Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.03.23

A boldog békeidőben a katonatisztek előszeretettel látogatták a fürdőhelyeket, aztán az első világháború alatt a sárral, a piszokkal és a tetvekkel is meg kellett küzdeniük, így a frontokon is létrejött egy sajátos fürdőkultúra. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Fürdőélet a Nagy Háborúban című kiállítása arról mesél, hogy a világháború miként alakította át a boldog békeidők fürdőkultúráját.

Hévíz_fürdő
Női tükör-fürdő, Hévíz

A kiállítás fokozatosan vezet be minket a kor miliőjébe: már a lépcsőn felfelé haladva fürdőzőkről készített korabeli fotókat és fürdőket ábrázoló képeslapokat nézhet a látogató, majd a tárlat előterében a Bártfai Gyógyfürdő és a Gellért korabeli plakátjai, valamint egy orvosoknak és ápolóknak szóló, munkát ajánló felhívás fogadja őt. E ráhangolódást segítő anyagok után lehet belépni a kiállítótérbe, amelynek bejáratát egy Isten hozott feliratú tábla és a Gyógyulás a testnek, felüdülés a léleknek idézet ékesíti.


Abbazia
Abbázia (ma Opatija)

A tárlat átláthatóan és szellősen komponált térben van, ahol a korabeli fotók és képek mennyisége szerves összhangban van a vitrinekben kiállított tárgyakkal. A falakon szereplő tablók feliratai olvasmányosak, teli vannak érdekességekkel, egyáltalán nem terhelik le információkkal a nézőt. S. Nagy Anikó és Spekál József kurátoroknak láthatóan nem az volt a céljuk, hogy a szövegek szintjén tájékoztassák a befogadót, majd az átadott tudást illusztrálják a bemutatott tárgyakkal. Sokkal inkább a hangulatfestésre törekedtek, arra, hogy a kiállított anyagon keresztül érzékeltessék a kor miliőjét. Ezt a szándékot segíti a térbe elhelyezett enteriőrök dominanciája, valamint az is, hogy a háttérben folyamatosan szól a korabeli hangszeres zene.


karlsbad
Fürdő Karlsbadban


A kiállítás első egysége a boldog békeidők fürdőkultúrájáról számol be. A Nagy Háború előestéjére a fürdőhelyeken már kialakult a gyógykezelés, a szabadidő-eltöltés, a nyaralás, sportolás, szórakozás gyakorlata és divatja, elterjedt a napfény- és a levegőkúra. A hadsereg és a polgárság fürdőélete sok szálon összekapcsolódott, a katonatisztek, az uralkodók és a politikusok is előszeretettel látogatták ezeket a helyszíneket.


Ferenc Ferdinánd feleségével az Ilidzse nevű fürdőhelyről indult vissza, amikor meggyilkolták. A tragédia híre Ferenc Józsefet a császári nyaralóhelyén, II. Vilmos császárt vitorlázás közben, Moltke német vezérkari főnököt pedig egy karlsbadi fürdőkúrán érte, ami szintén igazolja, hogy a háború előtt milyen központi szerepe volt a pihenést szolgáló fürdőknek.


05
Képeslap Triesztből


A „főnökök” fényképeit követően egy ízlésesen berendezett vitrinben láthatók a kor legnépszerűbb fürdőinek használati tárgyai, poharak, tányérok, kancsók, só- és borsszóró. Ehhez a részhez kapcsolódik a tér közepére helyezett, Karlsbad feliratú teríték 1910-ből. A háború alatti élelmezési nehézség és a személyzet hiánya miatt gyakorivá vált a közös asztal, a table d’hôte. A társas étkezés, az előre megállapított menü és az egy nagy tálon való szervírozás megkönnyítette az étkeztetést, és összehozta a különböző rangú személyeket.


Egy Béres Móni és Gasparek Szilvia tervezte fürdőruhát viselő női bábu melletti felirat szól arról, hogy az elegáns fürdőhelyeken divatüzletek, ékszerboltok és csemegekereskedések vonzották a közönséget. Bazár is volt mindenütt, ahol értékes ajándéktárgyakat lehetett vásárolni. Egy másik tabló pedig sorra veszi azokat a ruhákat, amiket a nőknek magukkal kellett vinnie egy fürdőhelyre.


Fürdőző_nők
Fürdőző nők


Külön egységet szenteltek az ásványvizeknek is, kiderül, hogy a háború miért állította le a palackozott vizek forgalmát, valamint megtekinthetők a korabeli üvegek, azok címkéi, a dugaszolók néhány darabja és egy palackszárító is.


A kiállítás végében található nagy enteriőr, ami a frontok fürdőkultúrájáról tudósít. A hadszíntéren a katonák a sárral, piszokkal és tetvekkel is harcot vívtak. A hadvezetés egyebek mellett felállítható tábori fürdőkkel, fürdővonatokkal, fertőtlenítő berendezésekkel próbált javítani a helyzeten. Ebben az eredeti fotókkal illusztrált tábori fürdőben tiszti és legénységi részleg is helyet kapott, a kiállított tárgyak és a fényképek összevethetők.


02
Képeslap Petehofból


Az enteriőrből kilépve a magas-tátrai gyógyfürdőzést lehet megismerni. A vitrinekbe sílécek, szánkók, korcsolyák, hágóvasak kerültek, körölüttük korabeli fotók és turistáknak szóló kiadványok vannak.


A Nagy Háború három helyett ötvenegy hónapig tartott, amire senki sem készült fel. Az első világháborúban az újfajta harcmodor miatt megváltozott a harctéri sérülések és betegségek jellege, mennyisége, súlyossága. Sokan tértek haza súlyos sérülésekkel, idegbántalmakkal, tüdőbajjal vagy végtaghiánnyal. Utókezelésükben fontos szerep jutott a termálfürdőknek és a klimatikus gyógyhelyeknek, amelyeket a kiállítás harmadik egységében lehet megismerni. Egy újabb enteriőrben egy korabeli kórházi környezet fogad, majd egy vitrinben műlábak, műkezek, mankók láthatók, de szerepelnek itt beteglapok, fotók és orvosi könyvek, valamint olyan plakátok, amelyek a hadirokkantak társadalomba való integrálását célozták meg.


Pöstyén_fürdő
Kezelés a Pöstyén fürdőben


Középen van még egy asztalka, rajta egy női és egy tiszti kalap. A tisztek a fürdőhelyeket nemcsak pihenés céljából látogatták, hanem a jó parti reményében is. A hölgyek szívesen mutatkoztak a társadalmi besorolás szerint előkelőnek számító huszárok oldalán, a katonák pedig az előkelőség látszatának fenntartása miatt anyagi lehetőségüket meghaladó életvitelt folytattak, ezért gyakran eladósodtak, és a hozományból próbáltak anyagilag rendbe jönni.


A kiállítás március 31-ig látogatható.


Kocsis Katica


Fotók forrása: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Roma_nok_kultura_banner_002

_D0A2911_Copy

2019.06.24

A Fausttól a Szívlapátig című irodalmi segédkönyv azoknak a középiskolai tanároknak készült, akik szeretnének kicsit kiszakadni a kerettanterv merevségéből és friss, élő irodalmi szövegeken keresztül akarják közel hozni a nagy klasszikusokat a diákjaik számára. A kötet elemzései az irodalom jelenvalósága, életszerűsége mellett teszik le a voksukat.

Dobokay_werk_2

2019.06.24

Az előző századokban sokat kísérleteztek a látható világ fotografikus leképezésével. Az ezüst-halogenidek fényérzékenységének felismerése vezetett idővel a fényképezés létrejöttéhez. Ag, az ezüst vegyjele a címe Dobokay Máté Capa Központban látható kiállításának, amely a művész vegyészi és filozófusi kísérletezését mutatja be.

Kahlo_7

2019.06.23

Frida országa – Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái címmel nyílt kiállítás június 22-én a Műcsarnokban. A 20. század első három évtizedében a Magyarországhoz hasonló gazdasági fellendülést megélt Mexikó épületeit dokumentáló fotós öröksége lánya, Frida Kahlo világhírű festőművész életművét is meghatározta.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

A Megszálottak az elmúlt időszakban két nemzetközi fesztiválon is díjakat nyert. Májusban a Keresztény Filmek Világfesztiválján, Orlandóban nyerte el Fésűs Nelly a legjobb női alakítás díját. Most a film az Alaska Film Awards nemzetközi fesztivál fődíját, az Északi Fény Kirobbanó Tehetség Díja elismerést nyerte el, a jakartai világfesztiválon pedig a legjobb európai film Arany Díjat, Pozsgai Zsolt pedig a legjobb rendezői díjat is megkapta három másik kollégája mellett. A jakartai verseny díjait augusztusban az indonéziai császári városban, Dzsogdzsakartában, több napos ünnepség keretében veheti át a rendező a császári család meghívására.

A Római Magyar Akadémia június 25-én 19.00 órakor Zsigmond Dezső: A Sátán fattya című nagyjátékfilmjével emlékezik meg a 40-es évek egyik legnagyobb magyar tragédiájáról, a Kárpátalján élő magyarság vészkorszakáról, amelyről évtizedekig beszélni sem volt szabad. A Nagy Zoltán Mihály azonos című művéből készült film, Kárpátalja úgynevezett felszabadulás utáni periódusát (1944-45) tárja a néző elé, és a tizenhat esztendős Tóth Eszter sorsán keresztül láttatja a málenykij robot, valamint a szovjet megszállás borzalmait.

Huszonöt helyszínen 80 programmal, 400 fellépővel és kiállítóval várják a vendégeket az ormánsági Bőköz fesztiválon augusztus 22. és 25. között. Fellép mások mellett a Ghymes, Karácsony János, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, a Tárkány Művek vagy a Rudan Joe Akusztik Band, a bőközi helyi jellegzetességeket a települések tájházaiban lehet megismerni. Részletek itt.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

teraszlive_bujdosotrio_WEB

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

Fényfestéseket, fényinstallációkat, utcaművészeti produkciókat tartanak a 4. Zsolnay Fényfesztiválon június 27. és 30. között Pécsett.

Egyebek mellett a III. Richárdot, a Vihart és a Szentivánéji álmot láthatja a közönség a hatodik Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon, amelyet június 27. és július 3. között szerveznek meg a vajdasági Cortanovcin.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma