15_eves

2018.12.08

Ingmar Bergman születésének 100 évfordulóján világszerte sok programot szerveztek, ám egyik sem helyezte középpontba az életmű komolyzenei vonatkozásait. Az Álarcok, Töréspontok, Teljesség című, háromrészes klasszikus zenei koncertsorozat a rendező filmjeinek zenei betéteit helyezi új perspektívába. Az első koncert 2018. december 9-én lesz a Három Holló kávéházban.

ALARCOK_bergman100-kreativ


„Nincsenek határok sem a gondolat, sem az érzések számára. Csak a félelem állít fel határokat, te is így gondolod, mama? Amikor Beethoven Hammerklavier szonátájának hosszú tételét játszod, biztosan te is úgy érzed, hogy határok nélküli világban élsz, olyan áramlatok közt, melyeket lehetetlen felfogni vagy megismerni...” (Bergman: Őszi szonáta).


A három koncerten Bergmannak a zenéhez fűződő viszonya és filmjeiben betöltött szerepe jelenik meg az előadók értelmezésében. „Bergman számára a zene egyszerre volt az alkotáshoz szükséges inspirációs forrás, jeleneteket strukturáló eszköz, filmeket összekötő metafora, és egyben a cselekményt akár percekre megállító, a teljesség pillanatát nyújtó tiszta élmény" ‒ mondja a koncertek két szervezője, Iván Tünde és Somogyi Hedvig.

 

Fanny_es_Alexander_nyito_jelenet_Schumann_Op.44
Bergman Fanny és Alexander című filmjének nyitójelenete


A koncertek a Bergman-hősök különböző lelkiállapotának tükröződései. Az Álarcok a belső feszültséget, a problémák elfedését, a démonok táncát, a színjátékot, a kapcsolódásra való képtelenséget közvetíti. A Töréspontok nevében is szimbolizálja a fordulópontot, a szétesést, a törékenységet. A záróesemény, a Teljesség kontrasztként új megvilágításba helyezi az individuum sorsát, feloldja a szorongást: rövid, de boldog pillanatok, az élet teljességének tapasztalata, ember és ember közti összhang születése a zene által.


AccordQuartet_VivienNaomi_Photography
Az Accord Quartet


Mind a három est Bach csellószvitjének letisztult, a lelki vívódások feletti tételével, a Sarabande-dal kezdődik, így alkotva egységet. A zeneművek alatt kivetített pillanatképek segítenek a film és zene kapcsolatának megértésében.


projektgazdak_Ivan_Tunde_Somogyi_Hedvig
A két projektgazda: Iván Tünde és Somogyi Hedvig

 

Az első, december 9-i koncerten olyan jelenetekben megszólaló zenékből válogatnak, amelyekben a kapcsolódásra képtelen szereplők elfedik problémáikat, valódi énjüket. Az Accord Quartet, Kiss Péter, Onczay Zoltán és Szalai Éva előadásában Bach, Scarlatti, Mozart​ és Schumann​ műveit hallgathatjuk.


A részletes program itt olvasható.

KAD_Kultura_596x90_002

agocs_2

2019.08.20

Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató nemrég tért vissza legutóbbi, észak-kaukázusi gyűjtőútjáról. Az utazás eredményeiről, a magyar népzene sajátosságairól és a szeptember 24-i Atyai ág koncertről beszélgettünk vele.

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

A Rossz versek című film is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába, ahol 31 ország 46 filmje szerepel. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 3600 tagja szavaz a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről. A jelöléseket november 9-én hirdetik ki Sevillában, a győztesekről nyolctagú zsűri dönt. A díjakat december 7-én Berlinben adják át.

Csinghaj-tibeti-fennsík legnépesebb városában, Hsziningben, a 2261 méteres tengerszínt feletti magasságon két év alatt épült meg a 28 ezer négyzetméteres létesítmény. Az akváriumban mintegy 400 vízi élőlényfajt és több mint száz szárazföldi állatot tekinthetnek meg a látogatók. A Csinghaj-tó jellegzetes pontyféléje, a Gymnocypris przewalskii mellett Oroszországból két beluga (fehér delfin), Japánból pedig nyolc palackorrú delfin érkezett a vízi parkba, ahol sarki farkasok és rókák is élnek.

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások számára az István, a király rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk –jelentette be Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró, aki annak idején Bródy Jánossal közösen alkotta meg a legendás rockoperát. Az online videótehetségkutató verseny célja, hogy jobban elmélyítse az általános iskolások tudását a magyar történelemről. A jelentkezési határidő október 31., a tanárokat és a diákokat elismert művészek mentorálják a projekt során. A diákszínházi előadás a keresztény évad részeként, a trianoni megemlékezés programsorozat keretében jön létre.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Zoltan_Maga

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

Az idei TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon finisszázsának hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok: augusztus 24-25-én kurátori tárlatvezetés, szakmai programok, családi délelőtt, továbbá társművészeti előadások várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma