2013.06.12

A 84. Ünnepi Könyvhéten, június 9-én Fazekas István költő, író, műfordító a Napkút kiadó pavilonjánál dedikálta frissen megjelent, Rögzített pillanatok című könyvét. Az íróval a dedikálás után a prózakötet megjelenésének apropójából beszélgettünk.

rop_borito„Az igazsághoz mindig eleven út vezet.  Elsődlegesen ez a felismerés volt az iránytűm a Rögzített pillanatok című prózakötetem írásakor” − emlékezett vissza Fazekas István, a Váci Mihály- és Jókai-díjas író.

„Költői pályámon Ratkó József indított el, aztán egyetemista éveim alatt Serfőző Simon biztatott a szépre, és nyesegette vadhajtásaimat. A Rögzített pillanatok írásaival elsősorban arra törekedtem, hogy világos tárgyilagossággal közöljem az olvasóval az engem rabul ejtő kérdéseket, s az azokra adott válaszaimat” – mesélte a most megjelent prózakötetéről az alkotó.

 

Az író elmondása szerint a könyv tanulmányokat és esszéket tartalmaz Antigoné öngyilkosságának valódi okáról, a feltámadás objektív ismérveiről, Ábrahám hitéről, Jókai Mór hírlapjairól, valamint az Ószövetségben fellelhető angyali üdvözletekről. Mindezek mellett könyvajánlókat és útmutató, vallomásos beszélgetéseket találhat benne az olvasó, ezek során többek között megszólal ifj. Csoóri Sándor népzenész, Horváth Erzsébet, Utassy József özvegye, Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke, és a kiváló operaénekes Hardy-Horváth Mária is.

 

„2011 januárjában olvastam fel az Antigonéról szóló tanulmányomat Hubay Miklós bácsinak, a Kossuth-díjas drámaírónak, akitől óriási megerősítést kaptam abban a hitemben, hogy jó úton járok. A tanulmány és az esszé keretein belül az oknyomozó módszer igazán a sajátom, ami az eddigi drámáim megírása során is nélkülözhetetlen volt” – fejtette ki Fazekas István, aki elmondása szerint a Kis Károly című történelmi dráma – melyhez egyébként Hubay Miklós írta az előszót - és az Elvira című egyfelvonásos tragédia megírása során rengeteg tényfeltáró munkát végzett. Ez utóbbit, amely a rendezvény fődíját is elnyerte, a tavalyi komáromi Jókai Napokon láthatta a közönség.


„Igyekszem egyfajta – mondjuk csak divatosan így − bónuszt adni prózai mondanivalómnak azáltal, hogy talán kissé szokatlan, újszerű aspektusból közelítek az általam megfogalmazott teológiai és irodalomtörténeti kérdésekhez, összefüggésekhez. Ha felvetődik bennem egy-egy történelmi, nyelvészeti, jogi vagy éppen teológiai kérdés, akkor azt a legalaposabban körüljárom. Rengeteget kutatok, olvasok, módszeresen megyek végig az adott témában már megjelent magyar és külföldi tanulmányokon, kiszűrve azt, kik, hogyan foglaltak állást mindezidáig az adott problémával kapcsolatosan” – magyarázta módszerével kapcsolatban az író.

 

A Rögzített pillanatok című kötet első része lineárisan, a görög kultúra hajnalától Krisztus feltámadásáig tartó intervallumot felölelve építkezik motívumként forrasztva magára a szeretetet, mint a legalapvetőbb, minden korban érvényes isteni parancsot – jegyezte meg az alkotó új kötetével kapcsolatban,  amelynek ékes része A Jókai Mór hírlapjai című esszé. A százhalombattai író ezzel a pályaművével érdemelte ki ugyanis a 2012-es Jókai-díjat, amelyet Révkomáromban a Falvak Kultúrájáért Alapítvány Emlékbizottságától vehetett át.

A prózakötet egyik célja, ahogy az író fogalmaz, hogy rendhagyó, innovatív bizonyítási technika segítségével írja felül a gimnáziumban ránk ragadt irodalmi, történelmi téveszméket, felvetéseket és pontatlanságokat.


Fazekas István, aki jelenleg a Stádium Hírlap felelős szerkesztője elárulta: jelenleg egy napló megírásán fáradozik, amelyben saját katonaélményeit és az ezzel járó megpróbáltatásokat és kalandokat veti papírra, megfűszerezve mindezt szépirodalomi értékű vallomásokkal, verselemzésekkel, és a vele együtt induló pályatárssal és baráttal, Tóth Krisztinával való hajdani verses és szakmai levelezésével is.


 

Jónás Ágnes

Kulcsszavak:

Gellert_1929

2019.02.20

Az 1918-ban átadott Gellért szálló szobáiban már volt telefon és cselédhívó, amely a megszokottól eltérően csak fényjelzést adott. Az eredeti épületben tenisz- és minigolfpálya is volt, amelyeket később hullám- és pezsgőfürdővé alakítottak. Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket tudhattunk meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Gellért 100 című kiállításan tartott vezetésen.

nemzeti_tancszinhaz

2019.02.20

Négyévnyi gyerekkihordásnak nevezi, és 15 évvel a Müpa megnyitása után most a Nemzeti Táncszínházat is portfóliója top épületének tartja Zoboki Gábor építész. Soha nem tudja elengedni a műveit, szakmáját épp annyira tartja művészetnek, mint iparágnak. Az általa megálmodott, vadonatúj teátrum február 15-én óriási érdeklődés közepette nyitotta meg kapuit. A tánc új otthonra talált Magyarországon.

callas_G_r
2019.02.20

A címszerep beszélő neve élvezetet jelent, de ez megtévesztő, mert Giocondának nincs sok oka az örömre. A tenor rejtegetni próbálja a kilétét, a librettista pedig álnevet használ, ám Verdi Giocondája így is az egyik legőszintébb és egyszersmind az egyik legszenvedélyesebb olasz operatragédia.

Kinek a hangja? címmel nyílt állandó kiállítás Móricz Zsigmondról egykori lakhelyén, Leányfalun. A Duna menti település ezzel ünnepli posztumusz díszpolgára születésének 140 évfordulóját

Tizennyolc kortárs zeneszerző életét dolgozta fel az az országos zenetörténeti verseny, melynek Budapesti döntőjét csaknem maximális pontszámmal nyerték a kalocsai diákok.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, Tanítványok tanítványai 1950-től napjainkig című országos zenetörténeti versenyt Varga Károly zenepedagógus, a Magyar Televízió és Rádió munkatársa, zenei könyvek írója hívta életre.

A múzeum a napokban adta át a 2011-ben ellopott, Kr. e. 1. századból származó aranyozott szarkofágot a manhattani kerületi ügyészségnek, amely továbbítja az egyiptomi kormánynak. A Metropolitan Múzeum 2017 júliusában vásárolta meg a koporsót egy magángyűjteményből, azóta egyik kiállításának központi darabja volt. Az intézményt a vásárláskor hamis eredetigazolással vezették félre. A koporsót, amely egy magas rangú egyiptomi papé volt, jelenetek és szövegek díszítik, amelyek a pap útját ábrázolják a haláltól az örökkévalóságig.

A Magyar Nemzeti Múzeum emlékülést rendez abból az alkalomból, hogy 160 éve, 1859. február 25-én Rosti Pál a nemzet múzeumának ajándékozta dél-amerikai utazásán készült fényképeit. A rendezvény 2019. február 25-én 13 órakor kezdődik a MNM Dísztermében. Pulszky Ferenc múzeumigazgatói kinevezésének 150. évfordulója alkalmából pedig március 4-én tartanak tudományos konferenciát, mely az MNM és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közös rendezvénye.

Idén a tudomány és a technológia áll a velencei biennále nemzetközi gyermekkarneváljának fókuszában, így ebben az évben a Római Magyar Akadémia a budapesti Csodák Palotájával együtt szervez foglalkozásokat február 23. és 25. között. A négynapos program alatt, a Ca' Giustianan termeiben az előző évekhez hasonlóan tematikus foglalkozások várják a gyerekeket, amelyek ez alkalommal a tudomány témája köré épülnek. A szervezők a világ működését bemutató interaktív foglalkozássokkal készülnek, valamint felépítenek a helyszínen egy matematika, informatikai témájú kódfejtő szabadulószobát is. Magyarország negyedszerre vesz részt az olaszországi programon; 2016-ban Kecskemét városa mutatta meg sokszínű zenei kultúráját, 2017-ben és 2018-ban a Római Magyar Akadémia szervezésében pedig a MOME és a Szentendrei Skanzen mutatkozott be Velencében.

Dikun György kárpátaljai festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában. A március 13-ig nyitva tartó tárlaton láthatók lesznek többek között a Tenyérjós, Az öreg halász és a tenger II., valamint a Pán című alkotások.

dikun_gyorgy_nyito

Jelmezes felvonulás, álarckészítés, koncert és táncelőadás is lesz az ötödik alkalommal megrendezendő farsangi karneválon a Fejér megyei Velencén feburár 23-án szombaton.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága megemlézezést tart a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából február 25-én.

A műfajok egymásba kapaszkodása, az évfordulók és az önismeret a hívószavai az idei Debreceni Tavaszi Fesztiválnak, amelyet március 16. és 27. között huszonkilencedik alkalommal rendeznek meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma