NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2018.06.28

Varga Klári (debreceni Csokonai Színház), Farkas Ignác (zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház) és Nagy Csongor Zsolt (Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata) színművészek az idei Kaszás Attila-díj jelöltjei – jelentette be az elismerés június 28-ai sajtótájékoztatóján Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár. A három nomináltra augusztus 24-ig lehet szavazni a www.kaszasattiladij.hu oldalon.

_D0A1103_Copy
Fekete Péter és Tardy-Molnár Anna


Mintegy 39 társulat tagjai döntöttek szavazataikkal a három jelöltről, akik közül a közönség voksai alapján kerül ki a 2018-as év Kaszás Attila-díjazottja. Az elismerést szeptember 7-én a tatabányai Jászai Mari Színházban adják át a színházi évadnyitó keretében – mondta Tardy-Molnár Anna, a Kaszás Attila-díjat gondozó MANK Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, mielőtt bejelentette volna a három jelöltet, kiemelte: a színészek nagyon komolyan veszik a díjat, hiszen ők maguk döntenek arról, kik kapják.

 

A Kaszás Attila-díjat a MANK Nonprofit Kft. (Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság) gondozza a Kultúráért Felelős Államtitkárság és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával. A Raiffeisen Bank 500 ezer forinttal járó, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adott 400 ezer forintos díjat tizenegyedik alkalommal osztják ki.


 

A 2018. ÉVI JELÖLTEK


_D0A1210_Copy


Varga Klári

Varga Klári 1970. május 27-én született Kaposváron. A Színház- és Filmművészeti Egyetemet 1993-ban végezte el, majd a Madách Színházban (1993–2003), a József Attila Színházban (2003–2007) és a Budapesti Kamaraszínházban (2007–2012) eltöltött évek után Ráckevei Anna hívására szerződött a debreceni Csokonai Színház társulatához. Érzékeny, kivételes erőt sugárzó, sokoldalú színművésznő, aki a karakteres drámai szerepformálásban éppúgy kiemelkedő alakítást nyújt, mint a zenés vagy a táncos műfajban.

A színművész az MTVA által készített tvspotban kiemelte, hogy „izgalom minden előadás”, amit nem lehet megszokni, minden alkalommal meg kell halni a színpadon. A jelölteket bejelentő sajtótájékoztatón köszönetet mondott családjának, amiért lehetővé tették – XII. kerületi lakosokként –, hogy a szenvedélyének élhessen – Debrecenben.

 

_D0A1219_Copy


Farkas Ignác

Gyöngyösön született 1959. augusztus 19-én. A budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1980-ban kezdte, majd a diplomája kézhezvétele után Ruszt Józsefhez szerződött a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház társulatához, ahol főiskolásként két produkcióban is szerepet kapott. Két évig Nyíregyházán játszott, majd 1987-ban ismét Zalaegerszegre szerződött: az ottani teátrumnak máig tagja – megszakítás nélkül már több mint harminc éve –, 2018 áprilisában pedig a színház örökös tagja lett. A sajtótájékoztatón ő is köszönetet mondott a családjának, amiért hódolhat a hóbortjának és estéről estére más bőrébe bújhat. Mint mondta: imád játszani, annál pedig nincs is csodálatosabb érzés, minthogy adhat valamit a közönségnek a játéka által.


_D0A1216_Copy

 

Nagy Csongor Zsolt

Sepsiszentgyörgyön született 1975. december 21-én, 1994-ben kezdte el a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemet, majd 1998 és 1999 között a sepsiszentgyörgyi Tamás Áron Színház színművésze volt. Nagy Csongor Zsolt 1999 és 2002 között a Csíki Játékszín és a Szatmárnémeti Északi Színház tagja volt párhuzamosan, jelenleg szabadúszó színművész. Mint a róla készült kisfilmben elmondta: minden szerepben kihívást lát.A 2018. évi jelöltek Kaszás Attiláról

„Együtt próbáltunk, játszottunk Sopronban, és egy kora nyári napon körbebicikliztük a Fertő- tavat előadás előtt! Mintha fennakadt volna a pillanat!” – meséli Varga Klári.


„Attilát 1979 májusában ismertem meg, hiszen egyszerre vettek fel bennünket a főiskolára, csak neki nem kellett egy évet katonaként szolgálnia. A kollégiumban egymással szemben lévő szobában laktunk. Sok-sok éjszakát átbeszélgetve, átbulizva nagyon jó kapcsolat alakult ki közöttünk. Mondhatni baráti. Volt közös munkánk is, A Hídember című Bereményi-filmben együtt szerepeltünk. Fájdalmas, pótolhatatlan űrt hagyott maga után” – emlékezik Farkas Ignác.

 

„Kaszás Attilát sajnos személyesen nem ismertem, de színészként volt szerencsém látni. Külsőségektől, maníroktól mentes, igazi, tiszta embert láttam, aki elszántan tökéletesítette azt, amit tud. Igazi mesterembert. Aki bármilyen más mesterséget is űzött volna, jó lett volna benne. Egészséges alázat, szenvedély, szép beszéd, hang, óriási lélek. Igazi Ember” – mondja Nagy Csongor Zsolt.


_D0A1352_Copy
Farkas Ignác, Varga Klári és Nagy Csongor Zsolt (balról jobbra)


A Kaszás Attila-díjról

Az alapítók a díjjal, a magyar ajkú színművészek méltó szakmai és emberi elismerésén túl, Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolását tűzték ki célul, hisz a fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt azon társulatok igazi közösséggé formálásában, ahol dolgozott. A díj odaítélésének egyik fő kritériumaként a kiemelkedő mesterségbeli tudás és művészeti teljesítmény mellett az adott társulatban vállalt tudatos közösségépítő magatartást jelölték meg az alapítók.Eddigi díjazottak:

2017: Krisztik Csaba

2016: Schneider Zoltán

2015: Mészáros Tibor

2014: Nagy Alfréd

2013: Borovics Tamás

2012: Bányai Kelemen Barna

2011: Mucsi Zoltán

2010: Mátray László

2009: Nemes Levente

2008: Szarvas JózsefSzíjjártó Anita

Fotó: Csákvári Zsigmond

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

Monos

2019.09.21

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Varázslények – Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható kiállítása. A játék során sosem látott tájakat barangolhatunk be, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásunkat és érzékeinket. A múzeum közleménye szerint a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék megújult látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg mesés felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A kiállítás november 3-ig tekinthető meg a Vajdahunyadvárában.

Függök ezen a zord élet-párkányon címmel tart szeptember 23.-án, hétfőn 18:00 órától Ady-estet a Petőfi Irodalmi Múzeumban Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas és kétszeres UNITER díjas Érdemes művész, az erdélyi színjátszás kiemelkedő tehetségű színművésze, a kolozsvári társulat tagja.

A Pozsonyi úti Református Templom altemplomának felújított színpadán szeptember 22-én 19 órától láthatja a közönség Pozsgai Zsolt múltidéző darabját. A Mátyás és Janus című dráma Magyarországon játszódik 1472-ben. Mátyás király régen látott hatalommá növeli az országot. És ekkor váratlanul kitör egy lázadás. Janus Pannonius, a király egyik legkedvesebb barátja és Vitéz János, aki Mátyás nevelője volt, szövetkezik ellene.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma