IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2019.03.23

A boldog békeidőben a katonatisztek előszeretettel látogatták a fürdőhelyeket, aztán az első világháború alatt a sárral, a piszokkal és a tetvekkel is meg kellett küzdeniük, így a frontokon is létrejött egy sajátos fürdőkultúra. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Fürdőélet a Nagy Háborúban című kiállítása arról mesél, hogy a világháború miként alakította át a boldog békeidők fürdőkultúráját.

Hévíz_fürdő
Női tükör-fürdő, Hévíz

A kiállítás fokozatosan vezet be minket a kor miliőjébe: már a lépcsőn felfelé haladva fürdőzőkről készített korabeli fotókat és fürdőket ábrázoló képeslapokat nézhet a látogató, majd a tárlat előterében a Bártfai Gyógyfürdő és a Gellért korabeli plakátjai, valamint egy orvosoknak és ápolóknak szóló, munkát ajánló felhívás fogadja őt. E ráhangolódást segítő anyagok után lehet belépni a kiállítótérbe, amelynek bejáratát egy Isten hozott feliratú tábla és a Gyógyulás a testnek, felüdülés a léleknek idézet ékesíti.


Abbazia
Abbázia (ma Opatija)

A tárlat átláthatóan és szellősen komponált térben van, ahol a korabeli fotók és képek mennyisége szerves összhangban van a vitrinekben kiállított tárgyakkal. A falakon szereplő tablók feliratai olvasmányosak, teli vannak érdekességekkel, egyáltalán nem terhelik le információkkal a nézőt. S. Nagy Anikó és Spekál József kurátoroknak láthatóan nem az volt a céljuk, hogy a szövegek szintjén tájékoztassák a befogadót, majd az átadott tudást illusztrálják a bemutatott tárgyakkal. Sokkal inkább a hangulatfestésre törekedtek, arra, hogy a kiállított anyagon keresztül érzékeltessék a kor miliőjét. Ezt a szándékot segíti a térbe elhelyezett enteriőrök dominanciája, valamint az is, hogy a háttérben folyamatosan szól a korabeli hangszeres zene.


karlsbad
Fürdő Karlsbadban


A kiállítás első egysége a boldog békeidők fürdőkultúrájáról számol be. A Nagy Háború előestéjére a fürdőhelyeken már kialakult a gyógykezelés, a szabadidő-eltöltés, a nyaralás, sportolás, szórakozás gyakorlata és divatja, elterjedt a napfény- és a levegőkúra. A hadsereg és a polgárság fürdőélete sok szálon összekapcsolódott, a katonatisztek, az uralkodók és a politikusok is előszeretettel látogatták ezeket a helyszíneket.


Ferenc Ferdinánd feleségével az Ilidzse nevű fürdőhelyről indult vissza, amikor meggyilkolták. A tragédia híre Ferenc Józsefet a császári nyaralóhelyén, II. Vilmos császárt vitorlázás közben, Moltke német vezérkari főnököt pedig egy karlsbadi fürdőkúrán érte, ami szintén igazolja, hogy a háború előtt milyen központi szerepe volt a pihenést szolgáló fürdőknek.


05
Képeslap Triesztből


A „főnökök” fényképeit követően egy ízlésesen berendezett vitrinben láthatók a kor legnépszerűbb fürdőinek használati tárgyai, poharak, tányérok, kancsók, só- és borsszóró. Ehhez a részhez kapcsolódik a tér közepére helyezett, Karlsbad feliratú teríték 1910-ből. A háború alatti élelmezési nehézség és a személyzet hiánya miatt gyakorivá vált a közös asztal, a table d’hôte. A társas étkezés, az előre megállapított menü és az egy nagy tálon való szervírozás megkönnyítette az étkeztetést, és összehozta a különböző rangú személyeket.


Egy Béres Móni és Gasparek Szilvia tervezte fürdőruhát viselő női bábu melletti felirat szól arról, hogy az elegáns fürdőhelyeken divatüzletek, ékszerboltok és csemegekereskedések vonzották a közönséget. Bazár is volt mindenütt, ahol értékes ajándéktárgyakat lehetett vásárolni. Egy másik tabló pedig sorra veszi azokat a ruhákat, amiket a nőknek magukkal kellett vinnie egy fürdőhelyre.


Fürdőző_nők
Fürdőző nők


Külön egységet szenteltek az ásványvizeknek is, kiderül, hogy a háború miért állította le a palackozott vizek forgalmát, valamint megtekinthetők a korabeli üvegek, azok címkéi, a dugaszolók néhány darabja és egy palackszárító is.


A kiállítás végében található nagy enteriőr, ami a frontok fürdőkultúrájáról tudósít. A hadszíntéren a katonák a sárral, piszokkal és tetvekkel is harcot vívtak. A hadvezetés egyebek mellett felállítható tábori fürdőkkel, fürdővonatokkal, fertőtlenítő berendezésekkel próbált javítani a helyzeten. Ebben az eredeti fotókkal illusztrált tábori fürdőben tiszti és legénységi részleg is helyet kapott, a kiállított tárgyak és a fényképek összevethetők.


02
Képeslap Petehofból


Az enteriőrből kilépve a magas-tátrai gyógyfürdőzést lehet megismerni. A vitrinekbe sílécek, szánkók, korcsolyák, hágóvasak kerültek, körölüttük korabeli fotók és turistáknak szóló kiadványok vannak.


A Nagy Háború három helyett ötvenegy hónapig tartott, amire senki sem készült fel. Az első világháborúban az újfajta harcmodor miatt megváltozott a harctéri sérülések és betegségek jellege, mennyisége, súlyossága. Sokan tértek haza súlyos sérülésekkel, idegbántalmakkal, tüdőbajjal vagy végtaghiánnyal. Utókezelésükben fontos szerep jutott a termálfürdőknek és a klimatikus gyógyhelyeknek, amelyeket a kiállítás harmadik egységében lehet megismerni. Egy újabb enteriőrben egy korabeli kórházi környezet fogad, majd egy vitrinben műlábak, műkezek, mankók láthatók, de szerepelnek itt beteglapok, fotók és orvosi könyvek, valamint olyan plakátok, amelyek a hadirokkantak társadalomba való integrálását célozták meg.


Pöstyén_fürdő
Kezelés a Pöstyén fürdőben


Középen van még egy asztalka, rajta egy női és egy tiszti kalap. A tisztek a fürdőhelyeket nemcsak pihenés céljából látogatták, hanem a jó parti reményében is. A hölgyek szívesen mutatkoztak a társadalmi besorolás szerint előkelőnek számító huszárok oldalán, a katonák pedig az előkelőség látszatának fenntartása miatt anyagi lehetőségüket meghaladó életvitelt folytattak, ezért gyakran eladósodtak, és a hozományból próbáltak anyagilag rendbe jönni.


A kiállítás március 31-ig látogatható.


Kocsis Katica


Fotók forrása: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

lukoviczky

ahogy_eddig

2019.04.19

Egy magyar vizsgafilm, Moldovai Katalin Ahogy eddig című rendezői diplomafilmje is meghívást kapott a május 14-én kezdődő 72. cannes-i fesztiválra, a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba.

btf_190420_wigama_lekko_c_sin_oliver

2019.04.19

Nagy Dániel Viktor előbb vágyott zenei karrierre, mint színészi babérokra. A sors mégis másként keverte a kártyákat: már ismert színészként alapította meg tavaly a Wigama Lekko névre keresztelt együttest Hrutka Róberttel, első lemezüket pedig április 20-án a Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatják be az Urániában.

190412_sunny

2019.04.19

Teltház, érdeklődő tekintetek, a színpadon hangfal, mikrofon, szintetizátor, mellette hatalmas, púderszínű selyemvirággal fedett fejű nő ül egy nagy doboz tetején, az arcát nem látjuk. Szürreális törzsi jelmezben, a fején cserepes virággal egy férfi érkezik, őt követi a társulat további nyolc tagja, és kezdődik a show. Emanuel Gat, aki immár ötödször jár nálunk, az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon Sunny című művével arat tapsvihart.

Egy antarktiszi expedíció a Viktória-föld északi részén bukkantank a kéznagyságú nyomra, mely az archosaurus nemhez tartozó állattól származik. Emellett a kutatók a Déli-sarktól mintegy 1700 kilométerre erdők megkövesedett maradványait fedezték fel. Ez arra utal, hogy 200 millió évvel ezelőtt az Antarktisz nem az a jeges kontinens volt, mint ahogyan azt ma ismerjük.

Az aranyozott, ezüst gótikus kehely, mely a talpába vésett felirat szerint egykor a diósgyőri eklézsia tulajdona volt, Luxemburgi Zsigmond idejéből származik, aki Nagy Lajos király vejeként lépett a trónra, majd német-római császárként a nemzetközi politika egyik irányítója lett. A kehely a 15. századból maradt fenn, és a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből érkezett a királynék várába szeptember végéig. Az ötvöstechnika, mellyel díszítették, Velencében alakult ki, magyarországi elterjedése a szoros magyar-olasz kapcsolatokkal, különösképpen Zsigmond velencei háborújával és gyakori itáliai tartózkodásával magyarázható.

Az egyelőre ismeretlen szövegek tartalmazhatják Kafka több, az író halála után befejezetlenül megjelent művének végét is, és fényt deríthetnek a világirodalom egyik legrejtélyesebb alakjára, akinek kulturális örökségére Németország és Izrael is igényt tart. A szövegekkel kapcsolatos hercehurcát akár maga Kafka is írhatta volna, annyira abszurd, hiszen egy olyan gyűjteményért folyt a harc, amelynek senki nem ismerte a tartalmát.

Csaknem 13 500 éves sírt tártak fel a dél-kínai Kuangtung tartományban, melyben egy guggoló pózban elhelyezett női holttestre bukkantak a régészek. A holttest egy 13 és 18 év közötti lányé, akinek azonban hiányzik a feje. Ez a Kínában valaha talált legrégebbi sírhely, amelyben a halottat szándékosan egy bizonyos pozícióban helyezték örök nyugalomra. A holttest különleges testhelyzetéből primitív vallásos hiedelmek megjelenésére lehet következtetni.

A Duna-korzón felállított színpadon koncerteket, iparművészeti bemutatókat, népzenei és néptáncműsorokat láthatnak az érdeklődők, szombattól húsvéthétfőig pedig a tojásfestők, tojáspatkolók munkáját is megtekinthetik. A Deák téren és a Fővám téren a minőségi kézműves termékeké és étkeké a főszerep, a Városháza parkban pedig a gyerekeknek kínálnak előadásokat, az ünnephez kapcsolódó játékokat és kézműves foglalkozásokat.

Az eredeti bemutató után ötven évvel újra a mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet nagyszombattól a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban is vetítenek.

EgriCsillagok_-586x340

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

A Fővárosi Nagycirkuszban húsvéti programokkal, az artistaképzősök produkciójával és új műsorral várják az érdeklődőket a húsvéti hétvégén és a cirkuszi világnapon.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma