NFZ_XII.10-16-ig_782x90-borowicz

2018.07.05

Idén már negyedik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! című komolyzenei koncertsorozatot. A július 8. és szeptember 22. között zajló fesztivál számos külföldi előadót sorakoztat fel, az idei újdonság pedig, hogy Pozsonyban és Rijekában is lesznek koncertek. A fesztivál nyitókoncertjén egy különleges előadást, a Mozart A-dúrban című műsort hallhatjuk.

Az idei széria a bécsi Bruno Walter Szimfonikus Zenekar estjével indul a Pesti Vigadóban, és szeptember 21-én pedig a fiumei kormányzói palotában zárul – mondta el Érdi Tamás zongoraművész, a Klassz a pARTon! arca és házigazdája, az említett koncertek szólistája a július 5-ei budapesti sajtótájékoztatón. É. Szabó Márta producer arról beszélt, hogy idén a kulturális örökség európai éve jóvoltából nagyon gazdag a programkínálat. Bíró Csilla művészeti tanácsadó a több mint ötven koncertből kiemelte a lengyel Lutoslawski Quartet, a francia Quatuor Hermés vonósnégyes, Josef Spacek prágai hegedűművész és Anneke Boeke holland furulyaművész koncertjét. Szintén fellép Christian-Friedrich Dallmann német kürtművész és a BalatonSAX mesterkurzus európai professzorai, Alain Crepin, Nicolas Prost, David Salleras és Jure Pukl. „A fesztivált eddig is a minőségi produkciók jellemezték, most megmérettethetjük magunkat a nemzetközi fesztiválkavalkádban is, ahol méltón képviselhetjük a magyar kultúrát, a zenét” – fogalmazott Bíró Csilla.


Klassz_aParton_Corridor
Fotó: Podhorányi Zsolt

 

A fesztiválon tizenkét Balaton-parti és a tóhoz közel található településen – Balatonalmádiban, Balatonfüreden, Csopakon, Gyenesdiáson, Keszthelyen, Paloznakon, Salföldön, Siófokon, Szigligeten, Tihanyban, Vászolyban és Zamárdiban –, valamint Esztergomban is lesznek programok. A koncerteket szabadtéri színpadokon, templomokban, kastélyokban és strandokon is rendezik. A bécsi székhelyű Bruno Walter Szimfonikus Zenekar nevében Demus Attila azt emelte ki, hogy az együttes a Bécs-Pozsony-Budapest régió muzsikusaiból, híres európai együttesek tagjaiból szerveződött. A zenekar a fesztivál nyitókoncertjén Jack Martin Händler vezényletével a Mozart A-dúrban című műsort adja elő, amelyet másnap Pozsonyban megismétel.

 

A Klassz a pARTon! magyar fellépői között szerepel a Kodály Zoltán Nemzetközi Ifjúsági Zenekar Vásáry Tamás vezényletével, a Nemzeti Filharmonikusok Grazioso Kamarazenekara Hamar Zsolt dirigálásával, az Óbudai Danubia Zenekar, amelyet Hámori Máté vezényel, a Budapest Concerto Zenekar Keller András irányításával, valamint az Anima Musicae Kamarazenekar. Koncertet ad a sorozatban az Eckhardt Quartet, a Corridor Quartet, a Budapest Saxophone Quartet Kertesi Ingriddel, a szabadkai Görög Sisters, a Szent Efrém Férfikar Sebestyén Mártával. A szólisták közt Csordás Klára, Devich Gergely, Kocsis Krisztián, Megyesi Zoltán, Onczay Zoltán, Pivon Gabriella, Ránki Fülöp, Rohmann Ditta, Oláh Vilmos, Szamosi Szabolcs, Szűcs Máté és Zsoldos Bálint szerepel.


Klassz_aParton_ErdiTamas
Érdi Tamás
Fotó: Érdi-Harmos Réka

 

Gáborné Haáz Andrea, a MOL Új Európa Alapítvány ügyvezetője elmondta, hogy a kezdetektől a Klassz a pARTon! részei tehetségtámogató programjuk nyertesei, Kovács Gergely, Radnóti Róza, Megyimórecz Ildikó, Molnár Anna, Nemes Réka és más fiatal művészek. Szintén évek óta fellép a rendezvényeken a budapesti Solti György Zeneiskola Vonószenekara és a veszprémi Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar. Vendég lesz a veszprémi Hartmann Domonkos, aki Jan Vychytil Nemzetközi Gordonkaverseny nagydíját nyerte el. A fesztiválhoz több mesterkurzus is csatlakozott: a BalatonSAX Szepesi Bence irányításával, a Jeunesses Musicales Hungary Egyesület kürtkurzusának növendékei, Christian-Friedrich Dallmann, Zempléni Szabolcs és Takács Miklós közreműködésével és a legfiatalabbak Ácsné Szily Éva tanítványaival a Több húron pendülünk koncerttel.

 

A gyerekeket strandokon, hajókirándulásokon ismeretterjesztő gyerekprogramokkal és társművészetekkel összekötött játékkal várják a szervezők, a Cimbora Együttes interaktív koncertjein pedig a kisgyerekek is együtt énekelhetnek Korhecz Imolával és táncolnak a zenekar tagjaival. Az operát a Varázsfuvola rövidített, „gyermekbarát” előadásaival Gulyás Dénes teszi vonzóvá.

 

Forrás: MTI

Parbeszed_a_szerelemrol_R

2018.12.19

Megrendítő, felemelő, egyben erőt is ad az előadás – mondta Ráckevei Anna Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, akit a Júlia – Párbeszéd a szerelemről című monodrámában láthat a veszprémi Petőfi Színház közönsége. Visky András önéletrajzi ihletésú darabját Szabó K. István rendezte.

Korniss1

2018.12.19

110 éve született a modern magyar művészet egyik legjelentősebb, legmeghatározóbb alakja, Korniss Dezső. A festőművész munkásságát mintegy kétszáz alkotáson keresztül, különleges nézőpontból bemutató kiállítás ma nyílik a Magyar Nemzeti Galériában Csak tiszta forrásból. Hagyomány és absztrakció Korniss Dezső (1908-1984) művészetében címmel.

torocko_600x445
2018.12.18

Egy isten, két napfelkelte, három emberöltő címmel jelent meg a torockói viseletet bemutató könyv, mely értékes leírásokkal és gazdag fotóanyaggal követi végig a torockói viselet kialakulását és évszázados formálódását, külön ismertetve annak minden egyes viseletdarabját.

A 160 ezer darabos saját gyűjteménnyel rendelkező és évente 30-35 kiállítást rendező hágai Gemeentemuseum jelenlegi elnevezése (közösségi múzeum) nem tükrözi, hogy a gyűjteményt egykoron művészek alapították, ezért a 2019 őszére tervezett nagy Monet-kiállítás alkalmából felveszi a külföldiek által is könnyen megjegyezhető Hágai Művészeti Múzeum (angolul: Art Museum of The Hague) elnevezést. A múzeum kollekciója főleg a 20. század első feléből származik, itt található a világ legnagyobb gyűjteménye Piet Mondrian (1872-1944) holland festőtől, benne utolsó, befejezetlen képével, a Victory Boogie Woogie-val. A múzeumot Hendrik Petrus Berlage holland építész tervezte, az art deco épület a stílus egyik ikonikus példánya.

2018. december 19-én, szerdán este 19 órától betegség miatt a Pesti Színházban A testőr helyett A kellékes című előadás kerül színre. A jegyek érvényesek, vagy az előadás kezdetéig visszaválthatóak.

Az évforduló első tárlatán a milánói Ambrosiana Könyvtárban bemutatják a reneszánsz géniusz műszaki és tudományos felfedezéseit tartalmazó Atlanti Kódex leghíresebb oldalait is. Az intézmény 1637 óta őrzi a 12 kötetes gyűjteményt. Most három szakaszra bontva mutatja be a kódexben lévő 46 leghíresebb és legfontosabb rajzot, amelyek Firenzében töltött fiatalkorától a franciaországi utolsó évekig kísérik végig a Mona Lisa alkotójának életét és pályafutását. Az 1119 oldalas kódex egy enciklopédia a reneszánsz kor műszaki ismereteiről, bemutatva a mester saját találmányait. A 2019. szeptember 15-ig tartó kiállítássorozat első része a mester kifejezetten Milánóhoz kötődő rajzait, a második az építőmérnöki tanulmányait, a harmadik a Franciaországban töltött éveit mutatja be.

Egy új amerikai tanulmány szerint a női főhőssel forgatott filmek sikeresebbek, mint a férfi főhőssel készültek. A kutatók a 2014 januárja és 2017 decembere között a mozikban világszerte forgalmazott 350 legnagyobb bevételű filmet elemezték. Kiderült, hogy a kis, közepes és nagy költségvetésű filmek mezőnyében is nagyobb volt a globális bevétele a filmeknek, ha nő volt a főhősük.

A várhatóan jövő év elején induló űrszondába időkapszulába egy CD-nagyságú korongot tettek, tele Izraelről gyűjtött információval. A gyermekrajzok mellett Izrael nemzeti történelmi és kulturális szimbólumait, az 1948-as Függetlenségi Nyilatkozat szövegét, dalokat és imákat, valamint világtörténelmi tényeket küldenek a Holdra. Ezek az űrjármű küldetésének végeztével nem térnek vissza a Földre. Az izraeli légiipar SpaceIL nevű nonprofit vállalatának gyártmánya az első izraeli űreszköz. Utoljára Kína hajtott végre hasonló küldetést 2013-ban, a februárival Izrael lesz a negyedik ország az Egyesült Államok, a Szovjetunió és Kína után, amely eljut a Holdra.

A Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas karmester, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar ügyvezető zeneigazgatója elondása szerint a műsor megszólít minden korosztályt és társadalmi réteget, értékes, de ugyanakkor elég populáris ahhoz, hogy mindenkinek kedve legyen megnézni részben a látvány, részben a sokszínűség okán. Az december 28-án Igazából karácsony címmel tartandó műsor során ötvözik a zenét a tánccal és a képpel, ünnepi kikapcsolódást nyújtva az egész családnak.

_BDZ_igazabol_karacsony_

Rendhagyó lemezbemutató koncert lesz a Zeneakadémián 2018. december 21-én. Tímár Sára Junior Prima-díjas énekesnő Református hálaének népzenével című lemezbemutató koncertje kiemelkedik a karácsonyi koncertkavalkádból, mivel a református gyülekezeti énekeket egyedülálló módon, népi hangszerek kíséretével szólaltatják meg.

Emlékül címmel mutatja be Herczku Ágnes Hozomány – Erdélyi népzene régen és most / Visa című lemezét december 19-én és 20-án a Hagyományok Házában. Az esten közreműködő zenészek és táncosok a folklórt nem ismerő nézőnek is felejthetetlen élményt nyújtanak.

A Kodály-módszert általában olyan fogalmakkal társítjuk, mint világhírű, egyedülálló, védett szellemi örökség, és büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország a bölcsője. De tudatában vagyunk-e valójában annak, hogy mekkora kincs birtokában vagyunk? Látjuk-e, miként tekint a világ erre az örökségre?

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma