15_eves

2013.06.12

A 84. Ünnepi Könyvhéten, június 9-én Fazekas István költő, író, műfordító a Napkút kiadó pavilonjánál dedikálta frissen megjelent, Rögzített pillanatok című könyvét. Az íróval a dedikálás után a prózakötet megjelenésének apropójából beszélgettünk.

rop_borito„Az igazsághoz mindig eleven út vezet.  Elsődlegesen ez a felismerés volt az iránytűm a Rögzített pillanatok című prózakötetem írásakor” − emlékezett vissza Fazekas István, a Váci Mihály- és Jókai-díjas író.

„Költői pályámon Ratkó József indított el, aztán egyetemista éveim alatt Serfőző Simon biztatott a szépre, és nyesegette vadhajtásaimat. A Rögzített pillanatok írásaival elsősorban arra törekedtem, hogy világos tárgyilagossággal közöljem az olvasóval az engem rabul ejtő kérdéseket, s az azokra adott válaszaimat” – mesélte a most megjelent prózakötetéről az alkotó.

 

Az író elmondása szerint a könyv tanulmányokat és esszéket tartalmaz Antigoné öngyilkosságának valódi okáról, a feltámadás objektív ismérveiről, Ábrahám hitéről, Jókai Mór hírlapjairól, valamint az Ószövetségben fellelhető angyali üdvözletekről. Mindezek mellett könyvajánlókat és útmutató, vallomásos beszélgetéseket találhat benne az olvasó, ezek során többek között megszólal ifj. Csoóri Sándor népzenész, Horváth Erzsébet, Utassy József özvegye, Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke, és a kiváló operaénekes Hardy-Horváth Mária is.

 

„2011 januárjában olvastam fel az Antigonéról szóló tanulmányomat Hubay Miklós bácsinak, a Kossuth-díjas drámaírónak, akitől óriási megerősítést kaptam abban a hitemben, hogy jó úton járok. A tanulmány és az esszé keretein belül az oknyomozó módszer igazán a sajátom, ami az eddigi drámáim megírása során is nélkülözhetetlen volt” – fejtette ki Fazekas István, aki elmondása szerint a Kis Károly című történelmi dráma – melyhez egyébként Hubay Miklós írta az előszót - és az Elvira című egyfelvonásos tragédia megírása során rengeteg tényfeltáró munkát végzett. Ez utóbbit, amely a rendezvény fődíját is elnyerte, a tavalyi komáromi Jókai Napokon láthatta a közönség.


„Igyekszem egyfajta – mondjuk csak divatosan így − bónuszt adni prózai mondanivalómnak azáltal, hogy talán kissé szokatlan, újszerű aspektusból közelítek az általam megfogalmazott teológiai és irodalomtörténeti kérdésekhez, összefüggésekhez. Ha felvetődik bennem egy-egy történelmi, nyelvészeti, jogi vagy éppen teológiai kérdés, akkor azt a legalaposabban körüljárom. Rengeteget kutatok, olvasok, módszeresen megyek végig az adott témában már megjelent magyar és külföldi tanulmányokon, kiszűrve azt, kik, hogyan foglaltak állást mindezidáig az adott problémával kapcsolatosan” – magyarázta módszerével kapcsolatban az író.

 

A Rögzített pillanatok című kötet első része lineárisan, a görög kultúra hajnalától Krisztus feltámadásáig tartó intervallumot felölelve építkezik motívumként forrasztva magára a szeretetet, mint a legalapvetőbb, minden korban érvényes isteni parancsot – jegyezte meg az alkotó új kötetével kapcsolatban,  amelynek ékes része A Jókai Mór hírlapjai című esszé. A százhalombattai író ezzel a pályaművével érdemelte ki ugyanis a 2012-es Jókai-díjat, amelyet Révkomáromban a Falvak Kultúrájáért Alapítvány Emlékbizottságától vehetett át.

A prózakötet egyik célja, ahogy az író fogalmaz, hogy rendhagyó, innovatív bizonyítási technika segítségével írja felül a gimnáziumban ránk ragadt irodalmi, történelmi téveszméket, felvetéseket és pontatlanságokat.


Fazekas István, aki jelenleg a Stádium Hírlap felelős szerkesztője elárulta: jelenleg egy napló megírásán fáradozik, amelyben saját katonaélményeit és az ezzel járó megpróbáltatásokat és kalandokat veti papírra, megfűszerezve mindezt szépirodalomi értékű vallomásokkal, verselemzésekkel, és a vele együtt induló pályatárssal és baráttal, Tóth Krisztinával való hajdani verses és szakmai levelezésével is.


 

Jónás Ágnes

Kulcsszavak:

KAD_Kultura_596x90_002

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

szir_001

2019.08.17

Mivel hat legmélyebben egy háború, ha nem azzal, hogy a számok és adatok mellett arcot, arcokat kap? Hogy testközelbe kerül, megérint. Az augusztus 14-én a Párbeszéd Házában Aleppo. Háború. Újjászületés – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szíriában címmel nyílt páros fotókiállítás a szíriai háborúba visz el.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

egy

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma