IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2015.03.27

Idén a Thália Színház ad otthont a MASZK Országos Színészegyesület különleges gálaestjének, melyet 1999 óta minden évben a Színházi Világnap alkalmából rendeznek meg. A március 30-i gálaest teljes bevételét – hagyományaikhoz híven – jótékony célokra ajánlják fel. A részletekről Hegedűs D. Gézát, a MASZK elnökét és az est rendezőjét kérdeztük.

Úgy tudom, a hazai színjátszás több jeles évfordulóját is megünneplik az idei gálaesten.

Igen, az idei MASZK Gála valóban kitüntetett alkalom lesz. 150 évvel ezelőtt indult útjára hazánkban a professzionális színészképzés, ekkor fektették le a ma már Színház- és Filmművészeti Egyetemként ismert intézmény alapjait. 70 éve képzünk filmes szakembereket, és 40 éve, 1975-ben indult útjára a televíziós képzés. Idén fennállásának 25. évfordulóját ünnepli a MASZK országos egyesülete is, a mostani, március 30-i gálaest pedig a 15. lesz immár.


 

hegedus1
Fotó: Horváth Bianka


Milyen előképei vannak a MASZK Gálának? Voltak e korábban hasonló kezdeményezések?

Egyéni kezdeményezések voltak, igaz, többnyire nagy formátumú személyiségek kezdeményezései. Most Gobbi Hildára gondolok, aki képes volt egy-egy fontos ügy érdekében az egész szakmát megmozgatni. Többek közt az ő kampányának köszönhetően épült fel az Ódry Árpád színészotthon. Jordán Tamás MASZK elnöksége idején rendeztük meg a Csepűrágó Fesztivált, ahol egy egész napos rendezvény keretében, fenn a Várban találkoztunk a közönséggel, csináltunk kedvet a színházhoz. Minták voltak tehát, de már Gobbi Hilda is megörökölte ezt, hasonló jótékony szellem jellemezte Bajor Gizit, és még korábban Jászai Marit.

 

Milyen célok jegyében rendezik meg az idei gálaestet?

Az estek bevételét hagyományosan jótékony célokra szoktuk fordítani. A MASZK valamennyi magyar színész integráló szervezete. Mindig is központi tevékenységünk volt a két kiszolgáltatottabb generáció: a szárnyukat bontogató pályakezdők és az idősebb kollégák támogatása. Persze minden generáció fontos, de ők talán egy kicsivel több törődést, odafigyelést igényelnek. A március 30-i est bevételét a rászoruló kollégáknak ajánljuk illetve az Ódry Árpád Művészotthon fenntartására fordítjuk.

 

Milyen módon támogatja még a szervezet a pályatársakat?

A gálaest mellett vannak más jellegű, rendszeresen szervezett programjaink. Minden kollégára, korosztályra odafigyelünk, és igyekszünk előmozdítani a szakma fejlődését. Havonta egy-egy vidám délután keretében köszöntjük fel azokat az idősebb, hatvan év fölötti pályatársakat, akik abban a hónapban töltik be kerek születésnapjukat. Gyakran szervezünk mesterkurzusokat, ahova jeles külföldi szakembereket, nagy hatású színházi iskolák képviselőit hívjuk meg, hogy egy mesterkurzus során a fiatal kollégákkal találkozhassanak. Budapesten, a Polgármester úr anyagi támogatásának köszönhetően, Jutalomjáték keretén belül, a közönséggel együtt ünnepelhetünk tíz jeles kollégát, akik hetven év fölötti kerek születésnapjukat ünneplik.

 

Kik lesznek az idei MASZK Gála fellépői?

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy a hazai színházi világ ilyen sokszínű, és ilyen sok tehetséget tud felmutatni. Szerettük volna ezt a sokszínűséget az est szervezésében is visszatükrözni. Számos művész fog előadni a színház minden formáját és műfaját képviselve. Külön műsorblokkal készül a Budapesti Operettszínház. A Színház -és Filmművészeti Egyetem növendékei - a Zeneakadémia zeneszerző hallgatóival együttműködve - megzenésített Weöres Sándor versekkel lépnek majd fel. A független színházi világot a HOPPart társulat produkciója képviseli, sőt örömmel fogadjuk az előadó-művészet területén is értékeket felmutató cirkusz-színház képviselőit, az O.G. Juniors Akrobata Csoportot. Az estet már-már rituálészerűen egy kórusmű zárja majd, melyet az Operettszínház Énekkara ad elő. Az est különleges vendége lesz az idén 100. életévét betöltő Gulányi Eugénia Éva színművésznő, aki egy verssel készül. Volt szerencsém ott lenni azon az egyetemi tanévnyitón 2012-ben, amikor a művésznő, pályafutása 75. évfordulója alkalmából örökös diplomát kapott.


hegedus2


Fontos megjegyezni, hogy ezen az estén adjuk át – immár hagyományosan – a MASZK által alapított két kitüntetést: a Gobbi Hilda életműdíjat, melyet olyan, a pályán sok évtizedet eltöltő kolléga kapja, aki semmiféle állami elismerésben nem részesült, valamint a Soós Imre-díjat, melyet olyan pályakezdő színészeknek adjuk, akik legfeljebb öt éve vannak a pályán, és ez alatt az idő alatt több, kiemelkedő alakítással lepték meg a színházi világot. Az idei estet két korábbi Soós Imre-díjas, Földes Eszter és Mesterházy Gyula vezetik majd.

 

Ugyanígy, hagyományosan a gálaesten adjuk át a Hevesi Sándor-díjat, három olyan színházi szakembernek, akik sokat tettek a magyar színházművészet nemzetközi elismertetéséért. Ezen az estén adjuk át a Psota Irén által alapított Vámos László rendezői díjat is, és idén negyedik alkalommal a Kállai Ferenc életműdíjat, egy színésznőnek vagy színésznek, és egy színházi műszaki dolgozónak. A szabadtéri színházak szövetsége is ekkor adja át egy színházi alkotónak, az Amphiteátrum díjat.

 

Nehéz lehet egy ilyen sokszínű és nagyszabású est megszervezése.

Szerencsére minden évben rengeteg segítséget, támogatást kapunk. Büszkeséggel tölt el, hogy ez a kis ország ilyen sok segítőkész és készséges művészt tudhat magáénak. Így vagy úgy, de ezen az esten minden magyar színház szerepet vállalt, eleve hatalmas merítéssel indultunk tehát. Az est céljára való tekintettel a résztvevők ingyen, fellépti díj nélkül vállalták a szereplést. A színházak igyekeznek ilyenkor szabaddá tenni a művészeket, persze sokan így is közvetlenül előadás után érkeznek majd az estre, én például Julius Caesart alakítom aznap a Vígszínházban, és ezért is kezdünk este 8-kor, hogy mindenki időben odaérhessen a gálaestre. A lényeg, hogy egyedül, a szakma összefogása nélkül ez nem menne. A helyszínt idén teljes személyzetével és műszaki infrastruktúrájával a Thália Színház biztosítja, az est két házigazdája Molnár Piroska és Szombathy Gyula is a Thália Színház tagjai. Legfontosabb díjaink anyagi hátterét pedig az EMMI támogatásával tudjuk előteremteni.

 

Ön szerint mi az est legfőbb üzenete?

Én azt hiszem, hogy a szolidaritás. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos ez az est a szakma önbecsülése szempontjából, hogy megértsük, milyen nagy szükségünk van egymásra, színésznek a színészre, színésznek a műszaki kollégákra, és fordítva, és nem csak az előadások idejére, hanem azon kívül is. Ha egy kicsit oda tudunk figyelni egymásra, ami persze nem mindig mentes a problémáktól, néha kellemetlen kicsit kényelmetlen, néha apró konfliktusokkal jár, de ha ezeket félre tudjuk tenni, igazán nagy, nemzetközi szinten is jelentős sikereket tudunk elérni. Az, hogy immár 150 éve professzionálisan is jelen lehetünk a magyar művészeti- és közéletben, többek közt ennek a szolidaritásnak is köszönhető. Nem szabad megfeledkeznünk a független színházak munkájáról, akik a színházi nyelv és eszköztár határait feszegetve rengeteg innovációt, kreativitást és bátorságot adtak a magyar színjátszásnak, és nem utolsó sorban nem szabad megfeledkeznünk a közönségről sem. A tavalyi évben közel ötmillió nézője volt a magyar színháznak. Ebben az eredményben nem csak a kollégák komoly szakmai teljesítménye tükröződik, hanem az is, hogy a magyar társadalom – az a közeg, amiből mi is táplálkozunk – igen is igényli és támogatja azt szellemi munkát, amit a magyar színház végez. Egyedül nem megy, nélkülük a színház ma nem lehetne az, ami.


Bába Tibor

Kulcsszavak:

lukoviczky

Saint-Philibert_apatsagi_templom_Tournus_1953__Lucien_Herve_R

2019.04.21

Igazi 20. századi, kalandos magyar élet jutott Lucien Hervének. Elkán László néven született Hódmezővásárhelyen 1910-ben, majd 18 évesen Párizsba ment. Dolgozott bankban, volt divattervező, festett képeket, újságíróként, majd fotósként épített karriert. A francia hadsereg katonájaként volt hadifogoly, szökevény, az ellenállás tagja. Épületekről született képei tették híressé. A 97 évesen elhunyt fotós műveiből Lucien Hervé – Az építészet csendje címen nyílt kiállítás a Pannonhalmi Főapátságban.

deri-tojas2_R

2019.04.21

A néprajzi és népművészi gyűjtemények kialakulásának már viszonylag korai szakaszában figyelem fordult a hímes tojások felé, s hamar a kollekciók részévé váltak. A debreceni Déri Múzeum is őriz néhány értékes darabot. Van, amelyiket karcolt technikával díszítették, másokat írókával, a legújabbat pedig ecsettel, temperával festették.

kerekes_gabor

2019.04.21

A 2000-es évek elején webes galériaként induló, pár éve a Bartók Béla útra költöző Artphoto Galériában számtalan kiemelt alkotó munkái fordultak meg. Az izgalmas kezdeményezések iránt nyitott intézmény Kerekes-Barabás Projekt címmel nyílt kiállításának tárlatvezetésén jártunk.

A Fragonard-gyár új parfümmúzeumában a látogatók mintegy 400 parfümmel, és az illatszerek európai történetével is megismerkedhetnek. A múzeum a dél-franciaországi Grasse városában található világhírű parfümgyáré, amelyet hagyományos parfümkészítő művészetéért 2018-ban az UNESCO is felvett a kulturális világörökségi listájára. Míg régen az erős illatokat elsősorban temetési szertartások, később pedig a testszag elfedésére használták, a középkortól kezdve a parfüm már a luxusterméknek számított. Bár az egyház sokáig rossz szemmel nézte az illatosítást, a keresztes hadjáratokról visszatérők is sok egzotikus parfümöt, olajat hoztak magukkal Európába, új illatokkal gazdagítva a kínálatot. A 18. századtól az erős illatok kifinomultabbá váltak, ám még a 20. század elején is nehéz illatok hódítottak a mai ízléshez képest.

Előadó-művészeti tevékenységű nonprofit céget hoztak létre az ősszel elindult pásztói színház alapítói, köztük Kautzky Armand. A Balassi Bálint Színház Nonprofit Kft. másik két tulajdonosa Katona Attila zeneszerző és Katona József díszletfestő iparművész. A színházalapítást a 9 ezres kisváros kezdeményezte. Az előadások a művelődési házban zajlanak majd.

A budapesti Nemzeti Színház repertoárján is szereplő Ady-estjével vendégszerepel a kolozsvári színházban Földes László Hobo. A föltámadás szomorúsága című verses-zenés összeállítás április 24-én, szerdán 17 és 20 órától tekinthető meg a színház Stúdiótermében.

Az 1600 éves aranykincset Észak-Izraelben, Galileában találták kiránduló kamaszgyerekek a földeken, Cipóri patak medrénél. Egy tanösvény mellett bukkantak rá, amely a késő római és a bizánci korban a zsidók önrendelkezését biztosító bírói tanácsnak, a Szanhedrinnek otthont adó különböző helyszíneket köti össze egymással.

Az érme egyik oldalán II. Theodosius császár (401-450) látható, aki arról is ismert, hogy ő tette törvényeivel másodosztályú polgárokká az Izrael földjén élő zsidókat. A másik oldalon a győzelem istennője látható egy hatalmas kereszttel. Az aranyéremnek az egykori neve solidus volt, ez volt a leggyakoribb pénznem a késő római birodalomban, és a korai bizánci korszakban.

A mesterséges intelligenciát egy hongkongi művész hozta létre. Victor Wong három év alatt építette meg és programozta be az A. I Gemini nevű robotot, amelyet a tusfestés technikájára tanított meg, és a Holdról készült háromdimenziós képekkel „táplálta". Az A.I Gemini átlagosan 50 óra alatt fest meg egy képet, amelyhez általában mindössze fekete tintát, vizet és kínai merítéses technikával előállított papírt használ. A robot egy képének ára jelenleg nagyjából 10 ezer font (3,7 millió forint) Londonban.

Május 25. és június 2. között negyedik alkalommal rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat (Zsimü) Budapest meghatározó kulturális helyszínein.

budapest_bar

Antonín Dvořák nagyszabású h-moll gordonkaversenyét tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar április 27-én a pécsi Kodály Központban. A gordonkairodalom egyik legjelentősebb darabját Alexander Buzlov orosz csellóművész szólaltatja meg.

M/Ámor vagy amit akartok címmel, a Shakespeare-komédiák sajátos dramaturgiáján alapuló vígjátékot mutat be a Terminál Workhouse fiatal alkotókból álló csapata a Kós Károly Művelődési Házban április 23-án, kedden 19 órakor.

Palóc húsvétot tartanak hétfőn a szlovákiai Fülek várában. A tizennegyedik alkalommal megtartott rendezvényen a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyezik a hangsúlyt, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma