728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2019.03.20

Imádkozó nő és férfi fotója egymással szemben, sokszínű karakterű és szuggesztív tekintetű arcok, a nők és a gyermekek mindennapjai. Boldogság, gyönyörű környezet, szegénység, nyomorúság és bánat. Ezek a fő témái Sára Sándor Kossuth-nagydíjas filmrendező fotóinak. A TÉR-KÉP Galériában kiállított nyolcvanhárom képe India ezer arcáról mesél.

sara_sandor1
Forrás: fotomuveszet.net

Sára Sándor fotóiból nyílt kiállítás a TÉR-KÉP Galériában India, a szépség koldusa címmel, amelyen keresztül a földrésznyi ország különböző arcait ismerhetjük meg. A tárlat a Kossuth-nagydíjas filmrendező Indiában készített fotóin keresztül tárja elénk a rejtélyes keleti világot. A nyolcvanhárom kép több évtizedes munkája a művésznek, aki visszajáró vendége volt Indiának.


India_a_szepseg_koldusa_
Sára Sándor
Fotó: Fűrjes Viktória

A kiállítás anyagát a térben több tematikai egységben rendezték el. A művek egészen remek módon lettek egymáshoz rendelve, így azok nemcsak önmagukban élvezhetők, hanem egymással is élénk dialógust folytatnak. Az egyik fotón például egy imádkozó nőt látunk, mellette pedig egy férfi hasonló pozícióban, a képek pedig egymás mellé kerültek, így olyan, mintha a két alak egymással szemben állna, mintha egymáshoz imádkoznának.


sara_sandor2
Forrás: fotomuveszet.net


Ebbe a tematikai egységben egyébként különösen érdekes módon párosították a fotókat: egyrészt itt vannak azok, amelyeken imádkozó nők és férfiak, rituális fürdést végző csoportok szerepelnek különféle helyszíneken és pozíciókban és ide kerültek azok is, amelyeken egy-egy testi fogyatékossággal élő személyt láthatunk. E képcsoportban így jelenik meg az evilági, testi szenvedés és a földöntúli, lelki boldogság.


Ez a fajta kettősség a kiállított fotók egyik fontos jellemzője. Sára képein egyszer végtelenül boldog személyen vagy a csodálatos környezeten van a hangsúly, máskor pedig nyomorúság, szegénység és bánat járja át az arcokat. Különösen megindítóak azok a fotók, ahol ez a kontrasztosság egy képen belül van jelen: a táj szépsége a kép szereplőjének fájdalmával vegyül.


sara_sandor3
Forrás: fotomuveszet.net


A fotók nagy része portré. Sára Sándor mozgóképein is igen sok arcot jegyez, ezért nem meglepő, hogy fényképein is a földrésznyi ország lakóira koncentrált. A fotókon megörökített tekintetek szuggesztívek, a közeli képkivágás miatt olyan érzetünk támad, mintha a művek szereplői közvetlenül ránk néznének, hozzánk szólnának. Különösen erős ez az érzet annál a képcsoportnál, ahol tizennyolc férfi képét nézhetjük végig. Az egymás mellett álló fotókon egyrészt sokféle karaktert, sokszínű egyéniséget láthatunk, másrészt e távoli kultúra külsődleges sajátosságai – úgymint a szakáll, a turbán, a tipikus ruházat – is felfedezhetőek.


India_a_szepseg_koldusa_5
Sára Sándor portréi
Fotó: Fűrjes Orsolya


A kiállításban az arcokat ábrázoló képek mellett szép számban szerepelnek eseményfotók is, amelyeken az indiai emberek mindennapjai elevenednek meg. Az egyik képcsoport által betekinthetünk a nők és a gyermekek hétköznapi életébe is, amely a fotók alapján egészen másnak tűnik, mint a férfiak világa. Ez a tizenkét fotó természetközeli, családcentrikus, autentikus életről mesélnek, miközben rajtuk keresztül is megelevenedik a vallás, láthatóvá válik a szegénység és az ott élők értékrendszere is.


sara_sandor4
Forrás: fotomuveszet.net


A képek értelmezését segítik a kiállításban elhelyezett versek is, például Weöres Sándor Kuli című vagy József Attila Indiában, hol éjjel a vadak kezdetű művei, valamint egy külön falon szerepelnek Sára Sándor nyilatkozatai, amelyek szintén közelebb hoznak minket ehhez a távoli kultúrához.


A tárlat március 23-ig látható a TÉR-KÉP Galériában.


Kocsis Katica

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

A_San_Luis_Potosi_szekesegyhaz_bejarata

2019.08.26

Guillermo Kahlót Magyarországon a világhírű festő, Frida Kahlo apjaként ismerik inkább, holott építészeti témájú fotós életművével önálló jogon is megbecsült helye van a fotótörténetben. Lenyűgöző fényképsorozatokban örökítette meg Mexikó építészeti múltját és modernizálódó jelenét a 20. század elején. Nem véletlenül viseli a Műcsarnokban rendezett Guillermo Kahlo-kiállítás a Frida országa címet, hiszen a jelentős fotográfus munkássága részben Frida Kahlo alkotói életművének is meghatározó forrása.

Tolcsvay1_R

2019.08.25

Az augusztus 20-ai rendezvények sokakat vonzanak, így nem árt, ha időben találunk olyan helyet, ahonnan gyönyörködhetünk a tűzijáték látványában anélkül, hogy nagy tömegben kellene feszengenünk. A Budapesti Nyári Fesztivál megoldást kínált erre: akik jegyet váltottak az Új Magyar Rapszódia – Magyar Mise elnevezésű koncertre, a maradandó zenei élmény mellett kényelmes székekben ülve, kivetítőn követhették a szünetben a tűzijátékot.

PMSZ_2

2019.08.25

Rancsó Dezső színművész kapta idén az Agárdy-emlékláncot a Pesti Magyar Színház társulatának szavazatai alapján. Sándor Erzsi portréja.

Berlinből Nagy-Britanniába költözött Aj Vej-vej. A világhírű kínai ellenzéki művész, aki 2015 óta családjával berlini emigrációban élt, egy korábbi interjúban azzal indokolta távozását Németországból, hogy a német társadalom zárkózottá vált. „A német kultúra annyira erős, hogy nem igazán fogad el más gondolatokat és érveket, alig van tér a nyílt vitákra, alig van tisztelet az eltérő hangok iránt”. Aj Vej-vej igen népszerű Nagy-Britanniában, 2010-ben a londoni Tate Modern múzeumban állították ki Napraforgók című installációját, amely százmillió darab kézzel festett porcelán napraforgómagból állt. Cambridge-ben is volt már kiállítása 2016-ban.

A fesztivál október 11. és 13. között a Vajdahunyad vára mögötti parkos területen lesz. A programok közt kvíz- és társasjátékok, mese- és bábelőadások is lesznek, fellép a Kolompos Zenekar, Puskás Peti és a The Biebers, Péter Szabó Szilvia és a Tárkány Művek. A rendezvényen 30 különböző kürtőskalács-készítő standdal várják a látogatókat.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Let's jive! címmel tart koncertet augusztus 31-én a Coquette Jazz Band a Fesztivál Színházban a Müpában. Az együttes élvezetes, táncolható jazzt játszik, akár koncertteremben, akár egy füstös kocsmában muzsikál. Kiváló hangzása, stílusos játéka, fiatalos energiája és kifinomult zenei humora nagyszerű választás azoknak is, akik most barátkoznak a jazz műfajával. Frank Roberscheuten, az egyik legkeresettebb európai swingmuzsikus vendégszólistaként csatlakozik a zenekarhoz.

lets_jive_coquette_jazz_band

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma