NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2015.05.11
Kolonics Réka

Május 8-án az Akvárium Klub újabb modern klasszikus ceremóniának adott helyet: Nils Frahm, a műfaj berlini zászlóvivője Nils Frahm Has Lost His Mind elnevezésű turnéjának keretében ismét Budapestre látogatott, ez alkalommal egyedül. Előzenekarként az este fellépett az amerikai Dawn of Midi is.

A modern klasszikus zene népszerűbb, mint valaha: évről évre újabb és újabb fiatal zenészek ássák elő a szúrágta csellót a padlásról, vagy igyekeznek a tinédzserként gyűlölt zongoraórákon összekapargatott ismereteket feleleveníteni. Természetesen nem mindegyikükből lesz aztán modern klasszikus-sztár: mert Nils Frahmot, aki a magyar fővárosban is képes az általa képviselt stílussal újra és újra telt házat produkálni, nyugodtan nevezhetjük már annak.


nils6


A 32 éves német zeneszerző-zongorista tíznél több nagylemezének végigpörgetése után is csupán valami halvány elképzelésünk lehet arról, mit is kapunk majd a koncertért kifizetett jegyárért: előadásmódjának lelke az improvizáció, a magabiztos technikai tudáson alapuló, szabad billentyű- és gondolattársítások. Legújabb, Nils Frahm Has Lost His Mind (’Nils Frahm elvesztette az eszét’) című turnéjának elnevezése még az eddigieknél is nagyobb zongora-őrületet ígért, ráadásul a művésszel két hangszer-különlegesség is Budapestre utazott: David Klavins saját tervezésű zongorája és egy új, hordozható orgona.


David Klavins, aki a világ jelenlegi legnagyobb zongoráját is megalkotta (a monstrum The Giant névre hallgat), Nilsnek egy olyan hangszert tervezett, amely könnyen szállítható: az Una Corda kevesebbet nyom, mint 100 kg, szerkezete nyitott, egy hanghoz pedig csupán egy zongorahúr tartozik a megszokott három helyett. Hasonló különlegesség Nils Frahm turné-orgonája is: egy hordozható, szétszedhető és újra összerakható hangszer. Mint azt a zenész sokszor hangoztatta, szívesebben költi a pénzét saját tervezésű darabokra, amelyek úgy szólnak, ahogy azt ő szeretné. Ahelyett tehát, hogy egy Steinwaybe beruházna, álmod inkább magának saját zongorát. Kísérletező kedve a 2013-as, élő felvételekből építkező Spaces című nagylemezen vihető haza, legutóbb pedig, a 2015-ös Zongora Napon (Piano Day), egy általa kitalált ünnepnapon –solo– címmel jelentetett meg szóló-zongora albumot.


nils5
Nils Frahm és az Una Corda


Az Akváriumban azonban a régi daraboknak alig volt helyük: a középpontban az új hangszerek megszületése közben született, még nem megjelent dalok álltak. A közönség kedvenc Says című szám is egy hosszú improvizáció-futam közepébe csúszott bele, melynek előadása során Nils még egyik cipőjét is elhagyta. Nem is lehetett könnyű eligazodni a színpadon: zongora- és szintetizátorerdő nőtte be a teret, melyből az orgona (Nils Frahm megfogalmazása szerint IKEA-stílusú) sípjai nyúltak csak ki itt-ott. Itt minden megtörténhet: még az is, hogy valaki vécékefékkel kezdi el csapkodni a zongorahúrokat.Nils Frahm kedves, szerény „őrülete” órákra lekötötte volna a hallgatóság figyelmét, a koncert másfél órája mintha pillanatok alatt elrepült volna. Nem is kell talán mindehhez sok minden: kitartás esetleg, tehetség, épp egy zongorányi, egy adagnyi alázat is, amely nem múlik el a sikerrel. „Az ok, amiért szeretek emberek előtt játszani, egyfajta energiacserével állhat kapcsolatban: a közönség figyelme és megértése visszahat az én játékomra is” – mondta egyszer. Az est végére pedig valószínűleg nem csak Nils Frahm volt az, aki elvesztette az eszét.


fotók: Akvárium KlubKulcsszavak: Nils FrahmAkvárium Klub

mila_haugova

2019.09.23

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2006 óta hirdet műfordítási pályázatot, amelyre idén a szlovák Mila Haugová Magenta versének fordítását várták. A diszkrét kulturális utalásokkal teli versről, a pályázatról és a műfordítás buktatóiról a zsűri két tagjával, Haluska Veronkával és Vörös Istvánnal beszélgettünk.

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma