2017.02.02
Jámbor-Miniska Zsejke
A magyar kultúra napja alkalmából számos kulturális intézmény érdemelte ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) rangos díjait. A január 22-én rendezett ünnepség keretében adták át a Könyvtári Minőség Díjat, a Minősített Közművelődési Intézmény és a Minősített Könyvtár Címeket. Az elismerés kapcsán kérdeztünk díjazottakat.

„Annak különösen örülnünk kell, hogy a magyar kultúra jeles követei, akik a tudás átadásának mélységeiben járatosak és a kultúra titkait közvetítik a haza minden szegletébe, áldozattal és hozzáértéssel végzik munkájukat” – fogalmazott Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke az elismerések átadása előtt.


A Minősített Közművelődési Intézmény Címet minden évben azon közművelődési tevékenységet végző intézmények nyerhetik el, amelyek a közművelődési minőségfejlesztés területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Idén a XV. kerületi Csokonai Kulturális és Sportközpont, a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ, a tiszaújvárosi Derkovits Kulturális Központ, a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ, a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ, a Csongrádi Művelődési Központ és Városi Galéria, illetve a vésztői Sinka István Művelődési Központ és Városi Könyvtár érdemelte ki az elismerést.


abanovakszolnok
Aba-Novák Agóra Kulturális Központ


Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ módszertani referense, Tőgyiné Farkas Éva megkeresésünkre elmondta: az, hogy intézményük elnyerte a címet, a tevékenységeikben, szolgáltatásaikban tetten érhető minőségirányítás területén végzett szakmai munka elismerése. „Komoly, elhivatott csapatmunka értékelése, amelyet évek óta végzünk annak érdekében, hogy látogatóink, vendégeink minél elégedettebbek legyenek” – tette hozzá.

Úgy véli, a címet azzal érdemelték ki, hogy az intézményben szabályozták a folyamatokat, és kidolgozták az egységes dokumentumok használatát. A mindennapokban ez úgy érhető tetten, hogy egyformán terveznek, egységes módszereket alkalmaznak a rendezvények és szolgáltatásaik lebonyolítása során. Nagy gondot fordítanak az értékelésre is, ami nem nélkülözi a folyamatos fejlesztés szükségességét.

A módszertani referens azt is hozzáfűzte, hogy a cím elnyerése olyan erkölcsi elismerés minden munkatárs számára, amely kihat a mindennapjaikra. Az intézmény legfontosabb célja, hogy a folyamatos fejlesztés által továbbra is minőségi szolgáltatásokat nyújtsanak látogatóik számára.


tothlajoscsokonai
Tóth Lajos, a Csokonai Kulturális és Sportközpont igazgatója az intézmény avatásán


A fővárosi intézmények közül a Csokonai Kulturális és Sportközpont érdemelte ki az elismerést. Tóth Lajos, a központ igazgatója a Kultúra.hu-nak így nyilatkozott: „Természetesen, mint mindenkinek, nekünk is örömet szerzett a megtisztelő szakmai elismerés. Jó munkatársakkal persze könnyebb teljesíteni, mert ez csapatmunka: tizenhat telephelyen csaknem 110 alkalmazottal dolgozó, nagy intézmény vagyunk, szakmai koncepciónk legfontosabb eleme a kulturális közösségek támogatása. Az értékelésen kiállítás, képzés, művelődő közösség, rendezvény és tábor területeken díjazták munkánkat. Reméljük, hogy fenntartónkkal, a XV. kerületi önkormányzattal és – ami talán még fontosabb – a XV. kerület három városrészének: Rákospalota, Pestújhely, Újpalota polgáraival erősödik, mélyül a kapcsolatunk tevékenységünk elismerő minősítésének köszönhetően. Reményeink és terveink szerint semmilyen változást nem hoz a cím elnyerése a hétköznapi munkánkban, csak egy kicsit jobban, hatékonyabban, még jobb minőségben tesszük, amit eddig is tettünk” – emelte ki az igazgató.

 

A magyar kultúra napján Minősített Könyvtár Címmel tüntették ki a tiszaújvárosi Derkovits Kulturális Központ Hamvas Béla Városi Könyvtárát, a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtárat, a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárat, a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárat, a ceglédi Kossuth Művelődési Központ és Könyvtárat, a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárat, valamint a győri Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtárát.

 

debreceniegyetemikonyvtar
Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár


A Könyvtári Minőség Díjat a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárnak adták át. A debreceni intézmény főigazgatója, Karácsony Gyöngyi az elismerésről így fogalmazott: „A díj büszkeség, megtiszteltetés és felelősség. Büszkeség a jól végzett munka kézzel fogható eredményéért. Megtiszteltetés azok részéről, akik a munkában részt vettek, partnereink voltak és partnereink lesznek. Felelősség saját magunk és a szakmai környezet vonatkozásában, hiszen a jövőbeni tevékenységeink során a pályázatban felmutatott színvonalat kell biztosítanunk, ugyanakkor a tapasztalatainkat felelősségünk megosztani a kollégákkal, hasonló eredmények eléréséhez segítve őket.”

„Pályázatunkban három olyan szolgáltatásunkat mutattuk be, melyek – összhangban a küldetésnyilatkozatunkkal – elsősorban az egyetemi könyvtári szerepből adódó stratégiai céljainkat szolgálják, ám tágabb értelemben a nemzeti értékek megőrzését és az eredmények társadalmi hasznosulását is támogatják” – mondta.

Az intézmény néhány éve átfogó szerkezeti váltásba fogott, amelyet elsősorban a 21. század kihívásaihoz való alkalmazkodás igénye motivált. E változás keretét az a minőségirányítási rendszer adja, mely egyúttal lehetőséget is biztosított arra, hogy a megméretésen sikerrel vegyenek részt. „A változást tehát nem a díj hozza – emelte ki –, hanem bizonyos értelemben annak egyik eredménye, erőfeszítéseink egyfajta igazolása. Ugyanakkor az elismerés rendkívül fontos ösztönzés is arra nézve, hogy folytassuk, amit elkezdtünk.”Jámbor-Miniska Zsejke

01Spite-DannyWillems_vagott

2017.11.18

Wim Vandekeybus egyéni hangvételű flamand táncos és koreográfus 1999-ben készített In Spite of Wishing and Wanting című alkotásának 2016-ban kibővített változata érkezik november 23-án és 24-én a Trafó – Kortárs Művészetek Házába. Az Ultima Vez társulat előadása szilaj, intenzív, markánsan mai és férfi energiákkal telített. Vandekeybus megkapó, játékos koreográfiájához David Byrne szerzett zenét.

maxresdefault_600x337_kis

2017.11.18

Suren Bagratuni világhírű csellóművész lesz a Nemzeti Filharmonikusok november 20-ai hangversenyének szólistája. A művész a Zeneakadémia csodálatos hangversenytermében Schumann mindössze két hét alatt komponált, különleges szépségű a-moll gordonkaversenyét adja elő a zenekarral, Hamar Zsolt vezényletével.

architecture-2942344_960_720

2017.11.17
Vajon a művészetek merítenek ma a keresztyén-keresztény értékrendből? Az egyházak hasonló kulturális szerepet töltenek be ma, mint korábban? Hogyan zajlana 2017-ben a reformáció? Vajon Luther Márton írna blogot és vitakozna Facebook-cseten vagy kommentekben? Dr. Szabó Előd vallástörténésszel a reformáció (kulturális) hatásairól beszélgettünk.

Egyhangúlag megszavazta november 16-ai ülésén a baranyai megyeszékhely képviselő-testülete a Pécsi Harmadik Színházat (PHSZ) fenntartó, teljes mértékben önkormányzati tulajdonú nonprofit társaság eladását a Moravetz Produkció részére. Az 1988-ban alapított, állandó társulattal nem rendelkező, Vincze János vezetésével működő teátrumnak a Pécsi Nemzeti Színházba (PNSZ) történő beolvasztásáról szeptember 7-én döntött a megyeszékhely képviselő-testülete.

Sergio Ramírez nicaraguai író, volt alelnök nyerte el az idei Cervantes-díjat, amely a spanyol nyelvű irodalom legjelentősebb elismerésének számít – ismertette a zsűri döntését Ínigo Méndez de Vigo spanyol kulturális miniszter november 16-án Madridban. A döntőbizottság méltatásában kiemelte, hogy Ramírez műveiben a mindennapi élet elevensége az, ami műalkotássá változtatja a realitást.

A nagy érdeklődést és a zenei szakma kérését figyelembe véve a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) november 20-áig meghosszabbítja a jelentkezést A Dal 2018 pályázatra. A pályázóknak az eredeti határidőhöz képest öt nappal tovább, november 20-án éjfélig van lehetőségük feltölteni a www.mediaklikk.hu/adal oldalra pályaműveiket, hogy A Dal 2018 indulói között lehessenek.

A Legjobb Animáció díját kapta Klingl Béla Boxi című 3D-s animációs sorozatának Zöldben című epizódja, míg A legjobb ifjúsági film kategória győztese Andristyák Marcell IN Corp. – Integrated Nanotechnologies című alkotása lett a belgrádi Green Fest Nemzetközi Zöld Kultúra Fesztiválon.

Rekordáron, 450 millió dollárért (119 milliárd forint) kelt el egy 500 éves, Leonardo da Vincinek tulajdonított festmény egy november 15-ei esti New York-i árverésen. A kép Salvator Mundi (Világmegváltó) néven ismert. A valaha árverésen műalkotásért fizetett legmagasabb összeget adták érte. A meg nem nevezett vevő telefonon vett részt a licitálásban.

Ipari és háztartási hulladékokból épített hangszerek? Utánozhatatlanul bravúros kísérleti koncertek? Slagszaxofon, biciklidob, hangburgerek? Egy évtizede foglalkozik speciális hangkeltő eszközök építésével a Bélaműhely Sound Art. Csácsúcsicsó című lemezükön egyaránt szerepelnek egyedi hangszerelésű technoszámok és versfeldolgozások, születésnapi koncertjükön pedig fellép a Soharóza kórus is.

belamuhely

Folytatódik a Pannon Filharmonikusok E.ON-koncertsorozata a Müpában: a tánc négy arcát bemutató hangversenyen a közönség stíluson és korokon átívelő műsort hallgathat meg a Pannon Filharmonikusok előadásában november 17-én 19:30 órai kezdettel. A koncert négy zeneművén keresztül az élet, a halál, a csábító és a tenger hívja táncba a hallgatóságot. Az esten szólistaként Bogányi Gergely zongoraművész áll színpadra, míg a zenekart Cristian Mandeal dirigálja.

Kutyák és istenek, erőszak és bűn, elfogadás és kiszolgáltatottság: ismét látható Mundruczó Kornél és a Proton Színház Szégyen című előadása október 30-án, 31-én és november 1-jén a Trafóban. Az előadás most különösen aktuális, hiszen a nők elleni erőszak és a faji diszkrimináció egyszerre jelenik meg J. M. Coetzee azonos című regényének színpadi adaptációjában. Érdekesség, hogy a cannes-i filmfesztiválon fődíjat nyert Fehér Isten című film egyik előzménye a 2012-ben született előadás. A produkció 70. előadása november 1-jén lesz.

Az első Fair Play Napon, október 26-án zenei alkotók, előadóművészek hívják fel a közönség figyelmét arra, hogy digitalizálódó világunkban egyre fontosabb a fair play, a zenészek anyagi és erkölcsi megbecsülése. A zenei produkciók létrejöttéhez ugyanúgy anyagi erőforrások kellenek, mint bármely hétköznapi termék előállításához, melyekért a fogyasztók pénzt adnak. A ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért kezdeményezésére létrejövő Fair Play Nap a tudatos, fair zenefogyasztás szükségességére hívja fel a figyelmet.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma