fejlec_okt.18

2018.06.07

Azt tapasztaltam, hogy ha van alkalmad az alkotóval beszélgetni, akkor sokkal közelebb kerülhetsz a kortárs képzőművészethez – mondta Bérczi Linda, a Budapest Art Week (BAW) igazgatója. Melyek voltak az idei Art Week legnépszerűbb programjai? Mit terveznek jövőre? Mennyire kedvelte meg a magyar közönség a kortárs képzőművészetet? Bérczi Lindával a rendezvény hátteréről beszélgettünk.

31218637_1854359834614089_4503480554163384386_n
Tárlatvezetés a Műcsarnok nagy sikerű Malkovich-kiállításán, a Budapest Art Week keretében
Fotó: Budapest Art Week


Városszerte 70 helyszínnel, köztük múzeumokkal, műtermekkel, galériákkal és kiállítóterekkel, valamint 140 programmal várta az érdeklődőket a harmadik alkalommal megrendezett Budapest Art Week április 17. és 22. között. A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megtartott rendezvénysorozat most is számos különlegességgel lepte meg a közönségét, hogy csak párat említsünk: volt tárlatvezetés a Magyar Képzőművészeti Egyetem Lotz-freskói között, a résztvevők bepillantást nyerhettek az Epreskert műtermeibe és műhelyeibe, egy zárás utáni sétán pedig megismerhették a Magyar Nemzeti Múzeum rejtett termeit is.


„Úgy látom, hogy a klasszikus tárlatvezetések egyre kevésbé keltik fel az emberek érdeklődését. Nagyon szeretik viszont az épületsétákat, a kulisszasétákat. Jártam például a Ludwig Múzeum raktárában, ezért tudtam, hogy fantasztikus élmény. Megérdeklődtem, lehetne-e szervezni egy bejárást, megegyeztünk, és teltházas program lett belőle” – mesélte Bérczi Linda a Kultúra.hu-nak.


30725352_1848631045186968_5461492649125547052_n
Zárás utáni épületséta a Magyar Nemzeti Múzeumban
Fotó: Budapest Art Week


A Budapest Art Weeknek minden évben része a Műcsarnok Nemzeti Szalon-kiállítása, mely idén is a rendezvénysorozat hétvégéjén nyílt meg. Az április 21-től augusztus 20-ig látogatható Kéz | Mű | Remek. Népművészet. Nemzeti Szalon 2018 című tárlat ezúttal a népművészet témakörét dolgozza fel. „Még a megnyitó előtt bevittük az érdeklődőket, és megnézhették, hogyan épül egy kiállítás.


Szerintem mindenki számára nagyon izgalmas élmény, hogy kicsit beleláthat a háttértörténetbe” – tette hozzá a Budapest Art Week igazgatója.


A programsorozat határozott célkitűzése azonban, hogy a kortárs képzőművészetet közelebb hozza a hazai közönséghez. Mint kiderült, ehhez már nem elég egy kreatívan berendezett kiállítás vagy egy kerekasztal-beszélgetés. Bérczi Linda 2012-ben hozta létre a Nyitott Műtermek Délutánja című projektet, amelynek keretében az érdeklődők műtermekbe látogathatnak el, és megismerkedhetnek egy-egy művész „munkahelyével”.


„Azt tapasztaltam, hogy ha van alkalmad az alkotóval vagy a kurátorral beszélgetni és kapsz új információkat, akkor sokkal közelebb kerülhetsz a kortárs képzőművészethez, mintha csak bemennél egy kiállításra” – mondta a szervező. Hangsúlyozta, hogy fontos eleme az Art Weeknek ez a programpont, hiszen az érdeklődők interakcióba léphetnek az alkotókkal és megnézhetik, miből és hogyan készül egy-egy alkotás.


„Egy-egy ilyen beszélgetés olykor a képzőművészethez való hozzáállást is meg tudja változtatni.


A látogatók beleláthatnak valamibe, és sokan benne is ragadnak ebben a világban, elkezdik követni a művészt vagy a galériát. Ami nekünk és a művészeknek is nagy élmény, hogy sok háttér-információ kiderül a beszélgetések során, a látogatók érdeklődnek, utánaolvasnak, kérdeznek” – fűzte hozzá. A Nyitott Műtermek Délutánja harmadik éve szerepel a tavaszi Budapest Art Week programtérképén, ősszel pedig a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében önálló rendezvényként is visszatér.


32328503_1876540489062690_1769573457059643392_n
Nyitott Műtermek Délutánja az Eleven Blokkban
Fotó: Hegyháti Réka


Mindazonáltal a 140 izgalmas és sokféle program közül, ahogy Bérczi Lindától megtudtuk, két vezetett séta volt a Budapest Art Week legnépszerűbb eseménye: a Gyémántok és az orosz pompa – Séta a Palotanegyed galériáiban című galériatúra két alkalommal is teltházzal ment és teljes létszámmal futott a Színek, fények, alakzatok – Az érzékelés túrája is. Az igazgató kiemelte, hogy nagyon látogatottak voltak az épületbejárások is, a Nyitott Műtermek Délutánján pedig állandóan fluktuálódtak az emberek.


A Budapest Art Week nem a szakmának szól. Az a célunk, hogy olyanokat vonjunk be és olyanokkal szerettessük meg a képzőművészetet, akik egyébként nem gyakran látogatnak kiállításokat.


Éljék át az élményt, hogy ha elmennek egy kiállításra, vagy beszélgetnek a művésszel, azzal is feltöltődnek. A programokat is igyekszünk ennek megfelelően szervezni” – magyarázta a Budapest Art Week vezetője. Hozzátette: a kortárs művészeti paletta nagyon sokszínű, van, ami könnyebben érthető, van, ami kevésbé, ezért is fontos, hogy a közönség találkozzon az alkotókkal.


Úgy tűnik, hogy mindezen vágy és célkitűzés végül valóra vált, hiszen ahogy a szervező mesélte, idén is számos helyszíntől kaptak pozitív visszajelzéseket. Ezekből kiderült, hogy olyan látogatók is betértek hozzájuk, akik addig sohasem fordultak meg az adott művészeti helyszínen. Kiemelte azt is, hogy a harmadik évre már törzsvendégei, visszatérő tagjai is lettek az Art Weeknek, akik már aktívan követik az eseményeket és vesznek részt a programokon. A szervező szerint, bár nehéz a sok „zajon” keresztül eljutni az emberekhez, mégis felfedezhető egy növekvő tendencia a látogatottságban. „Ha egyszer bementél egy galériába, és volt egy jó élményed, akkor onnantól nagyobb valószínűséggel kezded el követni és figyelni az eseményeit. És ez a legfontosabb” – tette hozzá Bérczi Linda.


30715652_1848630891853650_7582344485831024039_n
Ari Kupsus Gallery
Fotó: Budapest Art Week


A képzőművészet szerelmesei két saját tárlatot is megtekinthettek az idei Art Week szervezésében. Budapest tematikában, tizenhárom művész (Biró Dávid, Ficsór Zsolt, Halász Dániel, Hirling Bálint, Kállai Márton, Kudász Gábor Arion, Martin Gábor, Martin Wanda, Pályi Zsófia, Szabó Ottó, Szatmári Gergely, Vasali Katalin) munkáit állították ki az Itt van a város, vagyunk lakói című fotókiállításon a Budapest Projekt Galériában Ferenczy Bálint kurátor irányításával. Szintén saját szervezésű volt a Szuszpenziók című képzőművészeti tárlat, melynek Kukla Krisztián volt a kurátora. Ez már a Tesla Loft-terében kapott helyet, és a kiállításon technikai szempontból mindenféle alkotással találkozhatott a néző, a kiállításról készült beszámolónk a „Használat előtt felrázandó!” című cikkünkben olvasható. (kiállító művészek: Ábel Tamás, Ádám Zsófia, Csontó Lajos, Erőss Ágost Koppány, Fabricius Anna, Ferenczy Zsolt, Gerber Pál, Győrffy László, Kerekes Gábor, Zékány Dia).


„A mai művészeket már nem mindig lehet festőművésznek vagy szobrásznak nevezni, sokan több műfajban is alkotnak. Ezért ma már inkább képzőművésznek hívjuk őket. Számomra ezért fontos volt, hogy a mi kiállításunk se egy festészeti kiállítás legyen” – magyarázta Bérczi Linda.


Hozzátette, hogy eladás szempontjából még mindig a festészet vezet, amelyet a szobor, majd a fotó, végül az installáció követ, legkevésbé a videómunka az, amelyik eladható. „Gyakran a látogatók meg sem merik kérdezni, hogy mennyibe kerül egy-egy alkotás, és bár lehet, hogy megengedhetnék maguknak, azt hiszik, sokkal többe kerül” – tette hozzá.

Az idei Budapest Art Weeken több változtatást is bevezettek a szervezők. A heti karszalag mellett napi karszalagot is lehetett vásárolni, továbbá idén már hétköznapokon is indítottak galériatúrákat. Ahogy azt Bérczi Linda is kiemelte, ezek meglepő módon roppant pozitív eredményeket, magas látogatói számokat hoztak. A résztvevők tavalyi kérésére bevezették a hosszított nyitvatartást is, de azt tapasztalták, hogy végül nem használták ki ezt a lehetőséget. A 2018-as Budapest Art Week a programtérkép mellett idén egy 72 oldalas magazinnal is rendelkezett, melyben interjúk, háttérinformációk derültek ki a művészeti világról.


30227098_1835221163194623_1524013151569905584_n
Itt van a város, vagyunk lakói című kiállítás a Budapest Projekt Galériában
Fotó: Hegyháti Réka


A beszélgetésünk során a BAW igazgatója a kérdésünkre elmondta, hogy a 2019-es rendezvénysorozaton is üdvözölhettünk majd változásokat, különleges programokat. „Mindig újítunk, fejlesztünk, mindig gondolkodunk. Nagyon szeretnék jövőre egy tematikát, egy mottót, amely végig kíséri az Art Weeket. Emellett még több keresztművészeti programot tervezünk, hiszen bár a képzőművészet a fókusz, szeretnénk összekötni mással is.


Folyamatosan keressük az utakat az emberekhez, hogy eljuttassuk az érzést: anélkül is élvezheted a képzőművészetet, hogy értenél hozzá” – magyarázta a Budapest Art Week igazgatója.


Bérczi Linda tavaly, 2017-ben indította el a Budapest Art Mentor projektjét is: az egyéves képzés a már végzett képzőművészeknek nyújt segítséget a hazai és a nemzetközi művészeti szférában való boldoguláshoz. „Nagyon sok képzőművésszel találkozom, különösen a Nyitott Műtermek Délutánja kapcsán, és sokszor azt látom, hogy bár fontos a tehetség, nem minden. A művészeknek valamennyire el kell tudniuk adni magukat, ehhez nyújt segítséget ez a képzés” – mondta.


mke
Séta a Magyar Képzőművészeti Egyetemen
Fotó: Hegyháti Réka


A képzés során a jelentkezők tanulnak például vállalkozási ismereteket, pályázatírást, ismereteket szereznek a nemzetközi sajtóról, az online kommunikációról és többek között elsajátítják azt is, hogyan készítsenek portfóliót. „Meglepő számomra, hogy a művészek még mindig mennyire nem használják a közösségi médiát, egy vizuális művészettel foglalkozó ember Instagram nélkül nem lehet meg. Az Instagram olyan határokat ível át, hogy pillanatokon belül el lehet érni nemzetközi kurátorokat” – fejtette ki a program egyik mentoraként is dolgozó Bérczi Linda. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a művészek alapvetően magányosan alkotnak, nincs annyira igényük a virtuális világra. „Sok művészbarátom nagyon tudatosan munkaként kezeli a művészetet: reggel 8-kor bemegy a műterembe és 17-18 órakor kijön onnan. Talán ezért is furcsa számukra a közösségi médiában való jelenlét, ők nem szeretik annyira a virtuális világot és könnyedén megteszik, hogy több órára is kikapcsolják a telefonjukat” – mondta az Art Mentor projekt igazgatója.


A jelentkezők a tanfolyam keretében megismerhetik a pályázati lehetőségeket is, a pályázás módjait, a portfólió elkészítését. „Egy képzőművész pályája úgy épül fel, aszerint kerül fel a palettára, hogy milyen kiállításokon vesz részt, milyen díjakat, ösztöndíjakat nyer meg. A Derkovits-ösztöndíj ezért fontos, ha már valaki elnyerte, akkor sokkal könnyebben felfigyelnek rá. Ugyanez igaz az Eszterházy Művészeti Díjra és a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjra is, ezeken is el kell indulni. Érdemes tapasztalatként gondolni rá, elvégre össze kell rakni a portfóliót, át kell gondolni az elmúlt évek munkáit, és azt úgy összefoglalni, hogy más is értelmezni tudja” – fejtette ki Bérczi Linda. Hozzátette: úgy látja, hogy a fiatalok még nem használják ki ezeket a pályázati lehetőségeket sem a magyarországi, sem a külföldi viszonylatban.


31318032_1858344617548944_4788549659783265774_n
Nyitott Műtermek Délutánja az Art Quarter Budapest műteremházban
Fotó: Hegyháti Réka


Bérczi Linda a képzés kapcsán egyébként is többször hangsúlyozta a külföldi lehetőségek fontosságát. Ahogy kifejtette, kicsi országban élünk, roppant kevés a műgyűjtő és ezáltal a sikeres művész is.


„Ahhoz, hogy az alkotók megéljenek a művészetükből, előbb-utóbb külföldön kell eladniuk a munkájukat, az pedig nem működik nyelvtudás és személyes jelenlét nélkül.


Nálunk nincsen képzőművész-celeb, viszonylag ritkán jelenik meg interjú képzőművésszel a bulvársajtóban (nevet), nem úgy, mint nemzetközi szinten Jeff Koons vagy Damien Hirts esetében” – fűzte hozzá.


A Budapest Art Mentor képzés nemcsak háttérismereteket, de lehetőséget is teremt a külföldi művészeti szféra megismerésére, a csapattal külföldi országokba, vásárokba is ellátogatnak. „Ha egy pontból látják csak a dolgokat, az mindig beszűkülést eredményez. Éppen ezért nagyon fontos, hogy táguljon a látókör azáltal is, hogy megismerik a különböző országok tanítási módszereit, lehetőségeit. Azt gondolom, hogy lehetőségek vannak, csak tudni kell élni velük, és el lehet érni eredményeket, de ahhoz kő keményen kell dolgozni. És igenis kell tudni angolul, bátornak kell lenni” – tette hozzá a mentorprogram igazgatója.


31068926_1851771844872888_1278316683697389607_n
Ferenczy Zsolt, Csontó Lajos és Zékány Dia munkái a Szuszpenziók című kiállításon
Fotó: Ficsor Zsolt


A L Art Management cég szervezésében létrejött Budapest Art Week, Nyitott Műtermek Délutánja és Budapest Art Mentor program tehát a művészet szeretetét, aktualitását és sikerességét hirdeti. Gyakorlatilag a régóta fennálló sztereotípiákat igyekszik ledönteni: vagyis azt, hogy a képzőművészet idejétmúlttá vált, azt, hogy kizárólag a szakmát érdekelheti, valamint azt, hogy a művészetből nem lehet megélni. A „minden, ami képzőművészet” mottójú Budapest Art Week változatos programjai és egyre növekvő látogatottsága is igazolja, hogy a képzőművészet érthető és szerethető – mindenki számára.


„Szerintem a jó képzőművészet az, amelyik hatással van rád, amelyik valamilyen gondolatot elindít benned. A képzőművész sem azt akarja, hogy a néző egzaktan azt érezze és gondolja, amit ő meg akart alkotni, neki az a jó, ha a műve érzéseket kelt a nézőben. És tapasztalatból tudom azt is, hogy amikor valaki elkezd együtt élni egy alkotással, akkor mindennap képes rajta valami újat felfedezni” – emelte ki Bérczi Linda, a Budapest Art Week igazgatója.


31300004_1857348244315248_2145767494983634759_n
Tárlatvezetés Türk Péter életmű-kiállításán, a Ludwig Múzeumban
Fotó: Hegyháti Réka


Bérczi Linda, aki a Budapest Art Week vezetője és egyben az azt szervező L Art Management nevű cég igazgatója, már több mint tíz éve foglalkozik képzőművészettel. Először galeristaként került a képzőművészeti szférába (G13 Kortárs és Modern Művészeti Galéria), amely által nemcsak a galériák és múzeumok működését ismerte meg, de számos kortárs képzőművésszel vette fel a kapcsolatot. Ezen tapasztalataiból 2012-ben indította el a Nyitott Műtermek Délutánja című projektjét, amely tavasszal a Budapest Art Week része, ősszel pedig a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében önálló eseményként működik. Négy évvel később, 2016-ban rendezték meg először a Budapest Art Week hatnapos képzőművészeti rendezvénysorozatot, tavaly, 2017-ben pedig létrehozta a Budapest Art Mentor című képzést, mely a képzőművészeknek nyújt fontos ismereteket, hogy minél sikeresebbek legyenek a hazai és a nemzetközi művészeti szférában.


BAW18_Ittvanavaros_39
Bérczi Linda, a Budapest Art Week igazgatója


Az április 21-től augusztus 20-ig látogatható Kéz | Mű | Remek. Népművészet. Nemzeti Szalon 2018 című tárlatról készült beszámolónk a Népművészet, te csodás! című cikkben olvasható. A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál pedig október 5. és 21. között várja a közönséget számos művészeti programmal, amelyekről a Első hírek a CAFe Budapestről című cikkünkben is írtunk.Révy Orsolya

Fotók: Budapest Art Week Facebook-oldala

_d0a8119__copy_kis

2018.10.16

Erdélyi tájegységgel bővül a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen); a fejlesztés alapkövét október 16-án tették le a múzeumban. A létrejövő új tájegységben 124 épület és mintegy 25-30 ezer műtárgy segítségével mutatják majd be Erdély, a Partium és Moldva hagyományos kultúráját, az ottani emberek életét a nemzetiségi, vallási sokszínűségtől kezdve az oktatáson át a néprajzi örökségig.

bl1_masolata

2018.10.16

Bíró Lajos a mai magyar köztéri szobrászat aktív és magas művészi színvonalon alkotó képviselője. Már pályája elején rátalált a számára hiteles művészi irányra, alkotásai pedig következetesen, egy adott gondolati, művészi paradigmán belül definiálhatók. Világlátásának meghatározó alapját a történelemhez, a művészettörténethez és a közösséghez való összetett viszonya képezi. A szobrászt mátészalkai műtermében látogattuk meg.

IM1

2018.10.16

A friss tartószerkezeti vizsgálatok alapján új engedélyezési terv készült az Iparművészeti Múzeum (IMM) épületének rekonstrukciójára. A Lechner Ödön tervezte szecessziós palota statikai problémái miatt szükségessé vált az épület átfogó felújítása – mondta el a projekt október 16-ai sajtótájékoztatóján Cselovszki Zoltán, az IMM főigazgatója.

Az emberi lélek áll a szentendrei MűvészetMalom új kiállításának középpontjában: a Rényi Katalin festő, grafikus munkáiból 21 gramm címmel rendezett tárlat október 13-án nyílt meg. Rényi Katalin munkáira jellemző, hogy összekapcsolódnak, installatív módon lehet bemutatni őket. A tárlaton látható művek felerősítik egymást, együtt érdemes szemlélni őket, a kiállítás maga is egy megformált egység, egyfajta műalkotás. A 2019. február 17-ig látható kiállításon szereplő művek tárgya minden esetben a lélek vagy a lélekhez kapcsolódó valamilyen transzcendens esemény, olykor misztérium.

Egy illegálisan az Egyesült Államokban élő iráni család mindennapjairól szóló vígjátéksorozaton dolgozik együtt az ABC Studios és Reese Witherspoon Oscar-díjas amerikai színésznő médiacége, a Hello Sunshine. A félórás epizódokból álló Americanized című széria Sara Saedi iráni származású forgatókönyvíró azonos című memoárjára épül – írja a Variety című filmes portál. A sorozat bepillantást nyújt egy közel-keleti háztartás mindennapjaiba, miközben felfedi azokat az egyetemes igazságokat, amelyek összekötnek minden „amerikai” családot.

A miskolci Bartók Plusz Operafesztivál A jövő kulcsa elnevezéssel operaíró verseny hirdetett, a beérkezett művek közül négy jutott tovább: a magyar, cseh, orosz és osztrák zeneszerzők operái a Liszt Ferenc Zeneakadémia Solti-termében december 14-én tartott nyilvános döntőben szállnak versenybe. Az operaíró versenyt azért hirdette meg a Bartók Plusz Operafesztivál, hogy olyan új közönségdarabok szülessenek, amelyekkel újra meg lehet nyerni a hallgatóságot az operának. A kortárs zeneszerzőket megszólító nemzetközi verseny iránti érdeklődés idén minden korábbinál nagyobb volt: az előválogató zsűrinek 6440 partitúraoldalt és mintegy 30 órányi zenei anyagot kellett feldolgoznia, majd meghoznia a döntést.

Melankólia, derű címmel nyílik meg Buhály József, a Szentendrei Régi Művésztelep festőművészének kiállítása október 18-án, csütörtökön, 17 órakor a Nyíregyházi Városi Galériában. A kiállítás megnyitóján köszöntőt mond Tardy-Molnár Anna, a művésztelepet is üzemeltető MANK Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza MJV alpolgármestere. A kiállítást Wehner Tibor művészettörténész, közreműködnek a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium zenetagozatának növendékei. A megnyitó ingyenes, a kiállítás december 15-ig tekinthető meg keddtől szombatig, 9 és 17 óra között.
Kamarakoncert-sorozat kezdődik A zene természete – Zenében a fényről címmel október 20-án a martonvásári Brunszvik-kastélyban a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara előadásában. Első alkalommal a rézfúvós kvintett, november 3-án Kassai István Liszt-díjas zongoraművész, Rönkös Ildikó és Karasszon Dénes csellóművészek adnak koncertet, december 15-én a fuvoláé lesz a főszerep. Az október 20-ai koncerten Johann Sebastian Bach, Telemann, Händel, Gershwin és Grieg művei szólalnak meg a Beethoven Múzeumban. A sorozat második részében Bach, Liszt, Bartók, Chopin zenéje várja a közönséget A zene természete – A zene tudománya című műsorban. Az adventi koncerten pedig különböző kamarazenei formációkban csendülnek fel karácsonyi muzsikák Bachtól Kodály Zoltánig, felidézve Csajkovszkij A diótörő című művét is.

Jenei Szilveszternek van mit mesélnie, hiszen ötven éve van a pályán gitárosként, énekesként, zeneszerzőként. Több legendás zenekar tagja volt, 300 dalt komponált, nyolc arany és három platinalemez lóg a szobája falán. Most, 70. születésnapja alkalmából egy rendhagyó koncert keretében újra átélhetjük vele az elmúlt évtizedek sikerét sztárvendégek részvételével a Stefánia Palotában október 13-án, 19 órától.

szilveszter3

Idén hatodik alkalommal rendezik meg a Szentendrei Jazz- és Borfesztivált, amely szeptember 28. és 30. között várja a látogatókat Szentendrén. A történelmi belváros sétálóutcáján, a Fő téren és a belvárosi házak udvaraiban az ország minden borrégiójából érkező borászatok várják az érdeklődőket, valamint számtalan borszakmai és kulturális program, köztük jazzkoncertek, séták és kiállítások is.

Rekord nyári látogatottságot könyvelhet el alkotóházaiban a MANK Nonprofit Kft. A Szigligeten, Zsennyén, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Galyatetőn található hat alkotóházban inspiráló alkotásra nyílik lehetősége a művészeknek, de az épületek egyre több szakmai rendezvény helyszínéül is szolgálnak.

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma