2017.02.02
Jámbor-Miniska Zsejke
A magyar kultúra napja alkalmából számos kulturális intézmény érdemelte ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) rangos díjait. A január 22-én rendezett ünnepség keretében adták át a Könyvtári Minőség Díjat, a Minősített Közművelődési Intézmény és a Minősített Könyvtár Címeket. Az elismerés kapcsán kérdeztünk díjazottakat.

„Annak különösen örülnünk kell, hogy a magyar kultúra jeles követei, akik a tudás átadásának mélységeiben járatosak és a kultúra titkait közvetítik a haza minden szegletébe, áldozattal és hozzáértéssel végzik munkájukat” – fogalmazott Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke az elismerések átadása előtt.


A Minősített Közművelődési Intézmény Címet minden évben azon közművelődési tevékenységet végző intézmények nyerhetik el, amelyek a közművelődési minőségfejlesztés területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Idén a XV. kerületi Csokonai Kulturális és Sportközpont, a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ, a tiszaújvárosi Derkovits Kulturális Központ, a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ, a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ, a Csongrádi Művelődési Központ és Városi Galéria, illetve a vésztői Sinka István Művelődési Központ és Városi Könyvtár érdemelte ki az elismerést.


abanovakszolnok
Aba-Novák Agóra Kulturális Központ


Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ módszertani referense, Tőgyiné Farkas Éva megkeresésünkre elmondta: az, hogy intézményük elnyerte a címet, a tevékenységeikben, szolgáltatásaikban tetten érhető minőségirányítás területén végzett szakmai munka elismerése. „Komoly, elhivatott csapatmunka értékelése, amelyet évek óta végzünk annak érdekében, hogy látogatóink, vendégeink minél elégedettebbek legyenek” – tette hozzá.

Úgy véli, a címet azzal érdemelték ki, hogy az intézményben szabályozták a folyamatokat, és kidolgozták az egységes dokumentumok használatát. A mindennapokban ez úgy érhető tetten, hogy egyformán terveznek, egységes módszereket alkalmaznak a rendezvények és szolgáltatásaik lebonyolítása során. Nagy gondot fordítanak az értékelésre is, ami nem nélkülözi a folyamatos fejlesztés szükségességét.

A módszertani referens azt is hozzáfűzte, hogy a cím elnyerése olyan erkölcsi elismerés minden munkatárs számára, amely kihat a mindennapjaikra. Az intézmény legfontosabb célja, hogy a folyamatos fejlesztés által továbbra is minőségi szolgáltatásokat nyújtsanak látogatóik számára.


tothlajoscsokonai
Tóth Lajos, a Csokonai Kulturális és Sportközpont igazgatója az intézmény avatásán


A fővárosi intézmények közül a Csokonai Kulturális és Sportközpont érdemelte ki az elismerést. Tóth Lajos, a központ igazgatója a Kultúra.hu-nak így nyilatkozott: „Természetesen, mint mindenkinek, nekünk is örömet szerzett a megtisztelő szakmai elismerés. Jó munkatársakkal persze könnyebb teljesíteni, mert ez csapatmunka: tizenhat telephelyen csaknem 110 alkalmazottal dolgozó, nagy intézmény vagyunk, szakmai koncepciónk legfontosabb eleme a kulturális közösségek támogatása. Az értékelésen kiállítás, képzés, művelődő közösség, rendezvény és tábor területeken díjazták munkánkat. Reméljük, hogy fenntartónkkal, a XV. kerületi önkormányzattal és – ami talán még fontosabb – a XV. kerület három városrészének: Rákospalota, Pestújhely, Újpalota polgáraival erősödik, mélyül a kapcsolatunk tevékenységünk elismerő minősítésének köszönhetően. Reményeink és terveink szerint semmilyen változást nem hoz a cím elnyerése a hétköznapi munkánkban, csak egy kicsit jobban, hatékonyabban, még jobb minőségben tesszük, amit eddig is tettünk” – emelte ki az igazgató.

 

A magyar kultúra napján Minősített Könyvtár Címmel tüntették ki a tiszaújvárosi Derkovits Kulturális Központ Hamvas Béla Városi Könyvtárát, a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtárat, a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárat, a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárat, a ceglédi Kossuth Művelődési Központ és Könyvtárat, a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárat, valamint a győri Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtárát.

 

debreceniegyetemikonyvtar
Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár


A Könyvtári Minőség Díjat a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárnak adták át. A debreceni intézmény főigazgatója, Karácsony Gyöngyi az elismerésről így fogalmazott: „A díj büszkeség, megtiszteltetés és felelősség. Büszkeség a jól végzett munka kézzel fogható eredményéért. Megtiszteltetés azok részéről, akik a munkában részt vettek, partnereink voltak és partnereink lesznek. Felelősség saját magunk és a szakmai környezet vonatkozásában, hiszen a jövőbeni tevékenységeink során a pályázatban felmutatott színvonalat kell biztosítanunk, ugyanakkor a tapasztalatainkat felelősségünk megosztani a kollégákkal, hasonló eredmények eléréséhez segítve őket.”

„Pályázatunkban három olyan szolgáltatásunkat mutattuk be, melyek – összhangban a küldetésnyilatkozatunkkal – elsősorban az egyetemi könyvtári szerepből adódó stratégiai céljainkat szolgálják, ám tágabb értelemben a nemzeti értékek megőrzését és az eredmények társadalmi hasznosulását is támogatják” – mondta.

Az intézmény néhány éve átfogó szerkezeti váltásba fogott, amelyet elsősorban a 21. század kihívásaihoz való alkalmazkodás igénye motivált. E változás keretét az a minőségirányítási rendszer adja, mely egyúttal lehetőséget is biztosított arra, hogy a megméretésen sikerrel vegyenek részt. „A változást tehát nem a díj hozza – emelte ki –, hanem bizonyos értelemben annak egyik eredménye, erőfeszítéseink egyfajta igazolása. Ugyanakkor az elismerés rendkívül fontos ösztönzés is arra nézve, hogy folytassuk, amit elkezdtünk.”Jámbor-Miniska Zsejke

106357_borito

2018.03.21

A legkiválóbb magyar avantgárd költő volt. Rendkívül sokszínű személyiség, aki bármihez fogott is, azt mindig siker övezte, így nemcsak az írásban, de a festészetben is maradandót alkotott – tehetsége és lelkesedése pedig környezetét is megihlette. Az éppen ma 131 éve született Kossuth-díjas íróra, költőre, képzőművészre, a magyar avantgárd legjelesebb képviselőjére: Kassák Lajosra emlékezünk.

_BLP8540_masolata

2018.03.21

Tizenegy produkciót válogattak be a május 31. és június 3. között megrendezendő Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) versenyprogramjába – hangzott el a Komlón tartott március 21-ei sajtótájékoztatón. Az eseményen dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, a KASZT fővédnöke elmondta: a minőségi vidéki kulturális fesztiválok támogatására idén 750 millió forint áll rendelkezésre.

_D0A0521_Copy_masolata

2018.03.21

„A népi kultúra nemcsak a múltunk része, hanem a jövőnk fontos záloga is” – fogalmazta meg a XX. század végén Csoóri Sándor. A róla elnevezett Csoóri Sándor Program legfontosabb célja pedig a magyar népi kultúra támogatása – mondta el Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere március 21-én, mikor bejelentette: a kormány idén ötmilliárd forintot szán a programra.

Felnőtteknek és gyerekeknek szóló francia nyelvórák, kreatív foglalkozások, filmvetítés, digitális könyvtárbemutató, a franciaországi ösztöndíj-lehetőségekről szóló tájékoztató is lesz a Francia Intézet nyílt napjának programjai között március 24-én. A nyelvtanulás iránt érdeklődők számos nyelvi programon vehetnek részt, például szintfelmérő segítségével tesztelhetik franciatudásukat, bemutatóórákon próbálhatják ki a Francia Intézet nyelviskolájának oktatási módszereit, személyesen találkozhatnak a tanárokkal, valamint előadások keretében kaphatnak tájékoztatást a nemzetközi francia nyelvvizsgákról is. A nyílt nap programjai ingyenesen látogathatók.

Huszadik alkalommal rendezik meg a Tánc Fesztiválját Veszprémben; május 28. és június 3. között 17 produkciót láthat a közönség a város öt pontján, kulturális intézményekben és köztereken egyaránt. A rendezvényen fellépnek többek között a Pécsi Balett, a Duda Éva Társulat és a Frenák Pál Társulat művészei, a Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház pedig Abszurdia című, közös produkcióját mutatja be. A fesztivál előrendezvényeként április 29-én, a tánc világnapján veszprémi és környéki táncosok adnak műsort a Hangvillában és három nagyszínpadi táncelőadás is várja majd az érdeklődőket.

Koncertekkel, musicalekkel, táncszínházi produkciókkal és fesztiválok sorával várja a vendégeket a Mórahalmi Nyár programsorozata a homokháti kisvárosban. Koncertezik többek között a P. Mobil, Zorán és a Kormorán, fellép az Üllési Fonó Néptáncegyüttes és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, lesz Rétesfesztivál és fúvószenei találkozó, a Kecskeméti Katona József Színház pedig két vígjátékkal: Ray Cooney Család ellen nincs orvosság és Michael Frayn Függöny fel! című darabjával vendégszerepel a kisvárosban.

Edward Elgar, William Walton és Nyikolaj Andrejevics Rimszkij-Korszakov műveit szólaltatja meg a Pannon Filharmonikusok Bogányi Tibor vezényletével és Várdai István gordonkaművész szólójátékával március 23-án a Müpában. A Pannon Filharmonikusok Müpában futó koncertsorozatának utolsó előtti állomásán a közönség olyan műveket hallgathat meg, amelyek mindegyikéből árad a zeneszerzők alkotói energiája.

A nevezési határidő március 25-én jár le, de az már most is elmondható, hogy minden eddiginél több pályamű érkezett a május 23. és 25. között Szombathelyen megrendezendő V. Savaria Filmszemlére, amelyen a dokumentumfilmek, a játékfilmek és a filmetűdök mellett ebben az évben diákfilm kategóriában is várják a nevezéseket – közölte március 20-án Lovass Tibor, a filmszemle főszervezője, a Helyi Televíziók Országos Egyesülete (HTOE) elnöke.

Groove & Voice Trio néven a V4-es országok dallamaiból hozott létre kuvaiti felkérésre világzenei produkciót Lovász Irén énekesnő. Az ősbemutatót február 6-án tartották a kuvaiti Abdulhussain Abdulredha Színházban. A műsor keretében Lovász Irén mellett színpadra lépett Horváth Kornél, Mizsei Zoltán, valamint Stanislav Palúch, Jitka Šuranská, Szczepan Pospieszalski, a szlovák, a cseh és a lengyel népzene-világzene jeles képviselői.

concert_after_V4_Diplomats_and_musicians

A Visegrádi Együttműködés aláírásának évfordulóját ünnepli a V4 Karnevál február 11-én, vasárnap. Ebből az alkalomból zsonglőrök, utcaszínházak, táncosok, zenészek, kézműves műhely, esti fényfestés és tűzijáték várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban és környékén. A karneváli hangulat mellett Caramel, Lajkó Félix és az Óperentzia, a Balkan Fanatik, a Kerekes Band és a Kolompos Együttes koncertje szórakoztatja majd a vendégeket.

Három kategóriában – legjobb nagy klub, legjobb koncerthelyszín, legjobb melegbarát hely – jelölték idén a főváros egyik legnépszerűbb szórakozóhelyét, az Akvárium Klubot a Budapest Nightlife Awardson. A lassan egyéves VOLT Lokál is bekerült a versenybe: a „legjobb kis klub” címért küzd majd meg. A szavazás február 22-ig tart; voksolj Te is az Akváriumra ITT!

Ismét ősbemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon: 2018. február 20-án mutatják be Tóth Krisztina Babérkoszorú-díjas költő, író Pokémon go című darabját, amelyet a Szalon felkérésére írt. Az előadás rendezője Csizmadia Tibor. Szereplők: Debreczeny Csaba, Bozó Andrea, Hunyadi Máté e.h., Tímár Éva, Ladányi Júlia e.h. és Sztarenki Pál.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma