2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.07.12

Amikor a Margitszigeten, ezen a népszerű, pihenést és feltöltődést szolgáló helyen töltjük az időt, valószínűleg nem is gondolunk arra, mennyi titkot, érdekes történetet rejt ez az óriási zöld liget. Ha nem is mindig szembetűnően, de magán viseli a történelem nyomait, letűnt korok és évszázadok jeleit.

15

A tizenötezer évvel ezelőtt keletkezett, mintegy 96,5 hektáros terület talán nyáron a legnépszerűbb. Sétálni, sportolni és a szabadidős tevékenységek legszélesebb skáláját űzni jár ide naponta sok-sok ember.

A Budapesti Nyári Fesztivál és a Petőfi Irodalmi Múzeum olyan összművészeti sétákat szervez a szigeten, amelyek során sok érdekességet tudhatunk meg az egykoron Nyulak szigete vagy Urak szigete elnevezésekkel illetett népszigetről.

13

A június 30-i sétán Görbe Márk művészettörténész, régiségszakértő vezetésével indultunk el, hozzá csatlakozott Ficza István, az Örkény Színház színművésze és Tóth Emese Gyöngyvér cimbalom-és énekművész, zenekutató.


Nagyvári Ildikó, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa a program elején tett ígérete, miszerint a résztvevőknek igazi összművészeti élményben lesz részük, tökéletesen beigazolódott.

12

Egészen különleges hangulatot kölcsönöz egy Ady- vagy Radnóti-versnek, ha a sziget lombjai alatt vagy a premontrei kolostorban szólalnak meg. Különleges élmény a sziget kolostor-romjainak falai között felcsendülő psalterium-muzsika. A pengetős középkori hangszert a cimbalom elődjeként tartják számon.


Sétánkon a Szabadtéri Színpadtól indultunk, innen jutottunk el a domonkos rendi apácakolostor romjaihoz, majd a premontrei kápolnához. Ezután a Nagyrét szélén időztünk, majd a Nagyszállónál fejeztük be a programot.

14

Görbe Márk nem szűnő lelkesedéssel elevenítette fel a sziget történetét egészen a kezdetektől. Megtudhattuk többek között azt is, hogy eredetileg három sziget alkotta a mai területet, Margitszigetet, ezekből kettőt a XIX. században egyesítettek, így lett a Festő-szigetből és a Nagyszigetből a ma is ismert és Szent Margitról elnevezett Margitsziget.


A Fürdő-sziget megsemmisült, 1872-73-ban elkotorták. Szent Margit személyéről, életéről, szokásairól annyira érzékletesen mesélt, hogy a mondandóját kiegészítő versek és a XIV. században született zene hallgatása közben szinte megelevenedett a szemünk előtt a magát alantas munkákkal sanyargató, nővéreit mindenben kiszolgálni vágyó Margit apácaruhába öltözött alakja.


30

De nem csak Szent Margitról és a számára otthont adó rendről hallhattunk, hanem magáról az épületről is, mely sokáig állta a történelem viharainak pusztítását. Részletek hangzottak el Ráskai Lea 1510 körül keletkezett Margit-legendájából, és meg is tekinthettük a krónika egyik kézzel készített oldalának másolatát.


A Szent Mihály kápolnába betérve Feszty Masa Szent Margit oltáránál látható festményét néztük meg, és hallhattunk a magyar festőművésznő életéről, aki Feszty Árpád és Jókai Róza leánya volt. A lelki ráhangolódást a psaltériumon eljátszott liturgikus dallamok segítették, melyeket Tóth Emese Gyöngyvér különösen szép énekhangja kísért.


20

A Nagyrétre érve az 1800-as évekről hallhattunk, amikor József főherceg világfürdővé kívánta alakítani a szigetet. Ybl Miklós tervei alapján el is készült a Margit-fürdő, mely a mai Danubius Hotel Margitsziget helyén állt. Kádfürdő rendszert kell elképzelnünk, melyhez külön épületben egy ivócsarnok is kapcsolódott, Görbe Márknak köszönhetően még egy eredeti kúrapoharat is kézbe- és szemügyre vehettünk.

A sziget már akkor is a sportok szerelmeseinek kedvelt helye volt, 1928 és 39 között rendszeresen szerveztek autós szépségversenyeket is, melyeken az automobilok tulajdonosai nemcsak a járművel, de ruházatukkal is versenyeztek.


A Nagyszállóba érve Babits Mihály Margitszigeti rímek című versével ismerkedhettünk meg, mely a költő különleges humoráról tanúskodik.

10

A szállót több alkalommal kellett modernizálni, a II. világháború során a bombázások következtében csak alapfalai maradtak meg, ezek ma is az eredetiek. Az épületben található Kondor Béla Szigeti legenda című, 8,5 méteres falfestménye, mely valóságos időutazás a sziget történetében. Az egész falat beborító festményt aséta résztvevői kedvéért fedték, egyébként egy hatalmas méretű függöny takarja.


33

Akiknek ez alkalommal nem volt alkalmuk részt venni ezen a remek sétán, a fesztivál időtartama alatt még több alkalommal megtehetik.

Rácz Anna

Fotók: Szabados Gabriella

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

sziget_anno_R

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Paul McCartney musicalt ír Az élet csodaszép című 1946-os filmből. A 77 éves zenész először dolgozik színpadi musicalen, Frank Capra fekete-fehér filmdrámáját dolgozza át, amelyben egy öngyilkosjelöltet megment az őrangyala. A musical 2020 végén debütálhat Bill Kenwright producer szerint, aki korábban a Blood Brothers és a József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musicaleket vitte el a londoni West Endre. A musical szövegkönyvén a Billy Elliot és Elton John életrajzi filmje, a Rocketman forgatókönyvírója, Lee Hall dolgozik, a dalszövegeket McCartneyval együtt írják.

A július 24. és 27. közötti szakmai konferencián mintegy kétszáz hazai szakember vesz részt. A négynapos országos szakmai találkozó fő témái között szerepelnek a várostervezés és örökségvédelem időszerű feladatai, a nép építészettel, benne a kastély- és várprogrammal összefüggő kérdések, a természetvédelem és a nemzeti parkok haza helyzetének áttekintése. A találkozó keretében tartják meg a Város- és Faluvédők Szövetségének közgyűlését a Református Kollégium Oratóriumában, a résztvevők emellett kirándulásokon ismerkedhetnek meg Debrecen, a bihari térség, Hajdúböszörmény és Hortobágy természeti és épített értékeivel.

Eddig nem ismert összecsapásra utalnak azok a leletek, amelyeket a csatamezőn, a szövetséges erők egykori tábori kórházának helyszínén először végzett ásatásokon tártak fel a régészek. Waterloonál Napóleon francia serege ütközött meg a szövetséges brit, németalföldi, német és porosz csapatokkal. Az egykori tábori kórház helyszínén amputált végtagok maradványaira bukkantak, továbbá puskagolyókat és egy francia ágyúgolyót is találtak. A szakértők szerint az amputációkat az egykori Mont-St-Jean tábori kórház orvosai végezték.

Kilencvenéves korában elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a New York-i New School for Social Research professor emeritusa. Fő kutatási területe az etika és a történetfilozófia volt. Pályája kezdetén munkáit a marxizmus és az újbaloldali gondolkodás jellemezte, később inkább posztmodern szempontból értelmezte az etikát és a modern világot, új megközelítési lehetőségeket kínált fontos társadalomelméleti problémák megoldásához. Magyarul megjelent munkái közül kiemelkedik A reneszánsz ember (1967), a Portrévázlatok az etika történetéből (1976), Az igazságosságon túl (1987), A történelem elmélete (2001), A „zsidókérdés" megoldhatatlansága (2004). 1998-ban Bicikliző majom címmel jelent meg interjú-önéletrajza, 2009-ben Rózsa Erzsébet monográfiát írt róla Se félelem, se keserűség címmel.

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

zene-balassagyarmat-2019

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma