2017.02.02
Jámbor-Miniska Zsejke
A magyar kultúra napja alkalmából számos kulturális intézmény érdemelte ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) rangos díjait. A január 22-én rendezett ünnepség keretében adták át a Könyvtári Minőség Díjat, a Minősített Közművelődési Intézmény és a Minősített Könyvtár Címeket. Az elismerés kapcsán kérdeztünk díjazottakat.

„Annak különösen örülnünk kell, hogy a magyar kultúra jeles követei, akik a tudás átadásának mélységeiben járatosak és a kultúra titkait közvetítik a haza minden szegletébe, áldozattal és hozzáértéssel végzik munkájukat” – fogalmazott Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke az elismerések átadása előtt.


A Minősített Közművelődési Intézmény Címet minden évben azon közművelődési tevékenységet végző intézmények nyerhetik el, amelyek a közművelődési minőségfejlesztés területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Idén a XV. kerületi Csokonai Kulturális és Sportközpont, a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ, a tiszaújvárosi Derkovits Kulturális Központ, a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ, a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ, a Csongrádi Művelődési Központ és Városi Galéria, illetve a vésztői Sinka István Művelődési Központ és Városi Könyvtár érdemelte ki az elismerést.


abanovakszolnok
Aba-Novák Agóra Kulturális Központ


Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ módszertani referense, Tőgyiné Farkas Éva megkeresésünkre elmondta: az, hogy intézményük elnyerte a címet, a tevékenységeikben, szolgáltatásaikban tetten érhető minőségirányítás területén végzett szakmai munka elismerése. „Komoly, elhivatott csapatmunka értékelése, amelyet évek óta végzünk annak érdekében, hogy látogatóink, vendégeink minél elégedettebbek legyenek” – tette hozzá.

Úgy véli, a címet azzal érdemelték ki, hogy az intézményben szabályozták a folyamatokat, és kidolgozták az egységes dokumentumok használatát. A mindennapokban ez úgy érhető tetten, hogy egyformán terveznek, egységes módszereket alkalmaznak a rendezvények és szolgáltatásaik lebonyolítása során. Nagy gondot fordítanak az értékelésre is, ami nem nélkülözi a folyamatos fejlesztés szükségességét.

A módszertani referens azt is hozzáfűzte, hogy a cím elnyerése olyan erkölcsi elismerés minden munkatárs számára, amely kihat a mindennapjaikra. Az intézmény legfontosabb célja, hogy a folyamatos fejlesztés által továbbra is minőségi szolgáltatásokat nyújtsanak látogatóik számára.


tothlajoscsokonai
Tóth Lajos, a Csokonai Kulturális és Sportközpont igazgatója az intézmény avatásán


A fővárosi intézmények közül a Csokonai Kulturális és Sportközpont érdemelte ki az elismerést. Tóth Lajos, a központ igazgatója a Kultúra.hu-nak így nyilatkozott: „Természetesen, mint mindenkinek, nekünk is örömet szerzett a megtisztelő szakmai elismerés. Jó munkatársakkal persze könnyebb teljesíteni, mert ez csapatmunka: tizenhat telephelyen csaknem 110 alkalmazottal dolgozó, nagy intézmény vagyunk, szakmai koncepciónk legfontosabb eleme a kulturális közösségek támogatása. Az értékelésen kiállítás, képzés, művelődő közösség, rendezvény és tábor területeken díjazták munkánkat. Reméljük, hogy fenntartónkkal, a XV. kerületi önkormányzattal és – ami talán még fontosabb – a XV. kerület három városrészének: Rákospalota, Pestújhely, Újpalota polgáraival erősödik, mélyül a kapcsolatunk tevékenységünk elismerő minősítésének köszönhetően. Reményeink és terveink szerint semmilyen változást nem hoz a cím elnyerése a hétköznapi munkánkban, csak egy kicsit jobban, hatékonyabban, még jobb minőségben tesszük, amit eddig is tettünk” – emelte ki az igazgató.

 

A magyar kultúra napján Minősített Könyvtár Címmel tüntették ki a tiszaújvárosi Derkovits Kulturális Központ Hamvas Béla Városi Könyvtárát, a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtárat, a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárat, a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárat, a ceglédi Kossuth Művelődési Központ és Könyvtárat, a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárat, valamint a győri Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtárát.

 

debreceniegyetemikonyvtar
Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár


A Könyvtári Minőség Díjat a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárnak adták át. A debreceni intézmény főigazgatója, Karácsony Gyöngyi az elismerésről így fogalmazott: „A díj büszkeség, megtiszteltetés és felelősség. Büszkeség a jól végzett munka kézzel fogható eredményéért. Megtiszteltetés azok részéről, akik a munkában részt vettek, partnereink voltak és partnereink lesznek. Felelősség saját magunk és a szakmai környezet vonatkozásában, hiszen a jövőbeni tevékenységeink során a pályázatban felmutatott színvonalat kell biztosítanunk, ugyanakkor a tapasztalatainkat felelősségünk megosztani a kollégákkal, hasonló eredmények eléréséhez segítve őket.”

„Pályázatunkban három olyan szolgáltatásunkat mutattuk be, melyek – összhangban a küldetésnyilatkozatunkkal – elsősorban az egyetemi könyvtári szerepből adódó stratégiai céljainkat szolgálják, ám tágabb értelemben a nemzeti értékek megőrzését és az eredmények társadalmi hasznosulását is támogatják” – mondta.

Az intézmény néhány éve átfogó szerkezeti váltásba fogott, amelyet elsősorban a 21. század kihívásaihoz való alkalmazkodás igénye motivált. E változás keretét az a minőségirányítási rendszer adja, mely egyúttal lehetőséget is biztosított arra, hogy a megméretésen sikerrel vegyenek részt. „A változást tehát nem a díj hozza – emelte ki –, hanem bizonyos értelemben annak egyik eredménye, erőfeszítéseink egyfajta igazolása. Ugyanakkor az elismerés rendkívül fontos ösztönzés is arra nézve, hogy folytassuk, amit elkezdtünk.”Jámbor-Miniska Zsejke

CC_banner

140925-Barra-sontag_masolata

2018.01.16

Nevéhez fűződik az „annyira ronda, hogy már szép” kifejezés, és ő írta az egyik legmeghatározóbb tanulmánykötetet a fényképezésről. Olyan nő volt, akit még bírálói is elismertek és tiszteltek, ő pedig egész életében ellentmondást nem tűrően állt ki az emberi jogok mellett. Ez a nő Susan Sontag volt, aki épp ma, január 16-án lenne 85 éves.

pim2_borito
2018.01.16

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) évadnyitó sajtótájékoztatót tartott január 16-án, ahol Prőhle Gergely, az intézmény főigazgatója ismertette a tervezett kiállításokat, programokat és a tagintézmények eseményeit. A PIM-ben az Arany János-emlékév kapcsán három kiállítást is rendeznek, és több egyéb program mellett külön tárlaton foglalkoznak majd Csáth Géza művészetével is.

Kaszas_Peter_fotos_masolata1

2018.01.16

Kaszás Péter dobos és énekes 2016-ban Infinity Project címmel saját albummal jelentkezett, amelyért 2017-ben megkapta az év hazai jazzalbumáért járó Fonogram-díjat. Az album kedvelt dala, a You Are The One 2018 januárjában klip formájában is bemutatkozik. A dal február 24-én a Dobosok Farsangján és május 10-én a Budapest Jazz Clubban is hallható az album más szerzeményei mellett.

Elhunyt 74 évesen Edwin Hawkins Grammy-díjas gospelsztár, akinek legismertebb dala az Oh Happy Day volt. Hawkinst a városi gospel úttörőjének tekintették, a jellegzetes vallási himnuszokat világi hangzással ötvözte. Belsőépítésznek tanult, de a hatvanas évek végén a gospelénekléssel aratott átütő sikere eldöntötte pályafutását.

Tíz újabb filmet hívtak meg a versenyprogramba a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál szervezői. Ezek között szerepel Emily Atef 3 Tage in Quiberon című német-osztrák-francia koprodukcióban készült filmje, az amerikai Damsel című produkció David és Nathan Zellner rendezésében, a paraguayi-német-uruguayi-norvég-brazil-francia koprodukciós Las herederas, az iráni Khook, a francia Cédric Khan La Priere című munkája, a svéd-brit Toppen av ingenting című film és Christian Petzold német-francia színekben forgatott Transit című alkotása is.

Még január 28-áig lehet nevezni a 2016-ban elhunyt Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos emlékét őrző, az operatőri munkát fókuszba helyező nemzetközi filmfesztiválra. A fesztivált első ízben tavaly tavasszal azzal a szándékkal szervezték meg, hogy a szegedi születésű operatőr emlékét, művészetét ébren tartsa, munkásságát, személyiségét minél szélesebb körben megismertesse, és ezt a tudást az újabb nemzedékeknek átadja.

Meghalt január 15-én Ökrös Oszkár Kossuth-díjas cimbalomművész, a 100 tagú Cigányzenekar szólamvezetője és szólistája. Az 1957-ben Szolnokon született előadóművész hatéves korában nagyapja irányításával kezdett cimbalmozni. Nyolcévesen megnyerte a Magyar televízió népzenei versenyét hangszeres szólista kategóriában. Tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában végezte, később a Zeneakadémián Gerencsér Ferenc tanítványa volt. A legnagyobb népi együttesekkel szinte az egész világot bejárta az Egyesült Államoktól Vietnamon át Ausztráliáig. Ökrös Oszkárt az Emberi Erőforrások Minisztériuma a családdal egyetértésben saját halottjának tekinti.

Kölcsey Ferenc Himnuszának autográf kéziratát, valamint a költeményt megzenésítő Erkel Ferenc Himnusz-partitúra kéziratának eredeti példányát is megtekintheti a nagyközönség a magyar kultúra napjának alkalmából január 19-én és 20-án Nyíregyházán. A magyar kultúra napjának megyei rendezvénysorozata 21-én a szatmárcsekei református templomban folytatódik.

Kiváló fiatal énekesek jelentkezését várják a Nemzeti Ifjúsági Kórusba, amely a Kodály-emlékév egyik 2018-ra áthúzódó nagyszabású eseménye a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete szervezésében. A kórus a július végi egyhetes felkészítő kurzus után öt koncertből álló turnéra indul, amelynek lesznek határon túli helyszínei is.

sheet-music-1229481_960_720

Ismét jótékonysági gálát szervez Radó Denise színész-rendező a Gazdagréti Szent Angyalok Plébánián. A már hagyományosnak nevezhető programban ezúttal sem csak ismert művészek lépnek a közönség elé, hanem például a Szolnoki Liget Otthon tehetséges gondozottjai is. A lélekemelő délután bevételét fogyatékkal élőkkel foglalkozó intézetek kapják.

Ingyenesen látogathatják a Veszprémi Petőfi Színház előadásait a hetvenöt év feletti nézők. A Veszprémben és környékén élő idős emberek december 1-jétől élhetnek a lehetőséggel – jelentette be veszprémi sajtótájékoztatón a teátrum igazgatója.

Több mint ezer vasútmodell zakatol majd keresztbe-kasul december 2-án és 3-án a Gellért Hotel termeiben, elhozva az advent hamisítatlan hangulatát. Az Adventi Mesehotelben a terepasztalokon suhanó vonatokon túl lesz Mese-Szalon többek között csipkeszoknyás tündérkékkel és meseshow Eliza vendégeivel.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma