2015.03.27

Idén a Thália Színház ad otthont a MASZK Országos Színészegyesület különleges gálaestjének, melyet 1999 óta minden évben a Színházi Világnap alkalmából rendeznek meg. A március 30-i gálaest teljes bevételét – hagyományaikhoz híven – jótékony célokra ajánlják fel. A részletekről Hegedűs D. Gézát, a MASZK elnökét és az est rendezőjét kérdeztük.

Úgy tudom, a hazai színjátszás több jeles évfordulóját is megünneplik az idei gálaesten.

Igen, az idei MASZK Gála valóban kitüntetett alkalom lesz. 150 évvel ezelőtt indult útjára hazánkban a professzionális színészképzés, ekkor fektették le a ma már Színház- és Filmművészeti Egyetemként ismert intézmény alapjait. 70 éve képzünk filmes szakembereket, és 40 éve, 1975-ben indult útjára a televíziós képzés. Idén fennállásának 25. évfordulóját ünnepli a MASZK országos egyesülete is, a mostani, március 30-i gálaest pedig a 15. lesz immár.


 

hegedus1
Fotó: Horváth Bianka


Milyen előképei vannak a MASZK Gálának? Voltak e korábban hasonló kezdeményezések?

Egyéni kezdeményezések voltak, igaz, többnyire nagy formátumú személyiségek kezdeményezései. Most Gobbi Hildára gondolok, aki képes volt egy-egy fontos ügy érdekében az egész szakmát megmozgatni. Többek közt az ő kampányának köszönhetően épült fel az Ódry Árpád színészotthon. Jordán Tamás MASZK elnöksége idején rendeztük meg a Csepűrágó Fesztivált, ahol egy egész napos rendezvény keretében, fenn a Várban találkoztunk a közönséggel, csináltunk kedvet a színházhoz. Minták voltak tehát, de már Gobbi Hilda is megörökölte ezt, hasonló jótékony szellem jellemezte Bajor Gizit, és még korábban Jászai Marit.

 

Milyen célok jegyében rendezik meg az idei gálaestet?

Az estek bevételét hagyományosan jótékony célokra szoktuk fordítani. A MASZK valamennyi magyar színész integráló szervezete. Mindig is központi tevékenységünk volt a két kiszolgáltatottabb generáció: a szárnyukat bontogató pályakezdők és az idősebb kollégák támogatása. Persze minden generáció fontos, de ők talán egy kicsivel több törődést, odafigyelést igényelnek. A március 30-i est bevételét a rászoruló kollégáknak ajánljuk illetve az Ódry Árpád Művészotthon fenntartására fordítjuk.

 

Milyen módon támogatja még a szervezet a pályatársakat?

A gálaest mellett vannak más jellegű, rendszeresen szervezett programjaink. Minden kollégára, korosztályra odafigyelünk, és igyekszünk előmozdítani a szakma fejlődését. Havonta egy-egy vidám délután keretében köszöntjük fel azokat az idősebb, hatvan év fölötti pályatársakat, akik abban a hónapban töltik be kerek születésnapjukat. Gyakran szervezünk mesterkurzusokat, ahova jeles külföldi szakembereket, nagy hatású színházi iskolák képviselőit hívjuk meg, hogy egy mesterkurzus során a fiatal kollégákkal találkozhassanak. Budapesten, a Polgármester úr anyagi támogatásának köszönhetően, Jutalomjáték keretén belül, a közönséggel együtt ünnepelhetünk tíz jeles kollégát, akik hetven év fölötti kerek születésnapjukat ünneplik.

 

Kik lesznek az idei MASZK Gála fellépői?

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy a hazai színházi világ ilyen sokszínű, és ilyen sok tehetséget tud felmutatni. Szerettük volna ezt a sokszínűséget az est szervezésében is visszatükrözni. Számos művész fog előadni a színház minden formáját és műfaját képviselve. Külön műsorblokkal készül a Budapesti Operettszínház. A Színház -és Filmművészeti Egyetem növendékei - a Zeneakadémia zeneszerző hallgatóival együttműködve - megzenésített Weöres Sándor versekkel lépnek majd fel. A független színházi világot a HOPPart társulat produkciója képviseli, sőt örömmel fogadjuk az előadó-művészet területén is értékeket felmutató cirkusz-színház képviselőit, az O.G. Juniors Akrobata Csoportot. Az estet már-már rituálészerűen egy kórusmű zárja majd, melyet az Operettszínház Énekkara ad elő. Az est különleges vendége lesz az idén 100. életévét betöltő Gulányi Eugénia Éva színművésznő, aki egy verssel készül. Volt szerencsém ott lenni azon az egyetemi tanévnyitón 2012-ben, amikor a művésznő, pályafutása 75. évfordulója alkalmából örökös diplomát kapott.


hegedus2


Fontos megjegyezni, hogy ezen az estén adjuk át – immár hagyományosan – a MASZK által alapított két kitüntetést: a Gobbi Hilda életműdíjat, melyet olyan, a pályán sok évtizedet eltöltő kolléga kapja, aki semmiféle állami elismerésben nem részesült, valamint a Soós Imre-díjat, melyet olyan pályakezdő színészeknek adjuk, akik legfeljebb öt éve vannak a pályán, és ez alatt az idő alatt több, kiemelkedő alakítással lepték meg a színházi világot. Az idei estet két korábbi Soós Imre-díjas, Földes Eszter és Mesterházy Gyula vezetik majd.

 

Ugyanígy, hagyományosan a gálaesten adjuk át a Hevesi Sándor-díjat, három olyan színházi szakembernek, akik sokat tettek a magyar színházművészet nemzetközi elismertetéséért. Ezen az estén adjuk át a Psota Irén által alapított Vámos László rendezői díjat is, és idén negyedik alkalommal a Kállai Ferenc életműdíjat, egy színésznőnek vagy színésznek, és egy színházi műszaki dolgozónak. A szabadtéri színházak szövetsége is ekkor adja át egy színházi alkotónak, az Amphiteátrum díjat.

 

Nehéz lehet egy ilyen sokszínű és nagyszabású est megszervezése.

Szerencsére minden évben rengeteg segítséget, támogatást kapunk. Büszkeséggel tölt el, hogy ez a kis ország ilyen sok segítőkész és készséges művészt tudhat magáénak. Így vagy úgy, de ezen az esten minden magyar színház szerepet vállalt, eleve hatalmas merítéssel indultunk tehát. Az est céljára való tekintettel a résztvevők ingyen, fellépti díj nélkül vállalták a szereplést. A színházak igyekeznek ilyenkor szabaddá tenni a művészeket, persze sokan így is közvetlenül előadás után érkeznek majd az estre, én például Julius Caesart alakítom aznap a Vígszínházban, és ezért is kezdünk este 8-kor, hogy mindenki időben odaérhessen a gálaestre. A lényeg, hogy egyedül, a szakma összefogása nélkül ez nem menne. A helyszínt idén teljes személyzetével és műszaki infrastruktúrájával a Thália Színház biztosítja, az est két házigazdája Molnár Piroska és Szombathy Gyula is a Thália Színház tagjai. Legfontosabb díjaink anyagi hátterét pedig az EMMI támogatásával tudjuk előteremteni.

 

Ön szerint mi az est legfőbb üzenete?

Én azt hiszem, hogy a szolidaritás. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos ez az est a szakma önbecsülése szempontjából, hogy megértsük, milyen nagy szükségünk van egymásra, színésznek a színészre, színésznek a műszaki kollégákra, és fordítva, és nem csak az előadások idejére, hanem azon kívül is. Ha egy kicsit oda tudunk figyelni egymásra, ami persze nem mindig mentes a problémáktól, néha kellemetlen kicsit kényelmetlen, néha apró konfliktusokkal jár, de ha ezeket félre tudjuk tenni, igazán nagy, nemzetközi szinten is jelentős sikereket tudunk elérni. Az, hogy immár 150 éve professzionálisan is jelen lehetünk a magyar művészeti- és közéletben, többek közt ennek a szolidaritásnak is köszönhető. Nem szabad megfeledkeznünk a független színházak munkájáról, akik a színházi nyelv és eszköztár határait feszegetve rengeteg innovációt, kreativitást és bátorságot adtak a magyar színjátszásnak, és nem utolsó sorban nem szabad megfeledkeznünk a közönségről sem. A tavalyi évben közel ötmillió nézője volt a magyar színháznak. Ebben az eredményben nem csak a kollégák komoly szakmai teljesítménye tükröződik, hanem az is, hogy a magyar társadalom – az a közeg, amiből mi is táplálkozunk – igen is igényli és támogatja azt szellemi munkát, amit a magyar színház végez. Egyedül nem megy, nélkülük a színház ma nem lehetne az, ami.


Bába Tibor

Kulcsszavak:

Gellert_1929

2019.02.20

Az 1918-ban átadott Gellért szálló szobáiban már volt telefon és cselédhívó, amely a megszokottól eltérően csak fényjelzést adott. Az eredeti épületben tenisz- és minigolfpálya is volt, amelyeket később hullám- és pezsgőfürdővé alakítottak. Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket tudhattunk meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Gellért 100 című kiállításan tartott vezetésen.

nemzeti_tancszinhaz

2019.02.20

Négyévnyi gyerekkihordásnak nevezi, és 15 évvel a Müpa megnyitása után most a Nemzeti Táncszínházat is portfóliója top épületének tartja Zoboki Gábor építész. Soha nem tudja elengedni a műveit, szakmáját épp annyira tartja művészetnek, mint iparágnak. Az általa megálmodott, vadonatúj teátrum február 15-én óriási érdeklődés közepette nyitotta meg kapuit. A tánc új otthonra talált Magyarországon.

callas_G_r
2019.02.20

A címszerep beszélő neve élvezetet jelent, de ez megtévesztő, mert Giocondának nincs sok oka az örömre. A tenor rejtegetni próbálja a kilétét, a librettista pedig álnevet használ, ám Verdi Giocondája így is az egyik legőszintébb és egyszersmind az egyik legszenvedélyesebb olasz operatragédia.

Kinek a hangja? címmel nyílt állandó kiállítás Móricz Zsigmondról egykori lakhelyén, Leányfalun. A Duna menti település ezzel ünnepli posztumusz díszpolgára születésének 140 évfordulóját

Tizennyolc kortárs zeneszerző életét dolgozta fel az az országos zenetörténeti verseny, melynek Budapesti döntőjét csaknem maximális pontszámmal nyerték a kalocsai diákok.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, Tanítványok tanítványai 1950-től napjainkig című országos zenetörténeti versenyt Varga Károly zenepedagógus, a Magyar Televízió és Rádió munkatársa, zenei könyvek írója hívta életre.

A múzeum a napokban adta át a 2011-ben ellopott, Kr. e. 1. századból származó aranyozott szarkofágot a manhattani kerületi ügyészségnek, amely továbbítja az egyiptomi kormánynak. A Metropolitan Múzeum 2017 júliusában vásárolta meg a koporsót egy magángyűjteményből, azóta egyik kiállításának központi darabja volt. Az intézményt a vásárláskor hamis eredetigazolással vezették félre. A koporsót, amely egy magas rangú egyiptomi papé volt, jelenetek és szövegek díszítik, amelyek a pap útját ábrázolják a haláltól az örökkévalóságig.

A Magyar Nemzeti Múzeum emlékülést rendez abból az alkalomból, hogy 160 éve, 1859. február 25-én Rosti Pál a nemzet múzeumának ajándékozta dél-amerikai utazásán készült fényképeit. A rendezvény 2019. február 25-én 13 órakor kezdődik a MNM Dísztermében. Pulszky Ferenc múzeumigazgatói kinevezésének 150. évfordulója alkalmából pedig március 4-én tartanak tudományos konferenciát, mely az MNM és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közös rendezvénye.

Idén a tudomány és a technológia áll a velencei biennále nemzetközi gyermekkarneváljának fókuszában, így ebben az évben a Római Magyar Akadémia a budapesti Csodák Palotájával együtt szervez foglalkozásokat február 23. és 25. között. A négynapos program alatt, a Ca' Giustianan termeiben az előző évekhez hasonlóan tematikus foglalkozások várják a gyerekeket, amelyek ez alkalommal a tudomány témája köré épülnek. A szervezők a világ működését bemutató interaktív foglalkozássokkal készülnek, valamint felépítenek a helyszínen egy matematika, informatikai témájú kódfejtő szabadulószobát is. Magyarország negyedszerre vesz részt az olaszországi programon; 2016-ban Kecskemét városa mutatta meg sokszínű zenei kultúráját, 2017-ben és 2018-ban a Római Magyar Akadémia szervezésében pedig a MOME és a Szentendrei Skanzen mutatkozott be Velencében.

Dikun György kárpátaljai festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában. A március 13-ig nyitva tartó tárlaton láthatók lesznek többek között a Tenyérjós, Az öreg halász és a tenger II., valamint a Pán című alkotások.

dikun_gyorgy_nyito

Jelmezes felvonulás, álarckészítés, koncert és táncelőadás is lesz az ötödik alkalommal megrendezendő farsangi karneválon a Fejér megyei Velencén feburár 23-án szombaton.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága megemlézezést tart a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából február 25-én.

A műfajok egymásba kapaszkodása, az évfordulók és az önismeret a hívószavai az idei Debreceni Tavaszi Fesztiválnak, amelyet március 16. és 27. között huszonkilencedik alkalommal rendeznek meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma