15_eves

2018.04.25

Hat héten át látható május 26-ától a Duna televízió képernyőjén a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Megafilm Service közös sorozata, az Egynyári kaland harmadik évada, amelyről Hévízen, a tavalyi forgatás egyik kiemelt helyszínén április 24-én tartottak sajtótájékoztatót az alkotók. A szériában új szereplők is feltűnnek!

Vida Péter, a rendezvény moderátora elmondta: május 26-ától, szombat esténként 19.30-tól lesz látható a Duna televízión az Egynyári kaland újabb hat epizódból álló harmadik évada. A sorozat a humorából nem veszített, de kicsit távolodik a Balatontól, hiszen a szereplők egy része Budapestre kerül, de kiemelt helyszínként Hévíz is megjelenik a mostani epizódokban. A könnyed szórakozást ígérő ifjúsági sorozat vezető rendezőjeként és vezető forgatókönyvírójaként Zomborácz Virág arról beszélt, hogy amióta az első évadot követően átvette a rendezést és az írást, gyakorlatilag a sorozat tölti ki az egész életét, a munkát a szívügyének is tekinti.


Egynyari2
Zomborácz Virág

 

A forgatást követően három hónap alatt készül el az utómunka, a zenével, a vágással, a trükkökkel, miközben már elkezdi írni a következő évadot. Beszámolt arról, hogy a mostani évadban is Akar Péterrel ketten rendezték a szériát, de ezúttal két írótárs, Bárány Márton és Szabó Borbála segítette a forgatókönyv elkészítését. A nézők látni fogják, hogy a végeredmény szempontjából is jót tettek a friss ötletek és az új látásmód. Hozzátette azt is, hogy a Balatont kicsit „elhagyva”, a dramaturgiában és a látványban is pozitív változást hozott Budapest megjelenése a sorozatban. A három nagyjátékfilm hosszúságú sorozat ezúttal a munkakeresés, a közös albérlet és a párkeresés buktatóit is megmutatja, de talán a humora, az attitűdje miatt nem csak egyetlen korosztálynak ajánlható – vélekedett Zomborácz Virág.

 

Papp Gábor, Hévíz polgármestere a városban zajlott forgatási munkálatokról azt mondta: az itt élők és a vendégek számára is plusz látványosságot kínált a forgatás. A sorozatban megjelenő Hévíz pedig talán abban segít, hogy a fiatalabb korosztály is jobban megismerheti a várost, a szállásokat, a gasztronómiát, a programkínálatot, alig három percre a Balatontól. Hasonlóan vélekedett Könnyid László, a sorozat egyik fontos helyszíneként szereplő Hotel Európa Fit vezérigazgatója, aki elmondta: a profi előkészítés után zökkenőmentes volt a szálloda életében a forgatás.


Egynyari1
Borsányi Dániel, Piti Emőke, Király Dániel,
Rubóczki Márkó és Zomborácz Virág

 

A sorozat szereplői közül Király Dániel a saját karakterét úgy jellemezte, hogy a párkereséssel kapcsolatos helyzetekben elég sok humoros szituációba keveredik a konfliktusok miatt. Borsányi Dániel elmondta, hogy egy olyan szerencsétlen alakot kellett megformálnia, aki a nála is szerencsétlenebbeket próbálja jó pénzért csajozni tanítani. Piti Emőke a Király Dániel által megformált Levi életében jelenik meg fontos személyiségként, Rubóczki Márkó pedig elárulta, a szerepe olyannyira személyes ügye, hogy a forgatáson kívül is sokat foglalkozik vele. Szerednyey Béla egy rosszul elsült legénybúcsút szervez a fiának, miközben megpróbál nagyon fiatalos lenni, de ettől csak „recsegős” lesz a szerepe – jellemezte karakterét a hévízi sajtótájékoztatón.

 

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Varga György

KAD_Kultura_596x90_002

agocs_2

2019.08.20

Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató nemrég tért vissza legutóbbi, észak-kaukázusi gyűjtőútjáról. Az utazás eredményeiről, a magyar népzene sajátosságairól és a szeptember 24-i Atyai ág koncertről beszélgettünk vele.

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

A Rossz versek című film is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába, ahol 31 ország 46 filmje szerepel. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 3600 tagja szavaz a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről. A jelöléseket november 9-én hirdetik ki Sevillában, a győztesekről nyolctagú zsűri dönt. A díjakat december 7-én Berlinben adják át.

Csinghaj-tibeti-fennsík legnépesebb városában, Hsziningben, a 2261 méteres tengerszínt feletti magasságon két év alatt épült meg a 28 ezer négyzetméteres létesítmény. Az akváriumban mintegy 400 vízi élőlényfajt és több mint száz szárazföldi állatot tekinthetnek meg a látogatók. A Csinghaj-tó jellegzetes pontyféléje, a Gymnocypris przewalskii mellett Oroszországból két beluga (fehér delfin), Japánból pedig nyolc palackorrú delfin érkezett a vízi parkba, ahol sarki farkasok és rókák is élnek.

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások számára az István, a király rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk –jelentette be Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró, aki annak idején Bródy Jánossal közösen alkotta meg a legendás rockoperát. Az online videótehetségkutató verseny célja, hogy jobban elmélyítse az általános iskolások tudását a magyar történelemről. A jelentkezési határidő október 31., a tanárokat és a diákokat elismert művészek mentorálják a projekt során. A diákszínházi előadás a keresztény évad részeként, a trianoni megemlékezés programsorozat keretében jön létre.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Zoltan_Maga

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

Az idei TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon finisszázsának hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok: augusztus 24-25-én kurátori tárlatvezetés, szakmai programok, családi délelőtt, továbbá társművészeti előadások várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma