15_eves

2019.03.23

Sokféle érzést hívhat elő belőlünk, ha 31 év távlatából újra elővesszük a rólunk készült fényképeket. Rengeteget változik ennyi idő alatt az arcunk, a mindennapok és a társadalom is, amelyben élünk. Ilyen különleges időutazásra általában akkor kerül sor, ha mások kérnek meg minket rá, vagy a körülményeink kényszerítenek egy költözés vagy rendrakás alkalmával a múltidézésre.

olvasoproba01_2019
Fotó: Karasz Lajos

Képzelhetjük, mennyire elcsodálkoztak annak a fényképnek a szereplői, akik viszontlátták magukat a Magyar Nemzeti Múzeum Facebook-oldalán, amint 1989. szeptember 11-én a Metallica koncertjére várakoznak.

A fiatal rockereket Wagner Margit fotózta le, aki az akkori Pajtás Újság számára készített sorozatot az ifjúság különböző csoportjairól. Punkokat, skinheadeket, diszkósokat, alternatív zenei irányzatokat kedvelőket is lencsevégre kapott az akkor már nyitottnak számító lap számára.

mtk_palya_1989._bp._-_96.388
Wagner Margit képe
Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

A cikkek és a fényképek nem mondtak értékítéletet, inkább a különböző jelenségeket, az ifjúsági szubkultúrát kívánták bemutatni. A képen szereplők rövid idő alatt magukra ismertek és jelentkeztek a múzeum felhívására, így három egykori rocker és a fotóriporter részvételével beszélgetésre invitálták őket a múzeum munkatársai.

Az említett Metallica-koncertre már a belépőjegy összegét is kihívás volt összeszedni, az ugyanis 300 forintba került, ami 1988-ban igencsak komoly összegnek számított. Akkoriban egy hazai zenekar klubkoncertjére 50–80 Ft-ért lehetett bejutni. A fényképen szereplő fiatalemberek ezért különböző módszerekhez folyamodtak: papírt vittek vissza a MÉH-be, kártyán tették próbára szerencséjüket vagy a Petőfi Csarnoknál működő bolhapiacon értékesítettek különböző tárgyakat.


metallica
Metallica-koncert
Forrás: wikipedia.hu

A koncert híréről plakátokról értesültek és nagyon készültek rá, több ismerősükkel még a Hotel Hiltonba is ellátogattak, ahol a zenekar a budapesti tartózkodása alatt lakott. Amikor váratlanul összetalálkoztak Lars Ulrich-hal, a zenekar dobosával és társalapítójával, egyikük a személyi igazolványát íratta alá vele.

A koncert az akkori hallgatóságnak egyébként nagy csalódást jelentett: az MTK Stadionban nagyon rossz volt a hangosítás, még otthon, magnókazettáról is sokkal élvezhetőbb volt a zene, mint élőben. Sőt, az akkoriban tartott Halloween-, Iron Maiden-, Guns and Roses- koncertek is lényegesen jobban szóltak, mint a várva várt Metallica.

A beszélgetők elmondása szerint ebben az időben a rockerség egyfajta kívülállást jelentett, lázadást a kilátástalansággal szemben. Ezt fejezték ki a külső attribútumok is: a hosszú haj, a (mű)bőr dzseki, a fülbevaló, a szegecsekkel kivert öltözet. Ezeket a ruhadarabokat és jellegzetes kiegészítőket csak egy-két helyen lehetett beszerezni a városban, például a Nagydiófa utcában és az Ecseri piacon.

fortepan_125247
Rockerek a 80-as években
Forrás: Fortepan

A kilátástalanságot a rendszerváltozást követő csalódottság hozta: a privatizációval tömegesen szűntek meg a munkahelyek, és a szakmát tanuló fiatalok számára egyre reménytelenebbnek tűnt a jövő. Az egykori fénykép szereplőit szüleik nem a gimnáziumi tanulmányok felé terelték, hanem inkább szakközépiskolákba vagy szakmunkásképzőkbe íratták be őket. A középiskola elvégzése és a szakma megszerzése után általában elvitték őket katonának, a szolgálati idő leteltével pedig nem találtak olyan munkahelyet, ahol a képesítésükkel elhelyezkedhettek volna.


Öltözetük és az általuk képviselt gondolkodásmód miatt a rendőrség folyamatosan zaklatta őket, mindennaposak voltak az ok nélküli igazoltatások, a hivatalos személyekkel való találkozások pedig sokszor atrocitásokba torkolltak. A létbizonytalanságot a közbiztonság hiánya kísérte. A történelmi események kapcsán mást hallottak az iskolai történelemórán, és mást a családban, ezért biztosak voltak abban, hogy valaki nem mond igazat, vélhetően nem a családjuk....

20190316_KL_008_
A '88-as fotón szereplő fiúk 2019-ben
Fotó: Karasz Lajos

A fiatalok szülei jellemzően nem voltak tehetősek, általában lakótelepeken éltek. Bár sok család számára minőségi változást jelentett a panelbe való költözés, annak zsúfoltsága miatt az ifjúság a házakat övező parkokban töltötte az időt. Azoknak, akik gyereket vállaltak, lakástámogatás járt, így sok gyereket a jobb életkörülmények reményében hoztak a világra. A szülők általában sokat dolgoztak, amikor a gyerekek az iskolából hazaértek, senki sem várta őket otthon, így váltak sokan kulcsos gyerekké, akik csavargással töltötték az időt. Míg a punkokat vagy a skinheadeket határozott politikai állásfoglalás jellemezte, a rockerek inkább a zenére és a lányokra koncentráltak, a bandaháborúkat is csak hallomásból ismerték.


Az egykori parkok mára már jórészt megszűntek, plázák állnak a helyükön. A beszélgetés résztvevői közül senki nem dolgozik az eredeti szakmájában: ma teherautó-sofőrként, bártenderként, könyvesbolt üzemeltetőjeként tevékenykednek. A mostani Metallicával kevésbé tudnak azonosulni, inkább a dallamosabb rockzenét kedvelik. Gyermekeik változó mértékben érdeklődnek a szüleik által kedvelt zenei stílus iránt.

20190316_KL_003_
A fotó szereplői a Metallica-koncertre emlékeznek vissza
Fotó: Karasz Lajos

Általánosságban mondták el, hogy generációjuk az elmúlt harminc évben nagyon megedződött, sok traumán és változáson kellett átesniük, újra és újra talpra állniuk. Ez személyes életüket is jellemzi.

Az egykor kedvelt zenekarokhoz fűződően komoly gyűjteménnyel rendelkeztek, ennek megmaradt darabjait örömmel ajánlják fel digitalizálás céljából a múzeum számára.


Rácz Anna

KAD_Kultura_596x90_002

agocs_2

2019.08.20

Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató nemrég tért vissza legutóbbi, észak-kaukázusi gyűjtőútjáról. Az utazás eredményeiről, a magyar népzene sajátosságairól és a szeptember 24-i Atyai ág koncertről beszélgettünk vele.

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

A Rossz versek című film is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába, ahol 31 ország 46 filmje szerepel. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 3600 tagja szavaz a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről. A jelöléseket november 9-én hirdetik ki Sevillában, a győztesekről nyolctagú zsűri dönt. A díjakat december 7-én Berlinben adják át.

Csinghaj-tibeti-fennsík legnépesebb városában, Hsziningben, a 2261 méteres tengerszínt feletti magasságon két év alatt épült meg a 28 ezer négyzetméteres létesítmény. Az akváriumban mintegy 400 vízi élőlényfajt és több mint száz szárazföldi állatot tekinthetnek meg a látogatók. A Csinghaj-tó jellegzetes pontyféléje, a Gymnocypris przewalskii mellett Oroszországból két beluga (fehér delfin), Japánból pedig nyolc palackorrú delfin érkezett a vízi parkba, ahol sarki farkasok és rókák is élnek.

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások számára az István, a király rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk –jelentette be Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró, aki annak idején Bródy Jánossal közösen alkotta meg a legendás rockoperát. Az online videótehetségkutató verseny célja, hogy jobban elmélyítse az általános iskolások tudását a magyar történelemről. A jelentkezési határidő október 31., a tanárokat és a diákokat elismert művészek mentorálják a projekt során. A diákszínházi előadás a keresztény évad részeként, a trianoni megemlékezés programsorozat keretében jön létre.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Zoltan_Maga

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

Az idei TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon finisszázsának hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok: augusztus 24-25-én kurátori tárlatvezetés, szakmai programok, családi délelőtt, továbbá társművészeti előadások várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma