Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.01.26

„Szeretetre születtem, s nem gyűlöletre” – szól a Szophoklész-idézet, mely az V. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) mottója. A Nemzeti Színházban április 10. és 29. között zajló fesztivál idén is igazi színházi csemegéket tartogat: „olyan megrendítő erejű előadásokat hívtunk, amelyek által tisztábban láthatjuk a világot” – mondja Kulcsár Edit dramaturg, a fesztivál szervezője. A 2018-as MITEM-en 14 ország 26 produkcióját láthatjuk.

MITEM2018_sajtotaj_eoszfoto-5432
Sajtótájékoztató a MITEM-ről
Fotó: Eöri Szabó Zsolt/Nemzeti Színház


Nem is akármilyeneket. A Nemzeti Színház munkatársai már a tavalyi fesztivál után elkezdtek azon dolgozni, hogy idén is színvonalas darabokat tekinthessünk meg a hazai és a külföldi felhozatalból válogatva. Azt már bátran ki lehet jelenteni: ebben az évben sem kell szégyenkeznie a fesztiválnak, hiszen remek előadások érkeznek hazánkba, a Nemzeti Színház színpadaira.

A 2018-as MITEM programjában Belgium, Észtország, Horvátország, India, Libanon, Magyarország, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Szerbia, Szlovénia, Tunézia, Ukrajna előadásai szerepelnek, és mivel hosszabb lesz a fesztivál, több olyan produkció is lesz, amely két alkalommal is színpadra kerül.


A nemzetközi színházi találkozó január 25-ei sajtótájékoztatóján Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy a MITEM elmúlt négy éve óriási sikertörténet: egyre többen jönnek el a rendezvényre, melynek idejére a világ színházi életének központjává válik Budapest és a Nemzeti Színház.


Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója a MITEM-ről szólva hangsúlyozta a találkozás, az együttlét, az egymás kultúrája iránti kíváncsiság és a párbeszéd fontosságát. A meghívott színházak között vannak olyanok, amelyek hagyományosan, szinte minden évben jelen vannak a fesztiválon és új vendégeket is köszönthetünk – mondta az igazgató.


Oidipusz_Vahtangov_mitem_0009
Jelenet az Oidipusz király című előadásból
Fotó: Valeriy Miasnikov

 

Csak néhány a MITEM előadásai közül.

Hazánkba látogat a moszkvai Vahtangov Állami Akadémiai Színház és a Görög Nemzeti Színház a Rimas Tuminas rendezte Oidipusz király című darabbal. A kétnyelvű előadásban a Vahtangov művészei játsszák a főszerepeket, a kórus pedig görög színészekből áll. „Most jött el az ideje Szophoklész tragédiájának. Olyan előadást szeretnék, amely a legfontosabb dolgokról: az erényről és a becsületről szól” – mondja a darabról a rendező.


Németországból, egyenesen Berlinből érkezik a Berliner Ensemble A kaukázusi krétakör című Bertolt Brecht-darabbal, melyet Michael Thalheimer rendezett. Ugyancsak Berlinből, a Berliner Ensemble társulatától láthatjuk Günter Grass A bádogdob című regényének színpadi adaptációját Oliver Reese rendezésében. A bádogdob kísérlet arra, hogy a szerző láttassa, miképp csábították el őt a nemzeti szocilista eszmék, és hogy megszólaltassa az ellenvélemény dobját. A műnek és szerzőjének ellentmondásos megítélése ellenére is a regény a háború utáni Németország egyik mérföldkövévé vált – olvasható a MITEM oldalán.


Badogdob_4_Copyright_Birgit_Hupfeld
Jelenet A bádogdob című darabból
Fotó: Birgit Hupfeld


Tunéziából, a Tunéziai Nemzeti Színház társulatától a Violence(s) című darabot nézhetjük meg, amelyről így ezt olvashatjuk a Nemzeti Színház ajánlójában: „Utazás az emberi lélek mélyére. Homérosz, Aiszkhülosz, Szophoklész, Euripidész, Shakespeare, Dante, Büchner, Brecht, Genet, Bond, Pasolini és annyi más után…”


Igazi különlegesség, a Borisz Davidovics síremléke című előadás érkezik a szerbiai Újvidéki Színház tolmácsolásában; a mű alapja Danilo Kiš azonos cím műve. Az alkotás a jugoszláv irodalom egyik legfontosabb könyvének számít 1976-os megjelenése óta. A furcsán borges-i világot felrajzoló, kusza, tényekből és azok hiányából gazdálkodó, címadó novella a biográfia lehetetlenségét teszi meg témájává. Borisz Davidovics forradalmár, de személye megfoghatatlan, elbeszélők és mesemondók, tévhitek és legendák, terrorista cselekmények és dió nagyságú bombák jelölik életrajzának titokzatos és önellentmondásos pontjait. Alekszandar Popovszki steril terű rendezésében a temetés, a tömegsírhoz, a síremlékhez vezető út az, amely szervezőerővé válik. E kaddis mögött a kor nem csupán a forradalom kora: maga a történelem sejlik fel, babkonzervestől, esernyőstől, vörös szőnyegestől – szól az ismertető.

 

IMG_0355a_resize_borisz
Jelenet a Borisz Davidovics síremléke című előadásból
Fotó: Srđan Doroški


A külföldi előadások mellett négy hazai darabot is megtekinthetünk: az ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében készült Woyzecket és III. Richárdot, a Vidnyánszky Attila rendezte Bánk bánt, valamint a Figaro házassága, avagy egy őrült nap emlékére című darabot, melyet Sardar Tagirovsky állított színpadra.

 

A MITEM részletes programja a www.mitem.hu honlapon érhető el. Bérletek már kaphatóak!


Szíjjártó Anita, mitem.hu, MTI

Roma_nok_kultura_banner_002

Magritte_R

2019.06.26

Mások mellett Salvador Dalí, Joan Miró, René Magritte, Pablo Picasso és Alberto Giacometti munkáin keresztül, csaknem 120 festményt, grafikát, szobrot, fotót, filmet és dokumentumot felvonultva mutatja be a szürrealista mozgalom történetének egyik fordulópontját a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) péntektől látható időszaki kiállítása.

kafarnaum

2019.06.26

A szív áll középpontjában az Uránia Nemzeti Filmszínház nyári sorozatának. Az utóbbi néhány év alkotásaiból válogatott, június 28. és július 28. között vetített filmekben a szereplők viszonyait és életük történéseit erős érzelmek határozzák meg, az őket érintő fordulatok pedig „szívtájékon” érik el a nézőket.

EmlekAlomKutyaVilag__3

2019.06.26

Kőszegi Edit, az Emlék–Álom–Kutya–Világ című kiállítás kurátora dokumentumfilmesből lett a roma képzőművészet egyik fő gyűjtője és gondozója. A szentendrei MANK Galéria tárlatában gyűjteményének kialakulásáról és jelentőségéről is beszélgettünk. Interjú.

A müncheni Lajos-Miksa Egyetem és a Tübingeni Egyetem tudósai vezette nemzetközi kutatócsoport kémiai elemzése alapján 99 helyi vagy Athénból importált kerámiaedényt vizsgált az időszámítás előtti 500 körüli időszakból. A kutatás során nem csak olyan élelmiszerek maradványaira bukkantak, mint az olívaolaj vagy a tej, hanem felfedeztek – valószínűleg főzésre is használt – borra, valamint kölesből készült sörre utaló nyomokat.

A Louvre-ban látható, az Algri nők lakásukban című festményéhez készített előtanulmány egy keleties stílusú, élénk színekben pompázó olajkép, amely csütörtöktől a párizsi Mendes Galériában tekinthető meg. A kép másfél éve került elő egy magángyűjtő lakásából. Eredetiségét egy kutatómunka igazolta, amely keretében végzett röntgensugaras átvilágítás azt is kimutatta, hogy az algíri nőkhöz készült tanulmányt Delacroix egy másik, ülő öregembert madárral ábrázoló képre festette rá. A festmény július 11-ig látható a párizsi galériában, ezt követően várhatóan külföldi turnéra viszik.

A július 12. és 14. között zajló rendezvényen lesz karnevál, koncertek, főzőverseny és légi bemutató is. Fellép a Hooligans, a Punnany Massif, a Republic, a ManGoRise, a Halott Pénz, a Kelemen Kabátban és a Budapest Bár és több más művészeti együttes. A legnagyobb érdeklődéssel kísért program minden évben a halászléfőző-verseny.

A közel 4000 négyzetméteres területen az egykor virágzó athéni negyed életébe nyerhetnek betekintést a látogatók: az ókori fürdők, kutak, műhelyek és használati tárgyak a klasszikus, a római és a bizánci kori mindennapokat elevenítik fel. Az 1997 és 2004 között feltárt maradványok – melyek között egy gazdag athéni polgár hatodik században épített, vízvezetékkel és csatornarendszerrel ellátott háza is látható – eddig csak részben voltak elérhetőek a múzeum látogatói számára.

Az európai történelem egyik leghíresebb összecsapása után nem maradt fenn temető. A szakemberek azt remélik, hogy az egykor legalább hatezer sebesültet ellátó, mezőgazdasági épületekből „alakult” kórház felfedi majd a csata alatti és az azt követő időben zajló, életek megmentésére utaló erőfeszítések nyomait. A kórházban a felcserek és az orvosok érzéstelenítés nélkül műtöttek, végtagokat amputáltak, sebeket varrtak be.

Dupla jubileum a Kaláka életében: 40. alkalommal lesz Egerben Kaláka Fesztivál, ahol az idén 50 éves együttes is fellép.

kalaka

Először nyitják meg a nagyközönség előtt az erdélyi Kutyfalván (Cuci) levő Degenfeld-kastélyt, ahol szombaton egész napos családi rendezvényt tartanak. Az udvarház méretű, jó adottságokkal rendelkező, klasszicista stílusú Maros megyei ingatlant eddig csak azok láthatták belülről, akik a szocialista időszakban az épületben dolgoztak.

A zenés programok több mint másfél évszázados múltra tekintenek vissza a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Idén hét koncert várja a közönséget a Zenés Állatkerti Esték sorozatban július 3. és augusztus 14. között szerdánként. Az 1910-es években az Állatkertnek saját szimfonikus zenekara is volt, a következő évtizedben pedig a Magyar Rádió az első koncertet az Állatkertből sugározta, ahogyan azt az LGT is megénekelte a Szól a rádió című slágerében.

A fiatal tehetségek támogatása és a rendszerváltozás 30. évfordulója áll a váci VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó középpontjában, melyet immár hetedik alkalommal rendeznek meg július 4. és 7. között a Duna-parton.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma