15_eves

2016.05.20
Szíjjártó Anita

„Fél évszázad legnagyobb műemléki felújítása kezdődik meg ma itt, Budapesten” – mondta L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára az újjáépülő egykori Lovarda alapkőletételén a budai Várban május 20-án. A munkálatok 2016 júniusában kezdődnek Hauszmann Alajos fennmaradt, eredeti tervrajzai alapján.

IMG_5919


„Ezzel a mai ünnepélyes eseménnyel indítjuk útjára azt a várhatóan egy-másfél évtizedig tartó nagy felújítási folyamatot, melynek keretében méltatlanul elpusztított, Hauszmann által tervezett épületeket rekonstruálunk, hitelesen, így a Lovardát vagy a Főőrségi épületet, illetve restauráljuk a Budavári Palota belső tereit és megújítjuk külső homlokzatát” – mondta L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára, miniszteri biztos beszédében. Ha már hozzá kell nyúlni a nemzeti történelmi szimbolikus épületegyütteshez, akkor abban az állapotban örökítsük tovább a jövő nemzedéke tagjainak, amelyben megépítését követően, Hauszmann terveinek megfelelően fogadta a látogatókat a második világháborúig – tette hozzá.


Két kulcsfogalomról kell beszélnünk: az egyik a kultúra, hiszen a Budavári Palota a magyar kultúra szentélye lesz a jövőben. A másik a turizmus – célunk ugyanis, hogy a turizmus életébe a Palota belső tereit is bekapcsoljuk. Azt szeretnénk, ha megszűnne az a példátlan állapot, hogy a turisták kevesebb mint egy tizede lép csak be a Palota tereibe – hangsúlyozta L. Simon László. „A rendszerváltozás óta eltelt két és fél évtized műemléki felújításait ismerve, az előttünk álló tervekkel és feladatokkal tisztában léve és nemzeti erőforrásaink tudatában elmondhatjuk: fél évszázad legnagyobb műemléki felújítása kezdődik meg ma itt, Budapesten” – zárta beszédét az államtitkár.


IMG_6012


„A várak jelentést hordoznak, hirdetik az ország múltját, de mutatják a jövőjét és azt, hogy amely nemzet várat emel, az büszke nemzet, képes erőt és kultúrát adni” – mondta dr. Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára. A budai Vár az ország szíve, amely a történelem során együtt lélegzett az országgal. Ezért mi, kései utódok felelősséggel tartozunk Budaváráért mint az ország múltjának, jelenének és jövőjének jelképéért. Egy ilyen megújítás pedig a nemzet erejét és tehetségét szimbolizálja – emelte ki az államtitkár.

Nekünk európai fővárosra van szükségünk – a budai Vár pedig egy európai főváros ékköve lehet. „Ez az alapkőletétel nemcsak a turizmusról szól, hanem egész Magyarországról” – tette hozzá. Mint megemlítette: „ha leteszünk egy alapkövet, az olyan, mintha fát ültetnénk. Csak olyan helyre lehet mind alapkövet letenni, mint fát ültetni, ahol jövő is van. Itt, Magyarországon és Budapesten van jövő” – hangsúlyozta dr. Tuzson Bence.


IMG_6070


Dr. Nagy Gábor Tamás, a Budavári Önkormányzat polgármestere elmondta: „hosszú idő óta először a tervek végre kiszabadulnak a képzelet világából és valósággá válnak. A Várnegyed egy régi-új építménnyel lesz szebb és gazdagabb a mostani újjáépítéssel.” Belátható időn belül megújul az egész épületegyüttes és a budai Vár még tündöklőbb gyöngyszeme lesz a Dunának, mint eredeti állapotában – tette hozzá a polgármester.


IMG_5747

 

Az időkapszulába került dokumentum az alábbi szöveget tartalmazza:

„A Budavári Palota a második világháború idején, különösen Budapest ostromakor súlyos károkat szenvedett, de egyes részei csaknem teljes épségben fennmaradtak. A későbbi, súlyosan elhibázott döntések nyomán az épületegyüttest jelentősen átépítették, számos épületet pedig évtizedekkel a világháború után végleg lebontottak. Ezek sorába tartozott a Lovarda épülete, amely a magyar kormány döntése szerint, az 1837/2014 számú kormányhatározat értelmében, Hauszmann Alajos szerencsésen fennmaradt, eredeti tervrajzai alapján most újraépül. A tervezésre Potzner Ferenc Ybl-díjas építész, vezető tervező és munkatársai kaptak megbízást. Az építési munkák 2016 júniusában kezdődnek. Az újjáépülő egykori Lovarda alapkövét ünnepélyes keretek között elhelyezte dr. Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára és dr. Nagy Gábor Tamás, a Budavári Önkormányzat polgármestere. Ezt az okmányt Áder János, Magyarország köztársasági elnöksége, Orbán Viktor miniszterelnöksége és Kövér László házelnöksége idején, 2016. május 20-án helyezzük el az alapkőbe kerülő időkapszulába. Isten áldja a hazát és a Budavári Palota felújítását!”


IMG_5962Szíjjártó Anita

Fotó: Kőmives András

KAD_Kultura_596x90_002

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

A legjobb produkciókat és színházi teljesítményeket is díjazzák.a VIII. Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál gáláján. Az augusztus 19-én Szarvason zajló rendezvényen köszöntőt mond Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

A kiállítást augusztus 27-én, 18 órakor nyitja meg Dr. Faludi Julianna szociológus a budapesti Mai Manó Házban. A tárlaton kiállít Sergey Prokudin-Gorsky, Balogh Rudolf, Biró Dávid, Eperjes Ágnes, Liz Nielsen és Bill Sullivan. A Három szín című kiállítást október 6-ig láthatják az érdeklődők.

A két színész Joshua Michael Stern rendező filmjében, az After Exile-ben játszik együtt. Stern nevéhez fűződik a Steve Jobsról szóló életrajzi dráma, a Jobs, valamint a Graves című televíziós sorozat is. Az új mozifilm főhőse (LaBeouf) a történet szerint éppen a börtönből szabadul, ahol rablás és emberölés miatt volt, és – szintén börtönviselt, alkoholista – apjával (De Niro) igyekszik megmenteni öccsét az övékéhez hasonló életúttól. Az igaz történeten alapuló film forgatását októberben kezdik.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Zsolnay Örökségkezelő nyárbúcsúztató ingyenes fesztiválját augusztus 23. és 25. között tartják immár nyolcadik alkalommal a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

molnar-jacqueline-kiallitasa-biciklismadarak

Ma van a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passiójának ingyenes szabadtéri előadása az esztergomi bazilika előtt.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma