2017.10.06

Az 1950-es, ’60-as évek fordulóján a világ három pontjáról útjára indult egy dokumentumfilmes irányzat, a cinema verité. Képviselői a valóság hiteles bemutatására törekedtek, de megrendezték filmjeik számára a megmutatni kívánt valóságot. Különös szellemben alkottak, filmjeik pedig elméleti és történeti szempontból is meghatározóak, és ami a legfontosabb: a maguk módján nagyon is igazak.

A cinema verité – francia kifejezés, melynek jelentése moziigazság – az ’50-es, ’60-as évek fordulóján kialakuló dokumentumfilmes irányzat Franciaországban, az USA-ban és Kanadában. A fogalmat elsőként Edgar Morin francia szociológus használta „– az orosz kinopravda (filmigazság) kifejezés tükörfordításaként – a France Observateur című folyóiratban 1960-ban megjelent cikkében. Az ő és kollégája, Jean Rouch etnográfus filmes felfogásában a cinema verité a valóság megragadásának új, az addigiaknál hitelesebb módszere, melynek során a filmrendező aktívan beavatkozik a kamera előtt zajló eseményekbe, létrehoz, megszervez a kamera számára egy, a filmezett alanyok életét sűrítetten tükröző szociodrámát.” Rouch azt vallotta: „a fikció az egyedüli módja a valóság megragadásának”. Edgar Morin és Jean Rouch amellett, hogy egyáltalán nem tagadták dokumentumfilmjeik megrendezettségének tényét, folyamatosan jelen voltak alkotásaikban: a filmekben feltűnve reflektálnak arra, ami történik, sőt alanyaikat is reflexióra késztetik.


cinemaverite1_masolata
Fotó: imdb.com

 

„A hangsúlyozott reflexivitás, a személyes hang jellemzi a francia cinema verité másik nagy alakjának, Chris Markernek a működését is. Az ’50-es, ’60-as évek fordulóján készített dokumentumesszéi, melyeket Kínától Izraelig, a Szovjetuniótól Kubáig sok helyütt forgatott, a szubjektív hangvételű naplók és az útifilmek sajátos keverékei (Vasárnap Pekingben, Szibériai levelek, Kuba, igen!).” Személye és művei fontos kapcsolódási pontot jelentettek a cinema verité és az akkoriban induló francia új hullám között is – gondoljunk csak az Alain Resnais-vel közösen készített filmjeire (A szobrok is meghalnak) vagy az André Bazin-hez fűződő barátságára.

 

A korszakban az USA-ban kibontakozott cinema verité mozgalom, az úgynevezett direct cinema azonban éppen ellenkezőleg gondolkodott, mint a francia. Szigorúan elvetette a pszichologizálást, inkább újságírói indíttatású volt, az alkotó – Robert Drew, D. A. Pennebaker, Albert és David Maysles, Richard Leacock, vagyis a Drew-csoport – pedig pusztán megfigyelő. Az amerikai cinema verité szívesen választott tárgyául közszereplőket, elnökjelölteket, színészsztárokat vagy sportolókat, akiket aztán hosszú ideig követett a stáb annak érdekében, hogy hiteles film szülessen. A filmkészítési „folyamat során a kamera szinte az alany életének részévé válik, de tilos minden alkotói beavatkozás az alany életébe” – vallották. Az amerikai irányzat ezért sokszor fel sem tüntette a stáblistán a film rendezőjének nevét. Az amerikaihoz hasonló szellemben dolgoztak a kanadai cinema verité képviselői is, vagyis a Wolf Koenig–Roman Kroiter alkotópáros, valamint Michel Brault, Marcel Carrier és Pierre Perrault.

 

A cinema verité és a direct cinema alkotói egytől egyig arra törekedtek, hogy lefilmezzék és konzerválják a valóságot, ráadásul olyan módon, ahogy előttük senki sem tette. Épp ennek volt köszönhető az, hogy a cinema verité szemlélete megtermékenyítően hatott az akkoriban induló New York-i iskola filmjeire, valamint a filmtörténet számos későbbi alkotójára és mozgalmára.

 

Vasárnap Pekingben

A rendező, Chris Marker gyermekkori álma az volt, hogy egy napon meglátogatja Peking városát, melyet előszeretettel csodált a könyvek lapjain. A néző ebben az 1956-os rövidfilmben egy körutazásra indul a rendezővel az áhított városban, sőt: Marker szemén keresztül fedezi fel, milyen is Peking.


image-w1280
Fotó: mubi.com

 

Én, a néger

Az 1957-ben készült Én, a néger olyan fiatal nigériai bevándorlókat ábrázol, akik elhagyták az országukat, hogy munkát találjanak Elefántcsontpart valamely nagyobb városában. A néző egy hétig követheti nyomon a bevándorlók küzdelmeit, szenvedéseit, és láthatja, milyen nehéz hozzájutni ahhoz a 20 frankhoz is, amely csupán egy tál levesre elég. Jean Rouch filmje azonban nemcsak ezt az oldalt mutatja meg, hanem a szereplők álmait, vágyait is.


Image-Moi-un-Noir
Fotó: criticat.com

 

Egy nyár krónikája

Edgar Morin és Jean Rouch 1961-ben készült filmje a filmtörténelem mérföldköve, mely arra a kérdésre keresi a választ: mi is a boldogság? A képkockákon valódi emberek tűnnek fel, akik a társadalom témáit, valamint a boldogság kérdését vitatják meg. A filmkészítők az alanyok beszámolói alapján kitalált képsorokat hoznak létre, majd a filmanyagot vizsgálva próbálnak választ adni a cinema verité legfontosabb kérdésére: a forgatott film eléri-e a valóság szintjét?


chronique_d_un
Fotó: avoir-alire.com

 

Jane

D.A. Pennebaker 1962-es dokumentumfilmje a 25 éves Jane Fonda színésznőt mutatja be élete azon szakaszában, amikor ő és rendezője, Andreas Voutsinas színpadi előadást készítenek a The Fun Couple for Broadway címmel.


2-jane-web
Fotó: stfdocs.com

 

Magányos fiú

A kanadai cinema verité legendás alkotópárosa, Wolf Koenig és Roman Kroiter 1963-ban Paul Ankáról készített filmet. Az alkotás bemutatja a kezdeti sikereket, a sztárrá válás lépcsőfokait, de arról sem hallgat, hogy minden sztár mögött megbújik maga az ember.


lonely-boy-1
Fotó: tiff.net

 

Cinéma vérité

A Loud család televíziós történelmet írt 1973-ban: az egykori rocksztár és excentrikus családjának felbukkanása a képernyőn nagy visszhangot váltott ki az Egyesült Államokban, miközben egy új tévés műfajt teremtett, méghozzá a reality tévésorozatot. Az Egy amerikai család című dokumentumfilm-sorozat bepillantást nyújtott a Loud család életébe, hétköznapjaiba. Erről szól Shari Springer Berman és Robert Pulcini 2011-es alkotása, mely bemutatja, miként készült egy film a cinema verité fénykorában.


cinemaverite2
Fotó: imdb.com

 

Készítette: Tóth Eszter

Forrás: Film- és médiafogalmak kisszótára/Oxford Filmenciklopédia

106357_borito

2018.03.21

A legkiválóbb magyar avantgárd költő volt. Rendkívül sokszínű személyiség, aki bármihez fogott is, azt mindig siker övezte, így nemcsak az írásban, de a festészetben is maradandót alkotott – tehetsége és lelkesedése pedig környezetét is megihlette. Az éppen ma 131 éve született Kossuth-díjas íróra, költőre, képzőművészre, a magyar avantgárd legjelesebb képviselőjére: Kassák Lajosra emlékezünk.

_BLP8540_masolata

2018.03.21

Tizenegy produkciót válogattak be a május 31. és június 3. között megrendezendő Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) versenyprogramjába – hangzott el a Komlón tartott március 21-ei sajtótájékoztatón. Az eseményen dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, a KASZT fővédnöke elmondta: a minőségi vidéki kulturális fesztiválok támogatására idén 750 millió forint áll rendelkezésre.

_D0A0521_Copy_masolata

2018.03.21

„A népi kultúra nemcsak a múltunk része, hanem a jövőnk fontos záloga is” – fogalmazta meg a XX. század végén Csoóri Sándor. A róla elnevezett Csoóri Sándor Program legfontosabb célja pedig a magyar népi kultúra támogatása – mondta el Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere március 21-én, mikor bejelentette: a kormány idén ötmilliárd forintot szán a programra.

Felnőtteknek és gyerekeknek szóló francia nyelvórák, kreatív foglalkozások, filmvetítés, digitális könyvtárbemutató, a franciaországi ösztöndíj-lehetőségekről szóló tájékoztató is lesz a Francia Intézet nyílt napjának programjai között március 24-én. A nyelvtanulás iránt érdeklődők számos nyelvi programon vehetnek részt, például szintfelmérő segítségével tesztelhetik franciatudásukat, bemutatóórákon próbálhatják ki a Francia Intézet nyelviskolájának oktatási módszereit, személyesen találkozhatnak a tanárokkal, valamint előadások keretében kaphatnak tájékoztatást a nemzetközi francia nyelvvizsgákról is. A nyílt nap programjai ingyenesen látogathatók.

Huszadik alkalommal rendezik meg a Tánc Fesztiválját Veszprémben; május 28. és június 3. között 17 produkciót láthat a közönség a város öt pontján, kulturális intézményekben és köztereken egyaránt. A rendezvényen fellépnek többek között a Pécsi Balett, a Duda Éva Társulat és a Frenák Pál Társulat művészei, a Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház pedig Abszurdia című, közös produkcióját mutatja be. A fesztivál előrendezvényeként április 29-én, a tánc világnapján veszprémi és környéki táncosok adnak műsort a Hangvillában és három nagyszínpadi táncelőadás is várja majd az érdeklődőket.

Koncertekkel, musicalekkel, táncszínházi produkciókkal és fesztiválok sorával várja a vendégeket a Mórahalmi Nyár programsorozata a homokháti kisvárosban. Koncertezik többek között a P. Mobil, Zorán és a Kormorán, fellép az Üllési Fonó Néptáncegyüttes és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, lesz Rétesfesztivál és fúvószenei találkozó, a Kecskeméti Katona József Színház pedig két vígjátékkal: Ray Cooney Család ellen nincs orvosság és Michael Frayn Függöny fel! című darabjával vendégszerepel a kisvárosban.

Edward Elgar, William Walton és Nyikolaj Andrejevics Rimszkij-Korszakov műveit szólaltatja meg a Pannon Filharmonikusok Bogányi Tibor vezényletével és Várdai István gordonkaművész szólójátékával március 23-án a Müpában. A Pannon Filharmonikusok Müpában futó koncertsorozatának utolsó előtti állomásán a közönség olyan műveket hallgathat meg, amelyek mindegyikéből árad a zeneszerzők alkotói energiája.

A nevezési határidő március 25-én jár le, de az már most is elmondható, hogy minden eddiginél több pályamű érkezett a május 23. és 25. között Szombathelyen megrendezendő V. Savaria Filmszemlére, amelyen a dokumentumfilmek, a játékfilmek és a filmetűdök mellett ebben az évben diákfilm kategóriában is várják a nevezéseket – közölte március 20-án Lovass Tibor, a filmszemle főszervezője, a Helyi Televíziók Országos Egyesülete (HTOE) elnöke.

Groove & Voice Trio néven a V4-es országok dallamaiból hozott létre kuvaiti felkérésre világzenei produkciót Lovász Irén énekesnő. Az ősbemutatót február 6-án tartották a kuvaiti Abdulhussain Abdulredha Színházban. A műsor keretében Lovász Irén mellett színpadra lépett Horváth Kornél, Mizsei Zoltán, valamint Stanislav Palúch, Jitka Šuranská, Szczepan Pospieszalski, a szlovák, a cseh és a lengyel népzene-világzene jeles képviselői.

concert_after_V4_Diplomats_and_musicians

A Visegrádi Együttműködés aláírásának évfordulóját ünnepli a V4 Karnevál február 11-én, vasárnap. Ebből az alkalomból zsonglőrök, utcaszínházak, táncosok, zenészek, kézműves műhely, esti fényfestés és tűzijáték várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban és környékén. A karneváli hangulat mellett Caramel, Lajkó Félix és az Óperentzia, a Balkan Fanatik, a Kerekes Band és a Kolompos Együttes koncertje szórakoztatja majd a vendégeket.

Három kategóriában – legjobb nagy klub, legjobb koncerthelyszín, legjobb melegbarát hely – jelölték idén a főváros egyik legnépszerűbb szórakozóhelyét, az Akvárium Klubot a Budapest Nightlife Awardson. A lassan egyéves VOLT Lokál is bekerült a versenybe: a „legjobb kis klub” címért küzd majd meg. A szavazás február 22-ig tart; voksolj Te is az Akváriumra ITT!

Ismét ősbemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon: 2018. február 20-án mutatják be Tóth Krisztina Babérkoszorú-díjas költő, író Pokémon go című darabját, amelyet a Szalon felkérésére írt. Az előadás rendezője Csizmadia Tibor. Szereplők: Debreczeny Csaba, Bozó Andrea, Hunyadi Máté e.h., Tímár Éva, Ladányi Júlia e.h. és Sztarenki Pál.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma