IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2018.03.01

„Idén is velünk kezdődik a kulturális tavasz, nemcsak Magyarországot, hanem az Európai fesztiválokat tekintve is” – nyitotta meg Káel Csaba a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) sajtótájékoztatóját március 1-jén az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A BTF idén éppen húsvétkor március 30-án nyitja meg a kapuit és egészen április 22-ig várja a látogatókat.

20180301_BTF2018_sajtotajekoztato__Kael_Csaba_c_Posztos_Janos
Harcsa Veronika és Káel Csaba


Éppen nagypéntekre esik a nyitány, így igyekszünk a húsvéti ünnepkört is megjeleníteni – fűzte hozzá Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, aki egyben a fesztivál Operatív Testületének (OT) elnöke is. Az egyik fókusz idén is Liszt Ferenc művészete és munkássága lesz, így a nyitóelőadáson Szent Erzsébet legendáját láthatja a közönség – mondta, majd hozzátette: ha ez szorosan nem is kapcsolódik a húsvéti ünnepkörhöz, az előadás a kereszténységről szól, hiszen egy Árpád-házi hercegnő, egy keresztény szent történetét mutatja be. Emellett jelentős produkció lesz még az Orfeo Kamarazenekar és a Purcell Kórus előadásában Telemann Jézus feltámadása és mennybemenetele című műve, de húsvéti tematikával készül a Várkert Bazárban a PONT Fesztivál is, amely a népi hagyományokkal igyekszik bemutatni a húsvéti ünnepkört. Az idei fesztiválon kiemelt szerepet kapnak a zongoristák, így Marta Argerich, Danyiil Trifonov, Yefim Bronfman, Rudolf Buchbinder, Yuja Wang, Frankl Péter és Farkas Gábor is fellép szóló, kamarazenekari és nagyzenekari koncerteken – jegyezte meg Káel Csaba. Mindemellett nagy hangsúlyt kap a fesztiválon az idén a százéves Leonard Bernsteinnek is. Az ő tiszteletére mutatnak be egy eddig Magyarországon még nem játszott darabot, a Quiet Place-t, melyet Walter Kobéra vezényel. A karmester, aki szintén részt vett a sajtótájékoztatón, felidézte: a Budapest–Bécs-tengely Bernstein életében is jelentős szerepet játszott; az amerikai komponistától most utolsó darabját játsszák a Neue Oper Wien társulatával.


20180301_BTF2018_sajtotajekoztato_Ban_Teodora_c_Posztos_Janos
Bán Teodóra


Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ igazgatója, az OT tagja kiemelte: idén is több helyszín csatlakozott a fesztiválhoz, így az Uránia Nemzeti Filmszínház is, amely hatestés koncertsorozattal veszt részt, és a tavaly már „kipróbált” Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es termináljának koncertterme, ahol a fesztivál záró estjén Mozart Varázsfuvoláját hallhatják az érdeklődők. Már rendhagyó helyszínnek számít a TRIP hajó, ahol az ős-Koldusoperát, John Gay művét adják elő Novák Eszter rendezésében. „Fontos számunkra, hogy olyan fesztiválhangulat legyen a városban, amely megjelenik annak arculatában és a lakókat is bevonja az ünneplésbe” – hangsúlyozta Bán Teodóra, majd hozzáfűzte: ezt segíti elő több köztéri program és egy tavaszi vásár is, amelyet az Andrássy úton végigvonuló promenád zárja majd. Bán Teodóra felhívta a figyelmet arra is: a programsorozatba minden évben igyekeznek bevonni a fiatal előadókat is, így a Fischer Annie-ösztöndíjasok állandó fellépői a BTF-nek.


20180301_BTF2018_sajtotajekoztato_c_Posztos_Janos_2


Idén plusz fesztiválként debütál a Zsabó Fesztivál, melynek fókuszában a fuvolarepertoár és a flamand zeneművészet áll: a La Cetra d’Orfeo fellépése után Anneke Boeke, Lucie Horsch és az Anima Musicae Kamarazenekar, valamint Tóth-Vajna Zsombor és Tóth-Vajna Gergely zenél majd – mutatta be az új fesztivált Anneke Boeke fuvolaművész, aki felhívta a figyelmet arra is: a régi barokk zene olyan akár egy nyelv, melyet el kell sajátítani, a mostani fiatal barokk zenészek azonban már újraértelmezik, felfrissítik a régi hagyományokat, amelynek külön örül.


20180301_BTF2018_sajtotajekoztato_c_Posztos_Janos_1


Harcsa Veronika 2019-ben jelentkezik új lemezzel, melynek dalait először hallhatja a közönség a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Az énekesnő eddig duettben lépett fel Gyémánt Bálint gitárossal, a duó azonban két belga zenésszel, egy dobossal és egy nagybőgőssel bővült. Solymosi Vilmos (Dj Bootsie) a Talamba együttessel ad közös koncertet a Várkert Bazárban. A Ludwig Múzeum a kortárs ukrán képzőművészetet mutatja be egy kiállítással, a Deák17 Galéria pedig Ata Kandó gyerekfotóiból válogat. A Capa Központban a Magyar Sajtófotó Kiállítás lesz látható, a Budapest Art Week keretében pedig csaknem 70 múzeum, kiállítótér és műterem nyitja meg kapuit.


A Budapesti Tavaszi Fesztivál alig egy hónap múlva, március 30. és április 22. között 40 helyszínen több mint 150 programmal és számos világsztárral várja a közönséget.

 


Kultúra.hu/MTI

Fotó: Posztós János

lukoviczky

deri-tojas2_R

2019.04.20

A néprajzi és népművészi gyűjtemények kialakulásának már viszonylag korai szakaszában figyelem fordult a hímes tojások felé, s hamar a kollekciók részévé váltak. A debreceni Déri Múzeum is őriz néhány értékes darabot. Van, amelyiket karcolt technikával díszítették, másokat írókával, a legújabbat pedig ecsettel, temperával festették.

balanchine04

2019.04.20

George Balanchine látta a zenét és hallotta a táncot – így jellemezte híres szólótáncosnője, Karin von Aroldingen a grúz származású orosz-amerikai művészt, a szimfonikus balett atyját, a modern balett megálmodóját. A Magyar Nemzeti Balett a művész egy 1950-es alkotását, a Sylvia pas de deux-t is bemutatta március végén az OMG balettesten.

160703_fortepan_R

2019.04.20

A Nemzeti Galéria Minden múlt a múltam című kiállításának közel háromszáz fotója egy képzeletbeli életutat vázol fel. A fotókon keresztül átsejlik a történelem, megismerjük, miként változott a magyar társadalom az elmúlt száz évben, hogyan hatottak – és hatnak most is – a múlt traumái, és hogy melyek azok a normák és szokások, amelyek máig nem hullottak ki az idő rostáján.

A Kék Okavango nevű, ovális gyémánt a dél-afrikai országban valaha talált legnagyobb kék gyémánt. A világoskék szín a bór kémiai elemnek köszönhető, mely jelen volt az óceánok kőzetében, amikor a gyémánt kialakult mintegy 1-3 milliárd évvel ezelőtt.

Az 1600 éves aranykincset Észak-Izraelben, Galileában találták kiránduló kamaszgyerekek a földeken, Cipóri patak medrénél. Egy tanösvény mellett bukkantak rá, amely a késő római és a bizánci korban a zsidók önrendelkezését biztosító bírói tanácsnak, a Szanhedrinnek otthont adó különböző helyszíneket köti össze egymással.

Az érme egyik oldalán II. Theodosius császár (401-450) látható, aki arról is ismert, hogy ő tette törvényeivel másodosztályú polgárokká az Izrael földjén élő zsidókat. A másik oldalon a győzelem istennője látható egy hatalmas kereszttel. Az aranyéremnek az egykori neve solidus volt, ez volt a leggyakoribb pénznem a késő római birodalomban, és a korai bizánci korszakban.

A mesterséges intelligenciát egy hongkongi művész hozta létre. Victor Wong három év alatt építette meg és programozta be az A. I Gemini nevű robotot, amelyet a tusfestés technikájára tanított meg, és a Holdról készült háromdimenziós képekkel „táplálta". Az A.I Gemini átlagosan 50 óra alatt fest meg egy képet, amelyhez általában mindössze fekete tintát, vizet és kínai merítéses technikával előállított papírt használ. A robot egy képének ára jelenleg nagyjából 10 ezer font (3,7 millió forint) Londonban.

A kutatók a neolitikus korszakból származó DNS-eket összevetve megállapították, hogy az őslakók Anatóliából (a mai Törökország területéről) Kr. e. 4000 táján értek a mai Nagy-Britanniába. A török ősök révén terjed el a földművelés Európa-szerte, így brit szigeten is. A neolitikus bevándorlók Britanniában a földművelésen kívül a nagy sziklákból készített építmények, megalitok hagyományát is elterjesztették. A Stonehenge is ennek a tradíciónak az egyik emléke.

A fosszíliák a dicynodonták legkevesebb hét-nyolc egyedéhez tartoznak, az emlősök ezen ősei ökörméretűek voltak. Vannak közöttük archosaurus- és más őshüllő-maradványok is, utóbbi a krokodilok őséé lehetett. A tudósok úgy vélik, hogy az 1x2 méter kiterjedésű és ugyanilyen mély terület ivóhely volt abban az időben, amikor nagy szárazság pusztított a térségben, és az állatok legyengült állapotuk miatt pusztultak el. Argentína gazdag a triász, a jura és a kréta földtörténeti korból származó fosszíliák lelőhelyeiben, olyan ősállat-kövületekre bukkantak a dél-amerikai országban, amelyek a bolygó északi részén nem fordulnak elő.

Palóc húsvétot tartanak hétfőn a szlovákiai Fülek várában. A tizennegyedik alkalommal megtartott rendezvényen a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyezik a hangsúlyt, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják.

palocnepviselet_500

Az eredeti bemutató után ötven évvel újra a mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet nagyszombattól a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban is vetítenek.

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma