Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.02.02

A 19. század elején még alkalmi vándortársulatok, bohócok, artisták szórakoztatták a Városerdő látogatóit. A kiegyezés után azonban hirtelen megnőtt a Városliget népszerűsége. Ekkor jelent meg az első állandó cirkuszi vállalkozás a vurstliban. Az 1871-ben felépült Barokaldi Cirkusz még főként a gyerekekhez szólt, a felnőttek körében is népszerű előadások 1889-ben Wulff Edével érkeztek el.

02-barokaldi-cirkusz-s-kznsge5700
A Barokaldi Cirkusz deszkából és ponyvából épített sátra 1906-ban, a vurstliban

Giuseppe Baroccaldi porondját először még csupán egy kötél választotta el a többi mutatványostól, de 1871-ben felépítette azt a sátrat, ahol még halála után is, egészen 1938-ig működött a Barokaldi Cirkusz.


A Vasárnapi Újság is elismerően nyilatkozott: „Az öreg Barokaldi cirkusza valóságos elpusztíthatatlan képeskönyve lett Budapest gyermekvilágának, és minden új generáció új közönséget hoz neki.” A cirkuszba egészen olcsó volt a belépő, de még így sem mindenki engedhette meg magának: sok utcagyerek a kerítésre felkapaszkodva potyázott.


04-cirkuszi-kp-vu-1868-324fd
A 19. századi a cirkusz fő attrakcióit a lovasszámok jelentették. Balról lovas produkció 1868-ból,
jobbra a lóidomárból lett cirkuszigazgató, Beketow bécsi társulatának plakátja


A felnőttek érdeklődését is magával ragadó, világvárosi színvonalú ligeti cirkuszi előadásokra az 1880-as évek végéig kellett várni.


Az állandó cirkusz pénzügyi megfontolásból került az Állatkertbe: a csökkenő bevételek ellensúlyozására különleges artista produkciókat és külföldi társulatokat is fogadtak. Így mutatkozott be a budapesti közönségnek 1888-ban Eduard Wulff és társulata is, akivel 1889-ben a főváros megállapodott egy állandó intézény felépítésére és működésére.


Wullf egy korszerűnek számító, szétszedhető és összerakható acélvázas építményt állított fel, amelynek falai hullámbádogból voltak. A Wulff-féle bádogcirkuszban állóhelyek is voltak, így egyszerre 2290 néző figyelhette az előadást. A tűzveszély pedig ki volt zárva, hiszen az istálló külön épületben volt.


05-wulff-bdogcirkuszae56b
A Wulff-féle bádogcirkuszban állóhelyek is voltak, így egyszerre 2290 néző figyelhette az előadást.
A képen a tűzbiztos bádogépület hátsó frontja


A neves német cirkuszi dinasztiába született lóidomító Wulff Ede 1889. június 27-én nyitotta meg cirkuszát. Innen számítjuk a Fővárosi Nagycirkusz történetét.


Május elejétől szeptember végéig tartottak előadásokat a fűtés nélküli épületben, hétköznapokon egyet, hétvégéken kettőt. A fő attrakciók a lovasszámok voltak: az istállókban 60-80 idomított lovat tartottak.


07-beketow-cirkusz-plete-kpeslap91c5
1908-ban a mobil cirkuszépületet az új igazgató telepítette át, saját költségén a végleges helyére: korábbi otthonának kerítésén kívülre, az Állatkerti út mellé. A képen a Beketow Cirkusz épülete


Az első évek kasszasikerei után a közönség érdeklődése csökkent, ezért Wulff Ede 1895-ben felhagyott a pesti vállalkozással. Az épületet eladta egy konzorciumnak, ez lett a Városi Cirkusz, amit alkalmi társulatok előadásaival próbáltak megtölteni kevés sikerrel. A konzorcium az 1900-as évek elején csődbe ment, ekkor került a főváros tulajdonába a cirkuszépület, és húsz év vergődés után végre sikerült megtalálni a megoldást.


Az 1904-ben meghirdetett pályázat nyerteseként az orosz származású lóidomár, Beketow Mátyás vette át az üzemeltetést, aki ekkor már elismert cirkuszi tekintélynek számított. 1904. április 30-án addig Pesten soha nem látott műsorral nyitotta meg a saját költségén teljesen felújított cirkuszt.


08-beketow-cirkusz-plakttal49fa
A lóidomárból lett cirkuszigazgató bemutatkozása a városligeti cirkuszban (balra),
Beketow bécsi társulatának plakátja (középen), az 1925-ös évad műsorfüzete (jobbra)

A nagyszerű első szezon megalapozta az új igazgató tekintélyét, a pestiek gyakran látogatták előadásait. Beketow igyekezett megőrizni a magas színvonalat. A pesti kiruccanásokat kedvelő uralkodó, Ferenc József két alkalommal is vendége volt a népszerű cirkusz díszpáholyának.

Beketow Mátyás 1904–1919 között jelentősen feljesztette az épületet, a hagyományos cirkuszi előadások mellett birkózóversenyeket rendeztek és görög drámákat is bemutattak. Az igazgató azonban az I. világháborút követően elveszítette bérleti jogát. De nem adta fel, 1923-tól ismét ő lett a ligeti cirkusz bérlője, azonban ekkorra már megváltozott a közönség érdeklődése, a korábbi sikerek elmaradtak, Beketow pedig 1929-ben az elkerülhetetlen anyagi csőd elől az öngyilkosságba menekült, a Dunába vetette magát.


09-beketow-cirkusz-plakttal27b65
A Városligethez és a májusi éjszaka hangulatához okvetlenül hozzátartozik a Beketow-cirkusz is –
írta Kosztolányi. A baloldali képen az 1912-es évadnyitó előadás plakátja, jobbra az 1906-os cirkuszi évadban fellépő díjbirkózók csoportja

Halála után fia, Beketow Sándor vette át a cirkusz irányítását, így még fél évtizedig tartott a Beketow-korszak, amelynek a beköszöntő gazdasági válság vetett véget. 1934-ben a Beketow-család visszaadta a bérletet a fővárosnak.

A teljes cikk a liget.blogon olvasható.

Sou_Fujimoto

2019.06.19

A természet és az építészet harmóniáját keresi Fudzsimoto Szú. A Magyar Zene Házát tervező japán sztárépítész azt mondja: mindig az adott tér ihleti meg, a Liget közepénél izgalmasabb helyszínt pedig keresve se találna. Úgy véli: ez a jövő modellje. INTERJÚ

_D0A3010_Copy

2019.06.19

Csáth Géza gyerekkora sejtelmesen dereng át novelláiból. A Margó Fesztiválon közelebb hajoltunk a varázsló kertjéhez, és Csáth Géza családjának fotóhagyatékával ismerkedhetünk meg. A fotográfiákon keresztül betekintettünk az író gyerekkori világába és az amatőr fényképészet és a családi albumok kezdeti korszakába.

Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

Az egyelőre cím nélküli mű 2020. május 19-én jelenik meg és Panemben játszódik, ám 64 évvel az eredeti trilógia előtt. Az amerikai írónő szerint az új regény a Sötét Napokként emlegetett sikertelen lázadás utáni éveket mutatja be, amikor Panem megpróbál talpra állni a történtek után. A posztapokaliptikus regénytrilógiában Panem fiatal lakóit arra kényszerítik, hogy élet-halál harcot vívjanak egymással élő adásban.

A Maling-hegység területén feltárt négy lábnyom segítheti az alsó kréta korban élt dinoszaurusz csoportok eloszlásának és evolúciójának tanulmányozását. Két sauropoda lábnyom az évek során részlegesen megrongálódott – három lábujj eltűnt –, ezért a nyomok emberi lábnyomnak tűntek, és sokáig a késő Tang-dinasztia (618-907) egyik híres tábornokának, Li Cunhsziaónak (858-894) tulajdonították őket.

Június 19-én kiállítás nyílik Pataki Ferenc festőművész képeiből a szentendrei ÚjMűhely Galériában Hommage à Barcsay címmel. Pataki művei általában az időt kívánják megragadni, ám mostani képei egyik alapeleme inkább a csend: nem a nyugalom csendje ugyan, hanem az alig érzékelhető, mégis folyamatosan zajló mozgások fojtott surrogása, a lassan málló, halkan áttetszővé horzsolódó felületek neszezése.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ivan & The Parazol koncertje nyitja idén a Volt egyszer egy Ifipark című sorozatot a Várkert Bazárban június 23-án, ahol a nyár folyamán fellép még Kovács Kati, az Edda Művek, Zséda, az Ős-Bikini, Deák Bill Gyula és a Piramis is.

iatp_201819_bwmetro

Történelmi-művészeti sétára várják az érdeklődőket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában június 22-én 11 órára.

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma