15_eves

2015.03.27

Idén a Thália Színház ad otthont a MASZK Országos Színészegyesület különleges gálaestjének, melyet 1999 óta minden évben a Színházi Világnap alkalmából rendeznek meg. A március 30-i gálaest teljes bevételét – hagyományaikhoz híven – jótékony célokra ajánlják fel. A részletekről Hegedűs D. Gézát, a MASZK elnökét és az est rendezőjét kérdeztük.

Úgy tudom, a hazai színjátszás több jeles évfordulóját is megünneplik az idei gálaesten.

Igen, az idei MASZK Gála valóban kitüntetett alkalom lesz. 150 évvel ezelőtt indult útjára hazánkban a professzionális színészképzés, ekkor fektették le a ma már Színház- és Filmművészeti Egyetemként ismert intézmény alapjait. 70 éve képzünk filmes szakembereket, és 40 éve, 1975-ben indult útjára a televíziós képzés. Idén fennállásának 25. évfordulóját ünnepli a MASZK országos egyesülete is, a mostani, március 30-i gálaest pedig a 15. lesz immár.


 

hegedus1
Fotó: Horváth Bianka


Milyen előképei vannak a MASZK Gálának? Voltak e korábban hasonló kezdeményezések?

Egyéni kezdeményezések voltak, igaz, többnyire nagy formátumú személyiségek kezdeményezései. Most Gobbi Hildára gondolok, aki képes volt egy-egy fontos ügy érdekében az egész szakmát megmozgatni. Többek közt az ő kampányának köszönhetően épült fel az Ódry Árpád színészotthon. Jordán Tamás MASZK elnöksége idején rendeztük meg a Csepűrágó Fesztivált, ahol egy egész napos rendezvény keretében, fenn a Várban találkoztunk a közönséggel, csináltunk kedvet a színházhoz. Minták voltak tehát, de már Gobbi Hilda is megörökölte ezt, hasonló jótékony szellem jellemezte Bajor Gizit, és még korábban Jászai Marit.

 

Milyen célok jegyében rendezik meg az idei gálaestet?

Az estek bevételét hagyományosan jótékony célokra szoktuk fordítani. A MASZK valamennyi magyar színész integráló szervezete. Mindig is központi tevékenységünk volt a két kiszolgáltatottabb generáció: a szárnyukat bontogató pályakezdők és az idősebb kollégák támogatása. Persze minden generáció fontos, de ők talán egy kicsivel több törődést, odafigyelést igényelnek. A március 30-i est bevételét a rászoruló kollégáknak ajánljuk illetve az Ódry Árpád Művészotthon fenntartására fordítjuk.

 

Milyen módon támogatja még a szervezet a pályatársakat?

A gálaest mellett vannak más jellegű, rendszeresen szervezett programjaink. Minden kollégára, korosztályra odafigyelünk, és igyekszünk előmozdítani a szakma fejlődését. Havonta egy-egy vidám délután keretében köszöntjük fel azokat az idősebb, hatvan év fölötti pályatársakat, akik abban a hónapban töltik be kerek születésnapjukat. Gyakran szervezünk mesterkurzusokat, ahova jeles külföldi szakembereket, nagy hatású színházi iskolák képviselőit hívjuk meg, hogy egy mesterkurzus során a fiatal kollégákkal találkozhassanak. Budapesten, a Polgármester úr anyagi támogatásának köszönhetően, Jutalomjáték keretén belül, a közönséggel együtt ünnepelhetünk tíz jeles kollégát, akik hetven év fölötti kerek születésnapjukat ünneplik.

 

Kik lesznek az idei MASZK Gála fellépői?

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy a hazai színházi világ ilyen sokszínű, és ilyen sok tehetséget tud felmutatni. Szerettük volna ezt a sokszínűséget az est szervezésében is visszatükrözni. Számos művész fog előadni a színház minden formáját és műfaját képviselve. Külön műsorblokkal készül a Budapesti Operettszínház. A Színház -és Filmművészeti Egyetem növendékei - a Zeneakadémia zeneszerző hallgatóival együttműködve - megzenésített Weöres Sándor versekkel lépnek majd fel. A független színházi világot a HOPPart társulat produkciója képviseli, sőt örömmel fogadjuk az előadó-művészet területén is értékeket felmutató cirkusz-színház képviselőit, az O.G. Juniors Akrobata Csoportot. Az estet már-már rituálészerűen egy kórusmű zárja majd, melyet az Operettszínház Énekkara ad elő. Az est különleges vendége lesz az idén 100. életévét betöltő Gulányi Eugénia Éva színművésznő, aki egy verssel készül. Volt szerencsém ott lenni azon az egyetemi tanévnyitón 2012-ben, amikor a művésznő, pályafutása 75. évfordulója alkalmából örökös diplomát kapott.


hegedus2


Fontos megjegyezni, hogy ezen az estén adjuk át – immár hagyományosan – a MASZK által alapított két kitüntetést: a Gobbi Hilda életműdíjat, melyet olyan, a pályán sok évtizedet eltöltő kolléga kapja, aki semmiféle állami elismerésben nem részesült, valamint a Soós Imre-díjat, melyet olyan pályakezdő színészeknek adjuk, akik legfeljebb öt éve vannak a pályán, és ez alatt az idő alatt több, kiemelkedő alakítással lepték meg a színházi világot. Az idei estet két korábbi Soós Imre-díjas, Földes Eszter és Mesterházy Gyula vezetik majd.

 

Ugyanígy, hagyományosan a gálaesten adjuk át a Hevesi Sándor-díjat, három olyan színházi szakembernek, akik sokat tettek a magyar színházművészet nemzetközi elismertetéséért. Ezen az estén adjuk át a Psota Irén által alapított Vámos László rendezői díjat is, és idén negyedik alkalommal a Kállai Ferenc életműdíjat, egy színésznőnek vagy színésznek, és egy színházi műszaki dolgozónak. A szabadtéri színházak szövetsége is ekkor adja át egy színházi alkotónak, az Amphiteátrum díjat.

 

Nehéz lehet egy ilyen sokszínű és nagyszabású est megszervezése.

Szerencsére minden évben rengeteg segítséget, támogatást kapunk. Büszkeséggel tölt el, hogy ez a kis ország ilyen sok segítőkész és készséges művészt tudhat magáénak. Így vagy úgy, de ezen az esten minden magyar színház szerepet vállalt, eleve hatalmas merítéssel indultunk tehát. Az est céljára való tekintettel a résztvevők ingyen, fellépti díj nélkül vállalták a szereplést. A színházak igyekeznek ilyenkor szabaddá tenni a művészeket, persze sokan így is közvetlenül előadás után érkeznek majd az estre, én például Julius Caesart alakítom aznap a Vígszínházban, és ezért is kezdünk este 8-kor, hogy mindenki időben odaérhessen a gálaestre. A lényeg, hogy egyedül, a szakma összefogása nélkül ez nem menne. A helyszínt idén teljes személyzetével és műszaki infrastruktúrájával a Thália Színház biztosítja, az est két házigazdája Molnár Piroska és Szombathy Gyula is a Thália Színház tagjai. Legfontosabb díjaink anyagi hátterét pedig az EMMI támogatásával tudjuk előteremteni.

 

Ön szerint mi az est legfőbb üzenete?

Én azt hiszem, hogy a szolidaritás. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos ez az est a szakma önbecsülése szempontjából, hogy megértsük, milyen nagy szükségünk van egymásra, színésznek a színészre, színésznek a műszaki kollégákra, és fordítva, és nem csak az előadások idejére, hanem azon kívül is. Ha egy kicsit oda tudunk figyelni egymásra, ami persze nem mindig mentes a problémáktól, néha kellemetlen kicsit kényelmetlen, néha apró konfliktusokkal jár, de ha ezeket félre tudjuk tenni, igazán nagy, nemzetközi szinten is jelentős sikereket tudunk elérni. Az, hogy immár 150 éve professzionálisan is jelen lehetünk a magyar művészeti- és közéletben, többek közt ennek a szolidaritásnak is köszönhető. Nem szabad megfeledkeznünk a független színházak munkájáról, akik a színházi nyelv és eszköztár határait feszegetve rengeteg innovációt, kreativitást és bátorságot adtak a magyar színjátszásnak, és nem utolsó sorban nem szabad megfeledkeznünk a közönségről sem. A tavalyi évben közel ötmillió nézője volt a magyar színháznak. Ebben az eredményben nem csak a kollégák komoly szakmai teljesítménye tükröződik, hanem az is, hogy a magyar társadalom – az a közeg, amiből mi is táplálkozunk – igen is igényli és támogatja azt szellemi munkát, amit a magyar színház végez. Egyedül nem megy, nélkülük a színház ma nem lehetne az, ami.


Bába Tibor

Kulcsszavak:

KAD_Kultura_596x90_002

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

szir_001

2019.08.17

Mivel hat legmélyebben egy háború, ha nem azzal, hogy a számok és adatok mellett arcot, arcokat kap? Hogy testközelbe kerül, megérint. Az augusztus 14-én a Párbeszéd Házában Aleppo. Háború. Újjászületés – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szíriában címmel nyílt páros fotókiállítás a szíriai háborúba visz el.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

egy

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma