Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.03.01

„Idén is velünk kezdődik a kulturális tavasz, nemcsak Magyarországot, hanem az Európai fesztiválokat tekintve is” – nyitotta meg Káel Csaba a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) sajtótájékoztatóját március 1-jén az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A BTF idén éppen húsvétkor március 30-án nyitja meg a kapuit és egészen április 22-ig várja a látogatókat.

20180301_BTF2018_sajtotajekoztato__Kael_Csaba_c_Posztos_Janos
Harcsa Veronika és Káel Csaba


Éppen nagypéntekre esik a nyitány, így igyekszünk a húsvéti ünnepkört is megjeleníteni – fűzte hozzá Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, aki egyben a fesztivál Operatív Testületének (OT) elnöke is. Az egyik fókusz idén is Liszt Ferenc művészete és munkássága lesz, így a nyitóelőadáson Szent Erzsébet legendáját láthatja a közönség – mondta, majd hozzátette: ha ez szorosan nem is kapcsolódik a húsvéti ünnepkörhöz, az előadás a kereszténységről szól, hiszen egy Árpád-házi hercegnő, egy keresztény szent történetét mutatja be. Emellett jelentős produkció lesz még az Orfeo Kamarazenekar és a Purcell Kórus előadásában Telemann Jézus feltámadása és mennybemenetele című műve, de húsvéti tematikával készül a Várkert Bazárban a PONT Fesztivál is, amely a népi hagyományokkal igyekszik bemutatni a húsvéti ünnepkört. Az idei fesztiválon kiemelt szerepet kapnak a zongoristák, így Marta Argerich, Danyiil Trifonov, Yefim Bronfman, Rudolf Buchbinder, Yuja Wang, Frankl Péter és Farkas Gábor is fellép szóló, kamarazenekari és nagyzenekari koncerteken – jegyezte meg Káel Csaba. Mindemellett nagy hangsúlyt kap a fesztiválon az idén a százéves Leonard Bernsteinnek is. Az ő tiszteletére mutatnak be egy eddig Magyarországon még nem játszott darabot, a Quiet Place-t, melyet Walter Kobéra vezényel. A karmester, aki szintén részt vett a sajtótájékoztatón, felidézte: a Budapest–Bécs-tengely Bernstein életében is jelentős szerepet játszott; az amerikai komponistától most utolsó darabját játsszák a Neue Oper Wien társulatával.


20180301_BTF2018_sajtotajekoztato_Ban_Teodora_c_Posztos_Janos
Bán Teodóra


Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ igazgatója, az OT tagja kiemelte: idén is több helyszín csatlakozott a fesztiválhoz, így az Uránia Nemzeti Filmszínház is, amely hatestés koncertsorozattal veszt részt, és a tavaly már „kipróbált” Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es termináljának koncertterme, ahol a fesztivál záró estjén Mozart Varázsfuvoláját hallhatják az érdeklődők. Már rendhagyó helyszínnek számít a TRIP hajó, ahol az ős-Koldusoperát, John Gay művét adják elő Novák Eszter rendezésében. „Fontos számunkra, hogy olyan fesztiválhangulat legyen a városban, amely megjelenik annak arculatában és a lakókat is bevonja az ünneplésbe” – hangsúlyozta Bán Teodóra, majd hozzáfűzte: ezt segíti elő több köztéri program és egy tavaszi vásár is, amelyet az Andrássy úton végigvonuló promenád zárja majd. Bán Teodóra felhívta a figyelmet arra is: a programsorozatba minden évben igyekeznek bevonni a fiatal előadókat is, így a Fischer Annie-ösztöndíjasok állandó fellépői a BTF-nek.


20180301_BTF2018_sajtotajekoztato_c_Posztos_Janos_2


Idén plusz fesztiválként debütál a Zsabó Fesztivál, melynek fókuszában a fuvolarepertoár és a flamand zeneművészet áll: a La Cetra d’Orfeo fellépése után Anneke Boeke, Lucie Horsch és az Anima Musicae Kamarazenekar, valamint Tóth-Vajna Zsombor és Tóth-Vajna Gergely zenél majd – mutatta be az új fesztivált Anneke Boeke fuvolaművész, aki felhívta a figyelmet arra is: a régi barokk zene olyan akár egy nyelv, melyet el kell sajátítani, a mostani fiatal barokk zenészek azonban már újraértelmezik, felfrissítik a régi hagyományokat, amelynek külön örül.


20180301_BTF2018_sajtotajekoztato_c_Posztos_Janos_1


Harcsa Veronika 2019-ben jelentkezik új lemezzel, melynek dalait először hallhatja a közönség a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Az énekesnő eddig duettben lépett fel Gyémánt Bálint gitárossal, a duó azonban két belga zenésszel, egy dobossal és egy nagybőgőssel bővült. Solymosi Vilmos (Dj Bootsie) a Talamba együttessel ad közös koncertet a Várkert Bazárban. A Ludwig Múzeum a kortárs ukrán képzőművészetet mutatja be egy kiállítással, a Deák17 Galéria pedig Ata Kandó gyerekfotóiból válogat. A Capa Központban a Magyar Sajtófotó Kiállítás lesz látható, a Budapest Art Week keretében pedig csaknem 70 múzeum, kiállítótér és műterem nyitja meg kapuit.


A Budapesti Tavaszi Fesztivál alig egy hónap múlva, március 30. és április 22. között 40 helyszínen több mint 150 programmal és számos világsztárral várja a közönséget.

 


Kultúra.hu/MTI

Fotó: Posztós János

Roma_nok_kultura_banner_002

Magritte_R

2019.06.26

Mások mellett Salvador Dalí, Joan Miró, René Magritte, Pablo Picasso és Alberto Giacometti munkáin keresztül, csaknem 120 festményt, grafikát, szobrot, fotót, filmet és dokumentumot felvonultva mutatja be a szürrealista mozgalom történetének egyik fordulópontját a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) péntektől látható időszaki kiállítása.

kafarnaum

2019.06.26

A szív áll középpontjában az Uránia Nemzeti Filmszínház nyári sorozatának. Az utóbbi néhány év alkotásaiból válogatott, június 28. és július 28. között vetített filmekben a szereplők viszonyait és életük történéseit erős érzelmek határozzák meg, az őket érintő fordulatok pedig „szívtájékon” érik el a nézőket.

EmlekAlomKutyaVilag__3

2019.06.26

Kőszegi Edit, az Emlék–Álom–Kutya–Világ című kiállítás kurátora dokumentumfilmesből lett a roma képzőművészet egyik fő gyűjtője és gondozója. A szentendrei MANK Galéria tárlatában gyűjteményének kialakulásáról és jelentőségéről is beszélgettünk. Interjú.

A müncheni Lajos-Miksa Egyetem és a Tübingeni Egyetem tudósai vezette nemzetközi kutatócsoport kémiai elemzése alapján 99 helyi vagy Athénból importált kerámiaedényt vizsgált az időszámítás előtti 500 körüli időszakból. A kutatás során nem csak olyan élelmiszerek maradványaira bukkantak, mint az olívaolaj vagy a tej, hanem felfedeztek – valószínűleg főzésre is használt – borra, valamint kölesből készült sörre utaló nyomokat.

A Louvre-ban látható, az Algri nők lakásukban című festményéhez készített előtanulmány egy keleties stílusú, élénk színekben pompázó olajkép, amely csütörtöktől a párizsi Mendes Galériában tekinthető meg. A kép másfél éve került elő egy magángyűjtő lakásából. Eredetiségét egy kutatómunka igazolta, amely keretében végzett röntgensugaras átvilágítás azt is kimutatta, hogy az algíri nőkhöz készült tanulmányt Delacroix egy másik, ülő öregembert madárral ábrázoló képre festette rá. A festmény július 11-ig látható a párizsi galériában, ezt követően várhatóan külföldi turnéra viszik.

A július 12. és 14. között zajló rendezvényen lesz karnevál, koncertek, főzőverseny és légi bemutató is. Fellép a Hooligans, a Punnany Massif, a Republic, a ManGoRise, a Halott Pénz, a Kelemen Kabátban és a Budapest Bár és több más művészeti együttes. A legnagyobb érdeklődéssel kísért program minden évben a halászléfőző-verseny.

A közel 4000 négyzetméteres területen az egykor virágzó athéni negyed életébe nyerhetnek betekintést a látogatók: az ókori fürdők, kutak, műhelyek és használati tárgyak a klasszikus, a római és a bizánci kori mindennapokat elevenítik fel. Az 1997 és 2004 között feltárt maradványok – melyek között egy gazdag athéni polgár hatodik században épített, vízvezetékkel és csatornarendszerrel ellátott háza is látható – eddig csak részben voltak elérhetőek a múzeum látogatói számára.

Az európai történelem egyik leghíresebb összecsapása után nem maradt fenn temető. A szakemberek azt remélik, hogy az egykor legalább hatezer sebesültet ellátó, mezőgazdasági épületekből „alakult” kórház felfedi majd a csata alatti és az azt követő időben zajló, életek megmentésére utaló erőfeszítések nyomait. A kórházban a felcserek és az orvosok érzéstelenítés nélkül műtöttek, végtagokat amputáltak, sebeket varrtak be.

Dupla jubileum a Kaláka életében: 40. alkalommal lesz Egerben Kaláka Fesztivál, ahol az idén 50 éves együttes is fellép.

kalaka

Először nyitják meg a nagyközönség előtt az erdélyi Kutyfalván (Cuci) levő Degenfeld-kastélyt, ahol szombaton egész napos családi rendezvényt tartanak. Az udvarház méretű, jó adottságokkal rendelkező, klasszicista stílusú Maros megyei ingatlant eddig csak azok láthatták belülről, akik a szocialista időszakban az épületben dolgoztak.

A zenés programok több mint másfél évszázados múltra tekintenek vissza a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Idén hét koncert várja a közönséget a Zenés Állatkerti Esték sorozatban július 3. és augusztus 14. között szerdánként. Az 1910-es években az Állatkertnek saját szimfonikus zenekara is volt, a következő évtizedben pedig a Magyar Rádió az első koncertet az Állatkertből sugározta, ahogyan azt az LGT is megénekelte a Szól a rádió című slágerében.

A fiatal tehetségek támogatása és a rendszerváltozás 30. évfordulója áll a váci VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó középpontjában, melyet immár hetedik alkalommal rendeznek meg július 4. és 7. között a Duna-parton.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma