2017.02.02
Jámbor-Miniska Zsejke
A magyar kultúra napja alkalmából számos kulturális intézmény érdemelte ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) rangos díjait. A január 22-én rendezett ünnepség keretében adták át a Könyvtári Minőség Díjat, a Minősített Közművelődési Intézmény és a Minősített Könyvtár Címeket. Az elismerés kapcsán kérdeztünk díjazottakat.

„Annak különösen örülnünk kell, hogy a magyar kultúra jeles követei, akik a tudás átadásának mélységeiben járatosak és a kultúra titkait közvetítik a haza minden szegletébe, áldozattal és hozzáértéssel végzik munkájukat” – fogalmazott Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke az elismerések átadása előtt.


A Minősített Közművelődési Intézmény Címet minden évben azon közművelődési tevékenységet végző intézmények nyerhetik el, amelyek a közművelődési minőségfejlesztés területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Idén a XV. kerületi Csokonai Kulturális és Sportközpont, a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ, a tiszaújvárosi Derkovits Kulturális Központ, a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ, a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ, a Csongrádi Művelődési Központ és Városi Galéria, illetve a vésztői Sinka István Művelődési Központ és Városi Könyvtár érdemelte ki az elismerést.


abanovakszolnok
Aba-Novák Agóra Kulturális Központ


Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ módszertani referense, Tőgyiné Farkas Éva megkeresésünkre elmondta: az, hogy intézményük elnyerte a címet, a tevékenységeikben, szolgáltatásaikban tetten érhető minőségirányítás területén végzett szakmai munka elismerése. „Komoly, elhivatott csapatmunka értékelése, amelyet évek óta végzünk annak érdekében, hogy látogatóink, vendégeink minél elégedettebbek legyenek” – tette hozzá.

Úgy véli, a címet azzal érdemelték ki, hogy az intézményben szabályozták a folyamatokat, és kidolgozták az egységes dokumentumok használatát. A mindennapokban ez úgy érhető tetten, hogy egyformán terveznek, egységes módszereket alkalmaznak a rendezvények és szolgáltatásaik lebonyolítása során. Nagy gondot fordítanak az értékelésre is, ami nem nélkülözi a folyamatos fejlesztés szükségességét.

A módszertani referens azt is hozzáfűzte, hogy a cím elnyerése olyan erkölcsi elismerés minden munkatárs számára, amely kihat a mindennapjaikra. Az intézmény legfontosabb célja, hogy a folyamatos fejlesztés által továbbra is minőségi szolgáltatásokat nyújtsanak látogatóik számára.


tothlajoscsokonai
Tóth Lajos, a Csokonai Kulturális és Sportközpont igazgatója az intézmény avatásán


A fővárosi intézmények közül a Csokonai Kulturális és Sportközpont érdemelte ki az elismerést. Tóth Lajos, a központ igazgatója a Kultúra.hu-nak így nyilatkozott: „Természetesen, mint mindenkinek, nekünk is örömet szerzett a megtisztelő szakmai elismerés. Jó munkatársakkal persze könnyebb teljesíteni, mert ez csapatmunka: tizenhat telephelyen csaknem 110 alkalmazottal dolgozó, nagy intézmény vagyunk, szakmai koncepciónk legfontosabb eleme a kulturális közösségek támogatása. Az értékelésen kiállítás, képzés, művelődő közösség, rendezvény és tábor területeken díjazták munkánkat. Reméljük, hogy fenntartónkkal, a XV. kerületi önkormányzattal és – ami talán még fontosabb – a XV. kerület három városrészének: Rákospalota, Pestújhely, Újpalota polgáraival erősödik, mélyül a kapcsolatunk tevékenységünk elismerő minősítésének köszönhetően. Reményeink és terveink szerint semmilyen változást nem hoz a cím elnyerése a hétköznapi munkánkban, csak egy kicsit jobban, hatékonyabban, még jobb minőségben tesszük, amit eddig is tettünk” – emelte ki az igazgató.

 

A magyar kultúra napján Minősített Könyvtár Címmel tüntették ki a tiszaújvárosi Derkovits Kulturális Központ Hamvas Béla Városi Könyvtárát, a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtárat, a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárat, a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárat, a ceglédi Kossuth Művelődési Központ és Könyvtárat, a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárat, valamint a győri Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtárát.

 

debreceniegyetemikonyvtar
Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár


A Könyvtári Minőség Díjat a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárnak adták át. A debreceni intézmény főigazgatója, Karácsony Gyöngyi az elismerésről így fogalmazott: „A díj büszkeség, megtiszteltetés és felelősség. Büszkeség a jól végzett munka kézzel fogható eredményéért. Megtiszteltetés azok részéről, akik a munkában részt vettek, partnereink voltak és partnereink lesznek. Felelősség saját magunk és a szakmai környezet vonatkozásában, hiszen a jövőbeni tevékenységeink során a pályázatban felmutatott színvonalat kell biztosítanunk, ugyanakkor a tapasztalatainkat felelősségünk megosztani a kollégákkal, hasonló eredmények eléréséhez segítve őket.”

„Pályázatunkban három olyan szolgáltatásunkat mutattuk be, melyek – összhangban a küldetésnyilatkozatunkkal – elsősorban az egyetemi könyvtári szerepből adódó stratégiai céljainkat szolgálják, ám tágabb értelemben a nemzeti értékek megőrzését és az eredmények társadalmi hasznosulását is támogatják” – mondta.

Az intézmény néhány éve átfogó szerkezeti váltásba fogott, amelyet elsősorban a 21. század kihívásaihoz való alkalmazkodás igénye motivált. E változás keretét az a minőségirányítási rendszer adja, mely egyúttal lehetőséget is biztosított arra, hogy a megméretésen sikerrel vegyenek részt. „A változást tehát nem a díj hozza – emelte ki –, hanem bizonyos értelemben annak egyik eredménye, erőfeszítéseink egyfajta igazolása. Ugyanakkor az elismerés rendkívül fontos ösztönzés is arra nézve, hogy folytassuk, amit elkezdtünk.”Jámbor-Miniska Zsejke

keramia3

2018.07.17

Első alkalommal enged betekintést készülő új, Kerámiainvázió című kiállításába a jelenleg zárva tartó Néprajzi Múzeum a Művészetek Völgyében július 20. és 29. között. Az intézmény munkatársai a Művészetek Völgye Etno Ligetében olyan programokkal készülnek, amelyek a múzeum városligeti új épületbe tervezett, különleges kerámiateret kívánják bemutatni.

Szindbad

2018.07.16

Őszinteség, árnyalt lélek- és korrajz, új magyarságkép, a szovjet mintájú kádárista hatalom kemény kritikája – így jellemezhetjük a magyar filmtörténet azon korszakát, melyet magyar új hullámnak nevezünk. De kik alkottak ebben a korszakban? Milyen filmek készültek ekkor? Filmek térből és időből cikksorozatunk keretében most ezzel foglalkozunk!

adam_almai

2018.07.16

A bohózattól a tragikomédiáig összesen tizennyolc szórakoztató színházi előadással várja a közönséget augusztus 24. és szeptember 1. között a Vidor Fesztivál Nyíregyházán. A színházi versenyprogram napi két előadását idén is a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán és a Krúdy Kamarában tekinthetik meg a színházkedvelők.

Fiatal zenészek is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra az idei Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon. A felkészülésben segítséget is nyújtanak nekik, hogy a rutinba jobban bele tudjanak illeszkedni. Bálint Gábor szervező arról is beszélt, hogy bár 28 éve klasszikus zenei fesztiválként indultak, a közönségigényeknek megfelelően ma már más zenei stílusok is megjelennek a programban, fellép például a Budapest Bár és a 100 Tagú Cigányzenekar is. A koncerteket július 2-től augusztus 2-ig, hétfői és csütörtöki napokon tartják, a részletes program megtalálható a www.vajdahunyad.hu oldalon.

Kápolnává alakítják annak a zágoni tölgyfának a kiszáradt törzsét, amelyet a hagyomány szerint Mikes Kelemen édesapja ültetett a család portáján. Az egyszerre két ember befogadására alkalmas kápolna kialakítása folyamatban van, erre Mónus Béla magyarországi fafaragóművész kapott megbízást a székelyföldi Zágon polgármesterétől. A művész szeptemberre tervezi a munka átadását. Olyan teret akar kialakítani Mikes Kelemen kiszáradt zágoni tölgyfájának a belsejében, amely a béke és a hűség gondolatát sugallja – mondta az alkotó.

Ismeretterjesztő előadással, középkori viselet- és harci bemutatóval, táncházzal, gyermekprogramokkal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences kolostorban és a rendház szomszédságában, a Mátyás téren a hétvégén, július 20. és 22. között. A nándorfehérvári diadal 550. évfordulóján, 2006-ban a szegedi ferences rendház alsóvárosi kultúrházának munkatársai azzal a szándékkal hívták életre a Hunyadi János törökök fölött aratott győzelmére emlékező rendezvényt, hogy nemzeti gyásznapjaink mellett világraszóló győzelmeink előtt is méltóképpen tisztelegjenek.

A hely szelleme is hozzátesz a II. András életét felelevenítő Koronázási Szertartásjáték című produkcióhoz – emelte ki Szikora János rendező az M1 aktuális csatorna július 15-ei, délelőtti műsorában. A székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen augusztus 18-án és 19-én tartják meg a hatodik Koronázási Szertartásjátékot. A darabot a Vörösmarty Színház igazgatója, Szikora János rendezi. Az Árpád-ház egyik legjelentősebb uralkodójának életútját három fontos motívum – az általa kiadott Aranybulla, lánya, Szent Erzsébet élete és felesége, Gertrúd meggyilkolása – mentén igyekszik bemutatni.

India színei, hangulata, művészete, kultúrája, valamint tudáskincse áll az idei Krisna-völgyi búcsú középpontjában, amelyet július 20. és 22. között rendeznek Somogyvámos határában. A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő, évente 30 ezer turistát fogadó Krisna-völgyben ezúttal két különleges eseménnyel, lakóház-látogatással és holival, azaz a színek ünnepével bővül Magyarország legnagyobb füstmentes, egészséges családbarát fesztiválja. A Krisna-völgyi búcsúról bővebb információk a https://bucsu.krisnavolgy.hu oldalon olvashatók.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a HOMO et NATURA – Válogatás a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből című kiállítás megnyitójára, melyet 2018. július 4-én, szerdán, 18 órakor tartanak.

mank-kiallitas

György Ádám zongoraművész 2018-ban már tizedik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, a Teleki–Wattay-kastélyban, ahova a világ minden tájáról érkeznek tehetséges zongoristanövendékek. Az akadémia György Ádám szóló zongoraestjével veszi kezdetét július 2-án, majd július 11-én a növendékek és a művész közös koncertje várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőket.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

Szemében izzó őrület, tüdejében annyi erő, hogy falakat renget, és zenekarával pillanatokon belül bennünket is megfertőz ezzel az ördöngös kabaréhangulattal. Ben Caplan és zenekara, a The Casual Smokers május 28-án visszatér a Dürer Kertbe!

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma