NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.01.14

Székek bekészítve a hosszú asztal két oldalára, vaskos szövegkönyvek a közepén, lassan a színészek is megérkeznek. A kávé és a tea éppúgy elengedhetetlen kelléke az olvasópróbáknak, mint a színes szövegkiemelő filctoll. Kényelmes ruha, olvasószemüveg a színművészeken, hiszen ez még nem jelmezes próba. A miskolci színház Ünnep című előadásának olvasópróbájáról a teátrum blogján számoltak be.

olvasoproba2


Az olvasópróba pont az, aminek hangzik: az adott előadás szövegének felolvasása, némi direktori segítséggel.

A dráma, amely január 25-én, Hamvai Kornél fordításában, Szabó Máté rendezésében kerül a Miskolci Nemzeti Színház színpadára, Thomas Vinterberg Születésnap című, dán Dogma-filmje alapján született.


A Dogme 95 avantgárd filmes mozgalom volt, amelyet 1995-ben Lars von Trier és Thomas Vinterberg dán rendező indított. Lényege, hogy a hagyományos filmes értékeket akarták előtérbe helyezni: a történetet, a színészi munkát, a témaválasztást. A Születésnap volt a mozgalom első Dogma-filmje.


Azt vallották, hogy nem a rendező egyéni művészete, hanem az elmondani kívánt történet a fontos, ezért minél kevesebb „hamis” dolgot akartak belevinni filmjeikbe. Csak a forgatási helyszínen található kellékeket igyekeztek használni, zene csak akkor volt a filmben, ha az ott helyben szólt, előnyben részesítették a kézikamerát, az optikai trükkök használatát is mellőzték. A drámában – ahogy a filmben is – a születésnapi ünnepségen egy eddig eltitkolt, szörnyű múltbéli esemény kerül felszínre: egy családon belüli erőszak története.


A rendező azt mondja, a mai társadalom nem tud mit kezdeni, ha egy ilyen dologgal szembesül, ezért is fontos róla beszélni. Szabó Máté éppen ezért szán időt az olvasópróba elején a történet tisztázására, az erőszak pszichológiájára. Különböző „források” segítségével magyarázza el, mi is játszódhat le az áldozatban, az erőszaktevőben és az őket körülvevő környezetben. A színészek arcán is látszanak az érzelmek, többen hozzá is szólnak, elindul egy diskurzus: itt teszik le az alapjait azoknak az érzelmeknek, amiket karaktereik hoznak majd az előadás során.


Lajos_Andras_R_JPG
Lajos András


Lajos András színművész az erőszakot elszenvedő fiút játssza, aki édesapja 60. születésnapi ünnepségén fejti fel a múltban eltemetett sérelmeket, amelyeket az apa követett el a fiú és az ikertestvére ellen gyermekkorukban. A fiú már elérkezett abba a korba, hogy szembeszegüljön azzal az emberrel, akit tisztel és szeret ugyan, de érzi, hogy ki kell mondania, mi történt vele – mondja. Szerinte nagyon nehéz megnyilvánulni ebben a témakörben, de amíg jelen van a világban, addig beszélni kell róla.


Az előadásról további információk itt.


Forrás és fotók: mnsz.hu

IMG_8967

2019.09.17

Baksa-Soós János a magyar zene- és művészettörténet ikonikus alakja, a KEX együttes frontembereként vált ismertté. 1971-ben Németországba disszidált, ettől kezdve Január Herceg néven alkotott a legkülönfélébb médiumokban. A Paksi Képtár kiállítása a művész alternatív világát idézi meg. Majsai Rékával, a tárlat kurátorával beszélgettünk.

191004_dopenyourmove_jennajalonen

2019.09.17

A CAFe Budapest arra kérte a fesztivál fellépőit és alkotóit, hogy állítsanak össze egy különleges virtuális időkapszulát, és pakolják bele mindazt, amit szívesen megőriznének az utókor számára. Ezúttal Jenna Jalonen koreográfus-előadót kérdezték, aki október 4-én lép fel a fesztiválon.

Goblin_Party_Ezust_kes

2019.09.17

Kortárs koreai performanszokkal készül az évadra a budapesti Koreai Kulturális Központ. A hazai bemutatók között lesz narratív színház, multimédia eszközökkel operáló performansz és térspecifikus tánc is.

Szeptember 20-án mutatkozik be a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika művészetterápiás műhelye az Átkelő Galériában. A Tükör által címet viselő kiállítást Dr. Danics Zoltán pszichoanalitikus pszichoterapeuta és pszichiáter nyitja meg. A műhelyt Szerdahelyi Zsuzsanna iparművész, művészetterapeuta vezeti majd.

A Mai Manó Ház Három szín című kiállítása az orosz fotográfus, Szergej Prokugyin-Gorszkij életművén, valamint kortárs művészek munkáin keresztül foglalkozik a színes fényképezés történetével, valamint kép és látás viszonyával. Az intézmény által szervezett foglalkozáson fotográfiai, művészettörténeti és pszichológiai nézőpontból is közelíteneknk a kiállítás anyagához. A foglalkozások időpontja előzetes időpontegyeztetés alapján történik. Bejelentkezés, további információ: edit.barta@maimano.hu.

Bárdos Lajos zeneszerző születésének 120. évfordulója alkalmából rendeznek konferenciát Életet az énekbe címmel szerdán a Pesti Vigadóban. Bárdos Lajos, a 20. század jelentős zeneszerzője, a zeneelmélet, a zenetudomány meghatározó személyisége 120 évvel ezelőtt született. Nemcsak számos zenei szakterületnek volt kiváló mestere, de másokat magával ragadó, karizmatikus tanár is. Kotta- és könyvkiadót szervezett, felkarolta a korában igen veszélyesnek számító egyházi zene kérdését. A konferencián megidézik azt a szellemiséget, amely ezt a sokoldalú, számos területen jelentőset alkotó művészt jellemezte.

Október elején elárverezi Banksy legnagyobb és egyik leghíresebb, Devolved Parliament (Elfajzott parlament) című festményét a Sotheby's Londonban. A brit parlament alsóházának képviselőit csimpánzként ábrázoló alkotás a rejtőzködő brit graffitiművész legdrágább művé válhat, mivel az aukciósház legalább 1,5-2 millió font leütési árra számít. Banksy a négy méter széles képet 2009-ben festette. Még abban az évben kiállították a bristoli múzeumban, ahol több mint 300 ezer látogatót vonzott, és bekerült a világ 10 leglátogatottabb tárlata közé. Ismeretlen tulajdonosa idén ismét kölcsönadta kiállításra a múzeumnak a 10 éves évfordulóra és Nagy-Britannia európai uniós kilépésének idejére.

A 700 méter hosszú híd, amelyet szinte teljes egészében kézzel, viking kori eszközöket és technikákat alkalmazva építettek, a viking infrastruktúrát és szaktudást demonstrálja. A Vikingebro nevű híd egy másolata annak az eredeti szerkezetnek, amely Kékfogú Harald, vagyis I. Harald dán király uralkodása idején, 980-ban állt a területen. A szerkezet megépítésében több mint ezer iskolás gyerek és 400 önkéntes, köztük a hagyományos viking módszereket ismerő ácsok vettek részt. A munkálatok három évig tartottak.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

Rakoczi_Ferenc

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

Gyulán és térségében, valamint Püspökfürdőn várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény, amelyen erdei koncertek, szakvezetéses erdei séták és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma