2018.07.05

Idén már negyedik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! című komolyzenei koncertsorozatot. A július 8. és szeptember 22. között zajló fesztivál számos külföldi előadót sorakoztat fel, az idei újdonság pedig, hogy Pozsonyban és Rijekában is lesznek koncertek. A fesztivál nyitókoncertjén egy különleges előadást, a Mozart A-dúrban című műsort hallhatjuk.

Az idei széria a bécsi Bruno Walter Szimfonikus Zenekar estjével indul a Pesti Vigadóban, és szeptember 21-én pedig a fiumei kormányzói palotában zárul – mondta el Érdi Tamás zongoraművész, a Klassz a pARTon! arca és házigazdája, az említett koncertek szólistája a július 5-ei budapesti sajtótájékoztatón. É. Szabó Márta producer arról beszélt, hogy idén a kulturális örökség európai éve jóvoltából nagyon gazdag a programkínálat. Bíró Csilla művészeti tanácsadó a több mint ötven koncertből kiemelte a lengyel Lutoslawski Quartet, a francia Quatuor Hermés vonósnégyes, Josef Spacek prágai hegedűművész és Anneke Boeke holland furulyaművész koncertjét. Szintén fellép Christian-Friedrich Dallmann német kürtművész és a BalatonSAX mesterkurzus európai professzorai, Alain Crepin, Nicolas Prost, David Salleras és Jure Pukl. „A fesztivált eddig is a minőségi produkciók jellemezték, most megmérettethetjük magunkat a nemzetközi fesztiválkavalkádban is, ahol méltón képviselhetjük a magyar kultúrát, a zenét” – fogalmazott Bíró Csilla.


Klassz_aParton_Corridor
Fotó: Podhorányi Zsolt

 

A fesztiválon tizenkét Balaton-parti és a tóhoz közel található településen – Balatonalmádiban, Balatonfüreden, Csopakon, Gyenesdiáson, Keszthelyen, Paloznakon, Salföldön, Siófokon, Szigligeten, Tihanyban, Vászolyban és Zamárdiban –, valamint Esztergomban is lesznek programok. A koncerteket szabadtéri színpadokon, templomokban, kastélyokban és strandokon is rendezik. A bécsi székhelyű Bruno Walter Szimfonikus Zenekar nevében Demus Attila azt emelte ki, hogy az együttes a Bécs-Pozsony-Budapest régió muzsikusaiból, híres európai együttesek tagjaiból szerveződött. A zenekar a fesztivál nyitókoncertjén Jack Martin Händler vezényletével a Mozart A-dúrban című műsort adja elő, amelyet másnap Pozsonyban megismétel.

 

A Klassz a pARTon! magyar fellépői között szerepel a Kodály Zoltán Nemzetközi Ifjúsági Zenekar Vásáry Tamás vezényletével, a Nemzeti Filharmonikusok Grazioso Kamarazenekara Hamar Zsolt dirigálásával, az Óbudai Danubia Zenekar, amelyet Hámori Máté vezényel, a Budapest Concerto Zenekar Keller András irányításával, valamint az Anima Musicae Kamarazenekar. Koncertet ad a sorozatban az Eckhardt Quartet, a Corridor Quartet, a Budapest Saxophone Quartet Kertesi Ingriddel, a szabadkai Görög Sisters, a Szent Efrém Férfikar Sebestyén Mártával. A szólisták közt Csordás Klára, Devich Gergely, Kocsis Krisztián, Megyesi Zoltán, Onczay Zoltán, Pivon Gabriella, Ránki Fülöp, Rohmann Ditta, Oláh Vilmos, Szamosi Szabolcs, Szűcs Máté és Zsoldos Bálint szerepel.


Klassz_aParton_ErdiTamas
Érdi Tamás
Fotó: Érdi-Harmos Réka

 

Gáborné Haáz Andrea, a MOL Új Európa Alapítvány ügyvezetője elmondta, hogy a kezdetektől a Klassz a pARTon! részei tehetségtámogató programjuk nyertesei, Kovács Gergely, Radnóti Róza, Megyimórecz Ildikó, Molnár Anna, Nemes Réka és más fiatal művészek. Szintén évek óta fellép a rendezvényeken a budapesti Solti György Zeneiskola Vonószenekara és a veszprémi Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar. Vendég lesz a veszprémi Hartmann Domonkos, aki Jan Vychytil Nemzetközi Gordonkaverseny nagydíját nyerte el. A fesztiválhoz több mesterkurzus is csatlakozott: a BalatonSAX Szepesi Bence irányításával, a Jeunesses Musicales Hungary Egyesület kürtkurzusának növendékei, Christian-Friedrich Dallmann, Zempléni Szabolcs és Takács Miklós közreműködésével és a legfiatalabbak Ácsné Szily Éva tanítványaival a Több húron pendülünk koncerttel.

 

A gyerekeket strandokon, hajókirándulásokon ismeretterjesztő gyerekprogramokkal és társművészetekkel összekötött játékkal várják a szervezők, a Cimbora Együttes interaktív koncertjein pedig a kisgyerekek is együtt énekelhetnek Korhecz Imolával és táncolnak a zenekar tagjaival. Az operát a Varázsfuvola rövidített, „gyermekbarát” előadásaival Gulyás Dénes teszi vonzóvá.

 

Forrás: MTI

kaszas_kultura596-90

DSC_0310-Edit.fekvo

2018.07.21

Fábián Janka idén nyáron új könyvvel ajándékozott meg minket, olvasókat. A Rose regénye júniusban jelent meg, és ismét a múltba repít: a sok szálon futó, szerteágazó, fordulatos családregény a második világháború alatti és utáni Európa ellentmondásos, drámai történelmét idézi meg. Miért történelmi témájú műveket ír Fábián Janka? Hogyan lett belőle író? Tudj meg többet cikkünkből!

cirkuszhercegno_borito
2018.07.21

Kálmán Imre nevéről elsőként mindenkinek a Csárdáskirálynő jut eszébe. Az operett királyának azonban még számtalan kiemelkedő művet köszönhetünk. Egyik közülük a Cirkuszhercegnő, melyet július 20-án mutattak be a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Az előadásra ellátogatott a zeneszerző lánya, Kálmán Yvonne is, aki azt vallja: édesapja műveit képtelenség megunni.

tisztano_26_600x399

2018.07.20

Te is Jane Austen és a Brontë nővérek művein nőttél fel? Akkor neked való ez a könyvajánló! Az elmúlt hónapokban bemutattuk Jane Austen regényeit és a hozzájuk kapcsolódó érdekességeket, majd új sorozatot indítottunk: azokat a könyveket gyűjtjük össze, melyeket örömmel olvashatnak az Austen-rajongók is. Cikkünkben olyan könyveket ajánlunk, melyek hitelesen szólnak a 19. és a 20. századi nők életéről, problémáiról.

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis Közhasznú Kulturális Egyesület és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok 15. jubileumi rendezvénysorozat alkalmából hirdettek meg. Pályázni eddig be nem mutatott, Pászti Szabó Zoltán Zengjen a dal című versére komponált kórusművel lehetett. Második helyezést Magyaróvári Viktor, harmadik díjat megosztva Megyeri Krisztina és Szalai Katalin kaptak.

Idén július 21-én este 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, melyre ötszáz vendéget várnak a szervezők az Anna Grand Hotelbe. A Blaha utcában idén is lesz utcabál, újdonságként pedig sétakocsikázásra is lesz lehetőség a bál estéjén. Az est folyamán a résztvevők közül a közönség szavazza meg a legszebb tizenöt lányt, akik közül a zsűri választja ki a bál szépét és két udvarhölgyét. A bál királynője megújított motívumokkal díszített, egyetlen példányban készülő, Viktória-mintára épülő Royal Garden mintájú Herendi-vázát kap.

Elhunyt 79 éves korában július 19-én Adrian Cronauer, a Jó reggelt, Vietnam! című film főszereplőjének alakját megihlető egykori amerikai pilóta. Adrian Cronauer 1965-től 1966-ig őrmesterként teljesített szolgálatot Vietnamban, az ő nevéhez fűződik az amerikai hadsereg ottani rádiójának életre hívása. Az adásban köszöntőként hangzott el a híressé vált mondat: Jó reggelt, Vietnam!

A román kormány egymilliárd eurót fordít kultúrára a következő években Nagy-Románia megalakulásának századik évfordulója alkalmából – jelentette be Viorica Dancila román miniszterelnök. A kabinet kormányrendeletet fogadott el erről. Dancila elmondta: a román kultúrának sürgősen szüksége van egy több éves finanszírozási tervre, amelynek értelmében, múzeumokat, színházakat, kulturális központokat, könyvtárakat, koncerttermeket korszerűsítenek, valamint az épített és szellemi örökséget helyreállítják és bővítik.

ArTúr néven összművészeti fesztivált tartanak augusztus 7-étől öt napon át Mezőtúron, a rendezvénysorozat zárásaként pedig 12-én megtartják a több ezer embert vonzó Túri Vásárt. A nyitónapon Virágh László mezőtúri festőművész tárlata nyílik a Közösségi Házban, míg a katolikus templomban a hazai zenei élet egyik legtehetségesebb fúvós csapata, az Ewald Rézfúvós Együttes ad koncertet.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit Sz. Varga Ágnes képzőművész ÜZENET ⁄szénfestmények és grafikák⁄ című kiállításának megnyitójára, melyet 2018. augusztus 1-jén, szerdán, 18 órakor tartanak a MANK Galériában.

Sz._Varga_Agnes_Uzenet_borito

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a HOMO et NATURA – Válogatás a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből című kiállítás megnyitójára, melyet 2018. július 4-én, szerdán, 18 órakor tartanak.

György Ádám zongoraművész 2018-ban már tizedik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, a Teleki–Wattay-kastélyban, ahova a világ minden tájáról érkeznek tehetséges zongoristanövendékek. Az akadémia György Ádám szóló zongoraestjével veszi kezdetét július 2-án, majd július 11-én a növendékek és a művész közös koncertje várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőket.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma