Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.03.28

Az Opera hagyományaihoz híven a nagyhéten és húsvétkor az ünnepkörhöz kötődő előadásokkal, köztük Wagner Parsifaljával várja közönségét. A Ring gyűrűi tematikus évadához kapcsolódóan a német zeneszerző számára fontos vagy az általa megihletett zeneszerzők művei április első hetében koncertszerű előadásban csendülnek fel.

A Wagner által Bühnenweihfestspielnek, vagyis „a színpadot felszentelő ünnepi játék”-nak nevezett Parsifal valóban tekinthető a szakralitás színpadi megtestesítőjének. Hőse, Parsifal, a szent együgyű, aki tiszta, naiv hite által képes lesz rá, hogy megváltsa a testi és lelki bajoktól szenvedőket és a Grál, a Krisztus vérét felfogó szent kehely őrzőinek sorába lépjen. A német zeneszerző utolsó operája Mikó András klasszikus rendezésében utoljára lesz látható az Erkel Színház színpadán, a főbb szerepekben nagypénteken (március 30.) és húsvét hétfőn (április 2.) Kovácsházi István, Palerdi András, Németh Judit és Kovács István mellett Amfortas és Klingsor kettős szerepében Tómas Tómasson látható. Az előadások karmestere Kovács János.


Husvet_az_operaban_2018

 

Mascagni Parasztbecsület és Leoncavallo Bajazzók című operája a verismo, azaz a naturalisztikus, hús-vér szereplők problémáit bemutató operák talán két legnagyobb képviselője. Nem csoda, hogy hamar kialakult a szokás, hogy a két darabot egy estén adják elő. Georges Delnon produkcióját 2014-ben mutatta be az Opera. A két egyfelvonásos nagyszombaton (március 31.), húsvétvasárnap (április 1.) és húsvéthétfőn (április 2.) látható az Erkel Színházban Kamen Chanev és László Boldizsár, Lukács Gyöngyi és Komlósi Ildikó, valamint Fekete Attila, Váradi Zita, Létay Kiss Gabriella, Alexandru Agache és Kelemen Zoltán főszereplésével, Marco Comin vezényletével.

 

A hétvégi programok előtt, nagycsütörtökön (március 29.) késő este ismét az ország legnagyobb mozitermévé változik a Erkel Színház, amely története során filmszínházként is működött. Tavaly megkezdett hagyományát folytatva Mel Gibson 2004 nagyböjtjekor bemutatott monumentális alkotása, A passió vetítésével vezeti fel az húsvéti ünnepeket az Opera.

 

1_1_resize
Parsifal


Húsvét után A Ring gyűrűi című évad tematikája jegyében két operacsemegével találkozhat a közönség hangversenyszerű előadásban az Erkel Színházban. Először szerepel az Opera műsorán április 3-án Spontini A vesztaszűz című első francia nagyoperája. A darab az 1807-es párizsi bemutatón óriási sikert aratott és máig a legfontosabb hídnak számít Gluck és Meyerbeer munkássága között a grand opéra történetében. A cselekmény a Kr. e. III. századi Rómában játszódik, hősnője Júlia, aki a Vesta-szűzi kötelesség és az igaz szerelem között őrlődik. A főbb szerepeket Rálik Szilvia, Francesco Pio Galasso, Kálmándy Mihály és Gál Erika énekli, az előadás karmestere Eugene Kohn.

 

A német opera történetében a verizmus első kezdeményezésének számít Eugen d’Albert A hegyek alján című alkotása, amely 1903-ban Prágában debütált. Az olasz falusi környezetben egy esküvő alkalmával kialakuló drámai szerelmi háromszög koncertszerű előadásában Sümegi Eszter, Nikolai Schukoff, Geiger Lajos, Gábor Géza, Balga Gabriella és Szvétek László hallható a főszerepekben, vezényel Mladen Tarbuk.

 

Minden előadásban a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara működik közre, megbízott karigazgató: Csiki Gábor.

 

Fotó: opera.hu

Roma_nok_kultura_banner_002

_D0A2911_Copy

2019.06.24

A Fausttól a Szívlapátig című irodalmi segédkönyv azoknak a középiskolai tanároknak készült, akik szeretnének kicsit kiszakadni a kerettanterv merevségéből és friss, élő irodalmi szövegeken keresztül akarják közel hozni a nagy klasszikusokat a diákjaik számára. A kötet elemzései az irodalom jelenvalósága, életszerűsége mellett teszik le a voksukat.

Dobokay_werk_2

2019.06.24

Az előző századokban sokat kísérleteztek a látható világ fotografikus leképezésével. Az ezüst-halogenidek fényérzékenységének felismerése vezetett idővel a fényképezés létrejöttéhez. Ag, az ezüst vegyjele a címe Dobokay Máté Capa Központban látható kiállításának, amely a művész vegyészi és filozófusi kísérletezését mutatja be.

Kahlo_7

2019.06.23

Frida országa – Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái címmel nyílt kiállítás június 22-én a Műcsarnokban. A 20. század első három évtizedében a Magyarországhoz hasonló gazdasági fellendülést megélt Mexikó épületeit dokumentáló fotós öröksége lánya, Frida Kahlo világhírű festőművész életművét is meghatározta.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

A Megszálottak az elmúlt időszakban két nemzetközi fesztiválon is díjakat nyert. Májusban a Keresztény Filmek Világfesztiválján, Orlandóban nyerte el Fésűs Nelly a legjobb női alakítás díját. Most a film az Alaska Film Awards nemzetközi fesztivál fődíját, az Északi Fény Kirobbanó Tehetség Díja elismerést nyerte el, a jakartai világfesztiválon pedig a legjobb európai film Arany Díjat, Pozsgai Zsolt pedig a legjobb rendezői díjat is megkapta három másik kollégája mellett. A jakartai verseny díjait augusztusban az indonéziai császári városban, Dzsogdzsakartában, több napos ünnepség keretében veheti át a rendező a császári család meghívására.

A Római Magyar Akadémia június 25-én 19.00 órakor Zsigmond Dezső: A Sátán fattya című nagyjátékfilmjével emlékezik meg a 40-es évek egyik legnagyobb magyar tragédiájáról, a Kárpátalján élő magyarság vészkorszakáról, amelyről évtizedekig beszélni sem volt szabad. A Nagy Zoltán Mihály azonos című művéből készült film, Kárpátalja úgynevezett felszabadulás utáni periódusát (1944-45) tárja a néző elé, és a tizenhat esztendős Tóth Eszter sorsán keresztül láttatja a málenykij robot, valamint a szovjet megszállás borzalmait.

Huszonöt helyszínen 80 programmal, 400 fellépővel és kiállítóval várják a vendégeket az ormánsági Bőköz fesztiválon augusztus 22. és 25. között. Fellép mások mellett a Ghymes, Karácsony János, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, a Tárkány Művek vagy a Rudan Joe Akusztik Band, a bőközi helyi jellegzetességeket a települések tájházaiban lehet megismerni. Részletek itt.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

teraszlive_bujdosotrio_WEB

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

Fényfestéseket, fényinstallációkat, utcaművészeti produkciókat tartanak a 4. Zsolnay Fényfesztiválon június 27. és 30. között Pécsett.

Egyebek mellett a III. Richárdot, a Vihart és a Szentivánéji álmot láthatja a közönség a hatodik Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon, amelyet június 27. és július 3. között szerveznek meg a vajdasági Cortanovcin.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma