IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2015.12.02
Baranyi Gergely

December 2-án tartották a Virtuózok Interaktív zenei kiállítás megnyitó, ünnepélyes sajtótájékoztatóját a Várkert Bazárban. A Virtuózok első szériájának legemlékezetesebb pillanataihoz kapcsolódó tárlat szervezőinek célja, hogy a látogató közönség körében is kedvet csináljanak a komolyzene-tanuláshoz.

A Várkert Bazár ad otthont a Virtuózok Interaktív zenei kiállításának, mely december 2-ától tekinthető meg annak Déli palotájában. A Virtuózok tévéműsor első szériájának legemlékezetesebb pillanataihoz kapcsolódó tárlat azon túl, hogy nyerteseit bemutatja, hangszereiket kiállítja, és azok kipróbálását is lehetővé teszi, azzal a szándékkal valósult meg – a szervezők nem titkolt célja szerint –, hogy a látogatók körében is kedvet csináljanak a komolyzene-tanuláshoz.


A tárlatot sajtótájékoztató nyitotta meg, melyen részt vett L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára, Gyutai Csaba, a Várgondnokság ügyvezető igazgatója, Dr. Batta András, a Kis Virtuózok Alapítvány alapítója, valamint Peller Mariann és Dr. Vadász Dániel, a Virtuózok tévéműsor producere és társproducere.


DSCF1111a
Fotó: Mészáros Balázs


„Azt gondolom, hogy egy egészen izgalmas, a gyerekeket, a fiatalokat megszólítani képes, a zene varázsát ilyen módon is bemutatni képes kiállítást nyithatunk ma meg” – mondta el a Miniszterelnökség államtitkára, és örömét fejezte ki abban, hogy ezt a Várkert Bazárral való együttműködés révén valósíthatta meg a Virtuózok. Meglátása szerint ez is a Várbazár sikertörténetét írja tovább, hiszen az egyébként is sokszínű, több témát is lefedő kiállítások mellé csatlakozhat a most megnyílt komolyzenei tárlat.


Gyutai Csaba a programsorozat címére hívta fel a figyelmet, amelybe a kiállítás is illeszkedik: „Klasszikusok találkozása – a fiatalok klasszikus zenét játszanak, s mi magunk, az épület is Ybl Miklós alkotása, amely szintén klasszikus ilyen értelemben” – emelte ki, mintegy párhuzamot vonva a tárlat és az annak otthont adó Várkert Bazár között. „Minden tehetségnek meg kell találnia a számára kijelölt utat, örülünk, hogy ebben mi is részt vehetünk” – zárta gondolatait.


DSCF1179a
Fotó: Mészáros Balázs


Dr. Batta András véleménye szerint a Virtuózok „megjeleníti és kézzelfoghatóvá teszi azt, amit mi magyar zenei tehetségnek, magyar zenei oktatásnak nevezünk, hiszen az a mindennapi munka, amely e mögött a mozgalom mögött áll – a hétköznapokhoz tartozik.” A Virtuózok mozgalmát „úttörő és mintaszerű” kezdeményezésnek nevezte ez okból kifolyólag, mert a legtehetségesebb gyerekeknek ad lehetőséget a megjelenéshez, hogy megismerhesse őket a közönség.


Peller Mariann és Dr. Vadász Dániel, a Virtuózok tévéműsor producere és társproducere beszédükben nagyra értékelték az együttműködést, és azokat a sikereket, melyeket az eddigiekben is elértek. „Elmondhatatlan, milyen jó érzés nekünk, hogy ennyire szeret bennünket a közönség” – mondta el Peller Mariann.

lukoviczky

egy

2019.04.23

A fenti címmel hirdetett látogatást két galériában a Budapest Art Week képzőművészeti eseménysorozat. A program középpontjában olyan alkotók álltak, akik műveikben valamilyen aspektusból kifejezetten női sorsokra jellemző vonásokat elevenítenek meg. A Bloody Mary, illetve a Ritual Trail to Self című tárlatokon a kortárs képzőművészet két műhelyébe pillantottunk be.

midnight-in-paris

2019.04.23

Az április 15-ei párizsi katedrálistűz tragédiájával döbbenhetünk rá igazán, hogy a több mint nyolcszáz éves Notre-Dame mennyi művészt ihletett meg – többek közt filmeseket is. Van, akinél csak háttérként jelent meg, és van, akinél a cselekmény fontos része Párizs egyik legfontosabb jelképe. A filmtett.ro összegyűjtött 10 filmet, amelyben felbukkan a Notre-Dame.

enek2

2019.04.23

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három olyan hölgyet köszönthet a magyar közönség a Művészetek Palotájában, akiknek stílusa bár eltér egymástól, a műfaj iránti teljes odaadásuk mégis összeköti őket. Ida Nielsen, Tia Fuller és Jane Monheit ugyanazt a szenvedélyt adják át a maguk eszközével – legyen ez a basszusgitár, a szaxofon vagy saját hangjuk.

Az idei programsorozatot augusztus 18. és 25. között tartják. A jubileumi alkalomra mindenkitől várják a korábbi fesztiválokon készült fényképeket, filmeket, hogy ezeket a világhálón tegyék közzé, és egy új helyszínen, Magyarország kolozsvári főkonzulátusának udvarán kiállítást rendezzenek az emlékekből. Idén is 500-600 program várja a látogatókat, köztük a kolozsvári színház miniévada, Szent István Napi Néptánctalálkozó, Kolozsvári Filmnapok, kiállítások, városnéző séták. A főtéri nagyszínpadon lép fel Zorán, Ákos, a Quimby, a Honeybeast, a Ladánybene 27, Ferenczi György és a Rackajam, valamint Pál István „Szalonna" is.

Április 25-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban az Asztali beszélgetéseken Galambos Ádám Kolozsváry Marianna művészettörténésszel és Pataki Gábor művészettörténésszel beszélget Korniss Dezső és Vajda Lajos üzeneteiről. Szó lesz arról, hogy miként viszonyul egymáshoz a két életmű és, hogy milyen hatással volt a két festőművész egymásra. A beszélgetés apropóját a Magyar Nemzeti Galériában megrendezett Csak tiszta forrásból. Hagyomány és absztrakció Korniss Dezső művészetében és a szentendrei Ferenczy Múzeumban bemutatott Világok között – Vajda Lajos élete és művészete című életmű-kiállítás adja.

A Stúdió K és Dunszt.sk szervezésében létrejött színházi szabadegyetemen esztéták, kritikusok és alkotók a közönség aktív közreműködésével térképezik fel a kortárs színházi jelenségeket és a szakmát érintő problémákat. A korábbi alkalmakon a színházi és a társadalom viszonyáról volt szó, április 25-én 18 órától a kísérleti színházról beszélgetnek majd.

Egy 3500 éves sírt, valamint egy i.e. 1069-ből való koporsót és benne egy múmiát tártak fel a régészek a dél-egyiptomi Luxor két helyszínén. A 18. dinasztia (i.e. 1549/1550-1292) idejéből való sírhely, amelyhez egy hatalmas udvar is tartozik, egyike a Draa Abul Naga nekropoliszban feltárt eddigi legnagyobb sírhelyeknek.

Április 24-én, szerdán 19 órakor lesz Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas, a nemzet művésze díjjal kitüntetett zeneszerző születésnapi szerzői estje. Az ünnepeltet Vashegyi Gyögry, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára és Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora köszönti a Pesti Vigadó dísztermében.

Szerdán kezdődik a 3. Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál Miskolcon, amelyen a magyar balettművészek mellett öt ország táncosait láthatja a közönség.

Zagreb

Időradír címmel gyerekeknek szóló lemezét és könyvét mutatja be Bíró Eszter énekesnő április 27-én a Marczibányi Téri Művelődési Központban. Az Időradír a Móra Kiadó gondozásában jelenik meg. A könyvben található 15 dalos nagylemezen a hazai zenei élet kiemelkedő művészei is vendégszerepelnek. A koncert egy mese köré szövődik, ami a világórát összetörő időmanóról szól.

A budapesti székhelyű Magyar Táncművészeti Egyetem mellett öt vidéki nagyváros – Debrecen, Győr, Kecskemét, Pécs és Szeged – csatlakozott a Nagy Táncválasztó eseményhez. A „Válaszd a táncot! Válassz egy táncot!” szlogennel meghirdetett április 28-án zajló programot a tánc világnapja alkalmából hívták életre.

Május 2-án szervezi meg a Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata nyilvános gyerek- és ifjúsági irodalmi programsorozatát Plüss nap Gyermekirodalomról nem (csak) gyerekeknek címmel. Az események a városi könyvtárban, az egyetem helyszínein és a nyugi kertben zajlanak majd.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma