IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2018.06.01

A 18. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSzT) programja bizonyítja, hogy a POSzT és a magyar színházi kultúra is jó kezekben van – mondta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a POSzT június 1-jei sajtótájékoztatóján. Kiderült: a június 7. és 16. között zajló fesztivál versenyprogramjában tizennégy előadás, köztük négy budapesti, öt vidéki és öt határon túli produkció szerepel.

„Köszönetet szeretnék mondani azoknak, akik 18 évvel ezelőtt létrehozták ezt a színházi találkozót, amely olyan közösségi teret jelent, ahol a színházi világ tagjai találkozhatnak és párbeszédet folytathatnak egymással” – fogalmazta meg Fekete Péter, hozzátéve: „bár sokszor felmerült már az évek során, hogy megrendezhető lenne más városban is, amíg jól működik, a POSzT-nak továbbra is Pécsett van a helye”. A sajtótájékoztatón Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára arról beszélt: „a fesztivál történetében tavaly először kaptak pénzjutalmat a díjazott előadások, ez a pénzjutalom pedig idén az MMA támogatásával 300 ezer forintra emelkedik. Az a tervünk, hogy 2019-ben a díjak mellé már emlékplakett is járjon, amelynek megtervezésére hamarosan pályázatot írunk ki. A fesztivál szervezőinek fontos célja, hogy amennyire csak lehet, bevonják a közönséget, és mi nagy örömmel támogatjuk ezt a törekvést” – tette hozzá.


_D0A1347_Copy

 

A 70 millió forintos állami támogatás mellett Pécs további 40 millió forinttal támogatja a POSzT megrendezését – mondta el dr. Őri László, Pécs alpolgármestere. Megjegyezte: az elmúlt három évben szakmai párbeszéd zajlott, ez pedig a fesztivál teljes megújulásához vezetett. „Ma reggel, mikor az autómhoz igyekeztem, megállított néhány pécsi lakos, akik azt kérdezték, be lehet-e még jutni a POSzT egyik-másik előadására. Ez nagy boldogság volt számomra, mert azt jelenti, a pécsiek szeretik és várják ezt a rendezvényt” – mesélte dr. Őri László. A sajtótájékoztatón Szűcs Gábor, a POSzT fesztiváligazgatója elmondta: a versenyprogramban szereplő 14 darab mellett számos érdekes, izgalmas programmal készülnek.

 

Több mint száz rendezvény, plakátkiállítás, valamint közönségtalálkozók, koncertek, szakmai konferencia és további színházi előadások várják az érdeklődőket.

 

_D0A2942_Copy
Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár


Az idei versenyprogramot Regős János (színpadi szerző, szakíró, színész, rendező, a Szkéné Színház igazgatója 1979. és 2010. között), valamint Térey János (író, költő, drámaíró, műfordító) válogatta Bazsányi Sándor (a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészkara esztétika szakának megbízott tanszékvezetője) és Balog József (a MASZK egyesület elnöke) segítségével. Térey János megfogalmazta: „szerettünk volna kortárs magyar darabot is beválogatni a versenyprogramba, azonban nem találtunk igazán emlékezetes előadást, amit nagyon sajnálunk. Így idén egy kortárs román szerző, Matei Visniec darabja szerepel az általunk kiválasztott előadások között.” A versenyprogramban szereplő 14 előadást több mint 180 regisztrált előadás közül választották ki.

 

Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke megfogalmazta, hogy évente csaknem 500 magyar nyelvű előadás készül a Kárpát-medencében, a versenyprogram előadásai pedig minden alkalommal ebből a széles és sokszínű mezőnyből kerülnek ki.


_D0A3026_Copy
Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke és
Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára

 

VERSENYPROGRAM

Henrik Ibsen: Rosmersholm

Kolozsvári Állami Magyar Színház

r.: Andriy Zholdak

 

A. P. Csehov: Három nővér

Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen

r.: Ilja Bocsarnikovsz

 

Alfred Döblin: Berlin, Alexanderplatz

Katona József Színház, Budapest

r.: Kovács D. Dániel

 

Henrik Ibsen: Hedda Gabler

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház – Tompa Miklós Társulat

r.: Keresztes Attila

 

Leo Stein – Kálmán Imre: Csárdáskirálynő

Katona József Színház, Kecskemét

r.: Béres Attila

 

Bertolt Brecht – Paul Dessau: A kaukázusi krétakör

Szigligeti Színház, Nagyvárad

r.: Anca Bradu

 

László Miklós: Illatszertár

Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza

r.: Mohácsi János

 

Danilo Kiš: Borisz Davidovics síremléke

Újvidéki Színház

r.: Alekszandar Popovszki

 

William Shakespeare: III. Richárd

Radnóti Színház, Budapest

r.: Andrei Șerban

 

Matei Vișniec: Migránsoook – avagy túlsúlyban a bárkánk

Tomcsa Sándor Színház, Székelyudvarhely

r.: Zakariás Zalán

 

Bertolt Brecht – Paul Dessau: A kaukázusi krétakör

Miskolci Nemzeti Színház

r.: Szőcs Artur

 

Bertolt Brecht – Paul Dessau: A kaukázusi krétakör

Katona József Színház, Budapest

r.: Székely Kriszta

 

Jon Fosse: Halál Thébában

Vörösmarty Színház, Székesfehérvár

r.: Horváth Csaba

 

Forte Társulat / Thomas Bernhard: Vaterland

Forte Társulat

r.: Horváth Csaba

 

Hegedűs D. Géza, a POSzT szakmai tanácsadó testületének elnöke a sajtótájékoztatón megfogalmazta, milyen csodálatos, hogy létezik, mi több, virágzik a színház Magyarországon.

 

„Ez azt mutatja, hogy emberi módon szeretnénk élni és arra vágyunk, hogy saját arcunk legyen, többek között a színház által megrajzolva. Az azonban, hogy a színház egyáltalán létezik, a közönség vágyának kifejeződése. Közönség nélkül ugyanis nem lenne szükség színházra.” Hegedűs D. Géza bejelentette, hogy a szakmai zsűri tagja idén Szamosi Zsófia, Trokán Péter, Falussy Lilla, Csanádi Judit, Rockenbauer Zoltán, Bóta Gábor és Zsuráfszky Zoltán, a színészzsűri tagja Felföldi Anikó, Molnár Zsuzsa és Ungvári István lesz. A fesztivál díszvendége Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, színházigazgató, rendező – tette hozzá. Bálint András részt vesz a POSzT ünnepélyes megnyitóján és díjátadó gáláján, a fesztiválon pedig verses esttel lép fel.


_D0A3088_Copy
Hegedűs D. Géza, a POSzT szakmai tanácsadó testületének elnöke

 

Szűcs Gábor elmondta: az idén nagykorúvá váló fesztivál számos tekintetben újjászületett a 2018-as évben. Az idei verseny lesz az első találkozó a fesztivál történetében, amely teljes egészében a POSzT Szakmai Tanácsadó Testülete által tavaly véglegesített versenyszabályzatban foglaltaknak megfelelően zajlik le, beleértve a válogatók és a zsűri kiválasztását, a regisztráció, a válogatás és a zsűrizés menetét, illetve a díjak kiosztását.

 

„Idén indítottuk el a POSzT Szakmai Regisztrációs programját is, amelynek keretein belül a Színházi Dolgozók Szakszervezete és a Pécsi Országos Színházi Találkozó stratégiai együttműködésében, a POSZF Közhasznú Nonprofit Kft., az Előadóművészeti Jogvédő Iroda és a Magyar Művészeti Akadémia által biztosított támogatási keretből a regisztráló színművészek, alkotóművészek és színházi dolgozók számára szállást és jegyet biztosítunk a POSzT idejére” – jelentette be Mihályi Győző, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára, a Színházat Vegyenek című konferencia szervezője arról beszélt: június 7-én a pécsi Hotel Palatinusban várják azokat, akik szívesen részt vennének a szakmai konferencián, melynek fő témája idén az online marketing.


_D0A3110_Copy
Szűcs Gábor, a POSzT fesztiváligazgatója

 

A sajtótájékoztató zárásaként bejelentették: a 2019-es POSzT versenyprogramját Zalán Tibor (József Attila-díjas és Szép Ernő életműdíjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett költő, író, dramaturg, pedagógus, egyetemi tanár) és Gulyás Gábor (a debreceni MODEM első igazgatója, később a Műcsarnok igazgatója, a Velencei Biennále nemzeti biztosa, jelenleg a szentendrei Ferenczy múzeum igazgatója) válogatja majd, akik Csikós Attilát (író, publicista, drámaíró, dramaturg) és Mispál Attilát (Balázs Béla-díjas film- és színházi rendező, forgatókönyvíró, dramaturg) kérték fel segítőnek.

 

További információ és részletes program ITT.

 

Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

lukoviczky

ahogy_eddig

2019.04.19

Egy magyar vizsgafilm, Moldovai Katalin Ahogy eddig című rendezői diplomafilmje is meghívást kapott a május 14-én kezdődő 72. cannes-i fesztiválra, a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba.

btf_190420_wigama_lekko_c_sin_oliver

2019.04.19

Nagy Dániel Viktor előbb vágyott zenei karrierre, mint színészi babérokra. A sors mégis másként keverte a kártyákat: már ismert színészként alapította meg tavaly a Wigama Lekko névre keresztelt együttest Hrutka Róberttel, első lemezüket pedig április 20-án a Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatják be az Urániában.

190412_sunny

2019.04.19

Teltház, érdeklődő tekintetek, a színpadon hangfal, mikrofon, szintetizátor, mellette hatalmas, púderszínű selyemvirággal fedett fejű nő ül egy nagy doboz tetején, az arcát nem látjuk. Szürreális törzsi jelmezben, a fején cserepes virággal egy férfi érkezik, őt követi a társulat további nyolc tagja, és kezdődik a show. Emanuel Gat, aki immár ötödször jár nálunk, az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon Sunny című művével arat tapsvihart.

Egy antarktiszi expedíció a Viktória-föld északi részén bukkantank a kéznagyságú nyomra, mely az archosaurus nemhez tartozó állattól származik. Emellett a kutatók a Déli-sarktól mintegy 1700 kilométerre erdők megkövesedett maradványait fedezték fel. Ez arra utal, hogy 200 millió évvel ezelőtt az Antarktisz nem az a jeges kontinens volt, mint ahogyan azt ma ismerjük.

Az aranyozott, ezüst gótikus kehely, mely a talpába vésett felirat szerint egykor a diósgyőri eklézsia tulajdona volt, Luxemburgi Zsigmond idejéből származik, aki Nagy Lajos király vejeként lépett a trónra, majd német-római császárként a nemzetközi politika egyik irányítója lett. A kehely a 15. századból maradt fenn, és a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből érkezett a királynék várába szeptember végéig. Az ötvöstechnika, mellyel díszítették, Velencében alakult ki, magyarországi elterjedése a szoros magyar-olasz kapcsolatokkal, különösképpen Zsigmond velencei háborújával és gyakori itáliai tartózkodásával magyarázható.

Az egyelőre ismeretlen szövegek tartalmazhatják Kafka több, az író halála után befejezetlenül megjelent művének végét is, és fényt deríthetnek a világirodalom egyik legrejtélyesebb alakjára, akinek kulturális örökségére Németország és Izrael is igényt tart. A szövegekkel kapcsolatos hercehurcát akár maga Kafka is írhatta volna, annyira abszurd, hiszen egy olyan gyűjteményért folyt a harc, amelynek senki nem ismerte a tartalmát.

Csaknem 13 500 éves sírt tártak fel a dél-kínai Kuangtung tartományban, melyben egy guggoló pózban elhelyezett női holttestre bukkantak a régészek. A holttest egy 13 és 18 év közötti lányé, akinek azonban hiányzik a feje. Ez a Kínában valaha talált legrégebbi sírhely, amelyben a halottat szándékosan egy bizonyos pozícióban helyezték örök nyugalomra. A holttest különleges testhelyzetéből primitív vallásos hiedelmek megjelenésére lehet következtetni.

A Duna-korzón felállított színpadon koncerteket, iparművészeti bemutatókat, népzenei és néptáncműsorokat láthatnak az érdeklődők, szombattól húsvéthétfőig pedig a tojásfestők, tojáspatkolók munkáját is megtekinthetik. A Deák téren és a Fővám téren a minőségi kézműves termékeké és étkeké a főszerep, a Városháza parkban pedig a gyerekeknek kínálnak előadásokat, az ünnephez kapcsolódó játékokat és kézműves foglalkozásokat.

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

ibolyanap

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

A Fővárosi Nagycirkuszban húsvéti programokkal, az artistaképzősök produkciójával és új műsorral várják az érdeklődőket a húsvéti hétvégén és a cirkuszi világnapon.

Már pénteken elkezdődik a négynapos húsvéti fesztivál a világörökségi Hollókőn. A Nógrád megyei faluban gazdag folklórprogram, palóc gasztronómia, népszokások, koncertek, családi- és gyermekprogramok várják a látogatókat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma