20120504_mako_17-scr

2018.10.15

Makovecz Imre Kossuth-díjas építész munkásságát bemutató kiállítás nyílik „.összekötni az eget és a földet.” címmel október 15-én a Mongol Festőművészeti Galériában, Ulánbátorban. A kiállítás Makovecz Imre 2011-es halála óta a munkásságát legátfogóbban bemutató művészeti anyag, amely azonban így is csak a hagyatékának egy részét képes ismertetni.

002

2018.10.14

Csukás István és Zalán Tibor írót, költőt jelölte az Astrid Lindgren Emlékdíjra a Magyar Gyermekirodalmi Intézet, amelynek két nemzetközi jelöltje a díjra két illusztrátor: az Olaszországban élő Szulyovszky Sarolta és Kürti Andrea Erdélyből, Romániából. Idén 64 ország 246 jelöltje került fel a listára, amelyet a Frankfurti Könyvvásár keretében hozott nyilvánosságra az emlékdíj zsűrije.

Hagyományos költőversenye nyerteseinek Tavirózsa és Lilla-díjat, a magyar irodalomért és kultúráért végzett tevékenységért Csokonai-díjat adott át október 13-án, szombaton Hévízen a Csokonai Vitéz Mihály Irodalmi és Művészeti Társaság. A Csokonai-díjat ezúttal Hizsnyai Zoltán szlovákiai magyar író vehette át. A Lilla-díjat a kolozsvári André Ferenc és a hévízi Vajna Ádám közösen írt versért kapta meg a zsűritől, a Tavirózsa Díjat pedig Máté Anasztázia hévízi gimnazista nyerte el. A versenyt Zalán Tibor, a társaság alelnöke indította el október 12-én reggel öt olyan kifejezés, félmondat vagy szó megadásával, amelyet minden költőnek versbe kellett foglalnia. A verselőknek péntek estig volt lehetőségük az alkotásra. A Csokonai társaság idei kétnapos – kötetbemutatókkal és Beck Zoltán koncertjével is kísért – rendezvényének címe Az empátia alkonya volt.

Exkluzív interjút sugároz a torinói lepel elismert szakértőjével, John P. Jackson fizikussal az M5 kulturális csatorna október 15-én, hétfőn este 21 órától a Titkok és ereklyék című dokumentum-sorozatban. A Vatikán engedélyével 1978-ban egy John P. Jackson vezette, 30 válogatott tudósból álló kutatócsoport alapos és korszerű multidiszciplináris vizsgálatot, többek között szénizotópos kormeghatározást végezhetett a leplen. A szénizotópos kormeghatározás eredményét – miszerint a lepel 13-14. századi lenne – a professzor a mai napig kérdésesnek tartja. Szerinte a lepel valójában az utolsó vacsora asztalterítője volt, amellyel aztán letakarták Jézus holttesttét.

Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Los Angeles-i magyar filmfesztivált a kaliforniai nagyvárosban október 18. és október 30. között. „Tizenkét játékfilmet vetítünk, emellett lesznek dokumentumfilmek, rövidfilmek, tévéfilmek, animációs filmek és diákfilmek is a programban. A fesztivál tizenhat éven át egyhetes volt, tavaly először lett kéthetes, mert az otthoni mecenatúra is úgy érezte, jó lenne népszerűsíteni azt a rengeteg filmet, amelyek Magyarországon készül” – mondta Bunyik Béla, a Los Angeles-i magyar filmfesztivál alapító elnök-igazgatója az M5 csatorna Kult30 című műsorának október 12-ei adásában.

Vajon miért a – sokszor nehezen befogadható – kortárs festmények vezetik a nemzetközi eladási listákat? – teszi fel a kérdést Martos Gábor művészeti szakíró Ilyet én is tudok – Sokmilliós művek kalapács alatt című kötete, amelyet október 12-én mutattak be az Art Market Budapest kortárs művészeti vásáron. A szerzőnek 2013-ban jelent meg ugyancsak a Typotex Kiadónál a Műkereskedelem – Egy cápa ára című könyve, amelyben a műtárgy-árverések világába vezette be az olvasót. A friss munka ennek folytatása vagy inkább ikerkötete.

Befejeződtek az Új Közlekedési Múzeum leendő helyszínének bejárásai, melyek során az épületre kiírt nemzetközi tervpályázat első fordulójában kiválasztott építészirodák képviselői megismerhették a kőbányai Északi Járműjavítóban álló Diesel-csarnokot és környezetét. Az Északi Járműjavító területén megvalósuló, nagyszabású kulturális fejlesztésre kiírt pályázat előminősítési szakasza szeptember végén zárult le; ekkor tizenöt sikeres magyar és világhírű nemzetközi építésziroda képviselőit választották ki a megmérettetésen való részvételre.

Jenei Szilveszternek van mit mesélnie, hiszen ötven éve van a pályán gitárosként, énekesként, zeneszerzőként. Több legendás zenekar tagja volt, 300 dalt komponált, nyolc arany és három platinalemez lóg a szobája falán. Most, 70. születésnapja alkalmából egy rendhagyó koncert keretében újra átélhetjük vele az elmúlt évtizedek sikerét sztárvendégek részvételével a Stefánia Palotában október 13-án, 19 órától.

szilveszter3

Idén hatodik alkalommal rendezik meg a Szentendrei Jazz- és Borfesztivált, amely szeptember 28. és 30. között várja a látogatókat Szentendrén. A történelmi belváros sétálóutcáján, a Fő téren és a belvárosi házak udvaraiban az ország minden borrégiójából érkező borászatok várják az érdeklődőket, valamint számtalan borszakmai és kulturális program, köztük jazzkoncertek, séták és kiállítások is.

Rekord nyári látogatottságot könyvelhet el alkotóházaiban a MANK Nonprofit Kft. A Szigligeten, Zsennyén, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Galyatetőn található hat alkotóházban inspiráló alkotásra nyílik lehetősége a művészeknek, de az épületek egyre több szakmai rendezvény helyszínéül is szolgálnak.

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma