15_eves

2007.04.17
Jászay Tamás
A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Neil Simon Furcsa párjának férfi-változatával érkezik Budapestre. Az egyik főszereplő Horváth László Attila. INTERJÚ
Horváth László Attila és Puskás Tivadar a Furcsa párban
- A darabban a pedáns Felixet játszod. Tudsz főzni, szoktál takarítani?
- Az egyik hobbim a főzés. Már gyerekként megcsapott a konyha illata, azóta se szabadulok tőle. Ezt a többiek is tudják rólam: színházi kirándulásokon százötven emberre is főzök. A takarításról inkább ne beszéljünk, a feleségem még otthonról is elzavar, ha takarít.
- A pályádon többségben vannak a vígjátéki szerepek. Meg tudod még lepni magad huszonöt év után?
- Szerencsés vagyok, mert bár valóban sok vígjátékban szerepeltem, sosem ugyanazt a típust kellett hoznom. A Mágnás Miska címszerepe vagy az Őrült nők ketrecéből Albin más karakter: csak annyi bennük a közös, hogy megnevettetik a nézőt. Ettől még a történetükben akadnak tragikus pillanatok. És fordítva is, például Asztrov doktor alakjában ott vannak a humoros momentumok. Emiatt sem érzem úgy, hogy be lennék skatulyázva, és csak vígjátékban hoznám a formámat.
- Az évadod eddig elég könnyedre sikerült: Felix Unger, Miska főpincér... A Pécsi Országos Színházi Találkozóra beválogatott Weöres-darab, A kétfejű fenevad kilóg a sorból?
- Számomra egyáltalán nem. Nem rangsorolok, nem elvi alapon osztályozom a szerepeimet, a lényeg, hogy jó színház szülessen. Bár igaz, néhány éve feltűnt, hogy túl sok könnyed darabban játszom. Azóta ez megváltozott: ahogy tavaly például az Amalfi hercegnő Bíborosával, úgy idén a Weöres-drámával születik meg az egyensúly. Az éppen most próbált Finito Blondin Gáspárját sem nevezném vígjátéki figurának. A főszereplő Blondin alakja leválik a körülötte nyüzsgő tömegről, s közelebb kerül a tragédiához.
 
- 1986 óta dolgozol Nyíregyházán. Nem hiányzik az országos figyelem?
- Hazudnék, ha azt mondanám, hogy az ember fiatalon nem vágyik nagyobb ismertségre, de ma ez már nem hiányzik. Nem a bulvárlapok címoldalára vágyom persze, csak negyvennégy évesen néha bosszantó, ha a szomszédba sem hallatszik át a hangod. Későn érő típus vagyok, ez a színházi pályámra is igaz. A kis szerepek gyorsan elröppentek, jöttek a nagyobb kihívások, ma pedig már nemigen lehet ugrálni. Az ember nem vált egyik napról a másikra. Bár körülöttem sokminden változott: húsz év alatt hét igazgatóm volt és nyolc helyen laktam. Mégsem panaszkodom, mert a fontos előadások, a nagy találkozások mindig jókor jöttek. A sors ügyesen hordoz a tenyerén.
- A Vidéki Színházak Találkozója vagy a POSZT miért fontos neked?
- A szakma figyelme lényeges és jólesik. Ezek a vendégjátékok azért fontosak, mert aki nem jut el Nyíregyházára, ilyenkor láthatja, hogy működik ott a színház, hogy dolgozik együtt egy társulat. És ez esély arra, hogy szem előtt legyünk.
 
MAI PROGRAM A VIDÉKI SZÍNHÁZAK TALÁLKOZÓJÁN
2007. április 18. szerda Thália Színház, Nagyszínpad
 
Furcsa pár
A Móricz Zsigmond Színház előadása
 
Író: Neil Simon
Fordító: Örkény István
Rendező: Lendvai Zoltán
 
Felix Unger Horváth László Attila
Speed Tóth Károly
Murray Tóth Zoltán László
Vinnie Gyuris Tibor
Cecily Fridrik Noémi
Oscar Medison Puskás Tivadar
Gwendolyn Horváth Margit
Roy Petneházy Attila

rendezőasszisztens: Fülöp Angéla
látvány: Wéber Tímea
 
Ismertető: Két erősen különböző karakterű jó barát, Oscar és Felix egy időre kénytelen összeköltözni, egyikük ugyanis éppen válófélben van és úgy dönt, hogy már elvált cimborájánál húzza meg magát egy ideig. A látszólag egyszerű helyzet a legváratlanabb konfliktusok és problémák lavináját indítja el: Oscar ugyanis tisztaság-mániás, "egy élő porszívó", míg Felix laza, fesztelen ember, vagyis "egy trehány disznó". Mindez a Neil Simon-tól megszokott kitűnő karakterekkel, vérbő humorral, virtuóz szituációkkal. Az örökzöld történetet 1968-ban megfilmesítették, Walter Matthau és Jack Lemmon főszereplésével. Azóta is jutalomjáték két árnyalt jellemrajzzal, felszabadultan komédiázó, egymást tökéletesen kiegészítő színész számára.
Bemutató időpontja: 2006. október 14., Móricz Zsigmond Színház

KAD_Kultura_596x90_002

2013.02.19
Varga Livius gyerekkora óta hollywoodi színésznek készül, és elmondása szerint sosem volt nagy „felvételiző-császár”. A színművészetire nem került be, az állatorvosin pedig a szóbeli felvételire sem ment el. A Quimby egyik alapítója végül pszichológiából szerzett diplomát az ELTE-n. Ha valami nem tetszett neki a világban, vagy az adott rendszerben, akkor a metaforákat hívta segítségül és szavakba öntötte, ami zavarta.
 
2013.02.18
A kísérleti film a filmkészítés margóján helyezkedik el, azt is mondhatnánk, hogy a hagyományos mostohagyereke. Lichter Péter régóta foglalkozik experimentális művek készítésével, mellette az ELTE Doktori Iskolájában írja disszertációját. A kísérleti filmmel kapcsolatos szinonimák helytelen használatáról, nézői előítéletekről és elvárásokról, valamint izgalmas kémiai kísérletekről beszélgettünk.
2013.02.11
Az Uránia Filmnapokat február első hétvégéjén rendezték meg először. A Filmszínház igazgatójával, Bakos Edittel beszélgettünk a programsorozat céljáról, sikeréről, és az 53 magyar film országos turnéjáról.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

egy

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma