NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2016.08.17
Tóth Eszter

Lengyel Balázs első, Lajkó – cigány az űrben című nagyjátékfilmjének producere Pusztai Ferenc, akinek a nevéhez olyan filmek fűződnek, mint A nyomozó, az Utóélet vagy a Szabadesés. A producerrel egy uszodában, a Lajkó – cigány az űrben forgatásán találkoztunk, ahol a készülő filmről és Pálfi György legújabb alkotásáról beszélgettünk.

Lengyel Balázs első nagyjátékfilmje fekete komédia lesz, melynek története szerint az első élőlény, aki élve visszatért az űrből, nem egy Lajka nevű kutya, hanem egy Lajkó nevű magyar permetezőpilóta volt. A film 1957 elején játszódik, amikor a Szovjetunió úgy dönt, hogy baráti országai közül Magyarországnak is ad esélyt, hogy kiválassza, kit küld első emberként az űrbe. A főhőst Keresztes Tamás alakítja, illetve Gyabronka József és Pálffy Tibor lesznek a film főbb szereplői, de mellettük feltűnik mások mellett Papadimitriu Athina, Trokán Anna és Trokán Nóra, Szirtes Ági, Máté Gábor, Rajkai Zoltán, Trill Zsolt, Lukáts Andor is. A Lajkó – cigány az űrben forgalmazója a Vertigo Média, operatőre Réder György, látványtervezője Valcz Gábor, producere pedig Pusztai Ferenc, aki A nyomozó, a Szabadesés, az Utóélet, a bemutatás előtt álló Kút, illetve a jelenleg készülő Az Úr hangja című filmeket is jegyzi. A producerrel egy uszodában találkoztunk, ahol a Lajkó – cigány az űrben egyik jelenetének különleges, víz alatti forgatása zajlott speciális felszerelésekkel és búvárok közreműködésével.


SER_3727_sm
Fotó: Sághy Tímea

 

Lajkó – cigány az űrben a címe Lengyel Balázs készülő fekete komédiájának. A címből az ember egy látványos alkotásra asszociál. Valóban meghatározó lesz a látvány a filmben?

Természetesen, de ez nem egy science-fiction film, tehát a látványt tekintve például az űrutazás maga nem lesz meghatározó a filmben. A történet arról szól: egy Lajkó nevű cigány fiú hogy jut el odáig, hogy ő legyen az, aki először kijut a világűrbe mint űrhajós.

 

Mit kell tudni a műfaji jegyekről, hogy kell elképzelni egy „űrutazós” fekete komédiát?

Rengeteg helyzetkomikum van a filmben, illetve számos olyan kicsavart, vicces helyzet, amelyek sokak által ismert történelmi események teljesen más újraértelmezése és sajátos, fura megfogalmazása.

 

Olyan sajátos humorú alkotásra kell számítani, mint amilyen például az Utóélet volt?

A Lajkó – cigány az űrben kicsit más, azt mondanám, hogy olyasmi, mint A tanú: valós, ismert helyzeteket teljesen újraértelmezve mutat meg, és ad nekik olyan hátteret, amelyre nem is gondolna senki.

 

A Lajkó – cigány az űrben Lengyel Balázs első mozifilmje. Milyen a közös munka? Nagyobb terhet ró a stábra, ha debütáló alkotás készül?

Semmiképpen nem nagyobb teher, másfajta felkészülést és együttműködést jelent, de nem nagyobb a nyomás, mint bármilyen más film esetében. Nagyon jó a stáb, már túl vagyunk a forgatási napok felén mindenféle különösebb probléma nélkül, úgyhogy véleményem szerint remek a közös munka.

 

A forgatókönyv alapján megjósolható a film sikere, fogadtatása?

Ha ez így lenne, az azt jelentené, hogy valaki tudja a titkos receptet, de természetesen a forgatókönyv alapján mindig van elképzelésünk arról, mit fogunk tudni legyártani belőle, és hogy fog kinézni a végeredmény. Amikor készítünk egy filmet, mindig szentül hiszünk benne, hogy ő lesz a legcsodálatosabb, a legjobban működő és a legsikeresebb gyerekünk. Az biztos, hogy már a forgatókönyvből is látszik: egy rendkívül egyedi hangvételű és nagyon szórakoztató film van készülőben. Ez is volt a célunk, és úgy látom a forgatott anyagok, a karakterek, a színészek, a jelmezek, illetve a helyszínek ismeretében: nagy az esélye, hogy ez a vásznon is ilyen lesz, és egy igazán szórakoztató alkotást láthat majd a közönség. Bízunk benne és reméljük, hogy sikeres lesz a film.

 

Ahogy a most forgatott jelenetben is felfedezhető volt, nem csak magyar színészek szerepelnek a filmben. Koprodukcióban készül az alkotás?

Nagyon szerettük volna magyar-orosz koprodukcióban készíteni a filmet, és volt is egy orosz producer, aki érdeklődött, de sajnos Oroszországban nem talált megfelelő partnereket, úgyhogy végül a nemzetközi castingot mi magunk oldottuk meg magyar ügynökségen és casting direktoron keresztül. A nemzetközi castingra azért volt szükség, mert mi abban hiszünk kreatív szempontból, hogy egy orosz karaktert orosz anyanyelvű színész, egy német karaktert pedig német anyanyelvű színész alakítson.


SER_3901_sm
Fotó: Sághy Tímea

 

Az ilyen típusú jelenetek, víz alatti forgatások, mint amilyet most az uszodában láthattunk, milyen pluszt igényelnek? Különleges előkészületeket, felszerelést, kaszkadőröket?

Ilyen forgatásra olyan eszközparkot kell hozni, amely vízálló, tehát ez másfajta technikai felkészültséget igényel. Emellett sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a biztonságra is, hogy azokra a színészekre, akik a vízben vannak, végig vigyázunk, és ne kerüljenek olyan helyzetbe, ami számukra kényelmetlen vagy problémát okozhat. Ezt jelen esetben a búvárok segítségével biztosítjuk. Természetesen ilyen típusú forgatás esetén minden lassabban megy, kicsit nehezebb a kommunikáció, búvárruhában, a vízben nehezebben mozognak a szereplők, tehát a tervezésnél jobban oda kell figyelni, de a víz alatti forgatás nem ördögtől való dolog. Profi stábunk van, amely már a felkészülés fázisában is pontosan tudja, hogy kell ezt lebonyolítani.

 

Milyen egyéb helyszíneken zajlik még a forgatás?

Nagyon sok helyszínünk van Budapesten és környékén: voltunk már Csobánka mellett a Pilisben, a Bokodi-tó partján a Vértesi Erőműben, Ócsán, de forgatunk még Kiskunlacházán és természetesen Budapesten is. Mindenféle helyszín van, nem olyan messze Budapesttől, de nem is a fővárosban, tehát a film nem a budapesti urbánus környezetben forog.

 

A terveitek szerint mikorra készül el a film?

Szeptember elején fogjuk befejezni a forgatást, és utána elkezdődik az utómunka, melynek előkészületei már most folyamatban vannak. Nagyon bízunk benne, hogy a következő év első felében kész lesz a film, és a forgalmazóval történő egyeztetés után vagy akkor, vagy az év második felében be is mutatjuk a közönségnek.

 

Szereted különleges módon népszerűsíteni a filmeket: az Utóélet című alkotást egyedi teaserek előzték meg. Lehet ilyesmire számítani a Lajkó – cigány az űrben esetén is?

Elképzelhető, mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy minél színesebben hívjuk fel a figyelmet a filmre, mire a mozikba érkezik.

 

A legtöbb filmedben van egy icipici szereped, A nyomozóban egy televízióműsort szinkronizálsz, a Pál Adriennben orvosként tűnsz fel. A Lajkó – cigány az űrben című alkotásban is lesz ilyen?

Elvileg igen, tehát itt is meg fogok jelenni rövid időre egy nagyon pici szerepben.


SER_3834
Fotó: Sághy Tímea

 

A Lajkó – cigány az űrben mellett Pálfi György Az Úr hangja című filmjét is forgatjátok. Pálfi Györggyel már nem először dolgozol együtt. Milyen a közös munka? Már összeszokott rendező-producer páros vagytok? Esetleg barátok is?

Én azt gondolom, hogy nagyon jó a viszonyunk, meg tudjuk beszélni a problémákat, és közösen ki tudjuk találni a további lépéseket. Nagyon könnyű barátnak lenni, ha minden fényes és szuper, de akkor dől el, hogy egy kapcsolat értékes-e, amikor a bajban kell együttműködni. Sajnos sodort minket a sors olyan helyzetbe, ahol megtapasztalhattunk, hogy a mi kapcsolatunk kiállja a próbát. Én szeretek Gyurival dolgozni és bízom benne, hogy a jövőben még sok közös munka vár ránk.

 

Az Úr hangja forgatása Magyarországon és külföldön egyaránt zajlik?

Igen, három országban forgatjuk a filmet: Kanadában, Magyarországon és néhány napot az Egyesült Államokban. Erre azért van szükség, mert a történet szerint a cselekmény egésze az Egyesült Államokban játszódik, ám a forgatás ott egyrészt nehézkes, másrészt nagyon drága, és Kanadában nemcsak olcsóbban tudjuk kivitelezni, hanem a környezet is hasonló, mint az Egyesült Államokban. A jelentős belső forgatások viszont mind Magyarországon zajlanak.

 

Miről fog szólni a film?

A történet szerint egy harmincas évei közepén járó magyar fiatalember az Egyesült Államokban keresi az édesapját, akit több mint harminc éve nem látott. Az ő nyomozásáról szól a film, és arról, hogy mikor megtalálja az édesapját, akkor hogy próbálnak egymással kapcsolatot kialakítani. Stanislaw Lem Az Úr hangja című novellájának alapjaira épül a történet, mely ad az egésznek egy science-fiction keretet.

 

A forgatókönyv fejlesztői díjat nyert – ennek van jelentősége a nézői fogadtatás vagy a finanszírozás szempontjából?

Abban mindenképpen segít, hogy jobban odafigyelnek a filmre a finanszírozásnál, és amikor elkészül az alkotás, akkor is kicsit nagyobb figyelem irányul rá, de a sikerre az a garancia, ha maga a film jó. Én hiszem, hogy ez a film egyedülálló alkotás lesz nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi filmes palettán is. Az Úr hangja már forgatókönyv szinten is rendkívül gazdag vizualitással és történetmeséléssel van átszőve, és most, a gyártás során is az a legfontosabb célunk, hogy ez a színessége és sokoldalúsága ott legyen majd a vásznon.

 

A tervek szerint mikor kerül a mozikba a film?

Később, mint a Lajkó – cigány az űrben. A forgatási fázist novemberben fogjuk tudni befejezni, és ennek a filmnek hosszú utómunkát jósolunk, mert – ahogy említettem is – rengeteg formátumot magában foglaló, nagyon különleges és gazdag képi világú alkotás lesz.

 

Tóth Eszter

Fotó: Sághy Tímea

IMG_8967

2019.09.17

Baksa-Soós János a magyar zene- és művészettörténet ikonikus alakja, a KEX együttes frontembereként vált ismertté. 1971-ben Németországba disszidált, ettől kezdve Január Herceg néven alkotott a legkülönfélébb médiumokban. A Paksi Képtár kiállítása a művész alternatív világát idézi meg. Majsai Rékával, a tárlat kurátorával beszélgettünk.

191004_dopenyourmove_jennajalonen

2019.09.17

A CAFe Budapest arra kérte a fesztivál fellépőit és alkotóit, hogy állítsanak össze egy különleges virtuális időkapszulát, és pakolják bele mindazt, amit szívesen megőriznének az utókor számára. Ezúttal Jenna Jalonen koreográfus-előadót kérdezték, aki október 4-én lép fel a fesztiválon.

Goblin_Party_Ezust_kes

2019.09.17

Kortárs koreai performanszokkal készül az évadra a budapesti Koreai Kulturális Központ. A hazai bemutatók között lesz narratív színház, multimédia eszközökkel operáló performansz és térspecifikus tánc is.

Szeptember 20-án mutatkozik be a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika művészetterápiás műhelye az Átkelő Galériában. A Tükör által címet viselő kiállítást Dr. Danics Zoltán pszichoanalitikus pszichoterapeuta és pszichiáter nyitja meg. A műhelyt Szerdahelyi Zsuzsanna iparművész, művészetterapeuta vezeti majd.

A Mai Manó Ház Három szín című kiállítása az orosz fotográfus, Szergej Prokugyin-Gorszkij életművén, valamint kortárs művészek munkáin keresztül foglalkozik a színes fényképezés történetével, valamint kép és látás viszonyával. Az intézmény által szervezett foglalkozáson fotográfiai, művészettörténeti és pszichológiai nézőpontból is közelíteneknk a kiállítás anyagához. A foglalkozások időpontja előzetes időpontegyeztetés alapján történik. Bejelentkezés, további információ: edit.barta@maimano.hu.

Bárdos Lajos zeneszerző születésének 120. évfordulója alkalmából rendeznek konferenciát Életet az énekbe címmel szerdán a Pesti Vigadóban. Bárdos Lajos, a 20. század jelentős zeneszerzője, a zeneelmélet, a zenetudomány meghatározó személyisége 120 évvel ezelőtt született. Nemcsak számos zenei szakterületnek volt kiváló mestere, de másokat magával ragadó, karizmatikus tanár is. Kotta- és könyvkiadót szervezett, felkarolta a korában igen veszélyesnek számító egyházi zene kérdését. A konferencián megidézik azt a szellemiséget, amely ezt a sokoldalú, számos területen jelentőset alkotó művészt jellemezte.

Október elején elárverezi Banksy legnagyobb és egyik leghíresebb, Devolved Parliament (Elfajzott parlament) című festményét a Sotheby's Londonban. A brit parlament alsóházának képviselőit csimpánzként ábrázoló alkotás a rejtőzködő brit graffitiművész legdrágább művé válhat, mivel az aukciósház legalább 1,5-2 millió font leütési árra számít. Banksy a négy méter széles képet 2009-ben festette. Még abban az évben kiállították a bristoli múzeumban, ahol több mint 300 ezer látogatót vonzott, és bekerült a világ 10 leglátogatottabb tárlata közé. Ismeretlen tulajdonosa idén ismét kölcsönadta kiállításra a múzeumnak a 10 éves évfordulóra és Nagy-Britannia európai uniós kilépésének idejére.

A 700 méter hosszú híd, amelyet szinte teljes egészében kézzel, viking kori eszközöket és technikákat alkalmazva építettek, a viking infrastruktúrát és szaktudást demonstrálja. A Vikingebro nevű híd egy másolata annak az eredeti szerkezetnek, amely Kékfogú Harald, vagyis I. Harald dán király uralkodása idején, 980-ban állt a területen. A szerkezet megépítésében több mint ezer iskolás gyerek és 400 önkéntes, köztük a hagyományos viking módszereket ismerő ácsok vettek részt. A munkálatok három évig tartottak.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

Rakoczi_Ferenc

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

Gyulán és térségében, valamint Püspökfürdőn várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény, amelyen erdei koncertek, szakvezetéses erdei séták és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma