2015.12.02
Baranyi Gergely

December 2-án tartották a Virtuózok Interaktív zenei kiállítás megnyitó, ünnepélyes sajtótájékoztatóját a Várkert Bazárban. A Virtuózok első szériájának legemlékezetesebb pillanataihoz kapcsolódó tárlat szervezőinek célja, hogy a látogató közönség körében is kedvet csináljanak a komolyzene-tanuláshoz.

A Várkert Bazár ad otthont a Virtuózok Interaktív zenei kiállításának, mely december 2-ától tekinthető meg annak Déli palotájában. A Virtuózok tévéműsor első szériájának legemlékezetesebb pillanataihoz kapcsolódó tárlat azon túl, hogy nyerteseit bemutatja, hangszereiket kiállítja, és azok kipróbálását is lehetővé teszi, azzal a szándékkal valósult meg – a szervezők nem titkolt célja szerint –, hogy a látogatók körében is kedvet csináljanak a komolyzene-tanuláshoz.


A tárlatot sajtótájékoztató nyitotta meg, melyen részt vett L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára, Gyutai Csaba, a Várgondnokság ügyvezető igazgatója, Dr. Batta András, a Kis Virtuózok Alapítvány alapítója, valamint Peller Mariann és Dr. Vadász Dániel, a Virtuózok tévéműsor producere és társproducere.


DSCF1111a
Fotó: Mészáros Balázs


„Azt gondolom, hogy egy egészen izgalmas, a gyerekeket, a fiatalokat megszólítani képes, a zene varázsát ilyen módon is bemutatni képes kiállítást nyithatunk ma meg” – mondta el a Miniszterelnökség államtitkára, és örömét fejezte ki abban, hogy ezt a Várkert Bazárral való együttműködés révén valósíthatta meg a Virtuózok. Meglátása szerint ez is a Várbazár sikertörténetét írja tovább, hiszen az egyébként is sokszínű, több témát is lefedő kiállítások mellé csatlakozhat a most megnyílt komolyzenei tárlat.


Gyutai Csaba a programsorozat címére hívta fel a figyelmet, amelybe a kiállítás is illeszkedik: „Klasszikusok találkozása – a fiatalok klasszikus zenét játszanak, s mi magunk, az épület is Ybl Miklós alkotása, amely szintén klasszikus ilyen értelemben” – emelte ki, mintegy párhuzamot vonva a tárlat és az annak otthont adó Várkert Bazár között. „Minden tehetségnek meg kell találnia a számára kijelölt utat, örülünk, hogy ebben mi is részt vehetünk” – zárta gondolatait.


DSCF1179a
Fotó: Mészáros Balázs


Dr. Batta András véleménye szerint a Virtuózok „megjeleníti és kézzelfoghatóvá teszi azt, amit mi magyar zenei tehetségnek, magyar zenei oktatásnak nevezünk, hiszen az a mindennapi munka, amely e mögött a mozgalom mögött áll – a hétköznapokhoz tartozik.” A Virtuózok mozgalmát „úttörő és mintaszerű” kezdeményezésnek nevezte ez okból kifolyólag, mert a legtehetségesebb gyerekeknek ad lehetőséget a megjelenéshez, hogy megismerhesse őket a közönség.


Peller Mariann és Dr. Vadász Dániel, a Virtuózok tévéműsor producere és társproducere beszédükben nagyra értékelték az együttműködést, és azokat a sikereket, melyeket az eddigiekben is elértek. „Elmondhatatlan, milyen jó érzés nekünk, hogy ennyire szeret bennünket a közönség” – mondta el Peller Mariann.

Gellert_1929

2019.02.20

Az 1918-ban átadott Gellért szálló szobáiban már volt telefon és cselédhívó, amely a megszokottól eltérően csak fényjelzést adott. Az eredeti épületben tenisz- és minigolfpálya is volt, amelyeket később hullám- és pezsgőfürdővé alakítottak. Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket tudhattunk meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Gellért 100 című kiállításan tartott vezetésen.

nemzeti_tancszinhaz

2019.02.20

Négyévnyi gyerekkihordásnak nevezi, és 15 évvel a Müpa megnyitása után most a Nemzeti Táncszínházat is portfóliója top épületének tartja Zoboki Gábor építész. Soha nem tudja elengedni a műveit, szakmáját épp annyira tartja művészetnek, mint iparágnak. Az általa megálmodott, vadonatúj teátrum február 15-én óriási érdeklődés közepette nyitotta meg kapuit. A tánc új otthonra talált Magyarországon.

callas_G_r
2019.02.20

A címszerep beszélő neve élvezetet jelent, de ez megtévesztő, mert Giocondának nincs sok oka az örömre. A tenor rejtegetni próbálja a kilétét, a librettista pedig álnevet használ, ám Verdi Giocondája így is az egyik legőszintébb és egyszersmind az egyik legszenvedélyesebb olasz operatragédia.

Kinek a hangja? címmel nyílt állandó kiállítás Móricz Zsigmondról egykori lakhelyén, Leányfalun. A Duna menti település ezzel ünnepli posztumusz díszpolgára születésének 140 évfordulóját

Tizennyolc kortárs zeneszerző életét dolgozta fel az az országos zenetörténeti verseny, melynek Budapesti döntőjét csaknem maximális pontszámmal nyerték a kalocsai diákok.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, Tanítványok tanítványai 1950-től napjainkig című országos zenetörténeti versenyt Varga Károly zenepedagógus, a Magyar Televízió és Rádió munkatársa, zenei könyvek írója hívta életre.

A múzeum a napokban adta át a 2011-ben ellopott, Kr. e. 1. századból származó aranyozott szarkofágot a manhattani kerületi ügyészségnek, amely továbbítja az egyiptomi kormánynak. A Metropolitan Múzeum 2017 júliusában vásárolta meg a koporsót egy magángyűjteményből, azóta egyik kiállításának központi darabja volt. Az intézményt a vásárláskor hamis eredetigazolással vezették félre. A koporsót, amely egy magas rangú egyiptomi papé volt, jelenetek és szövegek díszítik, amelyek a pap útját ábrázolják a haláltól az örökkévalóságig.

A Magyar Nemzeti Múzeum emlékülést rendez abból az alkalomból, hogy 160 éve, 1859. február 25-én Rosti Pál a nemzet múzeumának ajándékozta dél-amerikai utazásán készült fényképeit. A rendezvény 2019. február 25-én 13 órakor kezdődik a MNM Dísztermében. Pulszky Ferenc múzeumigazgatói kinevezésének 150. évfordulója alkalmából pedig március 4-én tartanak tudományos konferenciát, mely az MNM és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közös rendezvénye.

Idén a tudomány és a technológia áll a velencei biennále nemzetközi gyermekkarneváljának fókuszában, így ebben az évben a Római Magyar Akadémia a budapesti Csodák Palotájával együtt szervez foglalkozásokat február 23. és 25. között. A négynapos program alatt, a Ca' Giustianan termeiben az előző évekhez hasonlóan tematikus foglalkozások várják a gyerekeket, amelyek ez alkalommal a tudomány témája köré épülnek. A szervezők a világ működését bemutató interaktív foglalkozássokkal készülnek, valamint felépítenek a helyszínen egy matematika, informatikai témájú kódfejtő szabadulószobát is. Magyarország negyedszerre vesz részt az olaszországi programon; 2016-ban Kecskemét városa mutatta meg sokszínű zenei kultúráját, 2017-ben és 2018-ban a Római Magyar Akadémia szervezésében pedig a MOME és a Szentendrei Skanzen mutatkozott be Velencében.

Dikun György kárpátaljai festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában. A március 13-ig nyitva tartó tárlaton láthatók lesznek többek között a Tenyérjós, Az öreg halász és a tenger II., valamint a Pán című alkotások.

dikun_gyorgy_nyito

Jelmezes felvonulás, álarckészítés, koncert és táncelőadás is lesz az ötödik alkalommal megrendezendő farsangi karneválon a Fejér megyei Velencén feburár 23-án szombaton.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága megemlézezést tart a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából február 25-én.

A műfajok egymásba kapaszkodása, az évfordulók és az önismeret a hívószavai az idei Debreceni Tavaszi Fesztiválnak, amelyet március 16. és 27. között huszonkilencedik alkalommal rendeznek meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma