728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2015.12.02
Baranyi Gergely

December 2-án tartották a Virtuózok Interaktív zenei kiállítás megnyitó, ünnepélyes sajtótájékoztatóját a Várkert Bazárban. A Virtuózok első szériájának legemlékezetesebb pillanataihoz kapcsolódó tárlat szervezőinek célja, hogy a látogató közönség körében is kedvet csináljanak a komolyzene-tanuláshoz.

A Várkert Bazár ad otthont a Virtuózok Interaktív zenei kiállításának, mely december 2-ától tekinthető meg annak Déli palotájában. A Virtuózok tévéműsor első szériájának legemlékezetesebb pillanataihoz kapcsolódó tárlat azon túl, hogy nyerteseit bemutatja, hangszereiket kiállítja, és azok kipróbálását is lehetővé teszi, azzal a szándékkal valósult meg – a szervezők nem titkolt célja szerint –, hogy a látogatók körében is kedvet csináljanak a komolyzene-tanuláshoz.


A tárlatot sajtótájékoztató nyitotta meg, melyen részt vett L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára, Gyutai Csaba, a Várgondnokság ügyvezető igazgatója, Dr. Batta András, a Kis Virtuózok Alapítvány alapítója, valamint Peller Mariann és Dr. Vadász Dániel, a Virtuózok tévéműsor producere és társproducere.


DSCF1111a
Fotó: Mészáros Balázs


„Azt gondolom, hogy egy egészen izgalmas, a gyerekeket, a fiatalokat megszólítani képes, a zene varázsát ilyen módon is bemutatni képes kiállítást nyithatunk ma meg” – mondta el a Miniszterelnökség államtitkára, és örömét fejezte ki abban, hogy ezt a Várkert Bazárral való együttműködés révén valósíthatta meg a Virtuózok. Meglátása szerint ez is a Várbazár sikertörténetét írja tovább, hiszen az egyébként is sokszínű, több témát is lefedő kiállítások mellé csatlakozhat a most megnyílt komolyzenei tárlat.


Gyutai Csaba a programsorozat címére hívta fel a figyelmet, amelybe a kiállítás is illeszkedik: „Klasszikusok találkozása – a fiatalok klasszikus zenét játszanak, s mi magunk, az épület is Ybl Miklós alkotása, amely szintén klasszikus ilyen értelemben” – emelte ki, mintegy párhuzamot vonva a tárlat és az annak otthont adó Várkert Bazár között. „Minden tehetségnek meg kell találnia a számára kijelölt utat, örülünk, hogy ebben mi is részt vehetünk” – zárta gondolatait.


DSCF1179a
Fotó: Mészáros Balázs


Dr. Batta András véleménye szerint a Virtuózok „megjeleníti és kézzelfoghatóvá teszi azt, amit mi magyar zenei tehetségnek, magyar zenei oktatásnak nevezünk, hiszen az a mindennapi munka, amely e mögött a mozgalom mögött áll – a hétköznapokhoz tartozik.” A Virtuózok mozgalmát „úttörő és mintaszerű” kezdeményezésnek nevezte ez okból kifolyólag, mert a legtehetségesebb gyerekeknek ad lehetőséget a megjelenéshez, hogy megismerhesse őket a közönség.


Peller Mariann és Dr. Vadász Dániel, a Virtuózok tévéműsor producere és társproducere beszédükben nagyra értékelték az együttműködést, és azokat a sikereket, melyeket az eddigiekben is elértek. „Elmondhatatlan, milyen jó érzés nekünk, hogy ennyire szeret bennünket a közönség” – mondta el Peller Mariann.

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

Tolcsvay1_R

2019.08.25

Az augusztus 20-ai rendezvények sokakat vonzanak, így nem árt, ha időben találunk olyan helyet, ahonnan gyönyörködhetünk a tűzijáték látványában anélkül, hogy nagy tömegben kellene feszengenünk. A Budapesti Nyári Fesztivál megoldást kínált erre: akik jegyet váltottak az Új Magyar Rapszódia – Magyar Mise elnevezésű koncertre, a maradandó zenei élmény mellett kényelmes székekben ülve, kivetítőn követhették a szünetben a tűzijátékot.

PMSZ_2

2019.08.25

Rancsó Dezső színművész kapta idén az Agárdy-emlékláncot a Pesti Magyar Színház társulatának szavazatai alapján. Sándor Erzsi portréja.

kavarga_R

2019.08.25

Dmitrij Kavarga a poszthumán művészet emblematikus képviselője: monumentális, ugyanakkor részletgazdag szobrai, kinetikus szerkezetei és interaktív installációi az antropocentrizmus kríziséről szólnak. A szentendrei MűvészetMalomban kiállított műveinek legfontosabb állítása: újra kell gondolnunk az emberi létezés alapvető kérdéseit, különben az emberiség saját magát fogja megsemmisíteni.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

Egy spanyol történész az amszterdami Társadalomtörténeti Nemzetközi Intézetben (IISH) 1939 óta heverő fadobozokban több mint 500, a spanyol polgárháborút megörökítő fotó negatívjára bukkantak. A Nemzeti Munkásszövetség (CNT) 1939 áprilisában csempészte ki Barcelonából az archívumot, amely egy hosszú út után –kitérőkkel Párizsban, valamint Harrogate és Oxford városaiban – 1947-ben érkezett meg az IISH-ba. A dobozokban több mint 500 olyan fotó negatívja lett meg, amelyet a spanyol polgárháború alatt, 1937 és 1938 között készített az akkor még Deutsch Kati néven dolgozó fotós. Spanyolországba érkezve Deutsch a CNT és az Ibériai Anarchista Föderáció (FAI) külső propagandaszolgálatához szegődött.

Szeptemberben mutatják be A csizmadia, a szélkirály és a nyúlpásztor esete című darabot, amelyet Nagy Orsolya írt és Markó Róbert rendezett. Kolozsi Angéla A libapásztorlány című meséjét Kuthy Ágnes rendezésében láthatjuk, a Papucsszaggató királykisasszonyok című előadást pedig Láposi Terka állítja színpadra. Az Óriásölő Margaret című darabot írója, Gimesi Dóra rendezi majd. A teátrum vasárnap tartja évadnyitó családi rendezvényét. Az Idesüss a figurásra! című programsorozatra a Nagytemplom mögötti Emlékkertben várják az érdeklődőket.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Ostrea_peregrina

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma